Schoolagenda kopen: waar je op moet letten

Schoolagenda kopen: waar je op moet letten Er zijn heel veel verschillende schoolagenda's te koop. Groot of klein, druk of simpel, duur of goedkoop. Het kan lastig zijn om een schoolagenda te vinden die goed bij je past. Toch zul je er een heel jaar mee moeten doen. Daarom een paar tips die je op weg kunnen helpen, zodat je niet na een half jaar liever een andere agenda had gehad.

Prijsklasse

Ten eerste is het goed om je te bedenken hoeveel je aan je schoolagenda uit wilt geven. De prijs van een merkagenda of druk versierde agenda ligt vaak tussen de 10 en 15 euro. Die vindt je bijvoorbeeld bij de V&D of de Bruna. Wil je minder geld uitgeven aan een agenda? Overweeg dan een agenda van de Hema. Die zijn minder dan 10 euro maar wel wat simpeler. De bladzijdes zijn dan wit aan de binnenkant of er staat niet bij elke week een nieuw plaatje. Ook zijn er bij de Hema goedkope agenda’s, gemaakt van gerecycled papier. Dan ben je gelijk goed bezig voor het milieu!

Soort agenda

Bedenk daarna wat voor soort agenda je handig lijkt. Wil je een agenda met ringband of juist zonder? Ook zijn er agenda's met of zonder elastiek om de kaft.
Een agenda met ringband heeft vaak insteekhoesjes waar je foto's in kunt doen. Dat is natuurlijk heel leuk als je het leuk vindt om dingen te pimpen. Bovendien kan je een ringband dubbel leggen zodat ‘ie minder plek op de tafel inneemt. Zo'n agenda kan wel lastiger zijn om op te bergen. Controleer ook of de ringband wel stevig is. Aan een agenda die na een week al uit elkaar valt heb je niet zo veel.
Een agenda zonder ringband kan je niet dubbel leggen, maar past wel makkelijker in je tas omdat ‘ie dunner is. Ook schrijft het makkelijker zonder ringband.
Wil je dat je agenda niet zomaar open gaat? Dan is een agenda met elastiek om de kaft erg praktisch. Dit voorkomt dat de blaadjes die je erin verzamelt er zomaar uit vallen.

Schrijfruimte

Vergeet ook niet te kijken naar de ruimte om te schrijven. Staan de lijntjes heel dicht bij elkaar maar schrijf je heel groot? Dan is dat niet geschikt. Ook hele korte lijntjes zijn af te raden, want voor sommige vakken krijg je heel veel huiswerk in 1 keer op.
Ben je van plan veel bij het weekend te schrijven (bijvoorbeeld om huiswerk te plannen)? Let dan op of er wel veel ruimte is voor de dagen zaterdag en zondag.
Controleer ook of er genoeg lijntjes bij alle dagen staan. Sommige scholen hebben een 9e uur. Als er dan maar 8 lijntjes per dag staan is dat niet handig.
Verder is ruimte voor notities ook heel fijn, zodat je altijd even wat op kan schrijven. Als je een dag je Frans schrift bent vergeten kan je dan de aantekeningen in je agenda schrijven.

Soort papier

Ook zijn er verschillende soorten papier. Sommige agenda's hebben glad papier (gaat richting plastic), andere wat ruwer (wat lijkt op een normaal blaadje). Als je veel met potlood schrijft is ruwer papier handiger omdat je daar beter op kunt gummen. Met een vulpen is glad papier beter, omdat dat minder doordrukt.

Cijferlijst

Als je je cijfers goed wilt bijhouden is het handig om die op te schrijven in je agenda. Er zijn agenda’s met vakjes waar je voor elk vak alle cijfers in kunt opschrijven. Zo kun je op elk moment van de dag checken hoe je ervoor staat.

Testjes en spreuken

Sommige agenda’s hebben naast de dagen van de week ook bladzijdes met leuke testjes of interessante weetjes. Elke week een nieuwe spreuk kan inspirerend zijn en testjes kunnen heel handig zijn tijdens een saaie les. Wil je een vriendenboekje bijhouden? Ook dat kan in sommige schoolagenda’s.

Pimpen

Een simpele agenda met witte bladzijdes hoeft helemaal niet saai te zijn. Die zijn juist heel goed geschikt om te pimpen! Teken met markeerstiften leuke figuurtjes in verschillende kleurtjes. Tegenwoordig kan je ook washitape kopen, dun papiertape met een leuk printje erop. Ideaal om je agenda mee te pimpen en dan heb je gelijk wat om te doen tijdens een saaie les.

Online agenda

Er zijn scholen waar de kinderen geen schoolagenda meer nodig hebben. Daar gaat het huiswerk en cijfers via een online leeromgeving. Het kan dus nuttig zijn om voor het eerste schooljaar te informeren of een papieren schoolagenda wel nodig is.

Als laatst raad ik aan vooral naar je gevoel te luisteren. Welke agenda vind je er op het eerste gezicht heel leuk uit zien? Realiseer je dat je hem elke dag meerder keren zult open slaan.
© 2014 - 2023 Lhas98, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De agenda: handig voor school, werk en privéDe agenda, niet iedereen gebruik er één maar ze kunnen heel goed van pas komen. U kunt er allerlei afspraken in noteren…
Het indelen van je schoolagendaHet indelen van je schoolagendaVoor veel middelbare scholieren is het in het begin best lastig om je agenda goed in te delen. Het is belangrijk dat je…
Schoolspullen kopen voor de middelbare schoolSchoolspullen kopen voor de middelbare schoolAls je als 11 of 12 jarige naar de middelbare school gaat is dat meestal best even spannend. Veel jongeren denken dat ze…
Schoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarSchoolspullen kopen: alles voor het nieuwe schooljaarDe vakantie is (bijna) achter de rug en het wordt tijd om je klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Nieuwe schoolspu…

De voor- en nadelen van huiswerkbegeleidingDe voor- en nadelen van huiswerkbegeleidingSteeds meer ouders en hun kinderen maken gebruik van huiswerkbegeleiding en bijles. Huiswerkinstituten verdienen miljoen…
How to: plannenIedereen kent het wel: uitstellen. Op een bepaalde dag krijg je huiswerk of een repetitie/toets/tentamen opgegeven, dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jazza, Rgbstock
Reactie

C. Venneker, 18-08-2014
Vorig schooljaar (brugklas) had mijn zoon een mooie agenda aangeschaft, maar hij heeft deze het hele schooljaar niet gebruikt. Alles loopt via internet (wat je moet doen aan huiswerk, cijfers). Dit jaar daarom geen agenda meer gekocht. Het zal natuurlijk per school verschillen maar het is nuttig om het na te vragen bij de school. Reactie infoteur, 18-08-2014
Bedankt voor deze heldere opmerking. Tegenwoordig gaat inderdaad steeds meer via internet.
Het is toegevoegd aan het artikel.

Lhas98 (13 artikelen)
Laatste update: 10-07-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Huiswerk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.