Hoe schrijf je een Beschouwing

Hoe moet je nou een beschouwing schrijven en wat is een beschouwing eigenlijk? Deze vragen worden beantwoord en worden bijgestaan door handige voorbeelden.

Wat is een beschouwing?

Een beschouwing is een objectieve tekst waarbij de schrijver de lezers van de beschouwing zelf een mening laten vormen. De mening van de schrijver is niet belangrijk en hoeft dus ook niet besproken te worden. De schrijver legt de lezer bepaalde standpunten voor en laat de lezer zelf beslissen wat hij of zij ervan vindt. Het doel bij een beschouwing is de lezer na te laten denken over een bepaald onderwerp.

Bouwplan

Voor je gaat beginnen met schrijven is het erg handig om een bouwplan te maken. Je kunt een bouwplan zien als de basis van een beschouwing. In een bouwplan zorg je dat je alle aspecten versimpeld weergeeft. Eerst maak je een indeling per alinea en beschrijf je wat er in die alinea moet komen te staan.

Voorbeeld van een bouwplan:

  • Alinea 1: Inleiding
  • Alinea 2: Beschrijving
  • Alinea 3: Oorzaken
  • Alinea 4: Gevolgen
  • Alinea 5: Oplossingen
  • Alinea 6: Conclusie

Omdat bij ieder onderwerp een ander soort tekst hoort is het bouwplan niet altijd hetzelfde. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je nog een extra alinea wilt toevoegen om een bepaald onderdeel beter uit te lichten. Als je alle alinea’s hebt gevuld met een hoofdonderwerp kun je deze verder gaan uitwerken.

Voorbeeld van een uitgewerkt bouwplan

  • Tekstsoort: beschouwing
  • Stelling: Wat is vandalisme

Alinea 1

Inleiding: actueel voorbeeld.

Alinea 2

Beschrijving: Wat is vandalisme en waar komt het voor?

Alinea 3

Oorzaken: Hoe komt het dat mensen zich vandalistisch gaan gedragen?

Alinea 4

Gevolgen: Wat zijn de gevolgen van vandalisme?

Alinea 5

Oplossingen: Wat zijn de oplossingen voor vandalisme?

Alinea 6

Conclusie: Hier geef je een beknopte samenvatting van je beschouwing en geef je de conclusie.

Bij een beschouwing is het belangrijk dat je de goede en slechte kanten van het onderwerp goed belicht. Denk er goed aan dat je eigen mening niet te nadrukkelijk aanwezig is. Je mag natuurlijk wel noemen wat je zelf over het onderwerp vindt, maar dit moet de lezer niet beïnvloeden bij het maken van zijn eigen mening.

Inleiding

De inleiding is bedoeld om lezers te trekken. Als ze de inleiding hebben gelezen moeten ze nieuwsgierig zijn naar de rest van het artikel. Je kunt bijvoorbeeld een actuele gebeurtenis combineren met het onderwerp van je beschouwing.

Beschrijving

Hier beschrijf je duidelijk waar je beschouwing over gaat. Het moet niet zo zijn dat de lezer pas aan het einde van je beschouwing door heeft waar het over gaat. Wees daarom duidelijk over je onderwerp.

Oorzaken

Noem hier de belangrijkste oorzaken voor het onderwerp. Deze oorzaken kun je later weer betrekken bij de oplossingen die je geeft voor een bepaald probleem.

Gevolgen

Geef de gevolgen van je onderwerp hier duidelijk weer en betrek ook deze gevolgen bij de oplossingen.

Oplossingen

Bij de oplossingen kun je aangeven hoe er op een het onderwerp gereageerd kan worden, waardoor het minder negatief of juist nog positiever wordt.

Conclusie

In de conclusie geef je uiteindelijk een korte samenvatting van je beschouwing, waarbij je alle belangrijke oorzaken, gevolgen en oplossingen noemt.

Lees verder

© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het maken van een beschouwingHet maken van een beschouwingHoe schrijf je een beschouwing, wat is een beschouwing en wat houdt het in? Ik zal hierbij uitleg geven hoe je een besch…
Beschouwing schrijvenBeschouwing schrijvenEen beschouwing heeft een minder uitgesproken persuasief karakter dan een betoog. Bij een beschouwing wil de schrijver h…
Hoe schrijf je een Beschouwing?Hoe schrijf je een Beschouwing?Een beschouwing laat de lezer een mening vormen. Dit doel bereikt de schrijver door het onderwerp van verschillende kant…
Havo/vwo: Hoe schrijf je een goed opstel?Havo/vwo: Hoe schrijf je een goed opstel?Onder een opstel verstaan we een beschouwing of betoog. Het is belangrijk om een goed opstel te kunnen schrijven, en de…

In ieder mens schuilt wel een ReinaertHet verhaal van Reinaert de Vos (ook wel: Van den vos Reynaerde) is misschien niet het oudste dierenverhaal uit de Neder…
Taalbegrip en schooltekstenTaal vormt tegenwoordig in het onderwijs een steeds grotere rol. Niet alleen vanwege de vakken spelling, taal en lezen,…
Reacties

Robin, 25-02-2009
Goeie uitleg! Veel aan gehad! Reactie infoteur, 16-04-2009
Bedankt voor je reactie!

Anne van Dalen, 26-11-2008
Dankjewel ik heb een dikke tien gehaald op mijn nederlandse toets! Reactie infoteur, 16-04-2009
Graag gedaan hoor!

Karin Kamper, 02-10-2008
Dankuwel voor deze goede uitleg over het schrijven van een betoog. Reactie infoteur, 03-10-2008
Hallo Karin,

Bedankt voor je reactie. Ik hoop wel dat je door hebt dat dit artikel over een beschouwing gaat en niet over een betoog.

Groeten Dribbel

Dribbel (56 artikelen)
Laatste update: 08-04-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.