Hoe start je succesvol het nieuwe schooljaar?

Hoe start je succesvol het nieuwe schooljaar? Elk schooljaar is een nieuw fris begin. Je gaat naar een andere klas, koopt nieuwe schoolspullen en je maakt jezelf vast ook beloftes. Je wilt komend jaar beter je best doen en je mentaliteit veranderen. Vaak is er na een paar maanden al een teleurstelling. Hoe voorkom je dit? De vakantie is bijna voorbij en je wilt er hard tegen aan gaan komend jaar! Maar hoe hou je dat het langst vol?

Uitrusting

Iedereen begint zijn nieuwe jaar met nieuwe schoolspullen. Zorg ervoor dat, voordat school weer begint, je alles hebt wat je nodig hebt. Maak zonodig een checklist met de essentiële dingen. Kijk of je genoeg schriften, pennen, mappen etc. hebt. Er zijn ook een aantal extra spullen die je verder zullen helpen om succesvol het jaar door te brengen:

Documentenmap

Koop een (mooie) documentenmap met tabs van redelijke kwaliteit. Gebruik deze voor al je losse papiertjes die je op korte termijn nodig denkt te hebben. Geef voor elke tab een schoolvak en je zult zien dat aan het einde van het jaar er minder losse papieren in je la's en boekenkast te vinden zijn.

Ordner

Die zijn toch voor grote kantoren? Nee hoor, jij kan ze ook gebruiken. Koop er ordnerstrips - en als je wilt tabbladen en insteekhoezen - bij en doe daar alle papieren in die je op lange termijn nodig hebt.

Prikbord

Een prikbord die je bij je bureau kan plaatsen kan heel handig zijn. Hier kun je data, je doelen of leuke plaatjes erop prikken.

Muurkalender

Kijk je ook bijna nooit naar je agenda? Koop dan een mooie, grote muurkalender en schrijf daar belangrijke data in. Hang het wel op in een plek waar je vaak komt. Je kan ook kleurtjes gebruiken om aan te geven wat er aan zit te komen: kleur de desbetreffende dag bijvoorbeeld rood in als er een proefwerk plaats zal vinden.

Werkplek

Nog belangrijker is het creëren van een vaste werkplek waar je gestimuleerd wordt om te werken. Ruim allereerst je werkplek/kamer op en zorg ervoor dat alles zijn eigen plaats heeft. Zorg ervoor dat je een comfortabele stoel en tafel hebt voor je huiswerk. Koop ook een prullenmand als je ziet dat je die nodig hebt. Zorg er vooral voor dat je je op je gemak voelt op je werkplek. Vind je het niks? Verander het! Maak het mooier met decoratie of verander de locatie!

Strijd tussen het luie en productieve

Nu heb je de spullen en je werkplek. Nu wil je er keihard tegenaan. Allereerst is het slimmer om na te denken over je studiepatroon. Ben jij iemand die graag 's avonds leert of in de middag? Ben jij iemand die visueel is ingesteld of auditief? Of leer je meer als je iets doet (opschrijft, highlight). Als je 's avonds als tijd om te studeren prefereert, zal je alleen maar gefrustreerd raken als je jezelf dwingt om alles 's middags te doen. Je kan het rustiger aan doen zolang het wel snor zit met de cijfers. Ook kan je tijdens het leren tijd besparen door jouw voorkeursmethode te gebruiken. Je hoeft niet altijd samen te vatten. Als je auditief bent ingesteld, lees je het gewoon hardop voor! En als je visueel bent ingesteld kan je schema's maken.

Daarnaast is het handig om alvast doelen op te schrijven en ze ergens op te hangen. Deze doelen moeten zo volledig mogelijk zijn. Schrijf ook op waarom je die doelen wil halen. Een leuk gevoel kun je krijgen door je ogen dicht te doen, je te ontspannen en je inbeelden dat je deze doelen hebt gehaald. Hoe voelt dat?

Heel belangrijk is dat je naast je doelen precies moet opschrijven wat je daarvoor moet doen. Dus de handelingen die je ervoor gaat verrichten ( wat, wanneer, duur). Schrijf deze op in een apart schrift op hang het op (prikbord.)

Actie

Toch is 90% van wat we doen automatisch gedrag. Gedrag dat reageert op de omgeving (prikkels.) Wat je dus ook kan doen is zorgen dat je iemand hebt (zoals je moeder) die je van tijd tot tijd controleert of je het goed doet. Of je schopt de computer je kamer uit. Zorg ervoor dat je omgeving zegt: ga werken. Stel je ook eens mogelijk situaties voor waarin je het moeilijk zal krijgen om jezelf aan het werk te zetten en bedenk daar iets tegen. Je kan dan bijvoorbeeld reminders plaatsen of je kan 2 seconden even diep ademen en naar je werkplek lopen en muziek luisteren ipv tv te gaan kijken. Je kan ook jezelf beloven elke dag 5 minuten te werken aan iets. Je zult zien dat je niet na 5 minuten stopt, maar pas veel later.

Slot

Lukt het echt niet, dan ben je niet hopeloos. Je moet je jezelf afvragen wat er zoal mis ging. He kan het de volgende keer beter? Je kan ook het leven nemen zoals het is en lekker genieten!
© 2008 - 2024 Microtechs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een nieuw schooljaar, wat heb ik nodig?De vakantie is weer voorbij, het schooljaar gaat beginnen. Maar wat heb ik eigenlijk nodig voor het nieuwe schooljaar? H…
Fris aan het nieuwe schooljaar beginnenFris aan het nieuwe schooljaar beginnenOm een schooljaar goed en slim te beginnen zorg je dat je alles geordend hebt en alles al klaar hebt voor het komend sch…
Je schoolspullen overzichtelijk houdenJe schoolspullen overzichtelijk houdenEen nieuw schooljaar begint steeds weer met dezelfde voornemens: Je huiswerk netjes maken! De eerste weken is dit nog ge…
Naar de brugklasVan de basisschool naar de middelbare school gaan is best spannend. Je weet niet wat je gaat verwachten. Wat is er allem…

Middelbare school, brugpieper wat kan je verwachten?Middelbare school, brugpieper wat kan je verwachten?Op de middelbare school gaat het er allemaal heel anders aan toe dan op de basisschool. Je komt in aanraking met veel ve…
Anatomie van het oorHoe zit het oor inmekaar en hoe werkt het oor. Waardoor kunnen we horen en hoe wordt geluid omgezet. Hieronder een klein…
Microtechs (1 artikelen)
Laatste update: 19-05-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.