Handvaardigheid in de bovenbouw, kalender met feestvarkens

Handvaardigheid in de bovenbouw, kalender met feestvarkens Het maken van een kalender is een leuke opdracht voor het begin van het schooljaar. Ben je op zoek naar een leuke, creatieve opdracht voor de middenbouw of bovenbouw waarbij de leerlingen hun eigen verjaardagskalender maken? Deze versie van de kalender heeft feestvarkens als hoofdthema. De opdracht is gemakkelijk aan te passen voor verschillende niveaus en leent zich ook voor verschillende thema's. De opdracht is qua techniek niet lastig, je kunt eventueel ook gebruik laten maken van een mal voor het varkentje.

Materialen:

 • Een vel papier (A4)
 • Roze papier (A5)
 • Verschillende kleuren papier
 • Mal van het varkenshoofdje
 • Potlood
 • Lijm
 • Schaar

Werkwijze voor de leerkracht

De kinderen krijgen allemaal een basisvel papier. Hierop gaan zij een roze varken maken. Hiervoor kunnen ze een van de mallen gebruiken. Deze trekken ze om op roze papier. De neus en de oren kunnen ze zelf uit lichtroze papier knippen en op de goede plek plakken. De ogen kunnen worden gemaakt van papier of met zwarte stift worden ingetekend.

Nu moet het varkentje nog worden versierd. Denk hierbij aan een stropdas of ketting en een kleurige feestmuts. Ook oorbellen of een zonnebril misstaan het feestvarken niet. Het achtergrondpapier kan ook worden versierd met confetti, slingers en vlaggen.

Omdat het hier om een kalender gaat, is het belangrijk om de naam en de datum goed zichtbaar te hebben. De kinderen maken zelf hun naam en hun geboortedatum. Ze schrijven in eigen ontworpen sierletters hun naam en geboortedatum op en knippen deze netjes uit. Laat de kinderen een duidelijke plaats kiezen om deze letters op te plakken.

Makkelijker en moeilijker

Wanneer de kinderen al wat verder zijn,hebben ze geen mal meer nodig. Ze kunnen zelf een feestvarken ontwerpen. Hierbij kunnen ze bijvoorbeeld ook een lijf maken. Laat de kinderen wel eerst een schets op een blaadje maken, voor ze gaan knippen.
Wanneer de kinderen het lastig vinden om de letters en cijfers van hun naam en geboortedatum te maken, kunnen deze ook worden uitgeprint.

De moeilijkheidsgraad van de opdracht is de verhogen door meer eisen aan het werk te stellen. Laat de kinderen bijvoorbeeld diepte creëren en niet alleen op het platte vlak werken.

Tip

Met lint, glitters en bijzondere gekleurde blaadjes krijgt het varken een feestelijke uitstraling. Deze materialen zijn te koop bij winkels zoals de 'Action'.
Laat de kinderen zelf confetti maken met restjes papier en een perforator. Hiermee kunnen ze hun werkje versieren.
Leer de kinderen met hun schaar linten te krullen, zo krijgen ze een leuk 3D-effect in hun werk.

Stappenplan voor de leerling

 1. Pak een basisvel en een kleiner roze vel.
 2. Trek een mal om op het roze papier en knip deze netjes uit.
 3. Maak van lichtroze papier een neus en oren en plak deze op.
 4. Plak je varkentje nu op het basisvel en ga hem versieren. Denk aan een muts, een zonnebril, een stropdas, etc.
 5. Teken nu in mooie letters en cijfers je naam en geboortedatum op gekleurd papier.
 6. Knip deze uit en plak ze op een duidelijk zichtbare plek op je papier.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de kalenderDe kalender heeft alles te maken met astronomie. Een jaar is precies de tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te…
Krasloten: de December KalenderKrasloten: de December KalenderDe December Kalender van krasloten is een kraslot waar je 31 dagen lang plezier van hebt. Dit grote kraslot, dat je voor…
Van Egyptische jaartelling naar gregoriaanse kalenderVan Egyptische jaartelling naar gregoriaanse kalenderIn de tijd van de opkomst van de landbouw bestond er behoefte aan het weten in welke periode van het jaar men leefde. Da…

Handvaardigheid in de bovenbouw, een hippe kerststalHandvaardigheid in de bovenbouw, een hippe kerststalOp zoek naar een eenvoudige creatieve opdracht met als thema kerst? Deze moderne versie van de kerststal is een mooie aa…
Handvaardigheid in de bovenbouw, zeilschip van stofmachéHandvaardigheid in de bovenbouw, zeilschip van stofmachéOp zoek naar een creatieve opdracht voor de bovenbouw met een niet alledaagse en bijzondere techniek? Of zoek je een opd…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.