Huiswerkbegeleiding: je kind helpen met het huiswerk

Huiswerkbegeleiding: je kind helpen met het huiswerk Voordat men huiswerkbegeleiding overweegt is er al veel nagedacht over het al dan niet geven van huiswerk aan kinderen die extra oefening van de lesstof nodig hebben. De leeftijd van het kind speelt duidelijk een grote rol. Een jong moet absoluut kind zijn, vrije tijd en spelen zijn erg belangrijk.

De basisschool

Op de basisschool moeten alle kinderen hard werken en vooral die kinderen die in aanmerking komen voor huiswerk, omdat ze achter lopen. Het is behoorlijk tegenstrijdig deze kinderen ook thuis te laten werken, zij lopen op school al op hun tenen. Men dient goed in de gaten te houden, als men deze kinderen huiswerk mee geeft, dat deze zwakkere leerlingen niet worden overvraagd. De meerwaarde van het huiswerk is dan nihil en er zal een negatieve uitwerking van uit gaan. Het kind zou een afkeer van school kunnen krijgen.

Als opvoeder en leerkracht moet je proberen dat het kind dat huiswerk mee krijgt het gevoel krijgt dat het vooruit wordt geholpen met de leerstof. Belangrijk is het daarom, dat gemaakt huiswerk serieus wordt nagekeken en besproken. Complimenteer het kind ervoor en laat goed merken en bespreek met het kind dat huiswerk geen strafwerk is.

Hulp bij het huiswerk

Opvoeders, broers en zussen uit het gezin kunnen daadwerkelijk hulp bieden bij het huiswerk maken. Het toont de betrokkenheid van de ouders bij het kind. Lees samen de opgave goed door, dit is vaak het moeilijkste deel van een opgave: het goed lezen van de opdracht. Lees samen een boek, of lees voor, ook dit draagt bij aan de ontwikkeling van het kind. De woordenschat wordt daardoor enorm vergroot en je hebt weer aandacht voor elkaar in deze gejaagde maatschappij. Houd vinger aan de pols of je kind zijn werk kan overzien en help daarbij. Contact met de leerkracht is van belang om huiswerk, als het toch moet, bij het jonge kind in goede banen te leiden. Het beste is het om de huiswerkbegeleiding van een jong kind in de handen van de ouders te leggen, plan een goede tijd samen en doe daarna bijvoorbeeld een leuk spel. Een algemene tip probeer het kind enthousiast te maken voor boeken. Niet als huiswerk maar voor zijn algemene ontwikkeling, spelling, zinsbouw, begrijpend lezen enz.

Huiswerk in groep acht

Naast het huiswerk maken van kinderen die op de basisschool de behandelde stof niet kunnen bijbenen is er het huiswerk in groep 8, ter voorbereiding op het middelbaar onderwijs.

Het gaat er dan om dat de hele groep huiswerk mee krijgt. Het zwakkere kind is geen uitzondering. Toch zal juist dit kind meer hulp nodig hebben. Laat klasgenootjes elkaar opzoeken, afspreken met elkaar op woensdagmiddag: werken, voetballen en even op de computer bijvoorbeeld. Het werken, huiswerk maken, kun je aantrekkelijk maken door drinken met iets lekkers te brengen als de kinderen goed bezig zijn hun taken te maken.

Een vaste tijd en een goede planning om het huiswerk te maken helpen het kind. Zorg er voor dat het kind niet teveel hooi op zijn vork neemt. Soms ook willen, eisen ouders teveel van hun kind, het naar school gaan, een sport, een clubje, afspreken met vriendjes, huiswerk, bezoekjes aan oma en opa het kan weleens teveel zijn. Denk daar eens aan!
Op deze leeftijd kunnen ouders, broers of zussen het kind nog best zelf helpen bij het huiswerk maken.

De brugklas

In de brugklas is het de gewoonste zaak van de wereld dat er huiswerk wordt meegegeven. Het heeft niets meer te maken met slim zijn of iets minder slim, of met het eraan wennen. Het gaat bij het dagelijkse leven van een brugklasser horen. Het wordt in het ritme van de week meegenomen als het goed is. Vele pubers zullen hiermee geen moeite hebben. Sommigen maken hun huiswerk in tussenuren, of bij lesuitval. In het begin krijgen de kinderen vaak de kans om tijdens de les al een gedeelte van het huiswerk te maken. Er zijn kinderen die geheel zelf de verantwoording nemen over het huiswerk. Ook zijn er kinderen die gestuurd moeten worden. Is het niet mogelijk, door de gezinssamenstelling, je gezondheid, je baan of andere factoren om zelf je kind aan te sturen, dan bestaat de mogelijkheid om het kind te sturen naar professionele huiswerkbegeleiding. Dit kan gebeuren op de school zelf of een andere locatie. De school kan je hierover zeker informeren. Het kind is dan huiswerkvrij als het thuis komt. Denk er maar goed over na. Het kan in de thuissituatie veel onrust en ruzie voorkomen.
© 2011 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar de brugklasVan de basisschool naar de middelbare school gaan is best spannend. Je weet niet wat je gaat verwachten. Wat is er allem…
Huiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingHuiswerk maken, de rol van ouders en huiswerkbegeleidingOnenigheid over het maken van huiswerk, het onderwerp staat in de top vijf van zaken waarover ouders en kinderen ruzie m…
De voor- en nadelen van huiswerkbegeleidingDe voor- en nadelen van huiswerkbegeleidingSteeds meer ouders en hun kinderen maken gebruik van huiswerkbegeleiding en bijles. Huiswerkinstituten verdienen miljoen…
Fluitend door de brugklasFluitend door de brugklasJe gaat je basisschool verlaten en naar de brugklas. Spannend! In de brugklas krijg je boeken mee naar huis. Ook heb je…

Zelfvertrouwen en weerbaarheid van kinderen verhogenZelfvertrouwen en weerbaarheid van kinderen verhogenHet is belangrijk om al je mogelijkheden te leren gebruiken. Je zult er versteld van staan hoeveel er dat zijn. Dit geld…
Zorgleerlingen in het reguliere basisonderwijsZorgleerlingen in het reguliere basisonderwijsHet basisonderwijs is de juiste plek waar het kind zich zowel sociaal als cognitief ontwikkelt. Er zijn echter kinderen…
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.