Waar vind je argumenten voor in je discussie, debat, betoog?

Waar vind je argumenten voor in je discussie, debat, betoog? Wanneer je op de middelbare school zit moet je vast wel eens discussiëren, debatteren of een betoog schrijven. Bij al deze opdrachten is het heel belangrijk dat je met goede argumenten aan komt zetten. Zonder de argumenten kun je niet goed scoren. Maar hoe kom je aan goede argumenten? Hier een aantal mogelijkheden, waar je de argumenten vandaan kunt halen.

Wat zijn goede argumenten?

Natuurlijk eerst de vraag wat we onder goede argumenten verstaan. Argumenten die goed worden beoordeeld zijn statistieken, harde feiten, cijfers. Je kunt wel zeggen dat iets is zoals het is, maar dit werkt niet. Je moet het kunnen aantonen, en statistieken of onderzoeksresultaten zijn hiervoor geschikt. Zorg dat de resultaten recent zijn. Gegevens uit 2008 zijn namelijk veel minder relevant dan gegevens uit 2020.

Google Scholar

Google Scholar is een zoekmachine waarmee je wetenschappelijke artikelen kunt vinden. Althans, dat is de bedoeling van de zoekmachine. Er staan ook regelmatig artikelen in waarvan de bron niet duidelijk is. Controleer daarom de bron van het artikel. Artikelen van universiteiten, onderzoeksinstituten of wetenschappelijke tijdschriften zijn goed te gebruiken. Vaak kun je na zoeken met Google Scholar niet op de link van het artikel klikken om het hele artikel te lezen, maar staat er wel een link van de pdf-versie achter. Helaas is het soms ook zo dat artikelen niet geopend kunnen worden. Je kunt dan nog op zoek naar een ander artikel via Google of Google Scholar waarin een samenvatting van het artikel wordt gegeven dat je nodig hebt.

Wanneer je een artikel wel kunt gebruiken voor je discussie, debat of betoog, is het vaak niet nodig het gehele artikel te lezen. Wetenschappelijke artikelen zijn meestal lang, terwijl je lang niet alle informatie ervan nodig hebt. Zoek de 'abstract' (samenvatting) of de conclusie op van het artikel, dat geeft een goede indruk van wat er uit het onderzoek is gekomen. Een abstract vind je vaak op de eerste pagina, de conclusie op een van de laatste pagina's van het artikel.

Kranten of tijdschriften

Ook in kranten of tijdschriften staan artikelen die gaan over onderzoek dat gedaan is. Of denk aan meningen van politici over een bepaalde kwestie. Vaak kun je op sites van kranten of tijdschriften in het archief zoeken naar het onderwerp waar jij graag informatie over wilt vinden. Let er ook in dit geval op dat je niet te ver duikt in de archieven, de informatie moet wel recent zijn. De sites van de volgende kranten en tijdschriften zijn erg handig:
  • Trouw
  • Volkskrant
  • Elsevier
  • NRC

CBS

Het CBS (Centraal Bureau Statistiek) publiceert allerlei betrouwbare statistische informatie, vaak over de meest besproken onderwerpen die er spelen in de samenleving. Erg handig, want veelgekozen onderwerpen voor een debat, discussie of betoog staan er zeker tussen. Denk aan rookgedrag of alcoholgebruik. Je kunt op de site van CBS zelf zoeken, hier staan meestal publicaties op met wat uitleg eromheen. Maar je kunt ook zoeken op 'Statline', op de site statline.cbs.nl, hier kun je alleen maar cijfers vinden.

Zoekmachines (Engels- en Nederlandstalig)

Zoekmachines zijn natuurlijk altijd handig voor een overzichtelijke indruk. Je kunt alleen niet gelijk gegevens gebruiken van elke willekeurige website die je hierdoor tegenkomt. Zorg dat de bron van jouw argumenten duidelijk en betrouwbaar is. Vergeet ook niet de bron te vermelden.

Wanneer je niet met een Nederlandse zoekmachine kunt slagen, kun je altijd zoeken met een Engelse zoekterm. Vaak is het nou eenmaal zo dat er een veel groter aanbod is aan Engelstalige artikelen. Natuurlijk moet je ook in dit geval kijken naar de bron; ook al zal de bron vaker onbekend zijn. Zoek bijvoorbeeld naar informatie uit 'papers' (kranten) of 'universities' (universiteiten).

Lees verder

© 2011 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Argumenteren (argumentatie-analyse)Argumenteren (argumentatie-analyse)Argumentatieanalyse is een manier om een debat, betoog of discussie te analyseren. Het is aan te raden om voor het schri…
Hoe schrijf je een betoogVeel mensen hebben een probleem met het schrijven van een goed betoog. Wat is een betoog eigenlijk? Het draait allemaal…
Hoe schrijf je een goed betoog?Hoe schrijf je een goed betoog?Schrijven lijkt een kunst, maar als je de tips en trucs weet dan blijkt het een kunst die makkelijk aan te leren is. In…
Tips voor een goed betoogIn een land waar je je mening mag laten horen, en waar mensen niet klakkeloos een ideologie aan zullen nemen is een goed…

Spieken tijdens examenSpieken tijdens examenAfkijken is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Bijna alle scholieren doen het of hebben het wel eens gedaan.…
Bijles geven als bijbaanBijles of huiswerkbegeleiding geven is een populaire bijbaan onder studenten. Het betaalt goed, bovendien is het een man…
Bronnen en referenties
  • http://statline.cbs.nl/statweb/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Scholar
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 13-04-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.