Pabo rekentoets: info en adviezen

Pabo rekentoets: info en adviezen 'Pabo studenten kunnen niet rekenen'. Kortweg is dit vaak de boodschap die ons via het nieuws bereikt. Daarom is de WISCAT- pabo rekentoets met een bindend advies ingevoerd. Studenten die na drie pogingen in hun propedeusejaar nog steeds geen voldoende weten te halen, moeten met de opleiding stoppen. Maar wat houdt die toets eigenlijk in? Ondergetekende heeft de toets gemaakt en hieronder volgen info en adviezen.

Waarom een rekentoets?

De Pabo is de opleiding op leerkracht op een basisschool te worden. Het rekenniveau bleef jarenlang echter erg achter. Sommige afgestudeerden hadden een lager niveau dan leerlingen uit groep 8. Om daar iets aan te doen is de rekentoets ingevoerd. Inmiddels is de norm van de toets landelijk vastgesteld en moet elke student daar aan voldoen. Als een student in het eerste studiejaar, na maximaal drie pogingen, nog steeds niet aan de norm voldoet zal hij de pabo moeten verlaten.

De pabo is een hbo-opleiding en dus meteen toegankelijk voor havisten en vwo’ers. Die hebben sinds 1998 verplicht wiskunde in hun pakket waardoor hu rekenvaardigheid toch op een redelijk niveau hoort te zijn. Maar er stromen ook mensen naar het hbo vanuit een mbo-opleiding. Zij hebben niet allemaal wiskunde in hun pakket gehad. De verplichte rekentoets levert ook bij deze groep de grootste problemen op.

De WISCAT-pabo rekentoets

De rekentoets heeft verschillende vormen gehad in de loop der jaren. In de begin jaren werd het nog met pen en papier gemaakt. Sinds september 2006 is echter een digitale rekentoets ingevoerd: de Wiscat rekentoets. Dit is een adaptieve toets op de computer, wat inhoudt dat niet elke student dezelfde vragen krijgt. Als een student namelijk een som goed beantwoord heeft, zal de volgende vraag moeilijker zijn. Als een vraag fout beantwoordt wordt, zal de volgende vraag makkelijker zijn. Hierdoor zal de toets ook voor de goede rekenaars niet erg eenvoudig zijn. Zij hoeven echter wel minder goede antwoorden te hebben dan studenten die eenvoudiger vragen krijgen.

De toets bestaat uit vier verschillende domeinen:
  • Hoofdrekenen
  • Basisvaardigheden
  • Breuken, procenten, verhoudingen en decimale getallen
  • Meten en meetkunde

De toets begint met hoofdrekenen. Hiervoor mag uiteraard geen kladpapier gebruikt worden. Dit onderdeel bevat 15 opgaven en moet in 15 minuten worden afgerond. De andere domeinen bevatten gezamenlijk 35 opgaven en hier staan 75 minuten voor. Hiervoor is wel kladpapier beschikbaar. In totaal gaat het dus om 50 opgaven in 90 minuten. Als het hoofdrekenen eerder is afgerond, kan gewoon alvast verder gegaan worden met de toets. De toets is gecreëerd door cito en de norm staat op 103. Met het behalen van die norm voldoe je aan de landelijke norm en functioneer je in elk gaval boven het niveau van groep 8.

Adviezen

Aangezien ik zelf de wiscat rekentoets heb gemaakt, heb ik een aantal adviezen op een rij gezet. Een aantal zal ook worden vermeld voor of tijdens de toets. Je wordt dus echt niet het diepe in gegooid, maar nu weet je een aantal dingen al van tevoren.

Schaf een goed boek aan om te oefenen waarin alle domeinen aan bod komen
Ook voor sterke rekenaars is het handig om een boek door te nemen. Sommige dingen kunnen wat weggezakt zijn en komen dan weer naar boven. Vaak heeft de pabo een boekenlijst waarop goede boeken vermeld staan. Een paar goede oefenboeken zijn: 'Basisvaardigheden rekenen voor de pabo' en 'Rekenwijzer'.
Zo zijn er voor hoofdrekenen bepaalde trucjes in die boeken vermeld waarmee je de opgaven makkelijk kunt doorlopen. Bijvoorbeeld compenseren bij optellen: 58 + 14 = 60 + 12. En compenseren bij aftrekken: 72 -17 = 70 - 15. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om het te berekenen, maar soms gaan deze “trucjes” net iets sneller. Je kunt ook een rekenboek uit groep 8 doornemen om een idee te krijgen.

Kijk op welke domein(en) je zwak scoort

Voor sommige studenten zijn breuken nog steeds een struikelblok terwijl voor anderen de maateenheden nog onduidelijk zijn. Een veelgehoord zwak punt zijn de staartdelingen (dit valt onder kolomsgewijs rekenen en cijferen). Neem die dan ook nog even goed door. Maak van elk domeinen meerdere opgaven en kijk of je specifieke zwakke punten heb. Maak van de zwakke domeinen extra opgaven op internet, uit een boek. Of vraag je docent om hulp.

Begin tijdig met oefenen

Als je van jezelf weet dat je zwak bent in rekenen, begin dan vroeg met oefenen. Een weekje blokken heeft met vaardigheden als rekenen weinig zin. Maak geregeld een aantal opgaven. Hierdoor krijg je meer vertrouwen en ga je relaxter de toets in.

Besteed voldoende aandacht aan de maateenheden

Bij mij waren vooral de maateenheden van de inhoud behoorlijk weggezakt. Er kwamen wel redelijk veel vragen over dit domein, dus neem het goed door. Leer desnoods de volgordes uit je hoofd en schrijf die op je kladblaadje zodra je die krijgt (na het hoofdrekenen).

Raak niet in paniek als je moeilijke vragen krijgt

Als je veel goede natwoorden geeft, krijg je vanzelf lastigere vragen. Raak hierdoor niet in paniek. Lastige vragen zijn een teken dat je de vorige vragen goed gemaakt hebt. Veel studenten halen een hoge score terwijl ze flink hebben zitten zwoegen tijdens de toets. Dit komt doordat goede studenten ook lastige vragen krijgen.

Let goed op of je een rekenmachine in beeld krijgt

Bij sommige opgaven mag je een rekenmachine gebruiken. Als dat het geval is, verschijnt een icoontje rechtsboven in beeld. Klik daarop en je hebt een rekenmachine op je scherm. Zelf had ik dit vrij laat in de gaten waardoor ik eerst een poos op een som zat te zwoegen met kladpapier. Dit kan veel tijd kosten, dus kijk bij lastige sommen even goed of er een icoontje van een rekenmachine bij staat.

Blijf niet te lang hangen bij één vraag

Het is niet mogelijk om terug te gaan naar een vorige vraag. Dus als je een vraag niet weet, moet je geen tijd verspillen door er heel lang aan te werken. Vul desnoods gewoon iets in zodat je verder kan naar de volgende vraag.

Vul geen punten in om een getal leesbaarder te maken

Dus als je een miljoen wil invullen, schrijf je gewoon 1000000 en niet 1.000.000. Een punt wordt namelijk beschouwd als een komma.

De uitslag komt direct in je scherm zodra je klaar bent. Het aantal punten wordt pas later bekend gemaakt, maar je ziet wel meteen of je aan de norm voldaan hebt. Persoonlijk vond ik de toets erg meevallen en had ik het moeilijker verwacht. Wel adviseer ik iedereen om wel te oefenen, want wiskunde op de middelbare school bestaat tegenwoordig voornamelijk uit het handig gebruiken van de rekenmachine. Staartdelingen kunnen hierdoor weggezakt zijn. Ik zou zeggen: onderschat de toets niet, maar ga ook niet zitten stressen.

Succes allemaal!
© 2008 - 2020 Francien, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WISCAT rekentoets PABOWISCAT rekentoets PABOIeder jaar beginnen duizende studenten een opleiding aan de PABO. Als eerstejaars student wacht hen dan de gevreesde taa…
Oefenen voor de rekentoets PaboOefenen voor de rekentoets PaboDe Pabo is een van de populairste HBO-opleidingen in Nederland. Toch heeft de Pabo ook ieder jaar te maken met een hoog…
De PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe taaltoets is een verplicht en zeer belangrijk onderdeel voor alle eerstejaars PABO-studenten. De taaltoets stelt vast…
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische –of universitaire pabo…

Examentips voor het maken van goede examensExamentips voor het maken van goede examensVeel studenten kampen met examenvrees. Schrik voor het afleggen van slechte examens. Ook al lijken sommige examens echt…
De kunst van het leren en maken van proefwerkenLeren en de manier waarop je je proefwerken maakt is heel belangrijk, misschien wel het belangrijkste voor je prestaties…
Bronnen en referenties
  • http://www.cito.nl/pend/ho_pabo/eind_fr_wp.htm

Reageer op het artikel "Pabo rekentoets: info en adviezen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Hgf Verhoog, 06-03-2020 14:13 #4
Ik heb als examinator scheikunde VWO en WO heel wat tentamens nagekeken maar nog nooit met zo'n absurde norm. Pas een voldoende als er 80% goed is, is onzinnig. Zo wordt het lerarentekort nooit opgeheven. Ik begeleid een aantal volwassen HBO-gediplomeerden die de 'verkorte deeltijd pabo' volgen; voor deze zeer gemotiveerde categorie volwassenen is deze norm zeer onrechtvaardig, teleurstellend en dupeert hen enorm.

H. J. van Tongeren, 17-10-2011 10:33 #3
Bij adviezen lees ik onder andere "Vul geen punten in om een getal leesbaarder te maken
Dus als je een miljoen wil invullen, schrijf je gewoon 1000000 en niet 1.000.000. Een punt wordt namelijk beschouwd als een komma."

Elke uitgever lijkt wel een andere methode aan te bieden waarbij de schrijfwijze van getallen kan en mag verschillen. Maak met de leerling duidelijk afspraken over de schrijfwijze tot de betreffende toets. Veel elektronische toetsen hebben een systeem waarbij de tekst op 1 manier ingevuld dient te worden. Als het antwoord dient te zijn 1000000 of 1 miljoen maar de toets heeft als enig juiste controlerende tekst staan 1.000.000 dan zal het antwoord niet juist worden gerekend. Dit is voor de leerling niet prettig maar ook voor u als docent niet. Ga maar eens uitleggen wat het verschil is tussen 1000000 en 1 miljoen.

Danielle van Belle, 10-10-2011 17:48 #2
Ik zit op dit moment op de PABO en wil dolgraag lerares worden. Ik heb faalangst en vind het moeilijk om onder tijdsdruk een toets te maken dus ook de WISCAT. Bij de taaltoets had ik een oefentoets op tijd gevonden en heb hiermee kunnen oefenen. Voor de WISCAT heb ik deze niet kunnen vinden. Kan iemand mij hieraan helpen?

Eefje, 14-07-2009 21:31 #1
Ik heb in september 2008 de cito rekenen gemaakt. Ik had van te voren geoefend met de CD keerpunt. Dit is echt een super CD er zijn 5 niveaus en je kunt zelf bepalen met welk onderdeel je wil oefenen. Ik was bezig met de Cito en ik dacht dat ik hem niet zou hebben gehaald. Maar ik had hem gewoon in 1 keer. Door inderdaad goed te oefenen. Hoef je je niet druk te maken. Ik kom van het MBO dus MBO-ers kunnen best wel rekenen.

Het ligt niet aan de PABO. Maar aan de middelbare school (vmbo, havo, vwo). Er wordt te weinig aandacht besteed aan het handig rekenen en het hoofdrekenen. Alles moet op de rekenmachine. Tjah en mensen in het onderwijs kunnen daar niet altijd gebruik van maken. Mijn mening is dat je gewoon verplicht hoofdrekenen moet aanbieden op de middelbare school. Zo zorg je voor betere overgang tussen Middelbare school naar MBO of HBO. Dit zorgt voor minder uitval.

Infoteur: Francien
Laatste update: 15-09-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!