Boekverslag: Piet Baete 'Vrijdag de 14de'
Piet Baete (1978) is een Vlaams scenarist en schrijver. In 2007 debuteerde hij met zijn boek 'Dromen van de dood', nadien volgden onder andere de volgende thrillers 'Poker' en 'Verzwijg me niet'. In 'Vrijdag de 14de' verandert de wereld van veel mensen door een mislukte gijzeling. Niet alleen de daders, maar ook de slachtoffers en de familieleden, moeten leren omgaan met wat die avond is gebeurd.
Gegevens
- Originele titel: Vrijdag de 14de, een doodgewone dag
- Auteur: Piet Baete
- Eerste druk: 2012
- Aantal pagina's: 302
- ISBN: 90-223-2705-0
Samenvatting
Jimmy Fierens en Adel Rayyan hadden samen gewerkt en trokken geregeld met elkaar op. Wanneer Adel verneemt dat zijn jongere zus Randa ontslagen is door Jef Vanacker, een bankdirecteur, roept hij de hulp in van zijn vriend om de bankdirecteur een lesje te leren. Ze beslissen om hem thuis te bezoeken en hem de schrik op het lijf te jagen. Jimmy gaat een stap verder en neemt de bankdirecteur mee om de kluis leeg te maken. Ondanks het schuldgevoel van Adel, kan hij het geld goed gebruiken. Beiden krijgen de smaak te pakken van de gemakkelijke manier om geld te hebben. Ze gijzelen andere families van bankdirecteurs tot het helemaal fout loopt.
Bert en Jane Philips zijn die avond de slachtoffers van het duo Jimmy en Adel. Frank wordt opgeroepen om hen te bevrijden uit een berging. Het wordt persoonlijker voor Frank, wanneer zijn neef Mathieu Lambecq, dood wordt aangetroffen op de weg. Adel is kunnen ontkomen alhoewel hij geraakt is door een kogel en probeert zo snel mogelijk het land uit te geraken. De kans is groot dat hij Mathieu heeft geraakt tijdens zijn rit weg van de twee mannen, die hij had achtergelaten op straat.
De vriendin van Adel, Laura beweert dat ze niet weet waar Adel is en wil de politie ook niet verder helpen. Ze blijft beweren dat ze enkel goede vrienden zijn, ook al confronteert de politie haar met de berg schulden die ze had, die plots ook afgelost waren.
Siem Lambecq kan niet om met het verlies van zijn zoon Mathieu, hij zoekt steun in het geloof, om op die manier sterk te zijn voor zijn vrouw Brigitte en dochter Geraldine. Hij heeft een vriend gevonden in Felix Winstein. Ze waren immers lotgenoten. Felix, de gewonde politieagent was goed in zijn werk tot hij slechts één doel voor ogen kreeg, het terugvinden van zijn dochter, die verdwenen was op een zomerkamp. Hij was er van overtuigd dat dan pas het leven verder kon gaan. Zijn vrouw had hem ondertussen verlaten, omdat ze het niet meer aankon om hem zo geobsedeerd bezig te zien.
Ook al lijkt de avond aan elkaar te hangen van toevalligheden, iedereen blijkt wel op één of andere manier gelinkt te zijn met elkaar, door het verleden of de gevolgen van die avond.
Hoofdpersonen
Karl Boudeweel
Hij werkt bij de politie en heeft de moeilijkste taak van de politie, de familie inlichten wanneer iemand gestorven is. Hij is op zich veel te emotioneel voor deze taak, maar voor zulke dingen kan hij zeker niet rekenen op zijn collega Mark.
Mark Polet
Mark is de collega van Karl. Hij is recht voor de raap en gedraagt zich soms als een echte puber wanneer er vrouwen in de buurt zijn.
Siem Lambecq
Hij heeft rust gevonden in het gebed, terwijl zijn vrouw Brigitte verbitterd is en ook aan de drank zit.
Geraldine Lambecq
Ze is de zus van Mathieu en is studente verpleegkundige. Wanneer haar broer gestorven is stort ze zich in het nachtleven en ontmoet ze op die manier Michiel, waar ze een woelige relatie mee begint. Maar die haar wel weer zin in het leven geeft.
Frank
Hij werkt als arts voor de Medische urgentie groep en is getrouwd met Eva. Naast Eva heeft hij ook een relatie met Louise. Frank is de oom van Geraldine en Mathieu.
Adel Rayyan
Hij is afkomstig van Jordanië. En heeft enkel zijn zus om voor te zorgen tot hij Laura ontmoet. Beiden zijn verliefd en gelukkig met elkaar. Ze zijn van plan om samen te wonen. Ook al vindt Laura het verhaal van de erfenis van Adels oom wat gek, gelooft ze er in en kan ze het geld goed gebruiken.
Felix
Hij is de politieagent die de bewuste nacht heeft overleefd. Dat is op zich het minste van zijn zorgen, zijn baan interesseert hem al lang niet meer. Zijn enige doel van leven is het terugvinden van zijn dochter.
Symbolen en motieven
Onmacht
Frank kan zijn eigen neef niet redden, ook al is hij een arts. Felix, die als politieagent werkt, slaagt er niet in om zijn dochter te vinden, ook al doet hij zo zijn best.
Omgaan met verdriet
Iedereen heeft een reden om verdriet te hebben in dit verhaal en ze gaan er ook allemaal op hun manier mee om. Zo gaat Brigitte veel drinken, zoekt Geraldine een manier om van iemand te houden, gaat Siem naar de kerk alhoewel hij niet gelovig is en blijft Eva van Frank houden ook al weet ze dat hij haar bedriegt.
Wantrouwen
Ook al wil Eva geloven dat haar man haar trouw is, ze krijgt te veel signalen die haar doen twijfelen aan zijn eerlijkheid.
Titelverklaring en boekomslag
Op de boekomslag is een silhouet van een vrouw te zien. De titel verwijst naar de avond waar alles verandert voor sommige mensen, die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met de daders van een gijzeling.
Structuur en perspectief/vertelwijze
Het verhaal dat in derde persoon is geschreven bestaat uit vijfenveertig hoofdstukken. De hoofdstukken worden afgewisseld qua standpunt. Zo krijg je het standpunt van Karl Boudeweel. Eva, Frank, Adel, Siem, Geraldine en Louise.
Thema
Het leven van een mens kan soms rare kronkels maken.
Tijd
Het verhaal speelt zich af rond de bewuste avond en wat er voor en daarna afspeelt bij de verschillende personages. En wordt op die manier constant afgewisseld.
Evaluatie
Op het eerste zicht hebben de zaken van die bewuste avond niets met elkaar te maken. Maar Piet Baete ontrafelt het verhaal zodat je de gebeurtenissen aan elkaar kan koppelen. Je krijgt als lezer een duidelijk beeld van wat er voor de bewuste avond aan voorafging en wat de gevolgen nadien zijn. De personages zijn goed uitgeschreven en hebben allemaal rechtstreeks of onrechtstreeks een link met die avond. Het verhaal zorgt er voor dat je als lezer zelf wat huiswerk moet doen om alle puzzelstukjes in elkaar te steken. De personages worden elk apart onder de loep gehouden en zijn op deze manier ook goed uitgeschreven.
Lees verder