De kracht van de mindmap
Op school wordt ons aangeleerd om aantekeningen te maken door linksboven aan de pagina te beginnen met schrijven en dan regel voor regel, van links naar rechts, ons een weg naar beneden te werken. Heel leuk en aardig, maar wat als je aan een aantekening bovenaan de pagina iets wilt toevoegen, of je krijgt ineens een ingeving maar hebt geen plek om het neer te zetten. Vandaar dat de zogeheten mindmap bedacht is.
Mindmapping
Mindmapping is een heel andere manier van aantekeningen maken die niet werkt van links naar rechts en van boven naar beneden, maar vanuit een centrale gedachte of concept. Deze staat midden op de pagina. En vanuit dit concept worden termen toegevoegd. Deze vorm van aantekeningen maken is erg populair bij het brainstormen, waar vrij gedachtes op tafel gegooid worden.
Dit klinkt misschien wat vaag, dus laten we een voorbeeld nemen. Stel, u bent op zoek naar een nieuwe auto. Om een idee te krijgen wat uw wensen zijn voor een nieuwe auto en hoe u te werk wilt gaan bij het aanschaffen van een nieuwe auto stel je een mindmap op. Je neemt een vel papier en schrijft midden op het vel "nieuwe auto" en onderstreept dit. Dit is je centrale thema. Vervolgens schrijf je om je centrale thema alles op wat in je op komt en verbindt dit met het centrale thema door er een lijn tussen te trekken, bijvoorbeeld "budget", "kleur", "technische specificaties", "formaat", etc. Dit zijn allemaal dingen waar je aan moet denken wanneer je een nieuwe auto wilt kopen. Vanuit deze kleinere thema's kunnen weer nieuwe ideeen verbonden worden. Zo kan aan kleur bijvoorbeeld "zilver", "zwart" en "metallic" gekoppeld worden en aan "formaat" kan "vijfdeurs" gekoppeld worden. Dit blijf je uitwerken door ieder idee op te schrijven en te koppelen aan het thema waar het bij hoort.
Voordelen mindmapping
Wat zijn hier nou de voordelen van? De belangrijkste voordeel is dat je tijdens het brainstormen alles wat in je op komt ergens kwijt kunt. wanneer je dit op een normale manier had opgeschreven en je kwam laterna op een idee voor iets dat je in het begin hebt opgeschreven, kun je het hier vaak niet meer kwijt. Uit onderzoek is gebleken dat het maken van een mindmap ervoor zorgt dat je de informatie later beter voor de geest kunt halen en het makkelijker maakt om gegevens te ordenen.
De algemene richtlijnen voor een mindmap zijn:
- Begin met je kernconcept, je basisidee en plaats deze midden op je mindmap, het liefst onderstreept of omcirkeld.
- Maak hoofdzakelijk gebruik van sleutelwoorden, vermijd lange zinnen.
- Gebruik kleuren of symbolen om extra details toe te voegen aan je mindmap.
- Zorg dat alles met elkaar verbonden is, er horen geen losse stukken rond te zweven in je mindmap.
- Wanneer je iets als belangrijk ervaart, benadruk het dan door het te onderstrepen of er een symbool bij te plaatsen.
- En het belangrijkste: zorg voor een eigen stijl en laat je niet leiden door de regels. Als jij iets handig vind, doe dit dan!