Boekverslag: David Baldacci 'Die zomer'

Boekverslag: David Baldacci 'Die zomer' Die zomer is een roman van de auteur David Baldacci. David Baldacci is vooral bekend van zijn thrillerreeksen met onder andere John Puller, Will Robbie en Amos Decker in de hoofdrol. In Die zomer weet Jack Armstrong dat hij zijn laatste dagen zal doorbrengen samen met zijn gezin door een ongeneeslijke ziekte. Hij bereidt alles voor zodat zijn vrouw en kinderen verder zonder hem kunnen leven. Maar dan sterft zijn vrouw onverwacht door een ongeluk. Het idee dat zijn kinderen in korte tijd wezen worden, kan hij niet aan. En hij vecht dan ook tegen de ziekte. Wat onmogelijk lijkt, lukt hem. Maar nu moet hij nog bewijzen dat het hem lukt om een alleenstaande ouder te zijn.

Gegevens

  • Originele titel: One summer
  • Titel: Die zomer
  • Auteur: David Baldacci
  • Eerste druk: 2011
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2011
  • Vertaling: Hugo Kuipers
  • Aantal pagina's: 362
  • ISBN: 978 90 449 6269 7

Samenvatting

Jack Armstrong lijdt aan een zeldzame ziekte en weet dat hij binnenkort zal sterven. Het idee dat hij zijn drie kinderen Mikki, Cory en Jackie, en zijn vrouw Lizzie zal achterlaten, maakt hem kapot. Zijn lichaam verzwakt met de dag, maar zijn geest blijft helder, wat het nog zo moeilijk maakt. Als afscheid schrijft Jack brieven naar zijn vrouw, waarin hij vertelt wat ze voor hem betekent. En dat hij na zijn dood er nog altijd zal zijn voor haar.

Lizzie vertelt Jack dat ze met de kinderen in de zomer naar het Palace wil gaan. Het is een huis waar ze vroeger had gewoond tot een tijdje na de dood van haar tweelingzusje Tillie. Ze was er al heel lang niet meer geweest en vindt dat het tijd wordt om het te tonen aan de kinderen. Jack vindt het een schitterend idee. Na het gesprek vertrekt Lizzie nog snel naar de apotheker voor Jacks medicijnen en verongelukt.

Na Lizzies begrafenis heeft haar moeder, Bonnie, al alles geregeld. De jongens gingen elk naar een zus van Lizzie, terwijl Bonnie en haar man Fred, Mikki mee naar huis nemen. Het huis wordt verkocht en Jack gaat naar een hospice waar hij zijn laatste dagen alleen zal doorbrengen.

Jack vraagt aan Cecilia, de grootmoeder van Lizzie, of ze ervoor kan zorgen dat de kinderen toch nog eens naar de Palace gaan, zoals Lizzie het had gepland. Hij was klaar om te sterven tot het emotionele afscheid van zijn dochter hem doet twijfelen. Hij slaagt er zelfs in om te genezen. Jack wil deze tweede kans niet laten schieten en is super gemotiveerd wanneer hij verhuist van het hospice naar een revalidatiecentrum. Met de hulp van Sammy, zijn vriend en zakenpartner, wordt Jack sterker. Wanneer hij uit het revalidatiecentrum wordt ontslagen, gaat Jack onmiddellijk op zoek naar een huis zodat hij de kinderen terug kan halen, zodat ze weer allemaal samen zijn.

Jacks verhaal komt in de krant en hij wordt er als Wonderman omschreven. Maar de realiteit is minder rooskleurig. Jack heeft het opvoeden van drie kinderen onderschat. Zijn relatie met Mikki loopt helemaal fout, Cory wordt gepest op school en wat moet hij in godsnaam kopen voor de verjaardag van Jackie? Wanneer hij een artikel ziet waarin zijn verhaal compleet verdraaid is, vermoedt hij dat Bonnie hier achter zit. Maar lang kan hij hier niet bij stilstaan aangezien hij het droevige nieuws krijgt dat de grootmoeder van Lizzie, Cecillia, gestorven is.

In haar testament had ze ook aan Jack en de kinderen gedacht. Jack erft het Palace op voorwaarde dat hij het niet verkoopt. Compleet verrast beslist Jack om te gaan kijken naar het huis dat vlak aan het strand ligt in Channing. Het feit dat het een opknapbeurt nodig heeft is geen probleem voor Jack, die in de bouw zit. Ook staat er een vuurtoren op het land. Het is de vuurtoren die Lizzie beklom om op zoek te gaan naar haar zusje in de hemel.

Jack is verkocht en beslist om er de zomer door te brengen. Zijn enthousiasme wordt helemaal niet gedeeld met Mikki. Het idee dat ze haar vrienden moet achterlaten voor een zomer in een krot bevalt haar helemaal niet. Maar de beslissing staat vast voor Jack. Wanneer Sammy hoort wat Jack van plan is, beslist hij om mee te gaan. Hij zou zijn vriend anders missen en Jack kan best wel een extra paar handen gebruiken.

Al snel ontmoeten Jack en Mikki, Jenna en haar zoon Liam. Jenna heeft een restaurant, waarin Liam ook werkt. Maar hij is vooral bezig met zijn muziek, wat Mikki super vindt, aangezien ze zelf ook muziek speelt. Jenna vraagt de hulp van Jack en Sammy om een geluidsdichte muziekstudio voor haar zoon te bouwen, zodat zij ook wat rust kan hebben. Ze kunnen het geld goed gebruiken, dus accepteren ze het aanbod. Mikki gaat de eerste dag mee en is onder de indruk van Liam zijn muziek. Ze beslissen dan ook om samen wat nummers te spelen.

Elke dag gaat Mikki lopen waar ze op een dag Blake Saunders tegenkomt. Maar ze vindt hem helemaal niet aardig. Ze had hem al eerder ontmoet samen met zijn vriendin Tiffany, een verwende meid, en dat was niet zo goed verlopen. Maar Blake probeert haar te overtuigen dat ze een verkeerd beeld van hem heeft. Nadat ze nog eens met hem gaat lopen vindt Mikki Blake al een stuk aardiger.

Jack krijgt verrassend bezoek, zijn schoonmoeder Bonnie staat plots voor de deur. Wanneer Jack haar vertelt dat hij van plan is om de vuurtoren op te knappen, staat ze hier heel weigerachtig tegenover. Ze is er van overtuigd dat Lizzie geobsedeerd was door de vuurtoren. Als kind wilde ze elke avond dat het licht werd aangestoken zodat ze haar overleden zusje in de hemel kon zoeken. Wanneer het licht kapot was, werd ze heel ongelukkig. Jack is vastbesloten om zijn plan door te zetten ook al is Bonnie er tegen. Wanneer hij denkt dat hij alles gehoord heeft, begint Bonnie over zijn ziekte. Ze heeft van artsen gehoord dat de ziekte niet kan verdwijnen. Ze stelt voor dat het volledige gezin bij haar en haar man gaat wonen. Zo zijn de kinderen al gewend aan het nieuwe leven wanneer Jack iets overkomt. Jack maakt haar duidelijk dat hij zijn eigen gezin kan onderhouden en haar hulp niet nodig heeft.

Wanneer Jack en de kinderen in de stad worden aangesproken door enkele mannen, probeert Jack hun uitdagende opmerkingen te negeren. Tot een van hen allerlei gemene dingen roept over Lizzie en zijn kalmte verliest. Hij vliegt op de mannen af en slaat hen tegen de grond. Wanneer hij zijn kalmte terug vindt, realiseert hij dat iedereen hem aanstaart, waaronder zijn schoonouders. Jack voelt zich schuldig en neemt de kinderen mee om zo snel mogelijk weg te geraken.

Jack steekt al zijn vrije tijd in het herstellen van de vuurtoren en het licht, waardoor hij niet meer op de hoogte is van wat er allemaal gebeurt met zijn kinderen. Sammy die merkt dat de kinderen lijden onder de afwezigheid van hun vader, beslist om in te grijpen. Hij roept de hulp in van Jenna. Mikki wil graag werken als serveerster bij Jenna, maar kan dit niet doen door haar taak als oppas van haar broertjes. Dus stelt Jenna voor dat de jongens ondertussen naar het zomerkamp kunnen gaan. Jack staat er eerst wat weigerachtig tegenover, maar geeft uiteindelijk toe.

Mikki die meer vrijheid heeft, spreekt af met Blake. Alles verloopt perfect, ze kussen zelfs. Maar dan wordt ze vastgegrepen door gemaskerde mensen. Liam die haar te hulp schiet wordt zelfs neergeslagen. Mikki merkt dat Tiffany bij de groep hoort en realiseert zich dat het een val is die Tiffany en Blake samen hebben gepland. Ze voelt zich schuldig naar Liam toe, aangezien hij het slachtoffer is van deze val. Maar dat duurt niet lang, wanneer ze merkt dat Liam te veel van haar houdt om haar dit kwalijk te nemen. En de kus met Blake is al snel vergeten. Mikki wil niet dat haar vader te weten komt wat er gebeurd is, uit schrik dat hij naar Blake en Tiffany zou gaan. Maar dat wil niet zeggen dat ze het er zo bij laat. Ze is zelfs vastbesloten om het ze betaald te zetten en ze weet de perfecte wraak. Er wordt een talentenjacht georganiseerd, die al drie keer op rij gewonnen is door Tiffany. Samen met Liam schrijft Mikki zich in om hier verandering in te maken.

Jenna merkt direct dat ze iets van plan zijn. Het duurt dan ook niet lang voor Mikki en Liam haar alles vertellen. Mikki vraagt aan Jenna om haar vader op de hoogte te brengen dat ze aan de talentenjacht meedoet, maar voor de rest haar mond houdt. Jenna legt aan Mikki uit dat ze haar vader een kans moet geven. De reparatie van de vuurtoren neemt veel tijd in beslag, maar hij doet dit ter nagedachtenis van Lizzie. Wanneer Mikki dit hoort, weet ze dat het tijd wordt om met haar vader te praten. Mikki legt Jack uit dat ze bang was geweest omdat hij ging sterven en daardoor hem zoveel mogelijk probeerde te mijden. Ook was zij diegene die met de roddelpers had gepraat omdat ze kwaad was. En daardoor was het artikel vol leugens verschenen. Jack hoort haar aan en maakt haar duidelijk dat alles in orde is tussen hen.

Wanneer Jack er niet in slaagt om het licht van de vuurtoren te herstellen is hij enorm kwaad op zichzelf. Hij realiseert zich ook dat hij enkel naar het Palace was gekomen voor Lizzie, om dichter bij haar te zijn, en niet voor de kinderen een fijne zomer te geven. Maar nu gaat hij het anders aanpakken en een vader voor zijn kinderen zijn in plaats van tijd te steken in een gebouw zonder ziel. Hij had een tweede kans gekregen dus hij moest hier gebruik van maken.

Hij spendeert zijn tijd met de kinderen, Sammy, Jenna en Liam. Het is eindelijk de vakantie die hij voor ogen had. Hij is ook blij dat Jenna een vriendin is, die hem geholpen heeft zijn ogen open te doen. Het spreekt voor zich dat ze ook allemaal gaan supporteren tijdens de talenjacht. Liam en Mikki spelen fantastisch en hebben de volledige zaal mee. Zelfs de andere deelnemers zijn onder de indruk. Wanneer de prijzen worden uitgedeeld, zitten ze echter niet in de top drie en wint Tiffany weer de eerste prijs. Wanneer Cory dit hoort komt hij op voor zijn zus en wordt hij gesteund door het publiek. Mikki en Liam laten het niet aan hun hart komen en treden nog eens op voor een juichend publiek. Mikki is super blij en heeft haar wraak gekregen.

Maar de pret is van korte duur. Enkele dagen later ontvangt Jack een dagvaarding. Bonnie wil vechten voor de voogdij van de kinderen. Ze vindt Jack ongeschikt als vader. Mikki vreest dat het haar schuld is en geeft toe dat Bonnie haar had uitgevraagd over Jacks gedrag tijdens de periode dat hij aan de vuurtoren werkte. Tijdens de rechtszaak komt onder andere het gevecht van Jack aan bod en zijn afwezigheid bij de kinderen. Het verzoek voor tijdelijke voogdij wordt dan ook toegewezen.

Wanneer Bonnie de kinderen komt ophalen is Mikki verdwenen. Ze is weggelopen en in gevaar; door een storm werd ze meegesleurd in het water. Na een zoektocht ontdekt Jack de sportschoenen van Mikki. Hij weet dat hij geen tijd te verliezen heeft en slaagt er in het licht van de vuurtoren in gang te krijgen, waardoor hij Mikki kan zien in het diepe water. Jack springt in het water en slaagt er in om zijn dochter te redden.

Terwijl Jack met Mikki naar het ziekenhuis is, leest Bonnie de brieven die Jack naar haar dochter had geschreven, toen hij ziek was. Haar beeld over Jack verandert compleet, ze ziet hoeveel Jack van Lizzie heeft gehouden en realiseert zich dat de kinderen bij hun vader moeten blijven. Na al die emoties neemt Jack de beslissing om niet meer terug te gaan naar Ohio, want het Palace is hun thuis.

Twee jaar later zijn Mikki en Liam gaan studeren en staan Jack en Jenna op het punt te trouwen. Jack denkt nog altijd aan Lizzie, maar kijkt nu ook naar de toekomst voor hem en zijn gezin.

Hoofdpersonen

Elisabeth/Lizzie O'Toole

Haar familie kwam uit South-Carolina. Op de middelbare school was ze een relatie begonnen met Jack en ze waren nooit uit elkaar geweest.

Jack Armstrong

Hij is vijfendertig jaar oud en had gevochten in twee oorlogen, waardoor hij veel gemist had van het opgroeien van zijn kinderen. Zijn vader was gestorven aan kanker en zijn moeder was weggegaan na zijn dood. Jack was toen slechts zeventien jaar. Sindsdien had hij niets meer van haar gehoord.

Jack Junior/Jackie

Hij is de jongste zoon van Jack en Lizzie. De tweejarige jongen wordt door iedereen Jackie genoemd. Hij doet niets liever dan zijn broer Cory nadoen.

Cory

Hij is hun middelste kind, dat twaalf jaar is en graag toneel speelt. Cory heeft een bos bruine krullen en is een gevoelige jongen.

Michelle/Mikki

Ze is de dochter van Jackie en Lizzie. In de zomer wordt ze zestien jaar. Mikki is een rebelse intelligente tiener, die weinig interesse heeft voor de school, maar vooral bezig is met muziek en haar gitaar. Ze probeert zo weinig mogelijk in de buurt van Jack te zijn, om op haar manier te verwerken wat er met hem gebeurt.

Sammy Duvall

Hij is begin zestig en had twintig jaar in het leger gezeten. Samen met Jack heeft hij een bouwbedrijf. Aangezien hij zelf geen familie heeft, beschouwt hij het gezin van Jack als zijn familie.

Cecilia

Ze is de grootmoeder van Lizzie. Ze was in South Carolina opgegroeid, maar woont al een tijdje in Cleveland bij de ouders van Lizzie. Ze is een stijlvolle dame met een aanstekelijke lach.

Fred en Bonnie O'Toole

Ze zijn de ouders van Lizzie. Bonnie is de dochter van Cecilia.

Jenna Fontaine

Ze is de eigenaar van de Little Bit of Love Bar and Grill. Voordat ze het restaurant had werkte ze als advocaat. Jenna is de moeder van Liam. Ze is kort na Liams geboorte gescheiden en sindsdien nooit hertrouwd.

Symbolen en motieven

Ontkenning

Jack heeft twee oorlogen overleefd en een moeilijke jeugd gehad. Dus hij is ervan overtuigd dat hij deze ziekte ook wel aankan, ondanks de negatieve onderzoeken van de artsen. Hij wil gewoon zijn gezin niet achterlaten, toch zeker niet op deze manier.

Verlies

Jack begrijpt dat Bonnie het moeilijk heeft met het verlies van haar jongste dochter. Maar hij begrijpt niet waarom ze zo hard is naar zijn kinderen toe. Hij wil de mogelijkheid krijgen om zijn laatste dagen met zijn kinderen door te brengen.

Schuld

In Bonnies ogen is het Jack zijn schuld dat haar dochter is gestorven. Lizzie was voor hem naar de apotheker geweest en dat had niet mogen gebeuren.

Ontgoocheling

Jack had beloofd dat hij meer zou doen met zijn kinderen. Maar hij spendeert al zijn tijd in werken voor anderen of het herstellen van de vuurtoren. Met gevolg dat Mikki constant op haar broers moet letten en niet kan genieten van de zomer.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Spencer. Het boek bestaat uit 362 bladzijden, die verdeeld zijn over 68 hoofdstukken en een epiloog. Het verhaal geeft het standpunt van Jack Armstrong en Mikki dat in derde persoon is geschreven.

Thema

Je kunt niet in het verleden leven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Cleveland, South Carolina, Channing en Charleston.

Evaluatie

David Baldacci is er in geslaagd om een ontroerend verhaal te schrijven, dat je af en toe bij de keel grijpt, wat je niet direct verwacht van een doorwinterde thrillerschrijver. De personages zijn goed uitgewerkt en thema's zoals liefde, familie en vriendschap komen uitgebreid aan bod.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
Boekverslag: Minette Walters 'Het ijshuis'Boekverslag: Minette Walters 'Het ijshuis'Minette Walters (1949) is een Engelse misdaadauteur. Ze is onder andere auteur van 'De echo', 'Schaduwzijde', 'Niemandsl…
Het maken van een boekverslag!Het maken van een boekverslag!Een boekverslag maken kan op verschillende manieren. Over het algemeen wil een docent graag vaste onderwerpen in een boe…

Boekverslag: James Patterson 'Belofte maakt schuld'Boekverslag: James Patterson 'Belofte maakt schuld'Belofte maakt schuld is het eerste deel van de reeks Honeymoon van de Amerikaanse thrillerauteur James Patterson, met O'…
Boekverslag: Gena Showalter 'Door de Zombiespiegel'Boekverslag: Gena Showalter 'Door de Zombiespiegel'Door de zombiespiegel is het tweede deel van The white rabbit chronicles van de schrijfster Gena Showalter. The white ra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
  • Boek - David Baldacci 'Die zomer' (ISBN: 978 90 449 6269 7) - gelezen op 9/03/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.