Huiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleiding

Huiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleiding Onenigheid over het maken van huiswerk, het onderwerp staat in de top vijf van zaken waarover ouders en kinderen ruzie maken. Hoe vind je er samen een weg in, een middenweg tussen controleren en vrij laten. Wat zijn de mogelijkheden voor huiswerkbegeleiding. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor online huiswerkbeleiding.

Inhoud artikel


Huiswerk

Huiswerk is vaak het onderwerp van discussie in een gezin met kinderen. In dit artikel kun je lezen wat je wel en beter niet kunt doen om alles in goede banen te leiden. Verder informatie over de verschllende vormen van huiswerkbegeleiding.

Wat kun je als ouder beter niet doen

  • Ieder kind leert anders, het heeft geen zin om jouw manier van leren op te dringen.
  • Help een kind niet ongevraagd.
  • Stel niet pas regels op als het mis dreigt te gaan.
  • Maak niet het huiswerk van kinderen, je kunt een kind wel ondersteunen.

Wat kun je als ouder wel doen

  • Zorg ervoor dat een kind tijd, rust en een vaste plek heeft om huiswerk te maken.
  • Hoe leert een kind het beste, dit kun je samen met een kind uitzoeken.
  • Een goed begin is het halve werk: bij het begin van het schooljaar direct goede afspraken maken.
  • Zorg voor een rustige werkplek, een kind kan op zijn of haar kamer leren maar misschien vind het kind het prettig om aan de keukentafel te leren. Zorg dan voor een tafel waar niet al te veel op staat.
  • Zorg dat een kind voldoende slaap krijgt.
  • Help met het ordenen van schoolspullen, dat er voldoende materiaal is zoals mappen, schriften enzovoort.
  • Gebruik eventueel een kalender om huiswerk en proefwerken op te noteren, maar ook de leuke dingen zoals een schoolreisje.
  • Iedere maand een korte evaluatie, wat is er gelukt die maand, moeten er nog zaken worden bijgesteld.
  • Als er een doel is behaald dan mag dat gevierd worden, bijvoorbeeld van een onvoldoende een voldoende maken.
  • Toon interesse voor een kind, bespreek aan het einde van de dag hoe het op school is gegaan. Vooral luisteren is erg belangrijk, hoe minder advies je geeft hoe meer een kind erom kan vragen.
  • Regelmatig contact met de docenten van school is belangrijk. Als er iets niet goed gaat, trek dan op tijd aan de bel.

Huiswerkbegeleiding

Het kan zijn dat een kind baat heeft bij huiswerkbegeleiding. Dit kan aangeboden worden op school maar ook kun je de hulp inschakelen van een huiswerkinstituut zoals bijvoorbeeld Studiekring. Ieder kind krijgt een persoonlijk plan van aanpak. Minimaal drie middagen per week werken de kinderen aan hun huiswerk op een rustige plek. Ze leren studievaardigheden als plannen van het huiswerk. Als het kind het huiswerk heeft gedaan wordt het gecontroleerd en overhoord. Een voortgangsverslag (wekelijks, online) houdt de ouders op de hoogte, ook de school van het kind wordt op de hoogte gehouden. Voordeel van deze begeleiding is dat het kind thuis niets meer hoeft te doen, het huiswerk is klaar.

Online of digitale huiswerkbegeleiding

In deze tijd is het ook mogelijk om online huiswerkbegeleiding te krijgen: het op afstand begeleiden van kinderen via internet. Een kind kan hulp krijgen bij het maken van een planning en de uitvoering van deze planning. Ook is het mogelijk dat een kind inhoudelijke hulp krijgt bij bepaalde vakken.

Een kind komt thuis en logt in op de computer met een speciaal programma. De dag wordt doorgesproken met een docent en er wordt besproken wat het huiswerk van die dag is. Het kind gaat aan de slag en laat het weten als het klaar is met een opdracht. Dan komt de docent weer in beeld en kind en docent kunnen overleggen over de verdere planning, of inhoudelijk over het gemaakte huiswerk. De vorm van begeleiding kan per instituut verschillen, laat je dus goed informeren over voorwaarden, prijzen enzovoort. Voorwaarde voor online huiswerkbegeleiding is dat een kind thuis geconcentreerd en in een rustige omgeving kan werken.

Voordelen

  • Een kind hoeft niet te reizen.
  • Het maakt niet uit waar het kind het huiswerk maakt.

Nadelen

  • Het kind en de docent/begeleider kunnen elkaar niet in de ogen kijken, bevinden zich niet in dezelfde ruimte.
  • Ouders zullen (vooral in het begin) moeten controleren of het huiswerk ook daadwerkelijk gemaakt wordt.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huiswerkbegeleiding, ja of nee?Huiswerkbegeleiding, ja of nee?Huiswerkbegeleiding, wat zijn de voor- en nadelen? Er kan huiswerkbegeleiding worden gegeven op verschillende manieren.…
De voor- en nadelen van huiswerkbegeleidingDe voor- en nadelen van huiswerkbegeleidingSteeds meer ouders en hun kinderen maken gebruik van huiswerkbegeleiding en bijles. Huiswerkinstituten verdienen miljoen…
Bijles geven als bijbaanBijles of huiswerkbegeleiding geven is een populaire bijbaan onder studenten. Het betaalt goed, bovendien is het een man…
Zelf bijles en huiswerkbegeleiding geven aan je kindZelf bijles en huiswerkbegeleiding geven aan je kindIn de bovenbouw van de basisschool gaat je kind meestal huiswerk krijgen en worden leerresultaten belangrijker in het ka…

Je schoolspullen overzichtelijk houdenJe schoolspullen overzichtelijk houdenEen nieuw schooljaar begint steeds weer met dezelfde voornemens: Je huiswerk netjes maken! De eerste weken is dit nog ge…
Leren van woordjes gemakkelijker door WrtsLeren van woordjes gemakkelijker door WrtsHet leren van woordjes is soms best lastig. Maar door een handig programma op internet genaamd Wrts, wordt het veel gema…
Bronnen en referenties
  • Folder Pin Ponit Parents
  • www.huiswerkbegeleiding.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 29-08-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Huiswerk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.