Boekverslag: James Patterson 'Rozen verwelken'

Boekverslag: James Patterson 'Rozen verwelken' Rozen verwelken is de zesde thriller van de thrillerauteur James Patterson met Alex Coss in de hoofdrol. In dit boek heeft Alex Cross heel wat te verwerken op privévlak. En als dat nog niet genoeg is zit hij samen met de FBI achter een moordlustig persoon, die zichzelf de naam Mastermind geeft. Wat begint als een gewone taak, wordt al snel een heel persoonlijke zoektocht. Mastermind is ervan overtuigd dat hij Alex kan kraken en zal er ook alles aan doen om te bewijzen dat hij het kan.

Gegevens

 • Originele titel: Roses are Red
 • Titel: Rozen verwelken
 • Auteur: James Patterson
 • Reeks: Alex Cross (6)
 • Eerste druk: 2000
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2002
 • Vertaling: Abbie Doeven
 • Aantal pagina's: 320
 • ISBN: 90-229-8622-5

Samenvatting

Een bank wordt op een meedogenloze wijze overvallen. De gijzelaars zijn het slachtoffer van een gruwelijk spel, dat opgezet is in een strak schema door Mastermind. Wat de gijzelaars ook doen, ze sterven sowieso. Het resultaat is een moord op een vader, een driejarig jongetje en het kindermeisje.

Alex Cross wordt gevraagd door de FBI om hen te helpen de moordenaars op te sporen om te vermijden dat er nog slachtoffers vallen. De bankovervallen volgen snel achter elkaar, waardoor de FBI en Alex geen kans krijgen om over de zaken na te denken en een daderprofiel op te maken. De bankovervallen zijn onvoorspelbaar en lijken meer op massamoorden dan gewone overvallen.

Terwijl Alex meehelpt op zoek te gaan naar de daders van de bankovervallen, wordt hij ook nog met enkele privéproblemen geconfronteerd. Wanneer zijn dochter Jannie en Damon stoeiden, kreeg Jannie een aanval. Ze komt in het ziekenhuis terecht, waar ze haar even willen houden voor observatie en een tumor ontdekken. Zijn kleine meisje zo zien, kraakt hem, maar hij probeert zo goed mogelijk zijn werk en privé te combineren. Daarnaast wil Christine, Alex zijn vriendin, niet meer met zijn werk te maken hebben. Ze beslist om te verhuizen ver weg van Alex en laat hun zoon Alex jr. bij hem achter.

Terwijl Alex dit allemaal moet verwerken, blijven de overvallen doorgaan. Tijdens een overval is er een overlevende met een boodschap voor Betsey en Alex. De boodschap die van Mastermind komt, is 'De bank heeft een fout gemaakt. Geen fouten meer.' Mastermind weet alles van de zaak en Alex en Betsey worden nu een deel van zijn plan. Wanneer hij ook zijn strategie verandert en hij zelf op pad gaat om te moorden, komt hij heel dicht bij het team dat op hem jaagt. Het is een spel van leven en dood waar Alex middenin zit. Wie zal het volgende slachtoffer worden?

Hoofdpersonen

Alex Cross

Alex, rechercheur van de moordbrigade en doctor in de psychologie, woont in Washington DC samen met zijn gezin dat bestaat uit oma, Damon en Jannie. Zijn vriendin Christine en hun zoontje Alex jr. wonen nog op zichzelf, maar Alex hoopt hier snel verandering in te brengen door met Christine te trouwen en op die manier een grote familie te vormen. Tussen Christine en Alex verloopt echter niet alles perfect, maar hij blijft hopen.

Christine Johnson

Zij had Alex twee jaar geleden ontmoet en alles was goed verlopen, tot ze door een psychopaat, die door Alex werd gezocht, werd gegijzeld gedurende verschillende maanden. Sindsdien is voor haar alles anders. Ze heeft schrik gekregen van het werk dat Alex doet en op die manier had ze ook moeite om nog met hem om te gaan. Het enige wat hen verbindt is hun zoon. Ze maakt zich constant zorgen over hun veiligheid en kan het allemaal niet meer aan.

Kyle Craig

Hij is een vriend van Alex en werkt bij de FBI. Hij is een geliefd persoon alhoewel zijn timing voor opdrachten niet altijd even perfect is.

Hoofdagent Betsey Cavaliere

De temperamentvolle Betsey werkt bij de FBI. Ze is halverwege de dertig en een slimme vrouw, die onmiddellijk opvalt bij Alex. Beiden komen snel goed overeen met elkaar.

Mastermind

Het brein achter de overvallen vindt de naam die hij gekozen had voor zichzelf perfect. Mastermind vindt het zalig om de touwtjes in handen te hebben en wil dan ook alles onder controle hebben. Hij realiseert zich dan ook dat Alex een tegenstander zou kunnen zijn. Ook al wint Mastermind altijd, bij Alex krijgt hij toch enige twijfel.

Symbolen en motieven

Onmacht

Wanneer Alex zijn dochtertje ziet liggen in het ziekenhuis, voelt hij zich heel klein. De anders zo zelfzekere man, moet nu vertrouwen leggen in andere mensen en hun expertise om zijn dochter te redden.

Controle

Mastermind wil alles onder controle hebben. Zo plant hij alle bankovervallen tot in de puntjes en wist alle sporen die een verwijzing kunnen zijn naar hem.

Misleiding

Het team van Betsey wordt constant op het verkeerde spoor gezet, waardoor het een moeilijke opdracht is om Mastermind te pakken te krijgen.

Titelverklaring en boekomslag

In het derde hoofdstuk zingt Jannie, het dochtertje van Alex Cross, het liedje 'Rozen verwelken, schepen vergaan, maar mijn liefde voor jou blijft altijd bestaan', wat een directe verwijzing is naar de titel. Ook het liefdesleven verloopt niet perfect, wat ook een verwijzing kan zijn naar de titel. Op de omslag staat een roos, waar bloed uit drupt, wat direct in verband gebracht kan worden met de titel.

Structuur en perspectief/vertelwijze

De thriller bestaat uit een proloog met als titel 'Stof en as'. De proloog, vijf delen en een epiloog 'De juiste man', bestaan in totaal uit 126 hoofdstukken. Elk deel heeft een titel die kort samenvat waar het hoofdstuk over gaat. Deel een - De roofmoorden, deel twee - Scheldbrieven, deel drie - Hoog spel, deel vier - Toeslaan en wegwezen en deel vijf - Iedereen gaat eraan. De hoofdstukken worden afgewisseld qua standpunt. Zo krijg je onder andere het standpunt van Mastermind, Brianne Parker, Alex Cross, Vincent O'Malley, Brian Macdougall en Betsey Cavaliere. Het verhaal is voor het grootste deel in derde persoon geschreven. De hoofdstukken van Alex Cross zijn in de ik-vorm geschreven.

Thema

Misleiding is een kunst.

Tijd en plaats

Het verhaal is geschreven in het heden en speelt zich af in Washington DC en plaatsen in de omgeving ervan.

Evaluatie

De zesde thriller met Alex Cross is weer een pareltje waar James Patterson van in het begin de spanning laat voelen. De korte hoofdstukken zorgen dat het boek snel leest en je de aandacht niet verliest. De professionele en relationele relaties worden complexer, waardoor het ook beter is als lezer om de boeken op volgorde te lezen. De kans dat je niet mee bent in het verhaal is groot. Er worden meer en meer verwijzingen gedaan naar de vorige boeken en dat maakt het niet gemakkelijk om dit boek alleen te lezen. De personages worden ook beter en beter, aangezien je een band krijgt met het gezin rond Alex en zijn vrienden. De stijl blijft hetzelfde: moeilijke relaties verweven met het oplossen van moordzaken. En dan krijg je het verrassende plot!

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan'Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan''Schepen vergaan' is het vervolg op 'Rozen verwelken', die samen een apart verhaal vormen binnen de reeks rond Alex Cros…
Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Tweestrijd is ondertussen het dertiende deel van James Patterson met Alex Cross in de hoofdrol. Alles loopt goed voor Al…
De Alex Cross-serie van James PattersonDe Alex Cross-serie van James PattersonAlex Cross is een personage uit de gelijknamige boekenreeks van James Patterson. Hij is FBI-agent en psycholoog. In het…
Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheu…

Boekverslag: Dorst - Esther GerritsenBoekverslag: Dorst - Esther GerritsenDorst is een vlot geschreven boek door romanschrijfster Esther Gerritsen. Het verhaal gaat over de relatie tussen Elisab…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • James Patterson 'Rozen verwelken' (90-229-8622-5) - gelezen op 23/12/2015
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.