Middelbare school, brugpieper wat kan je verwachten?

Middelbare school, brugpieper wat kan je verwachten? Op de middelbare school gaat het er allemaal heel anders aan toe dan op de basisschool. Je komt in aanraking met veel verschillende docenten, want ieder vak wordt door een aparte docent gegeven en elke les wordt in een ander lokaal gegeven. Je bent een brugpieper als je in het eerste jaar zit. Op veel scholen wordt dit de brugklas genoemd. Pas aan het end van het eerste jaar wordt dan bepaald wat je daarna gaat doen. Vmbo, havo of vwo, bijvoorbeeld. Brugpieper, wat kan je allemaal verwachten?

Wat is een brugpieper eigenlijk?

Een brugpieper is een leerling die het eerste jaar van de middelbare school doet en die (meestal) voor de eerste keer naar de middelbare school gaat. Een brugklasser dus eigenlijk. Brugpieper is net zo’n vervelend woord als het woord ‘puber,’ maar ja, je weet hoe kinderen zijn. Ze haten het woord 'brugpieper', maar zodra ze zelf brugpieper 'af' zijn omdat ze over zijn naar het 2e jaar, vinden ze het ineens heerlijk om de nieuwelingen van de volgende brugklassen ook 'brugpiepertjes' te noemen. Daarom blijft dat woord eeuwig in gebruik. Je kunt hier verder weinig tegen doen, hooguit je 12-jarige neusje er voor ophalen.

De middelbare school, wat kan je allemaal verwachten?

Naast het feit dat je veel docenten zult leren kennen, en per dag tig keer van lokaal moet wisselen omdat de docenten zelf te ‘inactief’ zijn om van lokaal te wisselen, zal je ook kennis maken met blokuren, mentoruren, uitgevallen uren, tussenuren, inhaaluren…

Wat zijn blokuren?

Blokuren zijn dubbele lesuren. Een lesuur op een middelbare school duurt meestal 50 minuten, op sommige scholen duurt een lesuur 45 minuten. Blokuren kunnen heel boeiend zijn, behalve als je een docent treft die ellenlange monologen houdt zonder zich af te vragen of de inhoud goed te volgen is.

Wat zijn mentoruren?

Mentoruren zijn de uren dat je les krijgt van jouw mentor. Je mentor is jouw eigen persoonlijke coach op school. De mentor zal zich bezighouden met jouw persoonlijke situatie binnen de school. Hij/zij zal je vragen beantwoorden en je advies geven als je ergens mee zit. Ook zal hij/zij met jou bespreken wat er zoal goed, en eventueel minder goed met jou gaat op school. Een mentor kan ook een vertrouwenspersoon voor je worden… Mentoren houden van psychologische vragen, en ze leggen ook graag alle verantwoordelijkheid voor alles wat niet lukt, op jouw bordje. Dat komt omdat ze graag willen dat je inziet dat je zelf goed je best moet doen. Ze wijzen je daarom graag voortdurend op je eigen keuzes en je eigen verantwoordelijkheid, waarmee ze gul suggereren dat je in hun ogen al een soort volwassene bent, terwijl ze je tegelijkertijd maar al te vaak als een kind behandelen als hen dat beter uitkomt. Het is niet zo dat je je mentor niet vertrouwen kunt, integendeel, maar blijf op je hoede.

Wat zijn uitgevallen uren?

Uitgevallen uren zijn uren waarop de docent het af laat weten. Misschien heeft de docent zich verslapen of misschien heeft hij/zij een griepje, hoofdpijn, keelpijn, buikpijn, kiespijn, of misschien spijbelt hij/zij wel (je weet het maar nooit). In elk geval heb jij bij uitgevallen uren geen les. Misschien krijg je het uitgevallen uurtje vrij, of misschien heeft de schoolleiding een andere manier bedacht om je hersentjes bezig te houden.

Wat zijn tussenuren?

Tussenuren zijn uren die tussen lesuren inzitten, en die uitgevallen zijn.

Wat zijn inhaaluren?

Inhaaluren zijn uren waarop je iets in moet halen, bijvoorbeeld een repetitie die je gemist hebt of lesuren die je verzuimd hebt.

Wat zijn stipuren?

Stipuren: een stipuur is een uur waarin je les uitvalt omdat de docent er niet kan zijn, maar helaas moet je de les dan bij een andere docent doorbrengen. En wat doe je tijdens een stipuur? Meestal gewoon huiswerk maken.

Pesten op de middelbare school

Pesten is minder, en tamelijk droog. Gelukkig voelen de slimmere kinderen zich op de middelbare school al snel te groot om te pesten. Helaas zijn er altijd uitzonderingen. Als het je overkomt vraag dan een gesprek aan met je mentor. Vertel het ook aan je ouders of aan andere vertrouwenspersonen.

Kleine pauze, grote pauze

Omdat je op de middelbare school geen middagpauze meer hebt waarin je naar huis gaat, heb je meerdere pauzes op school. Na de eerste twee lesuren heb je ongeveer tien minuten pauze. Na de volgende twee lesuren heb je ongeveer 30 minuten pauze. Na de volgende twee lesuren weer 10 minuten. Je hebt dus als het goed is om de twee lesuren een pauze.

Aula

De meeste middelbare scholen hebben een aula of een soort van kantine. In de aula kan je stoer rondlopen, interessant praten, in een coole houding zitten, of je brood met pindakaas en jam opeten. Brugpiepers vallen met name in de aula goed op. Ze lopen vaak op hun teentjes om langer te lijken, en jongens maken hun tengere schoudertjes breder om groter en sterker te lijken. Brugpieper-meisjes hebben vaak los wapperend haar, maar er zijn ook brugpieper-meisjes die nog basisschool-kapseltjes dragen, zoals twee vlechten of een paardenstaartje. Brugpiepertjes herken je ook gemakkelijk aan de chocopasta om hun mond en aan het feit dat ze de eerste weken nog vaak verdwalen in de grote granieten gangen het schoolgebouw. Brugpieper-jongens hebben soms enkele donshaartjes op hun kin. Daar kan ook een verdwaald jeugdpuistje tussen verscholen zitten.

Rooster

Op de middelbare school krijg je regelmatig een nieuw, aangepast rooster. In het lesrooster kan je zien in welk lokaal je moet zijn en welke lessen je allemaal hebt op een dag.

Spijbelen

Spijbelen is het niet deelnemen aan de les terwijl je er wel had moeten zijn. Ongeoorloofd verzuim dus. Als je spijbelt, kan je straf verwachten, of er gaat een bericht naar je ouders toe. Als je hardnekkig blijft spijbelen, kan je van school gestuurd worden. Ben je vanaf dan de rest van het schooljaar elke dag vrij? Nee hoor, dan word je gewoon naar een andere school gestuurd want voorlopig heb je nog tot je 18e schoolplicht.

Roken

Helaas komt het nog voor dat kinderen in de brugklas beginnen te roken, en als ze eenmaal verslaafd zijn, voelen ze zich prettiger als jij ook verslaafd raakt. Dan voelen ze zich minder zwak. Daarom krijg je dan dus sigaretten opgedrongen met de mededeling:
  • Probeer het nou, een keertje maar, het is echt lekker.
  • Doe niet zo minder, of durf je soms niet?
  • Heb je nog nooit gerookt? Echt niet?
  • Roken is vet/chill/flex/cool/gaaf/stoer (enzovoorts)
  • Je raakt echt niet meteen verslaafd hoor...

Al die smoesjes kan je de mond snoeren door te antwoorden: ‘Sorry, maar je mondje ruikt naar nat gepoepte sigarettenpeukjes.’

Agenda

Nu je naar de middelbare school gaat heb je ook een agenda nodig. In je agenda schrijf je elke dag het huiswerk op wat je wordt opgegeven. In je agenda schrijf je verder alles op wat je anders zou kunnen vergeten, zoals afspraken met je mentor, met medeleerlingen, de data waarop je overhoringen en/of toetsen hebt, schoolreisjes, stedentrips, vakantie, enzovoorts…

Huiswerk

Op de middelbare school krijg je aanzienlijk meer huiswerk dan je op de basisschool kreeg. Elke docent geeft huiswerk op en ze vinden allemaal hun eigen vak het belangrijkste. Als je op het vwo of gymnasium zit krijg je nog meer huiswerk dan wanneer je op een vmbo of mavo zit, maar in alle gevallen zal het altijd te veel zijn naar je zin. Huiswerk maken kan leuker zijn als je het samen met iemand anders doet. Samen met de leukste jongen of het leukste meisje uit je klas bijvoorbeeld?

Tips bij huiswerk maken

Pauze nemen voordat je huiswerk gaat maken

Neem als je uit school komt, een korte pauze van ongeveer 15 minuten voordat je aan je huiswerk begint. Doe je schoenen uit, fris je een beetje op, drink en eet iets (een snack met weinig suiker) als je daar behoefte aan hebt.

Zorg voor voldoende rust om je heen

Begin dan aan je huiswerk en stel het niet uit. Kies een ruimte uit waar je rustig kunt werken zonder afgeleid te worden en waar het niet te warm is.

Neem korte pauzes

Als je veel huiswerk hebt, neem dan na een minuut of 45, een korte pauze (van een minuut of 5 tot 10) om je benen even te strekken en je gedachten even te verzetten.

Vooruit werken

Vooruit werken is verstandig/nodig bij repetities en/of andere overhoringen. Als je dus op vrijdag een schriftelijke overhoring van Franse woordjes hebt, is het veel beter als je de woordjes in het weekend en vanaf maandag al goed doorleest. Dinsdag nogmaals, woensdag weer, donderdag stamp je de restjes erin… Door de herhaling zal je ontdekken dat de leerstof dan veel beter blijft hangen en dat je vrijdag meer weet dan je verwacht had. Je hersenen werken een beetje als een computer waar het geheugen regelmatig van moet worden opgefrist. Herhaling doet wonderen. Dit op tijd beginnen met leren, geldt voor alle vakken. Huiswerk maken is dus een kwestie van goed 'plannen.' Heb je het gevoel dat dit jou niet lukt, leg dit dan uit aan je mentor en vraag hem/haar om hulp/advies.

Sneller leren

Woordjes leren kan je op verschillende manieren doen. De woordjes doorlezen, daarna afdekken met je hand of met een kaartje en vervolgens jezelf overhoren. De woordjes foutloos opschrijven, hardop voorlezen, lezen, en daarna afdekken en jezelf overhoren. Het is makkelijker om woordjes (bijvoorbeeld in een andere taal) te onthouden als je ze in een zin ziet staan of zelf in een zin zet. Dan krijgt een woordje betekenis en samenhang met andere woorden. Dan is het ook gemakkelijker en sneller te onthouden.

Plaatjes bekijken en koppen en onderschriften lezen

Voor vakken waar plaatjes bij tekst staan zoals bij geschiedenis en aardrijkskunde en kunst, is het verstandig om de foto's/plaatjes goed te bekijken zodat de tekst in beelden wordt omgezet en daardoor beter te onthouden is. Lees ook van een hoofdstuk wat je moet kennen altijd eerst alle koppen en alle onderschriften van plaatjes en foto's. Daardoor zit een belangrijk deel van de inhoud al in je hoofd.

Met behulp van beelden kan je vaak beter onthouden

Soms helpt het om leerstof in beelden om te zetten, bijvoorbeeld door het zelf te tekenen, waardoor het makkelijker te onthouden is.
Vraag ook of anderen je willen overhoren en begin altijd ruim op tijd met leren en niet pas een dag van te voren. Dat is meestal te laat.

Voor het slapen gaan leren

Lees vlak voordat je gaat slapen bepaalde leerstof nog even door, dat blijkt ook erg goed te helpen.

Vraag hulp

Leerstof die je niet begrijpt kan je ook niet goed leren. Heb je dus vragen over leerstof zoek het antwoord dan op via school of desnoods via internet.

Notities van de docenten

Wist je dat notities die docenten je opgeven meestal heel belangrijk zijn voor overhoringen? Daarin staan de punten die je docenten het belangrijkste vinden van de lesstof. Leer de notities van je leraren dus altijd extra goed.

Zware tas met boeken

Brugpiepertjes maken kennis met de loodzware boeken die ze dagelijks in hun rugtasjes moeten verplaatsen van school naar huis en van huis naar school. We mogen dan in de 21e eeuw leven, geen een school is blijkbaar ooit op het idee gekomen om voor iedere groep een extra setje boeken aan te schaffen zodat miljoenen leerlingen - die dagelijks met een rugtas vol boeken op hun rug deelnemen aan het verkeer - dat gesleep met boeken zouden kunnen laten. In de toekomst wordt het vast allemaal beter, dan staat de inhoud van de boeken gewoon op het internet zodat je de pagina’s kunt uitprinten of online bekijken. Misschien hoeven kinderen dan ook niet meer dagelijks naar school want er kan gewoon les worden gegeven via internet... Docenten kunnen dan ook meteen voor filmpjes of voor sprekende internet robots vervangen worden, maar zo ver is het helaas nog niet dus tot die tijd zal je je ruggetje moeten belasten met een rugtas vol loodzwaar lesmateriaal.

Kleding, haar, uiterlijk, puistjes, trends, subculturen...

Op de middelbare school zal je ontdekken dat er best veel aandacht aan het uiterlijk besteed wordt. De meeste kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 zijn ijdel (of worden het) en ze willen er daarom leuk, stoer, knap, sexy en interessant uitzien. Best veel kinderen hebben last van jeugdpuistjes en dus smeren ze van alles op hun gezicht om er vanaf te komen. Sommigen voelen zich mega interessant omdat ze dure merkkleding dragen. Anderen experimenteren met make-up, en weer anderen meten zich een bepaalde stijl aan om ergens bij te horen, zoals Gothic, Wicca, rock, hiphop, Dubstep, enzovoorts. Muziek is ook een manier om te laten zien (en horen) waar je bij hoort. Het is een tijdje erg hip geweest om piercings door je neus en navel te laten jagen. Ook tatoeages worden door veel jongeren op prijs gesteld. Kijk het rustig aan en laat je niets opdringen. Het grote geheim wat alle brugpiepertjes met zich meedragen is dat ze allemaal onzeker zijn over hun uiterlijk en over hun populariteit. Ze willen er allemaal bij horen en zijn allemaal bang om afgewezen te worden.

Culturen en religies

Op de middelbare school kom je ook verschillende culturen en religies tegen. De een is moslim en de ander christen en weer een ander is boeddhist of Hindoe of Jehova's getuige. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat er wereldwijd meer dan 3000 religies bestaan. Niemand weet precies hoe het zit maar iedereen heeft zo zijn eigen waarheid van zijn/haar ouders geleerd. Tot slot heb je natuurlijk ook een grote groep agnosten en atheïsten. Agnosten zeggen: ik weet niet of er goden bestaan, ik geloof niet in een god en ik ontken niet dat er een god zou kunnen bestaan, we weten het immers gewoon niet. Atheïsten zijn mensen die er vanuit gaan dat geen van de ruim 3000 religies op de wereld de waarheid is, en dat god de mensen niet geschapen heeft, maar dat mensen juist zoveel goden geschapen hebben omdat ze het leven niet kunnen verklaren. Een atheïst is overtuigd dat er geen god bestaat. Religie krijg je vrijwel altijd van je ouders mee, dus wat je ouders geloven, dat geloven hun kinderen meestal ook. Eigenlijk maakt het niet uit wat je bent en hoe je bent, zolang je elkaar accepteert en goed behandeld.

Je eerste zoen

Er bestaat een kans dat je je eerste zoen gaat krijgen op de middelbare school. Ze noemen dat tegenwoordig ook wel: ontgroend worden. Nu je nog een brugpiepertje bent lijkt je dat natuurlijk helemaal niks, al dat slijm wat bij het zoenen vrijkomt. De kans is echter groot dat er een dag komt dat je zoenen juist heel erg leuk gaat vinden. Als brugpieper kan je in elk geval ook vragen over zoenen van nieuwsgierige klasgenoten verwachten, zo van: heb jij al eens gezoend? Een veel gehoord antwoord van brugpiepertjes op die vraag is: ‘ja duh…al 32 keer.’ Geloof het niet! Brugpiepertjes doen vaak alsof ze al heel veel ervaring hebben met kussen, terwijl ze ondertussen thuis stiekem met de spiegel staan te zoenen om te oefenen. Tongzoenen is gelukkig snel te leren.

Verlegenheid en er niet bij horen

Veel brugklassers zijn onzeker en bang dat ze er niet bij (zullen) horen, gepest (zullen) worden of op een andere manier buiten de groep zullen vallen. Alle kinderen zijn op twaalf/dertien- jarige leeftijd min of meer onzeker over zichzelf. De een kan het alleen beter verbergen dan de ander. Als je je echt een buitenstaander voelt, bespreek dit dan met je ouders en met je mentor.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De overgang van de basisschool naar de middelbare schoolDe overgang van de basisschool naar de middelbare schoolUw puber gaat naar de middelbare school. Nadat de schoolkeuze is gemaakt en de laatste dag in groep acht is afgerond, ko…
Een middelbare school uitkiezenEen middelbare school uitkiezenNa jarenlang een basisschoolleerling geweest te zijn, is het na groep 8 dan eindelijk zover: je gaat naar de middelbare…
Pesten veroorzaakt blijvende schadePesten veroorzaakt blijvende schadeIn de hoogste klassen van de basisschool en op de middelbare school worden kinderen vaak gepest. Dit kan de gepeste kind…
Naar de brugklasVan de basisschool naar de middelbare school gaan is best spannend. Je weet niet wat je gaat verwachten. Wat is er allem…

De kracht van de mindmapDe kracht van de mindmapOp school wordt ons aangeleerd om aantekeningen te maken door linksboven aan de pagina te beginnen met schrijven en dan…
Hoe start je succesvol het nieuwe schooljaar?Hoe start je succesvol het nieuwe schooljaar?Elk schooljaar is een nieuw fris begin. Je gaat naar een andere klas, koopt nieuwe schoolspullen en je maakt jezelf vast…
Bronnen en referenties
Reacties

Guus, 13-12-2015
Ik ga binnenkort naar de middelbare maar wil mijn vrienden niet kwijt, wat moet ik doen? Reactie infoteur, 15-12-2015
Hi, op zich is dat niet zo moeilijk te bedenken. Je kunt zorgen dat je contact met ze houdt. Dat gaat tegenwoordig erg makkelijk via Facebook of andere social media, en via je mobieltje natuurlijk. Zorg dat je regelmatig met je vrienden afspreekt en organiseer momenten dat je elkaar weer ziet. Investeer tijd in je vrienden, en geef aandacht aan ze, dan gaat het contact niet verloren.

Kelly, 10-08-2012
Heey :)
Ik ben nu al 3 jaar brugger af. dus ik denk laat ik maar eens wat tips geven ;)

1. Je mag op de middelbare school meestal zelf kiezen waar je zit. de eerste dagen is het meestal heel aanlokkelijk om elke les naast iemand te gaan zitten die je al kent. maar meestal staat het voor het hele jaar vast. zorg dus dat je elke les naast iemand anders zit. leg je meteen makkelijker contact.

2. Spreek met je nieuwe klasgenoten meteen de eerste maand af iets leuks te gaan doen. of bijvoorbeeld met de jongens of de meisjes. net wat je wilt. dan zien mensen je meteen als sociaal en ondernemend ;)

3. soms kan je cup a soup kopen/meenemen op je nieuwe school. doe dit niet : je adem gaat er van stinken. not done dus

4. schrijf mensen niet meteen af, soms blijken ze achteraf aardiger te zijn dan je denkt.

5. onthoud : je hebt je leraren liever te vriend dan als vijand. dat is echt handiger. ook al lijkt het heel stoer om je leraar te pesten : houd je in. het zijn ook maar mensen.

6. zorg dat je iets bij hebt om schamende momenten te voorkomen. (denk aan : zakdoeken voor als je plotseling verkouden bent, tictac/smintjes, plastic zakje, maandverband) of net wat.

succes volgend jaar ;) Reactie infoteur, 10-08-2012
Voor iemand die al 3 jaar brugklasser is geef je heel slimme adviezen. Dit jaar ga je over, toch?

Bedankt voor je leuke tips!

Mandy, 26-06-2012
Bedankt voor dit artikel! Ik denk dat ik mijn dochter hier wel mee verder kan helpen.

Dank je wel!

Mandy Reactie infoteur, 26-06-2012
Leuk te horen.:)

Jamie van Rozenberg, 08-06-2012
Inderdaad hilarisch, vooral dat over brugpiepers, . Leuk verzonnen ook al die tips en hoe het is op de middelbare school! Ik ga hier m'n kinderen wel over vertellen hoor. Goede informatie voor De Middelbare School. Reactie infoteur, 08-06-2012
Aha, fijn te horen. Hihi

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 13-08-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.