Handvaardigheid in de bovenbouw, skyline (sint of kerst)

Handvaardigheid in de bovenbouw, skyline (sint of kerst) Op zoek naar een geschikte creatieve opdracht voor in de donkere maanden of met het thema Sinterklaas? Een skyline in de nacht geeft een mooi beeld van een stad. Door gebruik te maken van verschillende lagen krijgt het werk meer diepte en moeten de kinderen nadenken over de reflectie van het licht. Deze handvaardigheidsopdracht is gemakkelijk aan te passen op verschillende niveaus en daarom geschikt voor zowel de middenbouw als de bovenbouw van de basisschool. Het thema is aan te passen door figuren in Sinterklaasthema op de daken te tekenen.

Materialen:

 • Donkerblauw papier
 • Geel papier
 • Zwart papier
 • Grijs potlood
 • Lijm
 • Schaar
 • Mesjes en snijmatten

Werkwijze voor de leerkracht

Het donkerblauwe vel is het basisvel. Hierop worden straks de andere twee vellen geplakt. Laat de kinderen het zwarte vel op het gele vel leggen en vastmaken met enkele paperclips. Op het zwarte vel gaan de kinderen met grijs potlood een skyline tekenen. Laat ze gebruik maken van verschillende daken en verschillende hoogtes. Er mogen ook enkele eenvoudig gevormde ramen in de gebouwen worden getekend.

Zodra het ontwerp klaar is knippen de kinderen de skyline uit. Doordat het zwarte en het gele vel aan elkaar zitten, knippen ze hier tegelijk doorheen. Vervolgens halen ze de twee bladen van elkaar af. De ramen worden enkel uit het zwarte papier gesneden. De kinderen gebruiken hier een mesje en een snijmat voor. Dit geeft het meest strakke resultaat. Besteed aandacht aan de veiligheid en het gebruik van het mesje.

Het zwarte en gele vel worden nu op elkaar gelegd en iets verschoven, zodat het gele vel enkele milimeters schuinboven het zwarte vel komt te liggen. Op deze manier worden de vellen papier op het donkerblauwe vel geplakt. Laat de kinderen een gele maan uitknippen en laat ze deze op het blauwe vel plakken. Let hierbij op de richting van het gele verschoven vel papier. De maan geeft reflectie op de daken.

Makkelijker en moeilijker

Wanneer het werken met een mesje niet mogelijk is in de groep, kan er ook worden gewerkt met een prikpen en een priklap. Dit kost echter meer tijd en het resultaat is minder strak.

Maak de opdracht moeilijker door meer eisen te stellen en meer in te gaan op details. Deze eisen kunnen liggen in de vorm en grootte van de daken, maar ook in het aantal en de vorm van de ramen die worden uitgesneden.

Tip

Tijdens de sinterklaas of kersttijd kan de skylineopdracht gemakkelijk worden aangepast. Laat de kinderen dan daken maken en laat ze daarop het silhouet van sinterklaas of de kerstman zetten. Ook het paard van sinterklaas, zwarte piet of een slee met rendieren kan een mooie aanvulling zijn om dit werkstuk tijdens de decemberdagen te gebruiken. Kinderen vinden het vaak heerlijk om aan dergelijke opdrachten te knutselen.

Laat de kinderen voor aanvang van de les enkele gevels en daken zien, zodat ze inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen skyline. Grachtenhuizen zijn hier mooie voorbeelden van.

Stappenplan voor de leerling

 1. Maak een zwart en een geel vel aan elkaar met paperclips.
 2. Teken op het zwarte vel een skyline. Gebruik verschillende daken met verschillende hoogtes.
 3. Teken enkele ramen in de huizen.
 4. Knip de skyline uit terwijl de vellen papier nog op elkaar liggen.
 5. Maak de vellen los en snij nu alleen uit het zwarte vel de ramen.
 6. Leg het gele vel iets schuin achter het zwarte vel, zodat er een geel randje naast de skyline uitsteekt en plak deze op het blauwe vel.
 7. Knip een gele maan uit en plak deze op het vel, aan de kant van het gele randje langs de skyline.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handvaardigheid rond Sinterklaas, glas-in-lood-PietHandvaardigheid rond Sinterklaas, glas-in-lood-PietOp zoek naar een creatieve opdracht in het thema Sinterklaas? Ook voor de bovenbouw is er rondom het thema sinterklaas v…
Handvaardigheid in de bovenbouw, een hippe kerststalHandvaardigheid in de bovenbouw, een hippe kerststalOp zoek naar een eenvoudige creatieve opdracht met als thema kerst? Deze moderne versie van de kerststal is een mooie aa…
Handvaardigheid in de bovenbouw, grachtenhuisjesHandvaardigheid in de bovenbouw, grachtenhuisjesOp zoek naar een creatieve opdracht voor de middenbouw of bovenbouw in de donkere maanden van het jaar? Een rijtje grach…
Wat vieren we met Kerst?Wat vieren we met Kerst?Het belangrijkste feest van het jaar is toch wel kerst. Dit christelijke feest is inmiddels voor iedereen een traditie g…

Tekenen in de bovenbouw, kuddedieren van krijtTekenen in de bovenbouw, kuddedieren van krijtOp zoek naar een tekenopdracht voor de middenbouw of bovenbouw met een niet alledaagse techniek of het gebruik van krijt…
Wat is bestuurlijke ethiek?Wat is bestuurlijke ethiek?Bestuurders nemen een bijzondere positie in. Bestuurders hebben de macht om over zaken te beslissen die direct van invlo…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.