Het examen; geen vrees!

Het examen; geen vrees! Als de examens er aan komen, beginnen veel leerlingen al te piekeren. Zullen ze het halen of niet? Krijgen ze hun diploma wel? Hier zul je lezen wat een examen is en hoe het te werk gaat met enkele tips.

Het examen

Op de middelbare school word het examen in het laatste leerjaar gehouden. Hier draait alles om je eigen kennis, geen rekenmachine e.d. alles word uit het hoofd gedaan. Destijds werd er een datum geprikt en ging je met alle examen leerlingen, een paar 100 stuks in de kantine zitten, tegenwoordig gebeurd alles op de computer. Als je 1 antwoord invult of overslaat, kun je niet meer op vorige drukken. Dus wees niet gehaast en denk goed na voordat je er een antwoord neer zet. Je hebt ook maar een bepaalde tijd voor 1 examen. Per examen onderdeel krijg je een bepaalde tijd, en je zal niet alleen op school moeten komen, er komen natuurlijk meerdere! Je word in groepjes verdeeld en krijgt datums toegewezen wanneer je welk examen hebt. Natuurlijk is iedereen gespannen voor het examen, niet goed slapen, piekeren, angst. Maar dat hoeft niet, als je rustig blijft en gewoon de vragen invult is er niks aan de hand, na een tijdje als je alle examens hebt gehad zul je de uitslag krijgen. Zelfs nadat je het examen gemaakt heb kun je nog enige angst hebben en zullen er vragen in je opkomen of je het wel goed gedaan hebt ja of nee. Je word gebeld tussen 12.00 - 13.00 als je bent gezakt, word je niet gebeld ben je geslaagd. Als je bent gezakt, krijg je meestal ook nog een herkansing. Zodra je bent geslaagd zul je een brief krijgen, of per e-mail door gegeven krijgen wanneer je je diploma op kunt halen!

Wat word er allemaal gedaan voor het examen?

Voor het examen begint worden er allemaal dingen geregeld, hier onder staan een aantal voorbeelden genoemd.
 • De inrichting van klaslokalen worden anders
 • Je hoeft je lesrooster niet meer te volgen (Alleen komen wanneer je examen hebt!)
 • Je mag alleen maar een pen mee nemen
 • Mobieltjes mogen niet mee

Natuurlijk word ook voor het examen begint enkele dingen uitgelegd, wat wel en niet mag, wat je kan verwachten e.d.
Op deze dagen zullen de andere klassen waarschijnlijk vrij zijn, soms is het ook niet zo maar dan word er rekening mee gehouden.

Tips

Hier onder staan enkele tips die je kan gebruiken voordat je examens beginnen.
 • Slaap voldoende: Het is goed dat je uitgerust bent, zo zul je de leerstof makkelijker onthouden.
 • Eet goed: Eet gevarieerd en blijf goed eten, zorg er voor dat je niet met lege maag heen gaat.
 • Hou je aandacht bij het leren: Zorg er voor dat je alleen je boek voor je neus hebt en niet je mobieltje er naast.
 • Neem ook eens tijd voor je zelf en ga niet continue leren: Ga tussen het leren door ook eens iets anders doen, zo ben jezelf ook ontspannend en zit je makkelijker in je vel.

Examen stunt

Na afloop van de examens word er meestal nog een examen stunt gehaald. Dat is een stunt die je je school betaald zet na al dat harde knokken voor je diploma. Dit word uitgevoerd een paar uur van te voren voordat de school begint, je spreekt af met je klasgenoten een leuke stunt, dit mag geen vernieling zijn! Het moet leuk blijven.

Diploma uitreiking

De dagen tellen en tellen maar af, de dag van de diploma uitreiking komt steeds dichterbij, erg spannend allemaal. Je krijgt te horen wanneer je op school moet komen voor je diploma, je hoeft niet alleen te komen, je mag ook je ouders mee nemen. Het gaat als volgt te werk.

 • Je komt in de kantine of in een andere zaal waar ook de andere leerlingen zitten.
 • Als je naam word geroepen kom je naar voren om je diploma op te halen, hier worden af en toe eens wat grappen gemaakt.
 • Dan moet je je diploma onderteken en krijg je de hand en mag je terug naar je plek.
 • Na afloop word er koffie gedronken en gebak gegeten.
© 2010 - 2024 Conni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Auto theorie examen: tips and tricksAuto theorie examen: tips and tricksWanneer je je autorijbewijs wilt behalen zal je moeten slagen voor het praktijk examen en het theorie examen. In dit art…
Het motorrijbewijsHet motorrijbewijsMotorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Motorrijden is een makkelijke en snelle manier om de woon-werk kilome…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…

Wat doet de dierenartsassistente of paraveterinair?Wat doet de dierenartsassistente of paraveterinair?Voordat je de keuze maakt om dierenartsassistent(e) te worden is het verstandig je te oriënteren op welke taken een dier…
Conni (50 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.