Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'

Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel' Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is ondertussen vertaald in 36 talen. Hij is onder andere auteur van de serie waarin Roy Grace de hoofdrol speelt met onder andere: 'Op dood spoor', 'Doodsklok' en 'De dood voor ogen'. Daarnaast heeft hij ook aparte verhalen geschreven. In 'Doodsimpel', het eerste deel uit de Roy Grace-serie, wordt een man als grap levend begraven voor enkele uren door zijn vrienden, maar het plan mislukt echter.

Gegevens

  • Titel: Doodsimpel
  • Oorspronkelijke titel: Dead simple
  • Auteur: Peter James
  • Eerste druk: 2005

Samenvatting

Na het uithalen van enkele flauwe grappen met zijn vrienden, nemen ze zoete wraak op Michael. Op zijn vrijgezellenavond voeren ze hem dronken, om hem enkele uren in een doodskist achter te laten. Dat is in ieder geval het plan. Maar de vrienden verongelukken en laten Michael alleen achter in zijn kist. Ashley de verloofde van Michael krijgt de hulp van Roy Grace in haar zoektocht naar Michael. Wat beiden niet weten is dat Mark, de zakenpartner en vriend op de hoogte is van de plaats waar Michael begraven is. Maar hem komt het echter goed uit dat Michael niet gevonden wordt. Uiteindelijk vindt Mark dat het succes van hun bedrijf aan hem te danken is en zeker niet aan Michael. Dus reden genoeg om niet mee te helpen aan die speurtocht!

Hoofdpersonen

Michael Harrison

Hij is een knappe man op zijn achtentwintigste en de leider van de groep en de eeuwige grappenmaker. Grappen die niet altijd in goede aarde vielen.

Ashley

Ze is de verloofde van Michael. 'Alles aan haar was chic, de golving in haar lange bruine haar, de manier waarop ze liep, het zelfvertrouwen waarmee ze praatte, haar klassieke schoonheid (...°. er was iets heel bijzonders aan haar. Iets heel unieks.' (blz 40)

Mark Warren

De zakenpartner van Michael, is een louche figuur, die van zichzelf vindt dat hij dé man is qua zaken doen.

Roy Grace

Hij is de hoofdinspecteur, die de verdwijning van Michael moet oplossen. Hij heeft lak aan een gezonde levenswijze en lijdt onder de verdwijning van zijn vriendin Sandy op zijn 30ste verjaardag.

Glenn Branson

Hij is de beste vriend en collega van Roy Grace.

Structuur

Het verhaal bestaat uit negentig hoofdstukken. Het boek springt van de gebeurtenissen tussen de hoofdpersonages.

Thema

Niets in het leven is ooit wat het lijkt als je plannen aan het maken bent.

Symbolen en motieven

  • Angst: Michael heeft last van claustrofobie en het vast zitten in een doodskist en niet weten wanneer hij er uit wordt verlost, zorgt er voor dat hij enorm veel schrik heeft. 'Het deksel leek opnieuw op zijn gezicht te drukken en hij begon weer in paniek te raken, hapte naar lucht en slikte die gretig in.' (blz. 38)
  • Jaloersheid: Er is een rivaliteit tussen Mark en Michael. Het feit dat Michael een echte leider is, staat Mark compleet niet aan. Hij is er ook van overtuigd dat hij het beter zou kunnen.

Tijd en perspectief

Het verhaal speelt zich af in het heden en wordt in derde persoon geschreven.

Evaluatie

Het verhaal pakt je van in het begin onmiddellijk vast. Je weet wie er goed en slecht is. Maar dat houdt niet in dat het geen spannend of voorspelbaar boek is, integendeel. Je wil weten wie er nu het meeste baat heeft aan de verdwijning van Michael. Wie heeft de meest verborgen agenda? In ieder geval wil je verder lezen om de antwoorden te krijgen! Roy Grace is een karakter, waar je sympathie voor hebt. Hij is heel professioneel ook al is zijn privé leven een grote puinhoop. De combinatie met zijn vriend Glenn, vormt een mooie symbiose. Dit boek motiveert in ieder geval om ook andere boeken van dit duo te lezen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…
Het maken van een boekverslag!Het maken van een boekverslag!Een boekverslag maken kan op verschillende manieren. Over het algemeen wil een docent graag vaste onderwerpen in een boe…
Hoe schrijf ik een boekverslag?Hoe schrijf ik een boekverslag?Voor elke taal die je op de middelbare school hebt moet je wel een boekverslag schrijven van boeken of gedichtenbundels.…

Onderzoek en theorieën in de godsdienstpsychologieOnderzoek en theorieën in de godsdienstpsychologieIn een tijdsbestek van ongeveer 100 jaar zijn er duizenden studies gedaan in de godsdienstpsychologie. Ondanks dat al de…
De functies van psychologie, religie en theologieDe functies van psychologie, religie en theologieGodsdienstwetenschap is een fascinerend vakgebied omdat veel conflicten in de wereld een godsdienstig of religieus motie…
Bronnen en referenties
  • http://www.hebban.nl/auteurs/peter-james#offset_0- bezocht op 28/09/2015
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 18-10-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.