Examentips voor het maken van goede examens

Examentips voor het maken van goede examens Veel studenten kampen met examenvrees. Schrik voor het afleggen van slechte examens. Ook al lijken sommige examens echt onoverkomenlijk, met een juiste voorbereiding en met een juist ritme kan dit echt lukken. Om je examens vlotter te laten verlopen en om je examenresultaten de hoogte in te werpen schrijf ik dit artikel met enkele handige examentips en studietips.

Tip 1: een goede voorbereiding

Op voorhand kan je al weten welke vakken je het slechtste liggen of welke vakken de meeste leerstof bevatten. Het is belangerijk dat je juist die vakken op voorhand al eens hebt doorgenomen.
Het kan handig zijn om een week voor de examens een planning te maken met welke vakken je welke dag al eens gaat leren. Je zal zien dat je de dag dat je de rest van dat examen moet leren, alles er veel vlotter in gaat.
Goed begonnen is half gewonnen!

Tip 2: Op dieet!

Het is belangerijk dat je tijdens je examenperiode gevarieerd eet. Een goede voeding kan ervoor zorgen dat je meer zin hebt in het leren en dat je alles beter kan onthouden. Zo moet je ook zoveel mogelijk proberen slechte voeding te vermijden. Suikers, maken je op termijn moe, terwijl vis, je hersenen stimuleren.

Tip 3: Voldoende slaap

Na een hele dag te hebben gestudeert is je lichaam mentaal heel moe. Om de volgende dag evenveel te kunnen studeren is het belangerijk dat je je energie even oplaad door te slapen. Slaaptekort zal je examens geen goed doen.
Snachts leer je ook beter niet omdat door de moeheid je hersenen dan minder leerstof zullen opnemen.

Tip 4: Herhalen, herhalen, en nog eens herhalen

Door herhalen ken je je leerstof 100 x beter! Hoe meer je herhaalt, hoe (logischerwijs) beter je de leerstof kent! Leerstof die je ooit al eens hebt geleerd zul je sneller onthouden dan verse leerstof.

Tip 5: Hermaak je toetsen of proefexamens

In voorgaande toetsen of proefexamens kan je afleiden welke leerstof je leerkracht of professor belangerijk acht. Door die eens te hermaken, kan je je zelf testen of je die leerstof daadwerkerlijk kunt toepassen.

Tip 6: Pauze

Je kan niet continu bezig zijn met leren, dit hou je niet vol! Daarom is het belangerijk dat je elke 2 uur je brein eens laat rusten en iets ontspannends doet. Neem een bad of een douche, lees de krant, doe boodschappen of maak een wandeling.

Tip 7: Voor als je niet klaar raakt...

Er is maar 1 ding wat je niet mag doen in deze situatie en dat is panikeren. Als je panikeerd, zul je zeker niets meer bijleren en zodus kom je geen stap vooruit. Belangerijk is om in zo'n situatie kleinere delen rads van buiten te leren. Wat je niet moet doen is je direct weer focussen om heel de leerstof te kennen. Je bent beter af als je de helft heel goed kent, dan als je alles maar een klein beetje kent.
© 2008 - 2025 Nielsvermeiren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…
Het motorrijbewijsHet motorrijbewijsMotorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Motorrijden is een makkelijke en snelle manier om de woon-werk kilome…
Het examen; geen vrees!Het examen; geen vrees!Als de examens er aan komen, beginnen veel leerlingen al te piekeren. Zullen ze het halen of niet? Krijgen ze hun diplom…

Samenvatten met HAVO-regelsSamenvatten met HAVO-regels"Het tweede deel van het centraal examen is de samenvatingsopdracht. De lengte van de samen te vatten tekst is tussen de…
Pabo rekentoets: info en adviezenPabo rekentoets: info en adviezen'Pabo studenten kunnen niet rekenen'. Kortweg is dit vaak de boodschap die ons via het nieuws bereikt. Daarom is de WISC…
Nielsvermeiren (10 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.