Afgestudeerd aan de pabo maar nog geen baan?

Afgestudeerd aan de Pabo maar nog geen baan? Steeds meer pabo-studenten die klaar zijn met hun opleiding hebben veel moeite met het vinden van een baan. Door de bezuinigingen in het onderwijs, de gezinnen die steeds kleiner worden en het feit dat werknemers nu zelfs tot hun 67ste moeten doorwerken, komen er steeds meer leerkrachten zonder baan te zitten. Sommigen vinden wel een baan maar zelden is dit voor vast werk en ook steeds vaker als parttime baan. Maar is je opleiding dan helemaal voor niets geweest? Zeer zeker niet, er zijn nog genoeg opties om toch aan de slag te kunnen. In dit artikel lees je over een aantal van deze opties.

Invalleerkracht

Net als in andere sectoren heb je ook in het onderwijs te maken met ziekteverzuim. Voor een school kan het erg lastig zijn als een leerkracht ís ochtends afbelt vanwege ziekte. Soms heeft een school dan een lijst met vaste invallers die beschikbaar zijn of ze zijn lid van een invalpool. Deze heeft een groot bestand met leerkrachten die oproepbaar zijn om voor 1 dag of langer in te vallen. Je zult merken dat je als invaller staat ingeschreven bij meerdere scholen of een invalpool dat je dan regelmatig aan het werk bent. Vooral in de winter wanneer er veel mensen ziek zijn is er veel werk voor een invaller. Het nadeel van invallen is wel dat je niet zeker bent van werk en dus ook niet van inkomen.

Verder studeren

Als je nog niet genoeg hebt gekregen van het leren zou je ook nog verder kunnen leren. Er zijn verschillende opleidingen die goed op je pabo-diploma aansluiten en ook goed staan op je CV.

  • Gymopleiding
  • Master Special Educational Needs (SEN)

Daarnaast zou je ervoor kunnen kiezen om verder te studeren en niet voor de klas te staan. Andere opleidingen rondom jouw vakgebied:

  • Pedagogiek
  • Kinderpsychologie
  • Onderwijspsychologie

Middelbaar Onderwijs

Hoewel er in het basisonderwijs een tekort aan banen is, liggen de banen in het middelbaar onderwijs juist voor het oprapen. Wanneer je voor 2006 bent afgestudeerd mag je les geven aan leerlingen in het praktijkonderwijs. Wanneer je les wilt geven aan het VMBO, HAVO of VWO mag je vaak wel direct aan de slag maar moet je in deeltijd verder studeren.

Kinderopvang

Een andere mogelijkheid is het werken in de kinderopvang. Je kunt kiezen uit een kinderdagverblijf of een buitenschoolse opvang (BSO). Op deze manier ben je toch aan het werk en met kinderen bezig. Het salaris is alleen wel lager dan als je voor de klas staat.

Ten slotte

Hopelijk zijn deze oplossingen slechts tijdelijk. De verwachtingen zijn dat er in 2016 een tekort aan leerkrachten komt. Hopelijk liggen dan de banen weer voor het oprapen.
© 2014 - 2024 Jufheleen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe taaltoets is een verplicht en zeer belangrijk onderdeel voor alle eerstejaars PABO-studenten. De taaltoets stelt vast…
Leerkracht wordenVeel mensen willen leerkracht worden. Je kunt op verschillende manieren leerkracht worden. Hoe kun je precies leraar wor…
Opleidingen voor werken in het onderwijsOpleidingen voor werken in het onderwijsWat betreft opleidingen voor werken in het onderwijs zijn de PABO en de HBO lerarenopleidingen het populairs. Deze oplei…
PABO, de opleiding voor het basisonderwijsVeel jongens en meisjes dromen ervan om na de middelbare school de PABO te doen. Maar wat houdt de PABO precies in?

Dansopleidingen in NederlandDansopleidingen in NederlandDans in Nederland is een stuk populairder geworden door programma's zoals So You Think You Can Dance, The Ultimate Dance…
Universiteit van Amsterdam - Science ParkIn 2010 heeft de Universiteit van Amsterdam zijn locatie Amsterdam Science Park geopend. Studenten uit het hele land en…
Jufheleen (1 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.