Handvaardigheid in de bovenbouw, zonnebril

Handvaardigheid in de bovenbouw, zonnebril Op zoek naar een leuke creatieve opdracht voor het begin of einde van het schooljaar? Er zijn verschillende knutselopdrachten die je aan je groep kunt geven in de zomermaanden. Deze zonnebril combineert tekenen en handvaardigheid en geeft snel een mooi resultaat. Door de zonnebrillen komt de klas in zomerse sferen!

Materialen:

 • Zwart papier
 • Tekenblaadje
 • Grijs potlood
 • Kleurpotloden
 • Schaar
 • Lijm
 • Eventueel gekleurd papier voor decoraties

Werkwijze voor de leerkracht

Laat de kinderen op het zwarte vel papier met grijs potlood een zonnebril tekenen. Daag ze uit om verschillende vormen te gebruiken. Zo hebben veel zonnebrillen ronde glazen en gehaakte pootjes, maar een zonnebril met hartvormige glazen of pootjes met uitsteeksels kan ook. Laat de kinderen de zonnebril uitknippen. Veel kinderen zullen het moeilijk vinden om de glazen netjes uit te knippen. Leer ze om het papier iets dubbel te vouwen en een knipje te maken in het glas. Vanuit daar kunnen de glazen netjes uitknippen, zonder dat dit vouwlijnen op de bril achter laat.

Geef de kinderen een wit tekenpapier. Hieruit gaan zij de glazen van de bril knippen. Zorg er voor dat de kinderen een plakrand over houden. De stukjes wit papier worden op de bril geplakt. Nu tekenen de kinderen een vakantiedroombeeld op de 'glazen' van de bril. Denk aan een eiland op afstand, een campingplaats in Frankrijk of het uitzicht dat je op de zee hebt wanneer je op het strand ligt. De kinderen kleuren de tekening met kleurpotlood in.

Makkelijker en moeilijker

Wanneer een groep moeite heeft met het bedenken van een model zonnebril kun je als leerkracht ook voorbeelden of mallen aanreiken. De tekening in de zonnebril kan voor sommige kinderen moeilijk zijn omdat ze hun fantasie niet kunnen aanspreken. Geef deze kinderen de houvast van beeldmateriaal. Er zijn op internet meer dan voldoende afbeeldingen te vinden van zonnige vakantieoorden met strand en zee. Met deze aanpassing is de les ook geschikt voor de middenbouw.

Stel bij een gevorderde groep meer eisen aan de zonnebril en de tekening. De zonnebril kan versierd worden met stukjes gekleurd papier. Een zwarte zonnebril is misschien wat standaard, geef de kinderen eens gekleurd papier. Stel eisen aan de tekening. Geef aan dat er gedetailleerd en realistisch getekend moet worden.

Tip

 • Wanneer je deze werkjes op het raam wilt plakken kun je de kinderen de bril dubbel laten uitknippen. Laat de kinderen voor het uitknippen van de zonnebril het zwarte papier in de lengte vouwen.
 • Vergeet niet om dan ook de glazen aan beide kanten te laten inkleuren.
 • Maak gebruik van glitters en pailletjes om de brillen op te leuken.
 • Vraag een van de leerlingen die snel en netjes werkt om een extra bril te maken voor de leerkracht. Zo heb je volgend jaar meteen een voorbeeld bij de hand.

Stappenplan voor de leerling

 1. Neem een zwart blaadje. Teken hier een zonnebril op, gebruik de hele lengte van het blaadje.
 2. Knip de zonnebril netjes uit. Knip vooral de glazen netjes uit.
 3. Pak een wit tekenblaadje. Knip hier de glazen uit voor in je zwarte zonnebril. Maak de glazen iets groter, zodat je een plakrandje hebt. Plak de glazen op de bril.
 4. Teken nu een mooi vakantie-uitzicht in de brillenglazen. Kleur deze netjes in met potlood.
© 2012 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handvaardigheid in de bovenbouw, grachtenhuisjesHandvaardigheid in de bovenbouw, grachtenhuisjesOp zoek naar een creatieve opdracht voor de middenbouw of bovenbouw in de donkere maanden van het jaar? Een rijtje grach…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Handvaardigheid in de bovenbouw, een hippe kerststalHandvaardigheid in de bovenbouw, een hippe kerststalOp zoek naar een eenvoudige creatieve opdracht met als thema kerst? Deze moderne versie van de kerststal is een mooie aa…
Vakantie in SpanjeSpanje is in de zomer zeer in trek, maar in de winter wordt dit vakantieland ook goed bezocht. Er zijn verschillende moo…

Lesidee aardrijkskunde: zelf papier makenLesidee aardrijkskunde: zelf papier makenAardrijkskunde is een van de vier basisschoolvakken die behoren tot de wereldoriëntatievakken. Naast Aardrijkskunde beho…
Leerkracht wordenVeel mensen willen leerkracht worden. Je kunt op verschillende manieren leerkracht worden. Hoe kun je precies leraar wor…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.