Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'

Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader' In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheugt zich op zijn lang verdiende vakantie met de kinderen, zijn grootmoeder Nana en zijn vriendin Jamilla. Maar deze vakantie wordt snel om zeep gebracht door de vraag van de FBI-directeur om een zaak op te volgen in Los Angeles, waar bekende vrouwen worden vermoord door 'Mary Smith'. Als dat nog niet genoeg is krijgt Alex te horen dat Christine de volledige voogdij van Alex jr. wil en staat hij aan het begin van een zware rechtszaak.

Gegevens

 • Originele titel: Mary, Mary
 • Titel: In naam van de vader
 • Reeks: Alex Cross (11)
 • Auteur: James Patterson
 • Eerste druk: 2005
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2006
 • Vertaling: Riek Borgers-Hoving
 • Aantal pagina's: 315
 • ISBN: 978 90 229 917 87

Samenvatting

Alex Cross is er eindelijk in geslaagd om met zijn gezin, inclusief Nana, zijn grootmoeder, op vakantie te gaan. Hij kijkt er naar uit om samen met zijn kinderen naar Disneyland te gaan. Als kers op de taart komt zijn vriendin Jamilla ook langs. Alex kan zijn geluk niet op, ondanks de aanwezigheid van James Truscott, een onderzoeksjournalist, die een verslag wil maken van de moordzaken die Alex heeft opgelost.

Maar het geluk is van korte duur aangezien Alex wordt opgeroepen om een moordzaak in Los Angeles te onderzoeken. Het slachtoffer is Antonia Schifman, een bekende actrice en moeder van vier kinderen. Al snel blijkt dat het niet over een slachtoffer gaat, maar meerdere slachtoffers. Allemaal hebben de vrouwen betrekking met de filmindustrie en hebben ze kinderen. De moordenaar laat ook steeds een handtekening achter, kinderstickers met twee A's en een een B op. Wat daar de betekenis van is kan Alex niet direct achterhalen.

De zaak heeft de naam 'Mary Smith' gekregen, door de e-mails die Arnold Griner, een journalist van het shownieuws bij de L.A.Times, heeft ontvangen. Hierin richt de moordenaar zich naar zijn slachtoffers, met een vermelding naar hun kinderen. De e-mails volgen op elkaar en de inwoners beginnen onrustig te worden.

Ondanks het feit dat alles wijst naar een vrouw, is Alex nog niet overtuigd van het feit dat de dader een vrouw is. Wel weet hij dat er een verband is tussen de slachtoffers, het zijn vrouwen die betrekking hebben met de filmindustrie en ze zijn moeders.

Alex vindt het verontrustend dat de moordenaar meer zelfvertrouwen krijgt, gewelddadiger wordt en meer risico's neemt. Volgens Alex heeft de moordenaar zichzelf niet meer in de hand en wil op een of andere manier gepakt worden. En daar wil Alex dan ook voor zorgen.

Naast de zaak 'Mary Smith' heeft Alex ook zijn eigen persoonlijke problemen. Christine, de moeder van kleine Alex, wil de volledige voogdij over hem en Alex' relatie met Jamilla verloopt ook niet zoals hij hoopt.

Hoofdpersonen

Alex Cross

Alex werkt bij de FBI en krijgt de opdracht om de zaak 'Mary Smith' op te nemen. Hij heeft drie kinderen waarvan de jongste, Alex jr., bij zijn moeder in Seattle woont. Samen met zijn twee andere kinderen, Damon en Jannie, en zijn grootmoeder, Nana, woont hij in Washington DC.

Jamilla Hughes

Jamilla is een inspecteur bij het politiekorps in San Fransisco. Zij en Alex hebben ooit samen een zaak opgelost en sindsdien hebben ze een relatie met elkaar.

Jeanne Galletta

Ze is rechercheur bij de LAPD en heeft de zaak gekregen omdat de kans groot was dat 'Mary Smith' een seriemoordenaar is. Door haar cynisme en instinct is Alex er van overtuigd dat Jeanne wel oké is, maar hij is nog niet zeker of ze een zaak als deze wel aankan.

Christine Johnson

Ze is de ex-vriendin van Alex en de moeder van hun kind, Alex jr. Christine heeft het niet hoog op met de baan van Alex, die er voor gezorgd heeft dat ze ontvoerd was door een seriemoordenaar die Alex op de hielen zat en zo in ballingschap is bevallen van Alex jr. Samen met haar zoon is ze vertrokken uit Washington D.C. en woont nu in Seattle.

Kayla Coles

Ze is de dokter van het wijkgezondheidscentrum, die Nana al een tijdje opvolgt als patiënt en ondertussen vriend aan huis is. Kayla is een vrouw met gevoel voor humor en zelfvertrouwen, wat Alex aantrekt tot haar.

Symbolen en motieven

Misbruik

Alex heeft het gevoel dat hij langs alle kanten wordt gebruikt. Het feit dat hij tijdens zijn vakantie wordt lastiggevallen om een zaak op te lossen, staat hem helemaal niet aan.

Weerzin

Alex heeft het gehad met al de zaken, die continu elkaar opvolgen, de moordenaars, die en niet genoeg van krijgen om slachtoffers te maken en deze specifieke zaak, die maar niet opgelost geraakt. Hij wil niet steeds opgeroepen worden als er weer een gek in actie is geschoten.

Vertrouwen

Alex herkent het gedrag van Christine niet meer en snapt niet wat haar zover drijft om de volledige voogdij op te eisen, terwijl ze eerst hun zoon had achtergelaten bij hem. Haar stemmingswisselingen baren hem zorgen. Alex weet dat hij niet op Christine kan rekenen, aangezien ze dikwijls van gedachten verandert.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de maatjes van de schrijver, James Patterson, en Mary Jordan. Het verhaal bestaat uit 315 bladzijden, die verdeeld zijn over 121 hoofdstukken, een proloog en vijf delen. De proloog heeft als titel De Verteller. Ook de delen hebben elk een titel, Deel 1 - De Mary Smith-moorden, Deel 2 - Wat hou ik toch van Los Angeles, Deel 3 - Goochelarij, Deel 4 - De blauwe Suburban en Deel 5 - Het einde van het verhaal.

Het verhaal geeft het standpunt van Arnold Griner, de Verteller, Mary Wagner, Alex Cross, Jeanne Galletta, Suzie Cartoulis en Alicia Pitt, die in derde persoon zijn geschreven, met uitzondering van Alex Cross, die in ik-persoon is geschreven.

Thema

Vertrouw op het eerste voorgevoel.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in New York, Zuid-Californië, Los Angeles, Pasadena, Washington D.C., Seattle, Vancouver en Vermont.

Evaluatie

In het elfde deel moet Alex op zoek gaan naar de moordenaar van bekende vrouwen in Los Angeles. De jacht naar 'Mary Smith' is een niet te ingewikkeld verhaal waardoor het gemakkelijk leest. Ondertussen wordt meer aandacht geschonken aan de privéproblemen die Alex ondervindt met zijn vrouwen. Het zou Alex Cross niet zijn als er geen romances of liefdesperikelen in het verhaal zitten.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Alex Cross-serie van James PattersonDe Alex Cross-serie van James PattersonAlex Cross is een personage uit de gelijknamige boekenreeks van James Patterson. Hij is FBI-agent en psycholoog. In het…
Boekverslag: James Patterson 'Alex Cross' (Alex Cross 12)Boekverslag: James Patterson 'Alex Cross' (Alex Cross 12)Alex Cross is het twaalfde deel uit de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, die geschreven is door James Patterson. Het…
Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil'Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil'In het achtste deel 'Wie niet horen wil' van James Patterson uit de reeks rond Alex Cross, roept John Sampson de hulp in…
Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan'Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan''Schepen vergaan' is het vervolg op 'Rozen verwelken', die samen een apart verhaal vormen binnen de reeks rond Alex Cros…

Boekverslag: Harlan Coben 'Verloren' (Myron Bolitar-reeks 9)Boekverslag: Harlan Coben 'Verloren' (Myron Bolitar-reeks 9)Verloren is het negende deel uit de reeks met Myron Bolitar in de hoofdrol. De reeks rond hem is geschreven door de Amer…
Boekbespreking van 'De naam van de roos'Boekbespreking van 'De naam van de roos'De naam van de roos is een boek geschreven door de welbekende Italiaanse schrijver Umberto Eco die op 19 februari 2016 o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: uitgeverij Bruna
 • Boek: James Patterson 'In naam van de vader' (ISBN:978 90 229 917 87) - gelezen op 25/08/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.