Opleidingen die geen baan opleveren

Opleidingen die geen baan opleveren Als starter op de arbeidsmarkt is het belangrijke een gedegen opleiding gevolgd te hebben. Het is daarnaast ook van belang om een opleiding te volgen die kansrijk is op de arbeidsmarkt. U kunt het zo gek niet bedenken of u kunt er een opleiding voor volgen. Er zijn vele opleidingen op verschillende niveaus die u niet echt kansrijk maken op de arbeidsmarkt. Dit blijken vooral gerichte opleiding op MBO-niveau te zijn.

MBO

Het middelbaar beroeps onderwijs is voor velen een voorbereiding op het hoger onderwijs. De opleidingswensen van werkgevers komen steeds hoger te liggen. Vijftien jaar geleden kon men na een MBO opleiding gaan solliciteren op de gewenste functie. Tegenwoordig ligt de eis minimaal op HBO niveau. Steeds meer jongeren volgen na de MBO de HBO. De werkgevers kunnen dus ook strengere eisen stellen aan het opleidingsniveau van de sollicitanten. Voor de meeste werkgevers geldt: liever een startende HBO’er dan een MBO-er met enige jaren werkervaring.

Opleidingen om te mijden

Universiteit Maastricht heeft onderzocht welke opleidingen de komende jaren beter gemeden kunnen worden voor wie baanzekerheid wil. Zij hebben voor de nieuwssite Z24.nl een prognose gemaakt met de tien opleidingen met het kleinste perspectief vanaf 2008 tot aan 2012. Ook een HBO opleiding blijkt geen garantie op een passende baan. Uit dit onderzoek kwam zelfs een HBO opleiding als koploper naar voren als minst kansrijk. Het gaat om de opleiding HBO Communicatie en journalistiek. Wie deze HBO-opleiding heeft afgerond heeft weinig kans op een baan in die sector. Op een tweede plaats staat de opleiding Beveiliging op het niveau van VMBO. Lange tijd werden er veel beveiligers gezocht maar deze markt is inmiddels verzadigd.

De volledige top tien van opleidingen om te mijden:

Opleidingen
Communicatie en journalistiek (HBO)
Beveiliging (VMBO)
Toerisme en recreatie (MBO)
ICT (MBO)
Toerisme (MBO)
Horeca (MBO)
Handel (MBO)
Sociaal-pedagogisch en welzijn (MBO)
Bedrijfskunde (WO)
Administratie, handel en mode (MBO)
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…
Gemiddeld inkomen van starters HBO of WOGemiddeld inkomen van starters HBO of WOStarters met een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau moeten in eerste instantie genoegen nemen met een relatief laag…
Aan het werk of verder studerenAan het werk of verder studerenJongeren staan na een opleiding vaak voor een dilemma, doorleren om toch een baan gaan zoeken. Op het moment dat ze gaan…
Hoogte van het salaris van startersHoogte van het salaris van startersHoeveel gaat een starter op de arbeidsmarkt verdienen? Deze vraag is afhankelijk van de bedrijfstak waar de starter zich…

Maatschappelijke stage: Wat is het en welk doel heeft het?In de politiek wordt al jaren gesproken over het instellen van maatschappelijke stages voor scholieren. Het huidige kabi…
De kracht van de mindmapDe kracht van de mindmapOp school wordt ons aangeleerd om aantekeningen te maken door linksboven aan de pagina te beginnen met schrijven en dan…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.