Boekverslag Koudvuur, Manon Uphoff

Boekverslag Koudvuur, Manon Uphoff Boekverslag van het boek Koudvuur, van Manon Uphoff. Het boekverslag bestaat uit de basisinformatie over het boek, een samenvatting van het boek, de vorm, de thematiek en een beoordeling van het boek. Titel: Koudvuur
Auteur: Manon Uphoff
Plaats van uitgave & uitgeverij: De Bezige Bij, Amsterdam
Jaar van verschijnen: 2005
Aantal bladzijden: 174

Samenvatting

Koudvuur speelt zich in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw af. Het boek beschrijft de jeugd van Ninon, een meisje dat aan het begin van het boek ongeveer 5 jaar oud is, en aan het eind ongeveer 20 jaar. Ze woont samen met haar ouders en 2 broers, Sasja en Ferdinand, en 1 zus, Lime in een huis. Ze had ook nog 6 half broers en zussen, en 1 broertje dat op vroege leeftijd is overleden. De 3 jongste van het gezin (Ninon, Sasja en Lime) vormen een gezin binnen een gezin. Haar vader werkt 40 uur in de week en zorgt ook voor de kinderen als hij thuis komt. De moeder blijft denken dat ze de verkeerde keuze heeft gemaakt door kinderen te krijgen en met de vader te trouwen. De vader wilde de moeder vanaf het eerste moment dat hij haar zag en heeft daar ook geen spijt van. Ninon ziet in het begin van het verhaal alles nog mooi en vredig, maar komt steeds meer achter de waarheid. Dus ze komt de problemen van de familie te weten, de zorgen en het rookprobleem van de moeder, de hardwerkende vader, de handicap van haar broer, het verdriet van het verliezen van een kind, geld problemen van de familie en een zus die op de verkeerde mannen valt. Ninon probeert samen met Sasja de ‘echte’ wereld te ontdekken. Ze gaat stiekem uit om jongens tegen te komen en ervaart wat seks is. Na een tijdje weet ze hoe elke man kan versieren en om haar vinger kan winden. Daarna gaat Ninon studeren en maakt haar opleiding af.

Vorm
In dit boek vertelt Ninon over haar familie, en hoe ze daar opgroeit. Het wordt altijd vanuit dezelfde persoon vertelt, en het gaat altijd over dezelfde familie. Het boek is opgedeeld in 4 hoofdstukken. Ze beschrijft dingen die ze meemaakt, steeds korte stukjes van de situaties bij haar thuis. Wij beleven dus wat Ninon ziet, en hoe zij deze situaties ervaart. Het boek is heel erg beschrijvend geschreven, er worden veel details vertelt, en de situaties en ruimtes worden heel uitgebreid beschreven. De belangrijkste personages zijn Ninon, Sasja, Lime en haar ouders. Er komen wel meer personages in voor, maar deze hebben niet zo’n belangrijke rol, hoewel ze wel steeds terugkomen in het verhaal. Het verhaal speelt zich steeds in het heden af, maar er is wel en tijdsverloop in het verhaal. In het begin van het boek is Ninon nog jong, en aan het eind van het boek gaat ze van de middelbare school af. Aan het eind van het boek gaat de tijd wel sneller dan aan het begin, en er wordt minder uitgebreid geschreven. We beleven dus Ninon’s jeugd, en het was leuk om te lezen hoe ze de dingen steeds anders gaat ervaren, en steeds meer van het leven begint te begrijpen. Het verhaal speelt zich meestal in huis af, maar soms bij Toddie thuis of op straat, maar eigenlijk nooit op school. Er wordt dan ook niet veel vertelt over hoe Ninon zich op school gedroeg. Het boek heeft ook een autobiografisch karakter, omdat Manon Uphoff zelf is opgegroeid in een gezin van 13 kinderen, en ze woonde ook, net als Ninon, in Utrecht.

Thematiek

Het boek heeft eigenlijk niet één onderwerp, het hele boek gaat over Ninon, en over haar jeugd. En daar gebeuren natuurlijk veel verschillende dingen in. Maar als ik het boek een hoofdgedachte zou moeten geven, dan zou ik zeggen: De jeugd van Ninon.
De titel koudvuur symboliseert het gezin, het gezin is eigenlijk de gloeiende kern, en Ninon, Sasja en Lime proberen in die kern te komen. Maar in het gezin is zoveel verdriet en angst, en tegelijkertijd ook warmte en liefde, dus daarom de titel ‘Koudvuur’.

Beoordeling

Ik vond het achteraf een mooi boek, maar soms vond ik het wel irritant dat er steeds alleen maar kleine, korte stukjes een situatie werd beschreven. Hierdoor miste ik een duidelijke verhaallijn, en was er niet echt een eenheid. Het was wel prettig om te lezen, want elke keer gebeurde er weer iets nieuws, in een nieuw stukje, dus dan wil je altijd verder lezen. Het is niet zo dat het 1 lang verhaal is zonder alinea’s. Wel vond ik dat er wel wat meer in het boek mocht gebeuren, en dat het wat minder uitgebreid kon worden beschreven. Er waren wat mij betreft ook iets te veel personages die niet een heel grote rol in het verhaal speelden, hierdoor kon ik de personen soms niet goed uit elkaar houden. Maar nu ik wat meer over het boek heb nagedacht, vond ik het toch wel mooi hoe Ninon opgroeit en haar emotionele ontwikkeling doormaakt.
© 2011 - 2024 Amelie3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Après-ski'Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Après-ski'Après-ski is een thriller van de Nederlandse schrijfster Suzanne Vermeer. Wanneer de losbollige Manon een baan aangebode…
Havo/vwo: Hoe schrijf je een goede recensie?Havo/vwo: Hoe schrijf je een goede recensie?Het is vaak één van de grootste angsten van het vak Nederlands: een recensie schrijven. Docenten beoordelen streng, het…
Boekbespreking: Op de tractor naar de ZuidpoolrecensieBoekbespreking: Op de tractor naar de ZuidpoolDe Twentse theatermaakster en auteur Manon Ossevoort is de initiatiefneemster van deze wel zeer bijzondere reis. Deze to…

Northanger Abbey: gruwelen met Jane Austen?Northanger Abbey: gruwelen met Jane Austen?Met een zorgeloze jeugd en een passie voor horrorverhalen brengt de 17-jarige naïeve Catherine Morland een bezoek aan Ba…
Boekverslag 'Interbellum' - J.A. DeelderBoekverslag 'Interbellum' - J.A. DeelderEen boekverslag van de dichtbundel 'Interbellum' van Jules Deelder. De bundel bevalt voornamelijk gedichten over Rotterd…
Amelie3 (3 artikelen)
Laatste update: 23-06-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.