Boekverslag: S.K. Tremayne 'IJstweeling'

Boekverslag: S.K. Tremayne 'IJstweeling' IJstweeling is het eerste boek geschreven onder het pseudoniem S.K. Tremayne, maar niet het debuut van de auteur die achter deze naam schuilgaat. In IJstweeling proberen Sarah en Angus hun relatie te redden door te verhuizen naar een desolaat eiland. Ze hopen er samen met hun dochter het verlies van haar tweelingzus te verwerken en hun leven weer op te pakken. Hun dochtertje geeft op een bepaald moment aan dat ze niet Kirstie is maar Lydia, waardoor Sarah aan alles begint te twijfelen en vreest dat ze zich vergist hebben in wie er gestorven is. Kan het zijn dat ze zich zo vergist heeft als moeder of is er meer aan de hand?

Gegevens

  • Originele titel: The Ice Twins
  • Titel: IJstweeling
  • Auteur: S.K. Tremayne
  • Eerste druk: 2015
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2015
  • Vertaling: Lidwien Biekman
  • Aantal pagina's: 318
  • ISBN: 978 90 446 2649 0

Samenvatting

Een nieuwe start

Sarah en Angus Morcroft staan op het punt hun huis te verkopen om een nieuw leven te beginnen op Torran Island, een nauwelijks bewoonbaar eiland dat Angus van zijn grootmoeder heeft geërfd. Op die manier hopen ze hun leven een nieuw start te geven samen met hun dochter Kirstie. Want sinds een jaar is hun leven een hel geworden. Sarah rouwt nog altijd om haar overleden dochter en Angus is woedend om wat er gebeurd is.

Sarah wil direct het goede nieuws vertellen aan hun zevenjarige dochter Kirstie, de tweelingzus van Lydia. Als ze klaar is met haar verhaal vraagt Kirstie haar waarom ze haar zo noemt. Want zij is Lydia en Kirstie is dood. Sarah is geschokt wanneer ze dit hoort, maar doet gewoon verder alsof er niets is gebeurd.

Als Sarah het gedrag van hun hond Beany opmerkt, schrikt ze. Beany was altijd opgewonden in de buurt van Kirstie, die altijd wel kattenkwaad uithaalde, maar nu gedraagt hij zich zoals hij altijd bij Lydia deed. Lydia, die de rustigste en gevoeligste van de twee was, werd ook voorzichtiger aangepakt door Beany. Hij genoot ervan om samen met haar te slapen. Zou hij ook verdrietig zijn, doordat Lydia van het balkon was gevallen?

Sarah wil weten wat er een de hand is en gaat op zoek naar haar boek over meerlingen. Daarin leest ze dat honden zich door hun reukzin nooit vergissen tussen meerlingen. Sarah hoopt dat ze fout zit, maar wat als Kirstie dood is in plaats van Lydia? Ze weet dat ze hierover tegen niemand iets kan zeggen. Eerst moet ze zelf zeker zijn. Ook Angus is het niet ontgaan dat zijn dochter qua karakter was veranderd. Hij heeft er nooit iets van gezegd tegen Sarah omdat hij voor een stuk zijn vertrouwen is verloren in zijn vrouw.

Het ongeluk

Het was op een zomeravond, de eerste avond van de vakantie bij Sarahs ouders. Angus was nog in Londen aan het werk en zou later komen. Sarah las een boek toen ze plots een gil hoorde, die ze nooit meer zal vergeten. Ze was er zeker van dat de meisjes in de tuin aan het spelen waren, maar het geluid kwam van boven. Daar stond Kirstie te gillen dat Lydia gevallen was. Toen Sarah over de balustrade keek, zag ze Lydia beneden op de veranda liggen.

De meisjes hadden die dag dezelfde kleren aan, zonder rood of blauw, een manier om hen te onderscheiden. Het meisje dat nog leefde had Sarah gezegd dat Lydia was gevallen waardoor ze ervan uitging dat dat zo was. Sarah vraagt zich af of ze toen fout was. Als ze haar dochter bekijkt heeft ze het gevoel dat die meer weet.

Sarah overtuigt zichzelf dat Kirstie nog leeft en dat ze moet stoppen met twijfelen. Direct keren de herinneringen terug aan die zomer, waarin de tweeling als een soort van spel hun naam of zelfs identiteit verwisselde om zo hun ouders in de war te brengen. Speelde Lydia het spel verder of is het Kirstie die het spel goed speelt?

Op de eerste schooldag op haar nieuwe school wil Kirstie als Lydia aangesproken worden en ze kalmeert pas als iedereen dit doet. Wanneer ze alleen met haar dochter op het eiland is, wil Sarah iets uitproberen. De tweeling had een panische angst voor de donker, maar elk meisje had een andere manier om het te uiten. Kirstie hijgde en schreeuwde. Lydia gaf een korte gil, die door merg en been ging. Wanneer ze het experiment doet hoort ze de onmiskenbare gil van Lydia, wat wil zeggen dat ze zich al die maanden vergist had. Zodra ze Angus ziet vertelt ze hem alles, die haar laat uitpraten en dan zegt dat hij al een tijdje had gemerkt dat ze zich hadden vergist. Wanneer hij het niet doorheeft ziet Sarah de woede op zijn gezicht en heeft ze het gevoel dat er nog iets is dat zij niet weet.

Het etentje

Tijdens een etentje bij hun vrienden Josh en Molly krijgt Lydia op een bepaald moment haar weerspiegeling samen met haar moeder te zien in het raam. Als een bezetene loopt ze eropaf en begint ze te roepen 'Ga weg, ik haat je', terwijl ze het glas aanvalt. Het knalt in scherven uiten en Lydia zit vol met bloed. Als Sarah vraagt waarom ze zo had gereageerd, vertelt Lydia dat ze Kirstie overal ziet in de ramen en de spiegels. Kirstie zegt dan dingen waardoor ze bang wordt en dat is de reden waarom ze wil dat haar zus verdwijnt.

Angus kan er niet meer tegen en vertelt wat er allemaal gebeurd is aan Josh. Zo was Kirstie een paar dagen voor het ongeluk naar hem toe gekomen om te zeggen dat ze haar moeder enorm haatte, omdat die meer van Lydia hield dan van haar. Angus had haar toen bijna geslagen, waardoor Kirstie van streek was. En een halfjaar geleden was Kirstie hem komen vertellen dat ze Lydia van het balkon had geduwd, omdat hun moeder Lydia altijd voortrok. Ze had haar zus vermoord.

Kirstie wou het aan iedereen bekennen, maar Angus wou geen tweede dochter verliezen. Dus had hij Kirstie verteld dat Lydia niet echt dood was. Dat tweelingen nooit echt doodgaan omdat ze een en dezelfde persoon zijn. Het lukte even, maar dan kwam er verwarring waardoor Kirstie dacht dat ze Lydia was.

Dagen later vraagt Sarah aan Lydia of ze zich nog herinnert waarom Kirstie boos was op Angus. Lydia vertelt dat Kirstie het niet leuk vond hoe hij haar kusjes en knuffels gaf, ze vond het zelfs eng. Sarah zoekt informatie en leest verschillende artikelen over misbruik van vaders, die zelfmoord van een kind tot gevolg kunnen hebben. Ze wil wraak nemen, maar eerst moet ze zorgen dat Lydia zo snel mogelijk veilig is, ver weg van Angus. Ze wil het goed aanpakken zodat hij niets weet van haar plannen.

Sarah vraagt aan Angus om ergens anders te logeren voor een tijdje, wat hij zonder klagen doet. Op een stormachtige avond belt hij haar om te zeggen dat het veiliger is om weg te gaan van het eiland, maar daar wil Sarah niets van weten. Ze confronteert hem met wat Lydia haar had verteld. Angus maakt haar duidelijk dat hij zoiets nooit zou doen en vraagt haar om Lydia te vragen wat ze hem een half jaar geleden had verteld.

De waarheid

Eerst vraagt ze over het gedrag van Angus naar Kirstie toe. Als ze doorvraagt merkt ze dat Angus niets verkeerd had gedaan. Sarah gaat verder en vraagt wat ze een half jaar geleden had gezegd tegen haar vader. Eerst begint haar dochter te vertellen dat ze Lydia niet is en dat ze Angus had verteld dat ze iets ergs had gedaan, maar dat ze niets over Sarah had gezegd. En dan begint ze te gillen dat het Sarahs schuld is dat haar zus dood is. Sarah begrijpt er niets van en hoort van haar dochter dat ze een man aan het zoenen was.

Plots herinnert Sarah zich alles: de man die ze had uitgenodigd in het huis van haar ouders om seks te hebben en de pillen die ze nam om alles te verdringen. Ze had wijn gedronken en was boos geworden op de meisjes omdat ze haar hadden betrapt met de man. Een tijdje later was ze in slaap gevallen en werd ze wakker door een gil. En vanaf dan had ze tegen iedereen gelogen.

Als Angus het eiland bereikt vindt hij enkel zijn dochter Kirstie. Sarah wordt later in het water dood teruggevonden. Hij hoopt dat ze Lydia gevonden heeft en hopelijk op die manier ook rust heeft gevonden.

Hoofdpersonen

Sarah

Sarah is drieëndertig jaar, knap en heeft blond haar. Ze is half Engels en half Amerikaans. Sarah heeft een baan als freelance journalist. Ze heeft een jongere broer.

Angus

Angus is constant boos en drinkt veel sinds de dood van zijn dochter. Hij is een lange, knappe man met donkere ogen en van Schotse afkomst. Angus is werkloos, omdat hij in een dronken bui zijn baas knock-out heeft geslagen. Angus is verstandig en creatief. Zijn beste vriend is Josh, die hem getroost heeft na het verlies van Lydia.

Kirstie

Kirstie is de lieveling van Angus, die haar Wiebel noemt. Ze is de wildebras van de twee, die in de bomen kruipt en allerlei dingen doet met haar vader.

Lydia

Lydia is de gevoelige en de stilste van de twee, die geniet van rust en een boek. Ze is Sarahs lievelingetje.

Symbolen en motieven

Angst

Sarah probeert te vermijden dat ze Kirsties naam in haar bijzijn zegt, om zo te vermijden dat Kirstie haar weer confronteert door te zeggen dat ze Lydia is. Ze is ook blij dat ze bezig kan zijn met verhuizen, waardoor ze minder tijd heeft om te twijfelen. De meisjes zagen er vanaf hun geboorte identiek uit, waardoor het moeilijk was om hen uit elkaar te halen.

Woede

Angus begrijpt niet waarom zijn verdriet minder belangrijk is dan dat van Sarah. Moeders hebben meer recht om te treuren, maar het was wel Sarahs schuld dat ze zo'n verdriet hebben. Hij vindt dan ook dat ze gestraft moet worden, want zijn dochter is dood.

Eenzaam

Sarah en Angus ontdekken dat Lydia tegen haar dode zusje praat in het taaltje dat ze altijd gebruikten. Ze beweegt zich alsof haar zusje er nog is. Op school gedraagt ze zich ook zo waardoor ze geen vriendjes heeft en iedereen haar raar vindt.

Bedrog

Terwijl ze allebei verdriet hadden door de dood van hun dochter had Angus zijn vrouw bedrogen met haar beste vriendin. Dit ontdekt Sarah per ongeluk wanneer ze door zijn spullen aan het gaan is. Hierdoor verliest ze volledig jaar vertrouwen in hem.

Titelverklaring en boekomslag

IJstweeling is een verwijzing naar de de bijnaam die Sarahs vader had gekozen voor de tweeling omdat ze op een ijskoude dag waren geboren en ijsblauwe ogen en sneeuwblond haar hadden. Op de boekomslag zie je op de voorgrond een tweeling met blond haar, die elkaars hand vasthebben. Op de achtergrond is een vuurtoren te zien, die een verwijzing is naar Torran Island, waar een vuurtoren staat.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de dochters van de auteur. Het bestaat uit 318 bladzijden, die verdeeld zijn over 22 hoofdstukken. In het boek wordt het standpunt gegeven van Angus dat geschreven is in derde persoon en Sarah dat in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Een leugen kan veel kapot maken.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden en verleden met flashbacks, in Londen, Torran Island, Instow en Ornsay.

Evaluatie

Het verhaal heeft alle elementen voor een spannende thriller: mysterieus, psychologische spanning op een afgelegen eiland, ver weg van de bewoonde wereld. De gebeurtenissen van de dag van het ongeluk worden geleidelijk aan prijsgegeven via flashbacks. Alhoewel de onrust, verwarring en het verdriet ook voor de nodige dramatiek zorgen, is de onderhuidse spanning erg groot in dit boek. De lezer wordt in het verhaal meegezogen en wordt niet meer losgelaten dankzij de goed uitgebouwde karakters, de aangename schrijfstijl en de alom aanwezige spanning.

Lees verder

© 2020 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?
Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Liefde en overeenkomsten hebben met iemand anders is iets waar iedereen naar streeft. Er wordt door bijna iedereen over…

Boekverslag: Robert Bryndza 'Laatste adem' (Erika Foster 4)Boekverslag: Robert Bryndza 'Laatste adem' (Erika Foster 4)Laatste adem is ondertussen het vierde deel met Erika Foster in de hoofdrol van de Britse schrijver Robert Bryndza. In e…
Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulIn het boek 'Een vorm van verraad' staan inspecteur Paul Vegter en Renée Pettersen op het punt te gaan trouwen als de dr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Prometheus
  • S.K. Tremayne 'IJstweeling' (ISBN: 978 90 446 2649 0) - gelezen op 4/04/2020
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 26-09-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.