Bijles nemen: Hoe en waar?

Bijles nemen: Hoe en waar? Steeds meer scholieren kunnen het tempo op de schoolbanken niet aan. Hun resultaten dalen zienderogen. Bijlessen lijken de oplossing, maar hoe regel je dat? Scholieren worden vaak te weinig als individu behandeld op de schoolbanken. De juf of meester moeten het leerplan volgen en onderwijzen de leerstof aan een bepaalde snelheid, die voor sommige leerlingen te hoog ligt. Voor de hele klas toegeven dat ze de stof niet begrijpen, is vaak te moeilijk. Wat kan je doen om de steeds maar dalende resultaten van de scholier terug op te krikken?

Bijles aan huis

Meer en meer bedrijven specialiseren zich in het geven van bijlessen bij de leerling thuis. De bedrijven hebben een aantal lesgevers, ook wel ‘studiecoaches’ genoemd, die voldoende vakkennis hebben om een scholier te helpen. Studiecoaches kunnen de leerstof opnieuw uitleggen, extra oefeningen geven en helpen met het huiswerk voor een bepaald vak. Zo krijgt de leerling intensieve vakbegeleiding op zijn eigen tempo, in zijn eigen vertrouwde omgeving.

Bijles aan huis wordt ook vaak door particulieren gegeven. Dit kunnen opgeleide onderwijzers zijn, maar ook hogeschool- of universiteitsstudenten die een goede kennis hebben van een bepaald vak en met bijlessen wat willen bijverdienen. Aan een gediplomeerd onderwijzer zal je als ouder meer moeten betalen dan aan een student die je kind komt helpen, terwijl die laatste waarschijnlijk evengoed of misschien wel beter kan helpen. Het voordeel aan studenten die bijles geven is dat zij nog dichter bij de eigen schooltijd staan en beseffen dat een leerling niet altijd baat heeft bij een ingewikkelde en technische uitleg.

Student-bijlesgevers zullen door de scholier ook sneller aanzien worden als een ‘vriend’, terwijl er bij een echte onderwijzer een grotere afstand blijft bestaan tussen de juf en de leerling. Daardoor zal het kind misschien terughoudender zijn, terwijl een actieve medewerking zijn inzicht in de leerstof zal vergroten. Je kind zal waarschijnlijk ook enthousiaster zijn over de bijlessen als hij tussendoor even met zijn studiecoach kan praten over voetbaluitslagen of het nieuwste pop-idool!

Bijles in studiebureaus

Er bestaan ook studiebureaus waar de leerling frequent naartoe kan om extra uitleg te krijgen over bepaalde leerstof. Dit kan in kleine groepjes, of individueel. Het nadeel van studiebureaus is dat de scholier snel terug een ‘schoolgevoel’ zal krijgen en misschien minder enthousiast zal zijn om zijn studieprobleem aan te pakken. Anderszijds krijgen de scholieren in studiebureaus wel altijd les van gediplomeerde onderwijzers die een grondige kennis hebben van de materie en van didactiek. Studiebureaus beschikken vaak ook over meer studiemateriaal dan een particuliere bijlesgever. Ze hebben meestal beschikking over dezelfde schoolboeken als de leerling, zodat de les beter voorbereid kan worden.

De school inlichten

Als je kind bijles krijgt, aan huis of in een studiebureau, is het misschien aangewezen de school of desbetreffende leerkracht hierover in te lichten. Via een schriftje kunnen de leerkracht en de studiecoach elkaar op de hoogte houden van de leerstof, de vorderingen en de resultaten, en kan men ook extra oefeningen uitwisselen. Als je kind liever niet heeft dat de hele klas weet dat hij bijles krijgt, kan je aan de juf of meester vragen hier discreet mee om te gaan.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijles geven als bijbaanBijles of huiswerkbegeleiding geven is een populaire bijbaan onder studenten. Het betaalt goed, bovendien is het een man…
Snel geld verdienen als studentAls student heb je meestal niet voldoende geld op je rekening om leuke dingen naast je studie te doen. Er zijn genoeg ma…
Bijbaan: bijles gevenBijbaan: bijles gevenEen krantenwijk, caissière of vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt, vrachtauto's wassen bij een transportbedrijf,…

Wat te doen tegen pestenWat te doen tegen pestenAls ouder weet je nooit tevoren of je kind later gepest gaat worden of zelf een pester wordt. Hopelijk krijg je met dit…
Onderwijs aan kinderen met hersenletsel schiet tekortOnderwijs aan kinderen met hersenletsel schiet tekortHet onderwijs aan kinderen met hersenletsel schiet tekort. Dat is de uitslag van een onderzoek naar de onderwijspraktijk…
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 02-11-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.