Waar vind je argumenten voor in je discussie, debat, betoog?
Wanneer je op de middelbare school zit moet je vast wel eens discussiëren, debatteren of een betoog schrijven. Bij al deze opdrachten is het heel belangrijk dat je met goede argumenten aan komt zetten. Zonder de argumenten kun je niet goed scoren. Maar hoe kom je aan goede argumenten? Hier een aantal mogelijkheden, waar je de argumenten vandaan kunt halen.
Wat zijn goede argumenten?
Natuurlijk eerst de vraag wat we onder goede argumenten verstaan. Argumenten die goed worden beoordeeld zijn
statistieken, harde feiten, cijfers. Je kunt wel zeggen dat iets is zoals het is, maar dit werkt niet. Je moet het kunnen aantonen, en statistieken of onderzoeksresultaten zijn hiervoor geschikt. Zorg dat de resultaten
recent zijn. Gegevens uit 2008 zijn namelijk veel minder relevant dan gegevens uit 2020.
Google Scholar
Google Scholar is een zoekmachine waarmee je wetenschappelijke artikelen kunt vinden. Althans, dat is de bedoeling van de zoekmachine. Er staan ook regelmatig artikelen in waarvan de bron niet duidelijk is. Controleer daarom de bron van het artikel. Artikelen van universiteiten, onderzoeksinstituten of wetenschappelijke tijdschriften zijn goed te gebruiken. Vaak kun je na zoeken met Google Scholar niet op de link van het artikel klikken om het hele artikel te lezen, maar staat er wel een link van de pdf-versie achter. Helaas is het soms ook zo dat artikelen niet geopend kunnen worden. Je kunt dan nog op zoek naar een ander artikel via Google of Google Scholar waarin een samenvatting van het artikel wordt gegeven dat je nodig hebt.
Wanneer je een artikel wel kunt gebruiken voor je discussie, debat of betoog, is het vaak niet nodig het gehele artikel te lezen. Wetenschappelijke artikelen zijn meestal lang, terwijl je lang niet alle informatie ervan nodig hebt. Zoek de 'abstract' (samenvatting) of de conclusie op van het artikel, dat geeft een goede indruk van wat er uit het onderzoek is gekomen. Een abstract vind je vaak op de eerste pagina, de conclusie op een van de laatste pagina's van het artikel.
Kranten of tijdschriften
Ook in kranten of tijdschriften staan artikelen die gaan over onderzoek dat gedaan is. Of denk aan meningen van politici over een bepaalde kwestie. Vaak kun je op sites van kranten of tijdschriften in het archief zoeken naar het onderwerp waar jij graag informatie over wilt vinden. Let er ook in dit geval op dat je niet te ver duikt in de archieven, de informatie moet wel recent zijn. De sites van de volgende kranten en tijdschriften zijn erg handig:
- Trouw
- Volkskrant
- Elsevier
- NRC
CBS
Het CBS (Centraal Bureau Statistiek) publiceert allerlei betrouwbare statistische informatie, vaak over de meest besproken onderwerpen die er spelen in de samenleving. Erg handig, want veelgekozen onderwerpen voor een debat, discussie of betoog staan er zeker tussen. Denk aan rookgedrag of alcoholgebruik. Je kunt op de site van CBS zelf zoeken, hier staan meestal publicaties op met wat uitleg eromheen. Maar je kunt ook zoeken op 'Statline', op de site
statline.cbs.nl, hier kun je alleen maar cijfers vinden.
Zoekmachines (Engels- en Nederlandstalig)
Zoekmachines zijn natuurlijk altijd handig voor een overzichtelijke indruk. Je kunt alleen niet gelijk gegevens gebruiken van elke willekeurige website die je hierdoor tegenkomt. Zorg dat de bron van jouw argumenten duidelijk en betrouwbaar is. Vergeet ook niet de bron te vermelden.
Wanneer je niet met een Nederlandse zoekmachine kunt slagen, kun je altijd zoeken met een Engelse zoekterm. Vaak is het nou eenmaal zo dat er een veel groter aanbod is aan Engelstalige artikelen. Natuurlijk moet je ook in dit geval kijken naar de bron; ook al zal de bron vaker onbekend zijn. Zoek bijvoorbeeld naar informatie uit 'papers' (kranten) of 'universities' (universiteiten).
Lees verder