Bijles geven als bijbaan

Bijles of huiswerkbegeleiding geven is een populaire bijbaan onder studenten. Het betaalt goed, bovendien is het een manier om praktijkervaring op te doen als je later in het onderwijs werkzaam wilt zijn. Wat verdient bijles geven en hoe vind je werk als bijlesdocent? Hoe kun je een goed uurtarief vaststellen voor bijles?

Bijles geven

Als je goed bent in bepaalde vakken, kan het een aantrekkelijke optie zijn om bijles of huiswerkbegeleiding te geven als bijbaan. Vooral wanneer je de lerarenopleiding doet, is het handig om op deze wijze ervaring op te doen met het individueel begeleiden van leerlingen.

Huiswerkbegeleiding of bijles?

Voor bijles is specifieke vakkennis vereist. Een leerling, meestal een middelbare scholier, heeft moeite met een bepaald vak. Bij huiswerkbegeleiding staat het aanleren van vaardigheden centraal, zoals het maken van een huiswerkplanner. Het gaat om extra ondersteuning bij het maken van huiswerk.

Bijles geven als bijbaan

Er zijn verschillende websites die als intermediar optreden tussen leerlingen en bijlesdocenten. Je kunt je digitaal inschrijven. Soms zal er een screening of sollicitatiegesprek aan voorafgaan. De bemiddelingsorganisatie probeert een goede match te regelen tussen leerling en docent. Meestal moeten er bemiddelingskosten worden betaald. In dit artikel worden de bekendste sites besproken.

HuiswerkBegeleiding.nl

Studenten en (oud)docenten kunnen zich op deze website aanmelden om bijles te geven. De bemiddelingskosten bedragen € 29 per half jaar.

Bijlescoach.nl

Op deze website plaatst de bijlesgever een profiel. Bezoekers kunnen handmatig hun voorkeuren aangeven, zodat bijlesgevers die voldoen aan de criteria, worden getoond. Bijleszoekers kunnen tegen een vergoeding de contactgegevens van de docent verkrijgen. Het voordeel van deze website is dat de bemiddelingskosten gering zijn en dat bijlesgevers hun eigen tarief kunnen bepalen. Bovendien is de site overzichtelijk.

StudentsPlus.nl

StudentsPlus is een toonaangevende organisatie in de “bijlesmarkt” die uitsluitend met studenten als bijlesdocent werkt. Door het geringe leeftijdsverschil tussen de student en de leerling kan de student op een leuke manier uitleg geven. Het is mogelijk om een informatiepakket aan te vragen. Als een leerling zich opgeeft voor bijles, krijgen de potentiële bijlesdocenten (afhankelijk van het schoolvak en de regio) een mail of sms doorgestuurd. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Wat verdient bijles geven?

Wat je verdient met het geven van bijles, hangt af van bemiddelende organisatie. Sommige websites hanteren standaardtarieven. Je kunt er ook voor kiezen om zonder tussenkomst van een website bijles te gaan geven: je kunt dan zelf je uurtarief bepalen. Daar staat tegenover dat je zelf actie zult moeten ondernemen om leerlingen te werven. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een oproepje in het lokale huis-aan-huisblad te plaatsen, folders op te hangen in (de omgeving van) middelbare scholen of posters op te hangen in winkelcentra.

Uurtarief bijles

Het uurtarief van bijles is afhankelijk van je ervaring en opleidingsniveau. Het spreekt voor zich dat een gepensioneerde docent een hoger tarief zal vragen dan een student die net het HAVO-examen achter de rug heeft. Uurtarieven variëren van € 8 tot € 30.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaan: bijles gevenBijbaan: bijles gevenEen krantenwijk, caissière of vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt, vrachtauto's wassen bij een transportbedrijf,…
Bijles nemen: Hoe en waar?Bijles nemen: Hoe en waar?Steeds meer scholieren kunnen het tempo op de schoolbanken niet aan. Hun resultaten dalen zienderogen. Bijlessen lijken…
Snel geld verdienen als studentAls student heb je meestal niet voldoende geld op je rekening om leuke dingen naast je studie te doen. Er zijn genoeg ma…
Bijles geven aan scholierenBijles geven aan scholierenEr zijn veel redenen te bedenken om bijles te willen geven aan scholieren. U wilt misschien graag uw kennis delen, helpt…

Waar vind je argumenten voor in je discussie, debat, betoog?Waar vind je argumenten voor in je discussie, debat, betoog?Wanneer je op de middelbare school zit moet je vast wel eens discussiëren, debatteren of een betoog schrijven. Bij al de…
Bronnen en referenties
  • Studentplus
  • Studentzondercent.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 01-11-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.