Boekverslag: David Baldacci 'Duister lot'

Boekverslag: David Baldacci 'Duister lot' Duister lot is een thriller geschreven door de Amerikaanse David Baldacci. Hij is bekend voor zijn reeksen met John Puller en Will Robbie in de hoofdrollen. In Duister lot ontmoet de jonge moeder LuAnn de mysterieuze Jackson. Hij stelt haar voor om haar uit haar ellendige leven te halen en dit enkel door een lottobiljet in te vullen. Jackson belooft dat ze de lotto zal winnen en geen zorgen meer zal hebben. LuAnn wint de lotto, maar haar zorgen zijn nog niet verdwenen. Zeker niet wanneer ze tien jaar later weer geconfronteerd wordt met Jackson. Het is een strijd op leven en dood.

Gegevens

  • Originele titel: The Winner
  • Titel: Duister lot
  • Auteur: David Baldacci
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 1998
  • Vertaling: Hugo Kuipers , Nienke Kuipers
  • Aantal pagina's: 413
  • ISBN: 978-90-229-9125

Samenvatting

De twintigjarige LuAnn heeft geen fantastisch leven. Ze woont in een caravan samen met haar vriend Duane, die door zijn dronkenschap geen baan kan houden. LuAnn werkt als serveerster en zorgt ondertussen voor hun dochtertje Lisa, de enige zonnestraal in haar leven.

Wanneer ze een telefoontje krijgt van een mysterieuze man die zichzelf Jackson noemt, verandert haar leven. Jackson weet alles over LuAnns leven en hij weet dat ze geld nodig heeft. Dus stelt hij het volgende voor, hij kan er voor zorgen dat ze de lotto wint. LuAnn die denkt dat het een grap is, hapt niet direct toe. Maar door omstandigheden kan ze niet anders dan meegaan in zijn verhaal. Als compensatie vraagt Jackson dat ze zijn regels opvolgt. De regels zijn als volgt: zodra ze het geld heeft, vertrekt ze naar het buitenland en komt nooit meer terug naar de Verenigde Staten. En hij belegt het geld gedurende tien jaar waarvan ze een deel krijgt. Verder mag ze geen vragen stellen.

Zodra LuAnn de lotto wint, vertrekt ze samen met Lisa en Charlie, een man die voor Jackson als haar bodyguard had gewerkt, naar het buitenland. LuAnn neemt een nieuwe identiteit aan, die van Catherine Savage.

Na tien jaar keren ze terug naar de Verenigde Staten. Ze leven afgelegen in de hoop dat Jackson nooit te weten komt dat ze terug zijn gekeerd. Maar daar komt verandering in, wanneer Thomas Donovan, een journalist bij de Washington Tribune achter de identiteit van LuAnn is gekomen en beslist om haar op te zoeken. Hij had tijdens zijn onderzoek over het winnen van de lotto en de kansen om failliet te geraken ontdekt dat er tien jaar geleden iets niet klopte.

Matt Riggs, een aannemer die voor LuAnn en Charlie werkt, redt LuAnn na een achtervolging met Thomas Donovan. Door de rare reacties van Charlie en LuAnn wordt Matts nieuwsgierigheid ook aangewakkerd. LuAnn en Charlie proberen de schade die de twee mannen hebben gecreëerd zo snel mogelijk op te lossen. Maar het is te laat, Jackson is op de hoogte van alles en zal er alles aan doen om te vermijden dat zijn geheim uitkomt. Niemand is nog veilig. Zal LuAnn haar gezin kunnen redden? En wie is de mysterieuze Riggs? Vriend of vijand?

Hoofdpersonen

Jackson

Hij is een meester in vermommingen en een briljante psychopaat, die voor niets of niemand terugdeinst. Er zijn veel mensen die voor Jackson werken. Maar niemand van hen kent zijn ware identiteit.

LuAnn Tyler

De twintigjarige LuAnn heeft samen met Duane Harvey een dochtertje van acht maanden, Lisa. Ondanks het feit dat ze geen diploma heeft en een relatie met Duane is ze zeker niet dom.

Haar ouders waren allebei gestorven. Ze mist haar moeder, wat haar vader betreft ligt het iets anders. Haar relatie met hem was nooit fantastisch geweest.

Charlie

Hij werkt al een tijdje voor Jackson, maar heeft hem nog nooit persoonlijk ontmoet. Zijn opdracht is op de toekomstige lottowinnaars te passen. Charlie had ooit in de gevangenis gezeten voor fraude en dat had hem zijn huwelijk gekost. In de tien jaar waren hij en LuAnn onafscheidelijk geweest. Charlie is haar vriend en is ook de enige die het volledige verhaal kent. Hij zou alles doen om LuAnn en Lisa in veiligheid te brengen.

Matt Riggs

Vijf jaar geleden was hij in Charlottesville komen wonen. Matt was in de leer gegaan bij een plaatselijke ondernemer om nadien voor zichzelf te beginnen. Over zijn verleden vertelt hij liever niet en blijft daar dan ook mysterieus over.

Symbolen en motieven

Hoop

LuAnn wil graag iemand anders zijn, maar ze weet dat het meer een droom is dan dat het ooit realiteit wordt. Maar door haar ontmoeting met Jackson zou dit wel eens kunnen veranderen.

Nieuwsgierig

LuAnn is nieuwsgierig van aard, waardoor ze Charlies hart wint en hem overtuigt om mee te gaan naar het buitenland. Maar haar nieuwsgierigheid brengt hen ook soms in problemen.

Leugens

LuAnn heeft Lisa nooit de waarheid verteld over het geld om er voor te zorgen dat ze veilig waren. Ze vond het vreselijk om haar dochter zo voor te liegen, maar ooit kwam er een dag dat Lisa oud genoeg was om de waarheid te begrijpen en hopelijk ook haar moeder te vergeven voor alle leugens.

Angst

LuAnn is bang voor de veiligheid van de mensen in haar omgeving nadat ze een bezoekje van Jackson kreeg. Zijn dreigingen waren duidelijk genoeg geweest. Zou ze nog kunnen vluchten voor hem?

Titelverklaring en boekomslag

Op de boekomslag zie je het gezicht van een vrouw en het Washingtonmonument. Het gezicht verwijst naar LuAnn en het gebouw is terug te vinden in Washington DC, de plek waar LuAnn haar toekomst laat bepalen door andere mensen. Duister lot verwijst naar het lot dat LuAnn aangaat op het moment dat ze met Jackson een deal sluit.

Structuur en perspectief/vertelwijze

De thriller is opgedragen aan Collin. Het verhaal bestaat uit twee delen en 59 hoofdstukken. De hoofdstukken worden afgewisseld qua standpunt. Zo krijg je het standpunt van Jackson, LuAnn Tyler, Shirley Watson, Anthony Romanello, Thomas Donovan, Sheriff Roy Waymer en George Masters die allemaal in derde persoon zijn geschreven.

Thema

Geld is de wortel van alle kwaad.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af op de volgende locaties: Rikersville County (Georgia), Atlanta, New York, Washington DC en Virginia, zowel in het verleden en dan tien jaar later.

Evaluatie

David Baldacci bewijst hier weer dat hij als geen ander spanning in een verhaal kan steken. Duister lot is een verhaal dat de spanning opdrijft er ervoor zorgt dat je wil weten hoe de strijd tussen LuAnn en Jackson zal eindigen. Het is een origineel verhaal met goed uitgeschreven karakters.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Minette Walters 'Het ijshuis'Boekverslag: Minette Walters 'Het ijshuis'Minette Walters (1949) is een Engelse misdaadauteur. Ze is onder andere auteur van 'De echo', 'Schaduwzijde', 'Niemandsl…
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…
Cloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas in het Nederlands) is een fantasy/sciencefictionboek door David Mitchell. Het boek wordt gekenm…

Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Nachtschade is het debuut van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Het is ook het eerste deel uit de Grant County-ree…
Boekverslag: P.C. Cast en Kristin Cast 'Verkozen'Boekverslag: P.C. Cast en Kristin Cast 'Verkozen'Verkozen is het eerste deel uit de Het huis van de Nacht-reeks van het Amerikaanse schrijversduo P.C. Cast en Kristin Ca…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: bol.com
  • Boek David Baldacci 'Duister lot' (ISBN: 978-90-229-9125) - gelezen op 10/05/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.