Het maken van een beschouwing

Het maken van een beschouwing Hoe schrijf je een beschouwing, wat is een beschouwing en wat houdt het in? Ik zal hierbij uitleg geven hoe je een beschouw maakt.

Wat is een beschouwing?

Een beschouwing is een objectieve tekst. Een objectieve tekst is een informatieve tekst, waarbij de er geen mening van de schrijver naar voren komt. Een schrijver van een objectieve tekst geeft de lezer informatie over een bepaald onderwerp. Hierbij geeft de schrijver niet zijn mening. Bij een beschouwing is het belangrijk dat je goed de goede en slechte kanten van het onderwerp goed belicht. Je moet ervoor zorgen dat je mening niet het oordeel van de schrijver beïnvloed.

Hoe zit een beschouwing in elkaar?

Voordat je begint met het schrijven van een beschouwing, moet je eerst een soort voorbeeld hebben hoe het in elkaar hoort te zitten. Eerst maak je een een plan hoe het eruit gaan zien. Opbouw van een beschouwing:
  • Alinea 1: Inleiding
  • Alinea 2: Beschrijving
  • Alinea 3: Oorzaken
  • Alinea 4: Gevolgen
  • Alinea 5: Oplossingen
  • Alinea 6: Conclusie

Alinea 1: Inleiding
De inleiding is bedoeld om lezers te overtuigen om je stuk te lezen. Je moet dus mensen nieuwsgierig maken om je beschouwing te lezen. Dit kun je doen door een pakkende zin of een recente gebeurtenis.

Alinea 2: Beschrijving
In deze alinea ga je duidelijk maken waarover de tekst gaat. Je moet de lezer goed kunnen informeren waarover je schrijft.

Alinea 3: Oorzaken
Noem in deze alinea de oorzaken van je onderwerp. De oorzaken kun je later betrekken bij de conclusie en de oplossingen.

Alinea 4: Gevolgen
Geef in deze alinea de gevolgen van het onderwerp. De gevolgen kun je betrekken bij de conclusie en de oplossingen.

Alinea 5: Oplossingen
Geef in deze alinea weer wat de oplossingen zijn voor het onderwerp.

Alinea 6: Conclusie
In de conclusie geef je kort weer waar de beschouwing over gaat. Je betrekt hierbij de belangrijkste oorzaken, gevolgen en de oplossing hiervan.

Tips

  • Zorg ervoor dat je spanning opbouwt.
  • Gebruik kopjes voor structuur
  • Laat mensen je beschouwing nalezen en vragen dat de mening van de lezer veranderd door jouw mening.
© 2011 - 2024 Nokkos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beschouwing schrijvenBeschouwing schrijvenEen beschouwing heeft een minder uitgesproken persuasief karakter dan een betoog. Bij een beschouwing wil de schrijver h…
Uiteenzetting of beschouwing?Uiteenzetting of beschouwing?Vaak hebben lezers er moeite mee om te ontdekken of ze met een uiteenzetting of een beschouwing te maken hebben. Dit hoe…
Hoe schrijf je een BeschouwingHoe moet je nou een beschouwing schrijven en wat is een beschouwing eigenlijk? Deze vragen worden beantwoord en worden b…
Hoe schrijf je een Beschouwing?Hoe schrijf je een Beschouwing?Een beschouwing laat de lezer een mening vormen. Dit doel bereikt de schrijver door het onderwerp van verschillende kant…

Trappen van vergelijking EngelsTrappen van vergelijking zijn bijvoeglijk naamwoorden, dit zijn woorden die wat zeggen over het zelfstandig werkwoord.
Het opstellen van een leeslijstHet opstellen van een leeslijst voor je examenjaar, elke scholier heeft er mee te maken. Voor de een is het lezen van al…
Nokkos (29 artikelen)
Laatste update: 04-07-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.