Waterleiding Maatschappij Limburg (WML)

De grootste wens van de meeste klanten van de Limburgse waterleidingmaatschappij was om zachter water te mogen krijgen uit de kraan. Dat is ook logisch want 'hard' water zorgt voor veel ongemakken, zoals hardnekkige aanslag in was- en vaatmachines, koffiezetters, waterkokers en boilers. Door die kalkaanslag gaan de apparaten eerder stuk, zelfs bij regelmatig ontkalken. Daarnaast legt kalk ook een waas over tegels, glas en planten. Onderstaand artikeltje vertelt iets meer over deze WML.

Kennismaking met WML

Zoals de naam al laat zien, is de Waterleiding Maatschappij Limburg één van de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven. WML is ontstaan na een jarenlang fusieproces. Het Maastrichtse waterleidingbedrijf sloot zich in 2002 als laatste bij de WML aan, waarmee de Waterleiding Maatschappij compleet was. Bij het waterleidingbedrijf zijn 420 medewerkers werkzaam en het bedrijf produceerde vorig jaar 72 miljoen kubieke meter (72 miljard liter) kraanwater. Ongeveer 2/3 deel van het water wordt opgepompt uit de Limburgse grond, de rest is Maaswater of wordt geïmporteerd uit Duitsland.

Waterleiding netwerk

Opzet zacht water leveren bereikt
Waterleiding Maatschappij Limburg is een monopolist en heeft dus geen concurrenten. Als consument kun je nergens anders kraanwater kopen. Juist daarom acht WML het een plicht om haar klanten zo goed mogelijk te bedienen. Op basis van onderzoeken en de wensen van haar klanten kennende, werd dan ook eind jaren negentig van de vorige eeuw een plan opgesteld om de hele provincie Limburg te voorzien van zacht water; een project dat een forse investering vergde. Immers om water te ontharden zijn grote installaties nodig. Zo werden er in Limburg vier installaties gepland waar zachter water nodig was. Op andere plaatsen werd niets aan ontharding gedaan. Doel daarvan was in de hele provincie de hardheid en kalkafzettendheid op een aanvaardbaar niveau te brengen. In totaal is een kleine 75 miljoen euro gestoken in vier installaties plus de benodigde leidinginfrastructuur. Omdat de regio Heerlen kampte met de hoogste nood (mensen moesten daar bijna elke week hun koffiezetters en kraanzeefjes ontkalken) trad de allereerste van die onthardingsinstallaties, gelegen op het industrieterrein De Beitel, in 2000 in werking. Vervolgens werd de installatie bij Maastricht gebouwd en daarna Hunsel. In de zomer van 2010 kwam de laatste installatie gereed bij Ospel. De Waterleiding Maatschappij Limburg kan nu globaal stellen dat er overal in Limburg water met een vergelijkbare kalkafzetting uit de kraan stroomt.

Het netwerk
Door middel van een netwerk van 8.700 kilometer leiding (een afstand van Maastricht tot Tokio) vindt het zachtere Limburgse drinkwater zijn weg naar ruim 530.000 gezinnen (1,1 miljoen Limburgers). Exclusief het vastrecht , maar inclusief belastingen en btw, kost een kubieke meter water bij WML voor particuliere klanten momenteel 1,22. 1 kubieke meter water is gelijk aan 1.000 flessen schoon, gekoeld water dat onder voldoende druk thuisbezorgd wordt. Die prijs heeft alles te maken met de beschik-baarheid van het water. In Limburg zal men niet snel te maken krijgen met een tekort aan water, dat wil niet zeggen dat het water mag worden verspild. Schoon water is van levensbelang en daarmee moet verantwoord omgegaan worden. Bovendien kost de productie ervan energie.

Grote verschillen in soort water

Waterleiding Maatschappij Limburg kan slechts globaal stellen dat er overal in Limburg water met een vergelijkbare kalkafzetting uit de kraan stroomt, want er bestaat niet alleen maar één soort water. Bovendien wordt de graad van kalkafzettting niet alleen bepaald door calcium en magnesium. WML betrekt water door oppompen van het grondwater, door importeren van water uit Duitsland en door Maaswater te gebruiken. Daardoor is het verschil in soort water groot. Het ene water bevat heel veel kalk, ander weer te weinig. Soms zet het kalkhoudende water zich niet af in apparaten omdat het weer hecht aan bepaalde andere stoffen in het water. Dat komt doordat de kalkafzettendheid door verschillende factoren wordt beïnvloed, waaronder de zuurgraad en bepaalde andere stoffen.

Hardheid en kalkafzettendheid op aanvaardbaar niveau

De vraag is natuurlijk wat aanvaardbaar niveau inhoudt. Daar denken de klanten van WML namelijk heel verschillend over. De een vindt hard water lekkerder, de ander kan het niet zacht genoeg zijn. Er zijn bedrijven die helemaal geen kalk kunnen gebruiken in hun productieproces. Daar heeft WML ook oplossingen voor, maar aan de consumentenmarkt levert WML water waarmee zo veel mogelijk mensen tevreden zijn.

Drinkwaterproductie

Het water wordt opgepompt uit grondwater of gewonnen uit oppervlaktewater. Daarna wordt het water belucht. Water beluchten wil zeggen dat er zuurstof aan het water wordt toegevoegd en dat watergassen worden verwijderd. Vervolgens wordt het water door diverse filterinstallaties gestuurd onder andere voor de ontijzering. Het wordt ontdaan van bacteriën en opgeslagen dan wel naar de huishoudens gepompt. De ontharder kon hier als aparte zuiveringsstap tussen geplaatst worden.

Het ontharden van het water

Het ontharden van water wil zeggen dat er calcium en waterstofcarbonaat aan het water onttrokken wordt. Dat onttrekken van deze stoffen gebeurt in reactoren. Reactoren zijn grote stalen cilinders die gevuld zijn met zand en bepaalde chemicaliën. Hoe meer cilinders, des te groter de capaciteit zal zijn. Het water wordt door het zand gepompt en daarbij hecht calcium aan de zandkorrels in de vorm van kalk. Daarna vervolgt het ontharde water zijn weg naar de pompstations. Dit onthardingsproces is een onderdeel van de drinkwaterproductie.

Prijs van kraanwater

De prijs van kraanwater wordt bepaald door:
  • de exploitatie.WML investeert structureel miljoenen euro's per jaar in het leidingnet naar de woningen en de grote transportleidingen;
  • belasting. Van elke kubieke meter water gaat 0, 35 plus 6% btw naar de staat in de vorm van belasting.

Duurzaamheid

Zelf gaat WML ook duurzaam om met de beschikbare middelen. Binnenkort wordt bij de productievestiging in Heel gestart met de bouw van een groot zonne-energieproject. De zonnecellen leveren een groot deel van de benodigde energie voor de pompen en de gebouwen in Heel. Met de centrale wil WML haar bijdrage leveren aan het gebuik van duurzame energie. Daarnaast wil deze maatschappij de kosten drukken.

Voordelen van zacht water

Zachter water is:
  • vriendelijk voor keuken- en wasapparaten;
  • goed voor zeepmiddelen. Ze werken beter (minder waspoeder en kortere wasprogramma's);
  • gezonder voor mens en dier (er zitten minder zware metalen in);
  • goed voor het milieu;
  • goed voor de portemonnai.

Opmerking

De Waterleiding Maatschappij Limburg heeft berekend:
  • dat een gemiddeld gezin ongeveer 50,00 per jaar uitspaart door het zachtere water;
  • dat de investering in de onthardingsreactoren op verschillende fronten wordt terugverdiend.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterontharder goed voor apparatuurHard leidingwater leidt tot kalkafzetting op sanitair, leidingen, keramiek, chroom en andere materialen. De hardheid van…
De kenmerken en het belang van een sociaal netwerkDe kenmerken en het belang van een sociaal netwerkHet hebben van een sociaal netwerk is belangrijk om je sociale identiteit te ontwikkelen. Een sociaal netwerk kan omschr…
Zelf waterleiding aanleggenEen waterleiding aanleggen is goed zelf te doen. Met de juiste gereedschappen en materialen kom je een heel eind. Bedenk…
Beleggen: Duurzaam beleggenBeleggen: Duurzaam beleggenDuurzaam beleggen is een relatief nieuw fenomeen. Het gaat er om dat beleggers rekening houden met de investeringen van…

LeesvaardigheidLeesvaardigheidIedereen leest op zijn eigen manier, eigen tempo, maar ook niet iedereen bekijkt dezelfde zin in dezelfde lijn. Er kunne…
Stage lopen in het basisonderwijsStage lopen in het basisonderwijsLeerkrachten in het basisonderwijs kunnen het treffen of niet met de stagiair, die, of heel gretig of heel afwachtend of…
Bronnen en referenties
  • Tekst van Jos Cortenraad in Limburgs grootste familieblad, Nummer 1.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.