Je schoolspullen overzichtelijk houden

Je schoolspullen overzichtelijk houden Een nieuw schooljaar begint steeds weer met dezelfde voornemens: Je huiswerk netjes maken! De eerste weken is dit nog geen probleem, maar naarmate het schooljaar vordert, krijg je steeds meer dingen om te doen, krijg je veel meer stencils en andere blaadjes mee naar huis, vergeet je het huiswerk op te schrijven in je agenda en raak je zo het overzicht kwijt. Wat hiertegen te doen?

Organiseer je bureau

Zorg dat je bureau overzichtelijk blijft. Schaf stapelbare papierbakken aan en plak er eventueel een label op. Losse papieren kunnen zo gesorteerd worden op bijv. lege schrijfblaadjes, samenvattingen, nog te maken huiswerk, teruggekregen werk, enz.

In een pennenbak doe je al je schrijfspullen, een schaar, een lineaal, potloden, markers e.d. Een extra tip: Zorg dat je alles dubbel hebt! Als je alles dubbel hebt, kun je je etui dichtlaten. Dit voorkomt ook dat je spullen die je op school moet gebruiken nog thuis hebt liggen.

Zorg ervoor dat je ruimte hebt om je boeken georganiseerd te houden in een boekenkast of op een boekenplank. Als het kan, maak je aparte stapeltjes voor je lesboeken, je werkboeken en je schriften.

Houd je spullen bij elkaar!

Ben jij iemand die vaak schriften vergeet mee te nemen naar school en daardoor aantekeningen in andere schriften of op losse blaadjes maakt? Zorg er dan voor dat je iets hebt waardoor je de spullen voor alle vakken bij elkaar hebt.

Koop een collegeblok met tabbladen er in. Zo kun je achter elk tabblad aantekeningen voor een ander vak maken. Je hoeft maar één collegeblok mee te nemen en dus vergeet je ook niks. Een map is natuurlijk ook altijd een goed idee. Doe genoeg schrijfblaadjes in de map en verdeel de vakken weer over de tabbladen. Je kunt altijd extra blaadjes in de map doen, dus je hebt dan ook nooit last van een volgeschreven schrift.

Koop een showmap. Bij Action, HEMA en boekwinkels kun je een map kopen waar insteekhoesjes in zitten. Zo’n map wordt vaak “showmap” of "documentenmap" genoemd en is heel handig om losse papieren in te bewaren. Maak labels met de namen van alle schoolvakken erop om de losse blaadjes snel weer terug te kunnen vinden.

Schrijf alles duidelijk op

Hoe snel je ook het lokaal uit wilt aan het einde van de les, zorg er toch echt voor dat je het huiswerk voor de volgende les(sen) duidelijk in je agenda opschrijft! Zet er altijd bij om welk vak het gaat, om welke opdracht(en) het gaat en vermeld eventuele bijzonderheden. Heb je een opdracht af? Streep deze dan door.
Een extra tip: Geeft de leraar een proefwerk op? Zorg dat deze opvalt in je agenda door een gekleurde markeerstift of pen te gebruiken!
Sommige leraren delen aan het begin van een periode een lesplanner uit. Schrijf de opdrachten vooraf in je agenda, zodat je voor geen verrassingen komt te staan.

Het is ook erg handig om de datum boven je aantekeningen te zetten als je aantekeningen maakt in een les. Zo kun je de aantekeningen makkelijker terugvinden. Krijg je losse opdrachten? Schrijf deze dan ook op in je schrift. Dit is vooral erg handig bij het maken van wiskundesommen.

Voorbeeld:
Huiswerk 2 maart: 10, 11, 12, 13, 14, 15 en 18

Zo kun je een krul of vinkje door het nummer van de opdrachten zetten die je gemaakt hebt en kun je de opdrachten die je niet begreep of waar je vragen over hebt aanduiden met bijvoorbeeld een vraagteken of een cirkel om het nummer.

Maak voor jezelf duidelijk wat je moet doen

Over het maken van een planning kun je veel vinden op het internet. Vaak maak je een schema met een planning en is het lastig je eraan te houden. Soms ga je te gehaast dingen doen “omdat je maar een half uur hebt” en soms loopt je planning uit, omdat je te laat begint.

Een alternatief voor de planning is het opschrijven wat je moet doen. Schaf een kladblok of whiteboard/schrijfbord aan waarop je to-do-lists maakt. Wat je hebt gedaan, streep je door. Elke keer dat je weer iets door mag strepen, zorgt weer voor extra motivatie!

Sommige winkels verkopen muismatten die van papier zijn, waar je dus steeds weer een blaadje af kan scheuren. Zoek een muismat met een agenda met notitieruimte (Action verkoopt ze bijvoorbeeld). Telkens als je weer bezig bent met de computer, zie je wat je nog moet doen voor school.

Zo kom je al een eind verder met het georganiseerd houden van je huiswerk. Heel veel succes dit schooljaar!
© 2011 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarSchoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarDe vakantie is (bijna) achter de rug en het wordt tijd om je klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Nieuwe schoolspu…
Schoolspullen kopen voor je kindSchoolspullen kopen voor je kindNa de zomervakantie is het voor je kind weer tijd om naar school te gaan, maar heeft je dochter of zoon alle schoolspull…
Schoolspullen kopen voor de middelbare schoolSchoolspullen kopen voor de middelbare schoolAls je als 11 of 12 jarige naar de middelbare school gaat is dat meestal best even spannend. Veel jongeren denken dat ze…
Huiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingHuiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingOnenigheid over het maken van huiswerk, het onderwerp staat in de top vijf van zaken waarover ouders en kinderen ruzie m…

Huiswerk, hoe kunnen ouders helpen en stimuleren?Huiswerk, hoe kunnen ouders helpen en stimuleren?Kinderen en huiswerk. Zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs zullen kinderen thuiskomen met huiswerk. A…
Leren van woordjes gemakkelijker door WrtsLeren van woordjes gemakkelijker door WrtsHet leren van woordjes is soms best lastig. Maar door een handig programma op internet genaamd Wrts, wordt het veel gema…
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 05-08-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Huiswerk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.