Boekverslag: P.C. Cast en Kristin Cast 'Verkozen'

Boekverslag: P.C. Cast en Kristin Cast 'Verkozen' Verkozen is het eerste deel uit de Het huis van de Nacht-reeks van het Amerikaanse schrijversduo P.C. Cast en Kristin Cast. De zestienjarige Zoey wordt uitgekozen om een vampier te worden. Dit zorgt er voor dat ze naar het Huis van de Nacht, een privé-internaat met school die gericht is op het vormen van toekomstige vampieren, moet gaan. Haar leven verandert er compleet. Zoey heeft er al snel vrienden waar ze lief en leed mee kan delen. En waarmee ze de nodige avonturen beleeft.

Gegevens

 • Originele titel: Marked
 • Titel: Verkozen
 • Auteur: P.C. Cast en Kristin Cast
 • Reeks: Het huis van de Nacht (1)
 • Eerste druk: 2007
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2007
 • Vertaling: Henny van Gulik
 • Aantal pagina's: 317
 • ISBN: 978-90-8968-120-1

Auteurs

P.C. Cast (Phyllis Christine Cast) is een Amerikaanse schrijfster. Ze schreef al diverse romans, alvorens ze internationale bekendheid verwierf met de populaire young adult-reeks Huis van de Nacht, die ze samen met haar dochter Kristin Cast schreef.

Samenvatting

Zoey wordt op school gevolgd door een vampierenspeurder, die haar uitkiest om een vampier te worden. Dit zorgt onmiddellijk voor een complete verandering in haar leven. Zo is haar beste vriendin Kayla bang voor haar, zal ze haar vriendje Heath achterlaten, kan ze niet meer bij haar ouders blijven en moet ze intrekken in het Huis van de Nacht, dat een privé-internaat is waar vampiers worden gevormd. Zoey heeft weinig keuze, als ze niet ingaat op de uitnodiging zal ze zieker en zieker worden om uiteindelijk te sterven.

Haar leven in het Huis van de Nacht ziet er compleet anders uit, ze krijgt allerlei lessen waar ze nog nooit van gehoord heeft, de nacht wordt dag en omgekeerd en ze leert te leven als een toekomstige vampier. Gelukkig ontmoet Zoey al snel de vrienden van haar kamergenote Stevie Rae, Erin, Shaunee en Damien, die een aangenaam gezelschap zijn en haar niet constant aanstaren.

Want ze is geen doorsnee halfwassen, zo is het merkteken op haar voorhoofd half ingekleurd, wat niet normaal is voor een nieuwe leerling, of halfwassen. Daarnaast heeft Zoey al kenmerken van bloeddorst, heeft ze Neferet als mentrix en heeft de godin Nux haar een onduidelijke rol gegeven als vampier. Dit is dik tegen de zin van Zoey, die gewoon hetzelfde parcours wil doorlopen als haar vrienden.

Maar ze heeft niet alleen vrienden. Zo heeft ze het al snel aan de stok met Aphrodite, een arrogant meisje, die het niet kan hebben dat haar vriend Erik duidelijk interesse toont voor de nieuwe leerling. Wanneer De Duistere Dochters, waarvan Aphrodite lid is, Zoey uitnodigen voor een ceremonie weet ze dat Aphrodite het op haar gemunt zal hebben. Na een vreselijke avond beslist ze lid te worden van de groep om op die manier te vermijden dat Aphrodite hogepriesteres wordt. Gaat het haar lukken om Aphrodites ware aard te ontmaskeren?

Naast haar problemen met Aphrodite moeten zij en haar vrienden ook nog de Verandering doorstaan. Er is geen garantie dat je een vampier wordt, als je lichaam de Verandering afstoot ga je gewoon dood.

Hoofdpersonen

Zoey Redbird

De zestienjarige Zoey leeft het leven van een tiener. Ze heeft een vriendin, Kayla, waar ze lief en leed mee deelt. Ze heeft een hekel aan haar stiefvader die drie jaar geleden getrouwd is met haar moeder en ook haar oudere zus en jongere broer zijn nu niet de mensen waar ze wild van is. Haar vriend Heath bezorgt haar meer kopzorgen dan haar lief is. Maar ze heeft de liefste oma van heel de wereld, die een Cherokee is en zo haar eigen levenswijsheden deelt met haar kleindochter.

Neferet

Ze is vampier en hogepriesteres van het huis van de Nacht. Neferet is de mentrix van Zoey.

Aphrodite

Ze is een verwaand meisje dat zichzelf fantastisch vindt en ook duidelijk maakt dat haar regels de wet zijn.

Stevie Rae

Stevie is de uitbundige kamergenote van Zoey, die een zwak voor country heeft. Al snel worden de twee dikke vriendinnen. Zoey vertelt Stevie heel veel dingen aangezien ze haar vertrouwt.

Godin Nux

Ze was overal in het Huis van de Nacht aanwezig. Er waren afbeeldingen, standbeelden en in de eetzaal stond zelfs een tafel voor haar gedekt.

Erin Bates en Shaunee Cole

Erin is een mooi blond meisje. Erins kamergenote, Shaunee, is een zwart meisje dat geen blad voor haar mond houdt. Shaunee en Erin noemen elkaar tweelingzus, omdat ze op elkaar lijken ondanks hun verschillende huidskleur.

Damien Maslin

Damien is een leuke homo die in het groepje van Stevie Rae de enige jongen is. Hij vindt het super om moeilijke woorden te gebruiken.

Heath

Hij is het vriendje van Zoey in haar vorige leven. Heath is knap, maar niet bijster intelligent. Ondanks zijn gebreken kon hij lief zijn en Zoey het gevoel geven dat ze mooi is.

De Duistere Dochters en Zonen

Aphrodite en Erik zijn leden van de groep die voornamelijk bestaat uit leerlingen uit de hogere klassen, die zichzelf bijzonder vinden. Ze beweren dat ze onder andere verantwoordelijk zijn voor de schoolgeest.

Erik Night

Hij is de ex-vriend van Aphrodite en was de eerste jongen die Zoey tegenkomt in het Huis van de Nacht. Erik is vijfdeklasser en heeft een talent voor toneel en drama. Zoey is enorm onder de indruk van hem en vindt hem de grootste spetter van de school. In haar ogen is hij volmaakt, knap en attent.

Nala

Ze is het poesje dat Zoey op een avond vindt en sindsdien haar overal volgt en soms uit benarde situaties helpt.

Symbolen en motieven

Verleden

Zoey raakt als snel gewend aan haar nieuwe leven en wanneer ze Heath en Kayla terug ziet, merkt ze dat ze elk hun leven aan het leiden zijn. Het idee dat haar beste vriendin Kayla op haar (ex-)vriendje Heath verliefd is, maakt Zoey behoorlijk nijdig.

Angst

Zoey is bang dat haar oma niet meer van haar zal houden als ze weet hoe haar kleindochter veranderd is.

Vriendschap

Zoey ontdekt heel snel dat haar vriendschap met Stevie, Damien, Erin en Shaunee echt is. Ze geloven in haar en ze kan echt op hen rekenen, zonder dat ze haar veroordelen.

Macht

Aphrodite maakt misbruik van haar macht die ze bij de Duistere Dochters heeft. Ze laat dan ook geen kans voorbij gaan om Zoey dit duidelijk te maken.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Meredith Bernstein en start met een citaat uit Hesodius' gedicht voor Nux, de Griekse personificatie van de nacht. Het bestaat uit 29 hoofdstukken, in de hoofdstukken krijgen we het standpunt van Zoey, dat in de ik-vorm is geschreven.

Thema

Hou je vrienden dichtbij, maar je vijanden nog dichterbij.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in en rond het Huis van de Nacht.

Evaluatie

P.C. en Kristin Cast zijn er perfect in geslaagd om een vampierenwereld te creëren die begrijpbaar is. Je wordt niet zomaar vampier, je moet er voor naar school gaan. En dan moet je ook nog hopen dat je lichaam het niet begeeft en je gewoon sterft. Het is een ideaal boek voor de doelgroep: young adults. Er zit wat van alles in: spanning, romantiek en mysterie. Het verhaal is soms voorspelbaar, maar spannend genoeg om door te lezen en naar het volgende deel te gaan. Of de verhaallijn twaalf delen lang kan blijven boeien is een andere vraag.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijver: Ransom RiggsSchrijver: Ransom RiggsRansom Riggs is een Amerikaanse schrijver van jeugdboeken. Hij is bekend geworden door zijn boek "Miss Peregrine's Home…
Hof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen is een young adult-boekenreeks geschreven door auteur Sarah J. Maas. De boekenreeks is een groot…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Gary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried is een Amerikaanse sitcom, gecreëerd door Ed Yeager. De serie werd van 24 september 2008 t/m 17 maart 201…

Boekverslag: David Baldacci 'Duister lot'Boekverslag: David Baldacci 'Duister lot'Duister lot is een thriller geschreven door de Amerikaanse David Baldacci. Hij is bekend voor zijn reeksen met John Pull…
Boekverslag: Camilla Läckberg - IJsprinses'IJsprinses' is het debuut van de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. De misdaadroman is het eerste deel in de serie o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • Boek: P.C. Cast en Kristin Cast - Verkozen (ISBN: 978-90-8968-120-1) gelezen 05/05/2016
 • Hebban: https://www.hebban.nl/auteurs/pc-cast#offset_0 - bezocht op 05/05/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.