Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven'
'Zij die gaan sterven' is het tiende deel van de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson. In 'Zij die gaan sterven' wordt Alex Cross geconfronteerd met twee van zijn grootste vijanden, de Wezel en de Wolf. Beiden hebben elkaar gevonden om een gewelddadig plan te realiseren, dat de wereld op zijn grondvesten laat daveren. Alex en zijn collega's van de FBI moeten er nu voor zorgen dat ze de twee te pakken krijgen, voor het te laat is. Het wordt een race tegen de tijd die ze niet snel zullen vergeten.
Gegevens
- Originele titel: London Bridges
- Titel: Zij die gaan sterven
- Auteur: James Patterson
- Reeks: Alex Cross (10)
- Eerste druk: 2004
- Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2006
- Vertaling: Riek Borgers-Hoving
- Aantal pagina's: 311
- ISBN: 90 229 8976 3
Samenvatting
Tot nu toe had nog niemand ontdekt dat kolonel Geoffrey Shafer een nieuw leven had opgebouwd in Brazilië, waar hij al veel slachtoffers had gemaakt als de psychopathische Wezel. Hij voelt zich veilig tot hij wordt ontvoerd door een groep mannen met de Wolf als leider. De Wolf kan de Wezel gebruiken in zijn groots plan. Hij wil als test een Amerikaanse stad van de kaart vegen.
De Wolf neemt contact op met Thomas Weir, het hoofd van de CIA, Ron Burns, de directeur van de FBI, en Stephen Bowen, het hoofd van de Binnenlandse veiligheidsdienst. Hij geeft toe dat hij achter het bombardement in Nevada zit en ondertussen ook in Europa heeft toegeslagen en hij niet van plan is om te stoppen. Wanneer de Wolf zijn volgende doelwitten bekend maakt is het alle hens aan dek, aangezien hij het nu gemunt heeft op wereldsteden.
De Amerikaanse president, de Britse premier noch de Duitse bondskanselier willen een deal sluiten met de terroristen. Al snel wordt één van de directeurs vermoord, om de anderen te laten inzien dat het de Wolf menens is. Ze hebben de regels niet gevolgd, dus heeft hij hen een lesje geleerd.
Alex Cross en zijn partner Monnie Donnelly krijgen de opdracht om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de Wezel en de huurlingen die de aanslagen hebben gepleegd. Wat heeft de Wolf er toe aangezet om zoveel slachtoffers te maken? En waarom wil de Wolf samenwerken met de Wezel? Om Alex onder de duim te houden of is er een andere reden? Alex heeft het gevoel dat de Wolf hen test en wat hem het meest frustreert is het gebrek aan logica.
De Wezel heeft nog een eigen plan, komaf maken van zijn grootste vijand, Alex Cross. Ondanks de mogelijke gevolgen zet Alex alles op alles om de Wolf en de Wezel te pakken te krijgen.
Hoofdpersonen
Alex Cross
Alex Cross is een forensisch psycholoog die bij de FBI werkt, daarvoor had hij een baan als rechercheur moordzaken bij het korps in Washington.
Alex woont samen met zijn kinderen, Jannie en Damon, en Nana, zijn grootmoeder, in Washington. Alex jr., zijn jongste zoon, woont samen met Christine, de moeder van Alex jr. en de ex-vriendin van Alex, in Seattle. Hij heeft al enkele tijd een relatie met Jamilla Hughes, die inspecteur bij de afdeling Moordzaken in San Francisco is. Beiden hebben nog nooit gedacht aan verhuizen, omwille van hun baan en de stad waar ze wonen.
Geoffrey Shafer/ De Wezel
De Wezel is een vreemd man en geniet er van om toe te kijken wanneer mensen lijden. Zijn eerste verschijning was in het boek
'Wie het laatst lacht' uit de reeks met Alex Cross. Toen had hij zich voorgedaan als taxichauffeur; die zijn slachtoffers hun laatste rit bezorgde. Uiteindelijk was hij naar Londen gevlucht. Hij is de reden waarom Christine uit Alex zijn leven is verdwenen.
De Wolf
Hij is een voormalig KGB-agent en een meedogenloze moordenaar, die reeds in contact is geweest met Alex Cross, in het boek
Het uur van de Wolf. Hij is de man die gewoon is dat iedereen naar zijn pijpen danst. Ondertussen heeft hij terroristentactieken bestudeerd en heeft hij zelf zijn eigen criminele netwerk opgericht. Bijna niemand kent de ware identiteit van De Wolf en daar zorgt hij bewust voor.
Monnie Donnelly
Ze is een alleenstaande moeder, die werkt al analiste bij de FBI in Quantico. Zij heeft Alex al eerder geholpen bij een zaak met De Wolf als verdachte. Monnie is er van overtuigd dat feiten naar de waarheid leiden.
Symbolen en motieven
Scheiden
Alex heeft soms moeite om zijn privéleven met zijn baan te scheiden, aangezien hij veel mist van zijn gezin en zijn plannen om dit goed te maken dikwijls worden gedwarsboomd door zijn taken binnen de FBI.
Geheimen
John Sampson en Alex zijn al sinds hun jeugd de beste vrienden. Ze zijn ook jaren partners geweest in het politiekorps van Washington. Alex en John hebben geen geheimen voor elkaar. Maar door zijn baan bij de FBI moet Alex sommige dingen verzwijgen. En daar heeft hij het lastig mee. Dus vertelt hij het toch en rekent hij op Johns discretie.
Frustratie
De zaak gaat naar alle kanten op, maar zeker en vast niet vooruit. Alex heeft het dan ook moeilijk met het feit dat de Wolf hen altijd een stap voor is en hij niet meer kan doen dan toekijken.
Titelverklaring en boekomslag
Op de boekomslag zie je de Westminster bridge in Londen, dit is een rechtstreekse verwijzing naar een van de bruggen die in het boek tot ontploffing wordt gebracht. De titel is een verwijzing naar al de slachtoffers die de Wolf wil maken om zijn persoonlijke vete uit te vechten.
Structuur en perspectief/vertelwijze
Het boek is opgedragen aan Larry Kirshbaum. Het verhaal bestaat uit 124 hoofdstukken, die verdeeld worden in een proloog met als titel 'De Wezel keert terug, een aangename verrassing' en vijf delen, met elk een aparte titel: Deel 1 - Het ondenkbare, Deel 2 - Valse sporen, Deel 3 - Wolvensporen, Deel 4 - Parijs, de plaats van het misdrijf en Deel 5 - Verlos ons van het kwade. De hoofdstukken zijn in derde persoon geschreven, waarin je het standpunt van Kolonel Geoffrey Shafer (De Wezel), Frances Puslowkski, de Wolf, de president van de Verenigde Staten, Nikki Williams, Bill Capistran en Henry Seymous krijgt. De hoofdstukken die het standpunt van Alex Cross vertellen, zijn in ik-persoon geschreven.
Thema
Niets smaakt zoeter dan de wraak.
Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich af in het heden op verschillende plaatsen: Salvador (Brazilië), Sunrise Valley (Nevada), San Francisco, Los Angeles, Fallon (Nevada), Washington DC, Midden-Oosten, New York, Londen, Long Island, Parijs, Lexington (Virginia), Hailey, Seattle, Nice, Cap-Ferrat en Shepton Mallet,
Evaluatie
James Patterson heeft dit verhaal een extra dimensie gegeven door twee vijanden van Alex Cross terug te laten keren, waardoor het verhaal een extra laag spanning krijgt. Doordat je met twee personages zit die al in vorige boeken zijn verschenen, is het toch wel een aanrader om beide boeken (
Wie het laatst lacht en
Het uur van de Wolf) eerst te lezen, zodat je de geschiedenis tussen Alex Cross en de twee mannen begrijpt.
Lees verder