InfoNu.nl > Educatie en School > Diversen > Handvaardigheid in de bovenbouw, een hippe kerststal

Handvaardigheid in de bovenbouw, een hippe kerststal

Handvaardigheid in de bovenbouw, een hippe kerststal Deze moderne versie van de kerstal is een mooie aankleding voor het klaslokaal. Door met verschillende soorten papier te werken, krijgt de ouderwetse kerststal een moderne uitstraling. De les is gemakkelijk aan te passen naar niveau. Deze les is geschikt voor groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8.

Materialen:

  • Zwart papier
  • Verschillende soorten en kleuren papier
  • Schaar (kartelschaar)
  • Lijm
  • Voorbeeld of mal

Werkwijze voor de leerkracht

De traditionele kerststal is natuurlijk vrij ouderwets. De leerlingen kunnen er vast een moderne versie van maken met veel 'blingbling'.

De kinderen pakken een zwart vel papier, deze wordt gebruikt als basis. Op verschillende kleuren papier tekenen zij de basis van de kerstal. Deze bestaat uit een middenstuk, twee zijtorens en een toren in het midden. De overige versieringen kunnen door de kinderen worden bepaald. Het gezinnetje is natuurlijk wel een belangrijk onderdeel van de kerststal, maar de kinderen kunnen hier zelf vorm aan geven. Wanneer al deze elementen zijn uitgeknipt worden ze gerangschikt en op het grote zwarte vel papier geplakt. Kleine details en versieringen worden op het laatst aangebracht. Zie het kopje 'tips' voor aanvullende ideeën.

Makkelijker en moeilijker

Wanneer de groep minder vaardig is in het zelf maken van figuren kan er ook met mallen worden gewerkt. Afhankelijk van het niveau van de groep wordt bepaald hoeveel onderdelen van de kerststal er uit een mal gemaakt worden. Kinderen met een grote creativiteit laten we zo vrij mogelijk met deze opdracht.

Tip

Bij winkels zoals de 'Action' zijn verschillende soorten papier verkrijgbaar. Rond de kersttijd is er zelfs holografisch papier verkrijgbaar met kerstprint.
Glitters geven de kerststal een luxe uitstraling. Laat de kinderen lijm aanbrengen op de plaatsen waar de glitters moeten komen en strooi deze er overheen. Glitterlijm is duurder in gebruik, maar werkt wel netter.

Stappenplan voor de leerling

  1. Neem een zwart vel papier, dit is je basisvel.
  2. Teken op verschillende soorten papier de verschillende onderdelen van het kerststalletje. Je mag het voorbeeld gebruiken, maar ook je eigen fantasie is goed.
  3. Leg alle onderdelen van de kerststal op het zwarte vel en plak ze vast.
  4. Versier nu met glitters en kleine stukjes papier je kerststal.
© 2011 - 2019 Shirleyp, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kerststallen voor gezinnen met kleine kinderenKerststallen voor gezinnen met kleine kinderenIn December wordt de kerstversiering weer uit de dozen gehaald en het huis mooi versierd. Naast kerstballen, kerststerre…
Boekrecensie: "Kerstmis" van Dick BrunarecensieBoekrecensie: "Kerstmis" van Dick BrunaIn de tijd voor kerst zijn veel ouders op zoek naar een boek over het Kerstverhaal. Speciaal voor peuters en kleuters he…
Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Wij vieren in Nederland kerst met de familie of het gezin. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel een…
Kerststal met os of poolvos?Na Sinterklaas wordt de jaarlijkse kerstboom weer van stal gehaald. Dan wordt ook traditioneel in heel veel huisgezinnen…
Kerst en oudejaar in het FransKerst en oudejaar in het FransJe wilt je kerstfeest en je overgang van oud naar nieuw in het Frans uitleggen. Maar... hoe begin je daar in godsnaam aa…

Reageer op het artikel "Handvaardigheid in de bovenbouw, een hippe kerststal"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Shirleyp
Gepubliceerd: 25-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!