Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke Dijkzeul

Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke Dijkzeul In het boek 'Een vorm van verraad' staan inspecteur Paul Vegter en Renée Pettersen op het punt te gaan trouwen als de dreigbrieven komen. Korte tijd daarna wordt er 's nachts een aanslag op het stel gepleegd, er is niemand gewond, maar Vegter en Pettersen krijgen nu wel bewaking. Verder zijn Vegter, Pettersen en mede-inspecteurs Talsma, Vening en Zonderland druk bezig met de zaak van Jayden Meerman, een jongetje dat van het balkon is gevallen. "Een vorm van verraad" maakt deel uit van de Paul Vegter-serie, dit is het zevende boek.

Inhoud boekverslag


Algemene informatie

  • Titel: Een vorm van verraad
  • Auteur: Lieneke Dijkzeul
  • Geboortedatum: 7 maart 1950
  • Eerste druk: 2020
  • Uitgeverij: Ambo/Anthos
  • Omslagillustratie: Marry van Baar
  • Aantal pagina's: 276
  • ISBN: 978 90 263 5122 8

Samenvatting Een vorm van verraad

De aanslag op Paul Vegter en Renée Pettersen

In deze thriller worden we meegenomen in de wereld van inspecteur Paul Vegter en zijn veel jongere vriendin en mede-inspecteur Renée Pettersen. Vegter en Renée staan op het punt om te gaan trouwen als de eerste dreigbrief wordt bezorgd: "Ik ga iets rechtzetten, klootzak. Dit is de eerste waarschuwing." En al snel volgen er meer brieven, ook Renée ontvangt een brief.
Korte tijd later wordt er een aanslag op Vegter en Reneé gepleegd, 's nachts wordt er met een kalasjnikov op hun huis geschoten. Niemand raakt gewond, maar ze krijgen nu 24 uur per dag bewaking.

Jayden Meerman en de trouwdag

Ondertussen werken Paul Vegter, de bijna gepensioneerde inspecteur en verse weduwnaar Sjoerd Talsma, Renée en de inspecteurs George Vening en Jaap Zonderland aan de zaak van de driejarige Jayden Meerman, een jongetje dat onder dubieuze omstandigheden van het balkon is gevallen. Zijn stiefvader Ricky Dubbelboer wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn dood.

Als de grote dag is aangebroken staat op de trap van het stadhuis een erewacht van geüniformeerde politiemensen opgesteld, zes links en zes rechts. Bij het verlaten van de zaal staat de erewacht er opnieuw als ze ineens vanuit een auto worden beschoten. Vegter wordt geraakt in zijn arm, Vening heeft een schampschot, Brands een vleeswond, maar voormalig inspecteur Corné Brink wordt vol geraakt en zal later komen te overlijden.

Het dubbelleven van Corné Brink

Het blijkt dat de pezen en spieren in de arm van Vegter flink zijn beschadigd, ook moet hij worden geholpen met zichzelf aankleden.
De bewaking bij Vegter en Renée blijft en Vegter voelt zich schuldig aan de dood van Corné Brink omdat hij deze heeft teruggeplaatst naar de uniformdienst. Ondanks alles wil Vegter het onderzoek blijven leiden.

Vegter en Talsma bezoeken de ouders van de overleden agent Brink om hun condoleances over te brengen. Ze ontdekken dat Brink een vriendin had, Sheryl Baten, die vertelt dat Brink weg wilde bij de politie om rechten te gaan studeren. Hij had zijn vriendin Sheryl gevraagd hem daarbij financieel te ondersteunen. Zij was dat niet van plan, dus loste Brink het zelf op.

Brink heeft een koffertje verstopt bij zijn ouders, een koffertje dat na opening stapeltjes bankbiljetten bevat met een totaal bedrag van vijfentwintigduizend euro en een mobiele telefoon. Op de telefoon zijn foto's opgeslagen, drie mannen die iets uitladen uit een bestelbusje. Dit blijkt een vat te zijn, vermoedelijk bestemd voor een drugslaboratorium. In combinatie met het geld lijkt het dat Brink chantage pleegde of het geld heeft achterovergedrukt.

Talsma komt achter de waarheid als hij een blik chilibonen openmaakt, hij ontdekt dat de aanslag niet bedoeld is voor Vegter en Renée, maar voor Corné Brink.

Het rookgordijn van Zonderland

Met de foto's op de andere telefoon van Brink in combinatie met de gegevens uit diens agenda stuiten Vegter, Talsma en Renée op een adres in de stad, het blijkt het adres te zijn van Zandweg nummer 327, de woning van collega Jaap Zonderland. Zonderland had van criminelen geld gekregen om in zijn schuur een drugslaboratorium te beginnen, geld om de schulden van zijn vrouw te betalen. Brink was erachter gekomen en chanteerde Zonderland met foto's. Zonderland kwam over de brug en toen Brink meer geld wilde trof Zonderland maatregelen om definitief van Brink af te komen. De aanslag met de kalasjnikov op Vegter en Renée en de dreigbrieven blijken een rookgordijn te zijn geweest.

Zonderland berooft zichzelf van het leven, hij laat een lijstje van namen en telefoonnummers na, waaronder die van Ricky Dubbelboer. De laatste is eveneens betrokken bij de aanslagen.

Het laatste consult met de chirurg

Vegter piekert over wat er is gebeurd en denkt terug aan het laatste consult met de chirurg. Het is de vraag of hij zijn arm ooit weer zal kunnen gebruiken en zijn chirurg twijfelt eraan of een tweede operatie succesvol zal blijken te zijn. Vegter zal Renée moeten vertellen wat de chirurg hem heeft verteld.

Personen

De hoofdpersonen die in dit boek een actieve rol spelen zijn inspecteur Paul Vegter, Renée Pettersen en Sjoerd Talsma, je krijgt een inkijkje in hun gedachten en gevoelens. George Vening en Jaap Zonderland zie je door de ogen van hoofdpersonen. De rol van Corné Brink is in eerste instantie een passieve rol, maar achteraf blijkt zijn aandeel in het gebeuren heel groot.

Symbolen en motieven

Er zijn verschillende voorvallen en beelden die belangrijk zijn voor het verhaal.
  • Om een blik chilibonen open te krijgen draait Talsma het blik om: "Iets omkeren was altijd de moeite waard, je zou geneigd zijn dat te vergeten" en komt zo achter de waarheid.
  • De overpeinzingen van Sjoerd Talsma die net weduwnaar is geworden en het daar moeilijk mee heeft: Waar was hij wel een man voor? Voor thuiskomen, waar een vrouw wachtte die vroeg: "Hoe was je dag?" en het in de keuken rook naar warm eten.
  • Bij het verhoor van de verdachte Ricky Dubbelboer die een tatoeage op zijn arm en hand heeft: De slangenbek opende en sloot zich. "Hij scharrelde daar rond. Dat doet hij wel vaker."
  • Vegter die Renée ziet in haar trouwjurk : "Je bent als een zeemeermin zonder staart," zei hij. "En ik voel me een soort Odysseus. Lokroepen en zo."
  • De vlinder op het boekomslag wordt getroffen door een kogel die voor dood en verderf zorgt, symbool voor de gebeurtenissen in het boek.
  • "Misschien is het verstandig u te beraden op een andere toekomst dan u in gedachten had," het laatste consult dat Vegter heeft met zijn chirurg.

Titelverklaring Een vorm van verraad

In het boek speelt verraad een grote rol, de chantage door Corné Brink en daarmee zijn verraad aan zijn functie als politieman en het verraad van Zonderland die criminelen inhuurt om Brink te vermoorden. Verraad aan zichzelf en aan het politiekorps.

Thema

In deze literaire thriller zijn verraad, gewetenloosheid en lafheid belangrijke thema's. Ook eenzaamheid is een thema dat in alle boeken van Lieneke Dijkzeul van betekenis is.

Plaats, tijd en perspectief

Het verhaal wordt chronologisch verteld vanuit de derde persoon, door Vegter die zo kort voor zijn huwelijk met Renée af en toe terugdenkt aan de tijd met zijn eerste vrouw Stef en door Talsma die moeite heeft om de dood van zijn vrouw Akke te verwerken.
Omdat er sprake is van mobiele telefoons en er wordt gerefereerd aan straatnamen als Slobeend, Distelbloem en latte macchiato's speelt het verhaal rond 2020.

Evaluatie

Deze thriller is de zevende uit de Paul Vegter-serie, er loopt een rode draad door alle boeken, maar het boek kan prima worden gelezen zonder de vorige boeken te hebben gelezen.

Het boek is meer psychologische roman dan thriller, ook in dit boek speelt eenzaamheid van de hoofdpersonen een grote rol. Geen boek waarbij je op het puntje van je stoel zit, de roman moet het hebben van de karakterbeschrijvingen en de sfeerbeelden waar Dijkzeul zo goed in is. Het is een prima leesbaar boek, zonder veel poespas.

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul is geboren in Sneek en woonachtig te Culemborg. Na de middelbare school ging Dijkzeul Frans studeren en werkte ze als beroepskeuzetester.

Vanaf 1987 werden haar verhalen gepubliceerd bij jeugdbladen als Okki, Taptoe, Bobo en de Donald Duck. Naast kinderboeken schrijft Lieneke Dijkzeul boeken voor volwassenen, waaronder 'Dagen van schaamte' en vanaf 2006 de literaire thrillers met Paul Vegter in de hoofdrol.

De Paul Vegter-serie werd genomineerd voor de Diamanten Kogel, De Gouden Strop en de Crimezone Thriller Award.
© 2020 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe begin je een boek te schrijven volgens schrijversHoe begin je een boek te schrijven volgens schrijversDroom jij er ook van om een boek te schrijven, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Hier is het antwoord op die vraag…
Kortsluiting-Lieneke DijkzeulKortsluiting-Lieneke DijkzeulKortsluiting gaat over een jongen die geen ouders meer heeft die voor hem kunnen zorgen. Hij komt in een pleeggezin, maa…
Boekverslag 'Dagen van schaamte' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Dagen van schaamte' van Lieneke DijkzeulAls zorgondernemer Pieter Elting wordt ontvoerd, denkt hij dat het de ontvoerders om zijn geld is te doen, maar dat blij…
Boekverslag: Karel en de ElegastHier vindt u het boekverslag van Karel en de Elegast. Dit is een oud middeleeuws verhaal dat bewaard is gebleven en vert…

Boekverslag: S.K. Tremayne 'IJstweeling'Boekverslag: S.K. Tremayne 'IJstweeling'IJstweeling is het eerste boek geschreven onder het pseudoniem S.K. Tremayne, maar niet het debuut van de auteur die ach…
Boekverslag: Carla Kovach 'Stil maar' (Reeks: Gina Harte 1)Boekverslag: Carla Kovach 'Stil maar' (Reeks: Gina Harte 1)Stil maar is het eerste deel van de reeks met Gina Harte in de hoofdrol, die haar baan als inspecteur ter harte neemt, v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Boekomslag: uitgeverij Ambo | Anthos
  • Boek Een vorm van verraad
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lieneke_Dijkzeul
  • http://www.lienekedijkzeul.nl/biografie.html
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 02-01-2021
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.