Boekverslag: S.J. Watson 'Voor ik ga slapen'
'Voor ik ga slapen' is het thrillerdebuut van de Engelse auteur S.J. Watson. Het boek is een internationaal succes geworden en is ondertussen ook al verfilmd met Nicole Kidman en Colin Firth als hoofdrolspelers. In 'Voor ik ga slapen' volgen we Christine die lijdt aan een zeldzame vorm van geheugenverlies. Ze kan een volledige dag perfect functioneren, maar de volgende dag herinnert ze zich niets meer en moet ze weer van nul beginnen. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van haar man Ben en dokter Nash, die haar elk op hun manier helpen om de dag door te gaan. Maar wie kan ze vertrouwen en kan ze echt niet rekenen op haar geheugen?
Gegevens
- Originele titel: Before I go to sleep
- Titel: Voor ik ga slapen
- Auteur: S.J. Watson
- Eerste druk: 2011
- Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2011
- Vertaling: Caecite de Hoog
- Aantal pagina's: 352
- ISBN: 978 90 414 192 93
Samenvatting
Christine wordt wakker in een kamer die ze niet kent, naast een man die ze niet herkent. Het idee dat ze met een oude getrouwde man naar bed is geweest, doet haar walgen.
Wanneer ze zichzelf ziet in de spiegel, ziet ze een dame en niet de jonge vrouw, die ze zou moeten zijn. Het is een oudere versie van zichzelf en rondom de spiegel hangen foto's met haar en de man waar ze naast lag en post-its met woorden. Christine geraakt helemaal in de war door wat ze ziet.
De oudere man blijkt Ben te zijn waar ze al jaren mee getrouwd is. Hij legt haar uit dat ze een hersenletsel opgelopen heeft door een ongeluk op haar negenentwintigste, waardoor ze moeite heeft om dingen te onthouden. Christine moet alles wat ze hoort verwerken, terwijl Ben gaat werken.
Wanneer ze een telefoontje ontvangt van dokter Nash, wordt het helemaal verwarrend voor Christine. Hij legt haar uit dat ze al een tijdje samen aan haar geheugen werken, maar dat Ben hier niet van op de hoogte is. Dokter Nash legt haar uit dat ze eerst in een inrichting heeft gezeten voor ze weer thuis ging wonen. Christine lijdt aan een zeldzaam geheugenverlies, waardoor ze nieuwe herinneringen niet lang kan bijhouden en alles kwijt is wat ze heeft meegemaakt.
De dokter geeft haar een dagboek, die ze al een tijdje heeft bijgehouden op aanraden van hem. Elke dag noteert ze de dingen die ze wil onthouden en die haar kunnen helpen om de draad van de vorige dagen terug op te nemen. Het eerste wat ze in het dagboek leest is haar naam met daaronder 'Ben is niet te vertrouwen'. Terwijl ze leest en noteert, realiseert Christine dat de dokter gelijk heeft. Zolang ze niet in een diepe slaap valt kan ze alles vasthouden en door dit dagboek zou ze zichzelf beter kunnen helpen.
Elke dag wordt Christine wakker naast een vreemde man, ontdekt ze wie ze is en neemt dokter Nash contact op met haar om te zeggen waar ze haar dagboek kan terug vinden. Ze heeft flarden van herinneringen, die ze dan noteert in haar dagboek.
Dokter Nash is tevreden wanneer hij hoort dat Christine meer dingen herinnert. Wat inhoudt dat de herinneringen er nog zijn, maar nu langzaam aan terug komen en dat kan even duren. Dokter Nash probeert Christine te helpen door samen met haar naar plekken uit het verleden te gaan.
Ben vertelt weinig over het verleden en als hij iets vertelt is het zonder veel details. Ook zijn er weinig foto's om op terug te vallen. Door een brand in hun vorig huis zijn ze veel spullen kwijt geraakt. Christine ontdekt dat Ben dingen voor haar verzwijgt. Wil hij haar beschermen of is hij het gewoon beu om elke dag hetzelfde te vertellen?
Hoofdpersonen
Christine
De zevenenveertigjarige vrouw heeft geen herinneringen en wil met haar wilskracht terug een leven opbouwen samen met haar man en er voor zorgen dat ze haar herinneringen terug kan krijgen.
Ben
Ben had Christine leren kennen aan de universiteit waar ze Engels had gevolgd en hij scheikunde. Hij is al tweeëntwintig jaar getrouwd met Christine en geeft les op een middelbare school. Hij geloofde niet meer in al de behandelingen die in zijn ogen niets hadden opgebracht. Daarom had hij besloten om te stoppen met naar dokters te gaan, die Christine onrustig maakten. Ben had ook besloten om Christine uit de inrichting te halen en zelf voor haar te zorgen.
Dokter Nash
Hij is een neuropsycholoog, die gespecialiseerd is in mensen met een hersenaandoening. Dokter Nash is een jonge gast, die op een vertrouwde manier omgaat met Christine.
De dokter had al enige vooruitgang gezien bij Christine. Zo was ze minder afhankelijk van Ben en ook van hem, wat in zijn ogen al heel wat betekent.
Symbolen en motieven
Weerstand
Ook al merkt Christine dat Ben heel veel moeite doet en duidelijk van haar houdt, is het moeilijk voor haar om haar open te stellen qua gevoelens.
Geheimen
Christine verstopt het dagboek voor Ben, want ze wil niet dat hij of iemand anders leest wat ze heeft genoteerd.
Waarheid
Door haar herinneringen komt Christine meer en meer te weten over haar verleden. En dat verschilt soms met wat Ben haar vertelt. De vraag is of haar herinneringen gekleurd zijn en lichtjes aangepast of Ben haar niet volledig de waarheid vertelt.
Vastberaden
Christine wil niet verder op deze manier leven en wil alles op alles zetten om beter te worden. Ze weet dat ze dokter Nash kan vertrouwen en zijn hulp nodig heeft.
Structuur en perspectief/vertelwijze
Het boek is opgedragen aan de moeder van de schrijver en Nicolas. Het start met een citaat van Parviz Owsia. Het verhaal bestaat uit 352 bladzijden, die verdeeld zijn over drie delen. Deze delen hebben elk een titel, Deel 1 - Vandaag, Deel 2 - Het dagboek van Christine Lucas en Deel 3 - Vandaag. Het tweede deel bestaat uit veertien hoofdstukken, die elke een verwijzing geven naar een bepaalde dag. Het verhaal geeft het standpunt van Christine die in de ik-persoon is geschreven.
Thema
De momenten van vandaag zijn de herinneringen van morgen.
Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich af in 2007 in de maand november in Londen en Brighton. Het verhaal keert ook terug in de tijd wanneer Christine zich iets uit het verleden herinnert.
Evaluatie
Voor een debuut is dit zeker een geslaagd verhaal. Je geraakt als lezer in de ban van Christines leven en haar zoektocht naar herinneringen. Je voelt dat er iets niet klopt, maar je kan het ook niet plaatsen. En op die manier ga je samen met Christine op zoek naar de waarheid. Het is geen spannende thriller, maar een vlot geschreven verhaal die zeker onder de noemer psychologische thriller past. De info komt traag binnen gesijpeld, maar dat maakt het niet minder boeiend.
Lees verder