De voor- en nadelen van huiswerkbegeleiding

De voor- en nadelen van huiswerkbegeleiding Steeds meer ouders en hun kinderen maken gebruik van huiswerkbegeleiding en bijles. Huiswerkinstituten verdienen miljoenen met het begeleiden van onze kinderen. Ze willen hiermee hun kind ondersteunen bij het maken van zijn of haar huiswerk, maar er zijn niet alleen voordelen van huiswerkbegeleiding, er zitten ook nadelen aan deze ontwikkeling en wat zijn de kosten van huiswerkbegeleiding?

Huiswerkbegeleiding, de cijfers

Volgens de cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek zijn de uitgaves aan huiswerkbegeleiding en huiswerk enorm toegenomen. In 1995 werd er voor 26 miljoen euro aan huiswerkbegeleiding en bijles ingekocht. In 2011 was dit 149 miljoen euro. In deze cijfers zitten niet de buurjongen die een beetje bijverdient door één keer in de week een uurtje te helpen met Engels.

Waarom huiswerkbegeleiding?

Er zijn verschillende verklaringen waarom er gedacht wordt dat meer gezinnen gebruik maken van huiswerkbegeleiding. Op de middelbare school wordt veel meer zelfstandigheid van de kinderen verwacht dan op de basisschool. Er wordt een groot beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van kinderen, maar vaak hebben ze deze (nog) niet op het gebied van planning en huiswerk. Ze hebben hier begeleiding bij nodig. Deze is thuis niet altijd aanwezig. Dit kan komen door gebrek aan kennis en ervaring, maar ook tijdsgebrek speelt een rol. Daarnaast zijn er meer gezinnen waarvan beiden ouders werken of éénoudergezinnen zijn, is er letterlijk minder tijd om kinderen te begeleiden bij het plannen en het maken van het huiswerk.

Ook is er tegenwoordig veel meer afleiding (met name digitale afleiding, sociale media) dan in de tijd dat de meeste ouders op de middelbare school zaten. Aangezien deze afleiding vaak op deze apparaten aanwezig is als die de kinderen nodig hebben voor hun huiswerk, vraagt het aardig wat zelfdiscipline om geconcentreerd te blijven werken/aan de slag te gaan met je huiswerk.
Niet elke ouder heeft zin in een continue strijd met zijn/haar kind om huiswerk te maken.

Relatie huiswerk en schoolprestaties

Er is een duidelijke relatie tussen het maken/leren van huiswerk en de schoolprestaties. Dit is vooral het geval als het gaat om dingen die uit het hoofd geleerd moeten worden, oefeningen en herhaling van de stof. Het is dus belangrijk dat kinderen hun huiswerk maken.

Zelf helpen met het maken van huiswerk

Er zijn genoeg gezinnen waarbij het maken van huiswerk prima lukt met alleen de eventuele begeleiding van de ouders. Sommige kinderen kunnen heel goed zelfstandig plannen en werken, anderen redden het met de hulp van hun ouders. Het éne kind heeft hulp nodig bij de planning (een ouderwetse papieren agenda doet soms wonderen), het andere kind bij het overhoren van woordjes Frans en soms ook behoefte aan uitleg van wiskunde. Als de cijfers van een kind achteruit gaan en/of tegenvallen is het altijd belangrijk om na te gaan waardoor dit komt:
 • Maakt je kind zijn/haar huiswerk?
 • Past het de juiste leerstrategie toe?
 • Is het onderwijl niet met andere dingen bezig (sociale media, muziek)?

Soms lukt het om samen een nieuwe huiswerkstrategie te ontwikkelen die werkt. Als dit niet het geval is, kan het zinvol zijn om de mogelijkheden van huiswerkbegeleiding te onderzoeken.

Wat kost huiswerkbegeleiding?

Over het algemeen is huiswerkbegeleiding niet goedkoop. Het is altijd goed om eerst op school zelf te informeren. Er zijn scholen die zelf huiswerkbegeleiding aanbieden. Daarnaast zijn er veel huiswerkinstituten en personen die bijles geven (al dan niet aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Studiebegeleidingsinstituten, de LVSI). De kosten lopen uiteen van € 20,- per uur bijles door een student tot gemiddeld € 250- tot € 300,- per maand voor drie middagen per week.

De voordelen van huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding door een huiswerkinstituut heeft een aantal voordelen;
 • De sfeer thuis verbetert vaak doordat de conflicten over huiswerk maken niet langer nodig zijn.
 • ‘Vreemde ogen dwingen’; op het huiswerkinstituut zijn er ‘vreemden’ die je kind helpen met het maken van zijn/haar huiswerk.
 • Iedereen is daar bezig met zijn/haar huiswerk, hetgeen motiverend werkt.
 • Er is geen afleiding. Smartphones mogen niet gebruikt worden (voor andere dingen dan rooster en cijfers bekijken). Er wordt alleen huiswerk gemaakt, wat een stuk makkelijker en sneller gaat zonder afleiding.
 • Als het goed is zijn er specialisten aanwezig die met elk probleem van een bepaald vak kunnen helpen als je kind iets niet snapt.
 • De begeleiders van het huiswerkinstituut helpen met plannen, maar vaak ook met bijvoorbeeld faalangst.

Kritiek op huiswerkbegeleiding

De meeste huiswerkinstituten zijn alleen gericht op het geven van toezicht en structuur. Zij leren kinderen niet 'leren' waardoor het kind voor het maken van huiswerk afhankelijk blijft van de begeleiding van het huiswerkinstituut. Het is daarom belangrijk om eerst te onderzoeken waarom jouw kind beneden zijn/haar niveau presteert op school om vervolgens te kijken of een huiswerkbegeleidingsschool hier een essentiële rol in kan spelen (en voor welke periode) of dat er andere hulp nodig is.

Nadelen huiswerkbegeleiding

De nadelen van huiswerkbegeleiding door een huiswerkinstituut op een rijtje;
 • De (vaak) hoge kosten.
 • Je hebt minder zicht op wat je kind leert op school.
 • Je mist de (soms ook leuke) momenten die je samen met je kind besteedt aan school (plannen, overhoren, uitleggen)

Hoe kies je een goed huiswerkinstituut?

Waar moet je als ouder op letten bij het kiezen van een goed huiswerkinstituut?
 • Heeft jouw kind echt huiswerkbegeleiding nodig bij een extern bureau of lukt om in kaart te brengen waar je kind op stukloopt (planning, afleiding, leermethode et cetera) en dit op te lossen (door zelf te helpen of afspraken te maken)?
 • Vraag aan bekenden hoe hun ervaringen zijn.
 • Vraag of school huiswerkbegeleiding biedt.
 • Vraag informatie aan of kijk op de website of het instituut biedt wat jij zoekt voor je kind.
 • Ga langs om de sfeer te proeven en te kijken of dit de juiste plek is voor jouw kind om zijn/haar huiswerk te maken.

Tweedeling in de maatschappij

Doordat huiswerkbegeleiding door speciale huiswerkinstituten behoorlijk prijzig is zijn er zorgen of de toename hierin op den duur zorgt voor een tweedeling in onze maatschappij. In principe heeft elk kind baat bij een persoonlijke aanpak, maar niet alle ouders kunnen deze zelf bieden of dit inkopen voor hun kinderen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingHuiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingOnenigheid over het maken van huiswerk, het onderwerp staat in de top vijf van zaken waarover ouders en kinderen ruzie m…
Huiswerkbegeleiding, ja of nee?Huiswerkbegeleiding, ja of nee?Huiswerkbegeleiding, wat zijn de voor- en nadelen? Er kan huiswerkbegeleiding worden gegeven op verschillende manieren.…
Bijles geven als bijbaanBijles of huiswerkbegeleiding geven is een populaire bijbaan onder studenten. Het betaalt goed, bovendien is het een man…
Huiswerkbegeleiding: je kind helpen met het huiswerkHuiswerkbegeleiding: je kind helpen met het huiswerkVoordat men huiswerkbegeleiding overweegt is er al veel nagedacht over het al dan niet geven van huiswerk aan kinderen d…

Het plannen en organiseren van schoolwerkHet plannen en organiseren van schoolwerkWe hebben er allemaal wel eens last van: Je hebt het druk met school en je weet even niet meer hoe je het nog langer kun…
Schoolagenda kopen: waar je op moet lettenSchoolagenda kopen: waar je op moet lettenEr zijn heel veel verschillende schoolagenda's te koop. Groot of klein, druk of simpel, duur of goedkoop. Het kan lastig…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • www.ouders.nl
 • ‘Eerste hulp bij huiswerk’ (J/M mei 2015)
 • 'Huiswerkscholen zijn géén oplossing voor onderpresteren' (www.wij-leren.nl, 1 september 2015)
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Huiswerk
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.