Boekverslag: James Patterson 'Kat en muis' (Alex Cross 4)

Boekverslag: James Patterson 'Kat en muis' (Alex Cross 4) In de vierde titel uit de Alex Cross-reeks 'Kat en muis', van de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson, wordt Alex Cross opnieuw geconfronteerd met Gary Soneji. Hij is een psychopaat die in het boek 'Slaap kindje, slaap' twee kinderen had ontvoerd en na heel veel moeite werd gevat. Gary zint op wraak, hij wil voor de laatste keer een spel spelen met Alex. Maar Alex moet niet alleen op zoek gaan naar Gary, hij moet ook de moordlustige en lugubere Mr. Smith te pakken krijgen.

Gegevens

 • Originele titel: Cat and Mouse
 • Titel: Kat en muis
 • Auteur: James Patterson
 • Reeks: Alex Cross (4)
 • Eerste druk: 1997
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2001
 • Vertaling uit het Amerikaans: Jan Smit
 • Aantal pagina's: 379
 • ISBN: 90-449-2900-3

Samenvatting

Gary Soneji, de man die Alex Cross jaren geleden achter de tralies had gekregen, is terug naar Washington DC gekomen. Hij wil wraak nemen door Alex en zijn gezin te vermoorden. Maar eerst wil Gary Soneji nog enkele andere mensen vermoorden. Hij belt Alex op om hem te verwittigen wat hij van plan is. Wanneer hij Union Station bereikt is het spel begonnen. Als een sluipschutter kiest hij zorgvuldig de mensen die hij wil liquideren. Tegen dat Alex en zijn partner John Sampson het station bereiken, is Gary al op weg naar zijn volgende bestemming. Hij neemt de trein richting Penn Station in New York, waar hij terug in actie schiet. Hij wil zijn groot plan uitvoeren en hoopt dat Alex geen stokken in de wielen steekt.

Tijdens zijn zoektocht naar Gary wordt Alex opgeroepen door Kyle Craig van de FBI, om te praten over Thoms Pierce. Vanuit de FBI had Thomas de leiding van het onderzoek naar Mr. Smith. Deze was in Cambridge gestart met een reeks van bloederige moorden. De verloofde van Thomas was het eerste slachtoffer geworden van de gruweldaden van Mr. Smith. Thomas is bezeten door Mr. Smith en wil er alles aan doen om de man te pakken krijgen, maar Mr. Smith is hem altijd één stap voor. Dat is dan ook de reden waarom Kyle er op aandringt dat Alex eens praat met Thomas en de zaak mee opvolgt. Maar Alex hapt niet onmiddellijk toe, hij wil zich eerst concentreren op Gary Soneji.

Wanneer hij Gary te pakken krijgt wordt Alex bedreigd. 'Ik kom je halen. Vanuit het graf als het moet.' En het blijft helaas niet bij een dreiging. Alex en zijn gezin worden aangevallen in huis. Thomas Pierce wordt op de zaak van de aanslag op Alex Cross en zijn gezin gezet. Samen met John Simpson, de partner en vriend van Alex, probeert Thomas Soneji's denkwijze te doorgronden en uit te zoeken wat er precies gebeurd is.

Ondertussen wordt in Parijs de vijfendertigjarige dokter Abel Santé, het nieuwe slachtoffer van Mr. Smith. Thomas ontvangt al een tijd e-mails of faxen van Mr. Smith, waarin hij onthult wie zijn nieuwe slachtoffer is en waar hij zit. Dus moet Thomas schipperen tussen de twee zaken. Beiden moeten zo snel mogelijk opgelost worden. Alex zou kunnen helpen in het ontrafelen van de werkwijze van Mr. Smith. Maar dat gaat niet aangezien hij vecht voor zijn leven.

Hoofdpersonen

Alex Cross

De knappe eenenveertig jarige Afro-Amerikaan is intelligent, gevoelig en werkt als rechercheur. Door zijn psychologische achtergrond wordt hij dikwijls gevraagd om profielen op te maken van moordenaars. Alex Cross woont samen met zijn kinderen Janie en Damon en zijn grootmoeder Nana Mama in Washington DC. Zes jaar na de moord op zijn vrouw, heeft hij Christine ontmoet, de vrouw die hij toelaat in zijn hart.

Christine Johnson

De tweeëndertig jarige Christine is het hoofd van de school waar de kinderen van Alex les volgen. Ze had Alex ontmoet, wanneer hij een zaak probeerde op te lossen waar kinderen van haar school het slachtoffer waren. Haar man was toen ook omgekomen. Doordat ze zo dichtbij het geweld heeft gezien, waar Alex dagelijks mee wordt geconfronteerd, maakt ze zich zorgen over hem.

Gary Soneji

Gary is slecht behandeld in zijn jeugd en werd dikwijls in de kelder gestoken door zijn stiefmoeder, die hem er uren in het donker achter liet. Hij leerde zichzelf niet bang te zijn in de kelder, maar zelfs van de plek te houden. Hij verstopte er kaarsen en las er verhalen over massamoordenaars. Waar hij inspiratie kreeg om zelf te experimenteren. Zo had hij zijn eerste slachtoffer begraven op vijftienjarige leeftijd en tot nu toe was het lichaam nog altijd niet gevonden. Gary is ook goed in zichzelf vermommen, waardoor het moeilijk is om hem terug te vinden. Hij kan van een onopvallende man veranderen naar een donkerharige Spanjaard of dokter.

Kyle Craig

Kyle werkt bij de FBI. Hij is een goede vriend van Alex, alhoewel hij Alex ook soms probeert te manipuleren. Zoals hij het nu ook doet met de zaak van Mr. Smith. Hij is bekend omwille van de resultaten die hij boekt en is loyaal aan zijn collega's.

Thomas Pierce

Hij heeft medicijnen gestudeerd en werkt bij de afdeling Gedragswetenschappen van de FBI, waar hij na de moord van zijn verloofde werd aangenomen. Thomas is niet het stereotiepe van een agent. Hij is lang, heeft lange blonde haren en draagt meestal een zonnebril.

Mr. Smith

Hij is een sadist, die zijn slachtoffers niet spaart. Mr. Smith werkt op een gruwelijke manier, hij ontleedt zijn slachtoffers met een chirurgische precisie. Maar zodra de autopsie klaar is, voelt hij zich schuldig, tot hij een volgend slachtoffer vindt.

Symbolen en motieven

Machteloosheid

Alex en John kunnen lopen zoveel ze willen, ze weten dat ze te laat komen om iedereen te redden in Union Station. Gary Soneji is hun weer eens te snel af. Ook Mr. Smith slaagt er in om meer en meer slachtoffers te maken zonder gepakt te worden. Ook al weet de FBI wie hij is, ze moeten hem eerst nog vinden en zijn strategie ontrafelen.

Wraak

Gary Soneji wil wraak nemen op Alex Cross, die er voor gezorgd heeft dat zijn leven totaal was vernietigd. Hij leeft in de hel en Gary zou Alex meetrekken. Thomas Pierce is geobsedeerd door Mr. Smith, die zijn verloofde heeft vermoord; en wil er dan ook alles aan doen om hem te pakken nemen.

Titelverklaring en boekomslag

De titel is een referentie naar Mr. Smith. Hij speelt een kat en muis-spel met de FBI, door Thomas Pierce steeds op de hoogte te houden van wat hij gedaan heeft en waar hij zijn nieuw slachtoffer heeft gevonden. De boekomslag is een onmiddellijke verwijzing naar de titel, er staat een kat met een blauwe achtergrond op.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit een proloog met de titel 'Vang de spin', dat uit twee hoofdstukken bestaat. Verder zijn er vijf delen en een epiloog met de titel 'Bij de zee, bij de zee', die in totaal uit honderdtweeëndertig hoofdstukken bestaan. De proloog, elk deel en de epiloog hebben een titel die kort samenvat waar het hoofdstuk over gaat. De proloog - Vang de spin, deel een - Stationsmoorden, deel twee - De jacht op het monster, deel drie - De kelder aller kelders, deel vier - Thomas Pierce en deel vijf - Kat en muis. De hoofdstukken worden afgewisseld qua standpunt. Zo krijg je het standpunt van Gary Soneji, Christine Johnson, Alex Cross, Thomas Pierce, Sondra Greenberg, Abel Santé, Matthew Lewis, Mr. Smith en John Sampson. Het verhaal is in derde persoon geschreven. Buiten de hoofdstukken van Alex Cross en Thomas Pierce, deze zijn in de ik-vorm geschreven.

Thema

Het leven is een illusie, niets is wat het lijkt.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden. Het verhaal start in Washington DC, waar Alex Cross woont. Verder speelt het zich af in Londen, New York, Wilmington (Delaware), Parijs, New Jersey, Cambridge en Bermuda.

Evaluatie

Om te zorgen dat je mee bent met het verhaal dat vooraf ging van Gary Soneji, is het aangeraden om 'Slaap kindje, slaap' te lezen. James Patterson slaagt er weer in om de lezer te misleiden en een spannend verhaal op te bouwen. Gary Soneji is een personage, dat helemaal is uitgeschreven en waar je als lezer van weet dat hij altijd een plan B heeft. Ook in dit verhaal slaagt hij er in om Alex en John compleet te misleiden. Tot de laatste zin van dit boek zit er spanning in het verhaal, dat af en toe wat wordt afgezwakt door het privé-leven van Alex, zonder dat het melig wordt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheu…
Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven'Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven''Zij die gaan sterven' is het tiende deel van de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door de Amerikaanse thr…
De Alex Cross-serie van James PattersonDe Alex Cross-serie van James PattersonAlex Cross is een personage uit de gelijknamige boekenreeks van James Patterson. Hij is FBI-agent en psycholoog. In het…
Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Het uur van de wolf is het negende deel uit de reeks rond Alex Cross, geschreven door James Patterson. Alex Cross wordt…

Boekverslag: Het Gouden Ei van Tim KrabbéBoekverslag: Het Gouden Ei van Tim KrabbéHet Gouden Ei is een boek van de Nederlandse schrijver Tim Krabbé. Het boek werd in 1984 voor de eerste keer uitgegeven…
Boekverslag: Dorsvloer vol confetti, Franca TreurBoekverslag: Dorsvloer vol confetti, Franca TreurDorsvloer vol confetti is de debuutroman van Franca Treur. Het is een roman over een boerenfamilie in Zeeland. De hoofdp…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • Boek James Patterson 'Kat en muis' ISBN 90-449-2900-3 - bekeken op 4/12/2015
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.