Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil'

Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil' In het achtste deel 'Wie niet horen wil' van James Patterson uit de reeks rond Alex Cross, roept John Sampson de hulp in van Alex om zijn vriend Ellis Cooper te redden. Sergeant Ellis Cooper krijgt de doodstraf voor het vermoorden van drie vrouwen. Hij beweert dat hij niets te maken heeft met de moorden en John is ervan overtuigd dat hij de waarheid vertelt. John leerde Ellis kennen tijdens de oorlog in Vietnam en weet dat hij zijn negatieve kanten heeft, maar een moord plegen zou hij nooit doen. Het is gewoon een kwestie van het te bewijzen.

Gegevens

 • Originele titel: Four Blind Mice
 • Titel: Wie niet horen wil...
 • Auteur: James Patterson
 • Reeks: Alex Cross (8)
 • Eerste druk: 2002
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2004
 • Vertaling: Rie Neehus
 • Aantal pagina's: 317
 • ISBN: 90-229-8624-1

Samenvatting

Wanneer John Sampson verneemt dat Ellis Cooper, een vriend uit Sampsons Vietnam-periode, wordt berecht voor een moord op drie vrouwen, roept hij de hulp in van Alex Cross. Ellis spreekt de waarheid over zijn onschuld, maar de bewijzen wijzen allemaal in zijn richting. Zowel het moordwapen als sporen van de blauwe verf die werd gebruikt op de vrouwen worden gevonden in zijn huis. Ellis is er van overtuigd dat hij er is ingeluisd.

De echte moordenaars Brownley, Warren en Thomas, bevinden zich in de rechtszaal en genieten van het spektakel waar Ellis schuldig wordt bevonden. Het drietal was vrienden van elkaar sinds ze samen in Vietnam hadden gestreden als militaire elitemoordenaars. Ze hadden daar ook hun codenaam Drie Blinde Muizen gekregen. Vier jaar geleden waren ze uit het leger gestapt en sindsdien waren ze huurmoordenaars. In een periode van twee jaar hadden ze verschillende moorden gepleegd in opdracht van een voor hen onbekende opdrachtgever.

Wanneer John en Alex op onderzoek gaan, komt Alex tot de conclusie dat hij en John dingen ontdekken, waarvan de politie niets wist. Hij vraagt zich af of de zaak gemanipuleerd is. Alex ontvangt ook e-mails van een onbekende die zichzelf 'de Infanterist' noemt. De e-mails bevatten verontrustende informatie waar Alex onder andere uithaalt dat Sergeant Cooper niet de eerste onschuldige is die geëxecuteerd werd. Geeft de Infanterist de juiste informatie? Wie is de Infanterist?

Wanneer Alex en John dichterbij komen wordt het hen duidelijk dat de Drie Blinde Muizen hun opdracht niet zo maar gaan opgeven. Zullen ze er ooit in slagen om de huurmoordenaars en hun opdrachtgever te ontmaskeren?

Hoofdpersonen

Alex Cross

Alex had ondertussen een relatie met Jamilla, die samen met hem als rechercheur had samengewerkt tijdens een vorige zaak. Ze waren allebei gedreven in hun werk, maar woonden ver van elkaar en geen van beiden had zin om te verhuizen.

Alex had zijn baan als rechercheur vaarwel gezegd en was van plan even tijd voor zichzelf en zijn gezin te nemen om dan van start te gaan in een privé-praktijk als psycholoog of in te gaan op het aanbod van de FBI en daar te gaan werken.

John Sampson

Hij is de beste vriend van Alex Cross en wordt als familie beschouwd door de rest van Alex' gezin. Hij is rechercheur bij Moordzaken in Washington en was jarenlang de vaste partner van Alex geweest.

John is een verlegen man, maar ook iemand die selectief is naar vrienden toe. Hij steekt enkel energie in mensen die het waard zijn volgens hem.

Ellis Cooper

De sergeant is een vriend van Sampson uit zijn legerdienst. Ellis is driftig en kan vals uit de hoek komen als hij wordt uitgedaagd. Maar naast Sampson had hij genoeg vrienden die geloofden in zijn onschuld.

Thomas Starkey

Hij is een ex-kolonel en de leider van de groep Drie Blinde Muizen. Thomas weet wat hij doet als hij een moord pleegt of de opdracht geeft. Hij was de slimste en de hardste, maar kon ook ongelofelijk charmant zijn. Zijn fysieke conditie was door de jaren heen niet achteruitgegaan.

Thomas is een echte controlefreak. Hij weet dat een klein foutje ervoor kan zorgen dat ze gedood of gepakt worden.

Brownley Harris

Brownley was trouw aan zijn kolonel sinds Vietnam en dat bleef ook zo ondanks de omstandigheden. Hij is de intellectueel, maar ook de driftkop van het gezelschap.

Warren Griffin

Warren is de jongste van de groep en blijft 'het joch' voor de andere twee mannen, ondanks zijn negenenveertig jaar. Hij is het impulsiefst van de drie.

Billie Houston

Ze is een kleine Afro-Amerikaanse vrouw die werkt als verpleegkundige. Haar man was twee jaar geleden geëxecuteerd. Billie is er van overtuigd dat haar man onschuldig was. Vanaf het moment dat John haar ontmoet, voelt hij zich op zijn gemak en dat gevoel is wederzijds.

Symbolen en motieven

Zorgen

Alex merkt dat zijn grootmoeder Nana veranderd is, ze lijkt ziek te zijn, maar wil hier niets van weten. Hij wil er zijn voor zijn vriend, maar wil ook Nana ontlasten zodat ze wat meer tijd heeft voor zichzelf en zo hopelijk zich beter voelt.

Wraak

Alex en John zijn gedreven en zullen koste wat het kost de mannen vinden die gezorgd hebben dat Ellis ondanks zijn onschuld, veroordeeld is.

Titelverklaring en boekomslag

Op de boekomslag zie je een hut die verwijst naar de plek waar de Drie Blinde Muizen naar toe gaan, wanneer ze zich onder mannen willen amuseren. Wie niet horen wil, verwijst naar de acties die worden gedaan als iemand een probleem vormt in de ogen van één bepaald iemand, de opdrachtgever van de Drie Blinde Muizen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

De thriller is opgedragen aan het Manhattan College en Mary Jorden. Het verhaal bestaat uit een proloog met als titel 'De Bluelady-moorden', vijf delen en een epiloog met als titel 'De kousenband', die in totaal uit honderdvijftien hoofdstukken bestaan. Elk deel heeft een titel die kort samenvat waar het hoofdstuk over gaat. Deel een - De laatste zaak, deel twee - Jamilla, deel drie - De Infanterist, deel vier - Uittredingswonder en deel vijf - Vier blinde muizen.

De hoofdstukken worden afgewisseld qua standpunt. Zo krijg je het standpunt van Alex Cross, John Sampson, Vanessa, de Drie Blinde Muizen en Kolonel Benett. Het verhaal is voor het grootste deel in derde persoon geschreven enkel de hoofdstukken van Alex Cross zijn in de ik-vorm geschreven.

Thema

Hoe graag je het ook wil, je verleden kan je nooit ontlopen.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden op de volgende locaties: Noord-Carolina, Washington, Fayetteville, New Jersey, West Point, Manhattan, Rocky Mount, Georgia en Colorado.

Evaluatie

Het boek is geschreven in ware James Patterson-stijl. Terwijl Alex Cross zijn vriend wil helpen, moet hij ondertussen zijn privéleven ook op orde krijgen. Het is het eerste verhaal waar John en Nana meer naar de voorgrond worden gebracht, wat zeker een meerwaarde geeft. De combinatie van spanning, intriges en de goed uitgeschreven karakters zorgen er voor dat de lezer het boek verslindt om zo snel mogelijk het plot te kennen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheu…
Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Tweestrijd is ondertussen het dertiende deel van James Patterson met Alex Cross in de hoofdrol. Alles loopt goed voor Al…
Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Het uur van de wolf is het negende deel uit de reeks rond Alex Cross, geschreven door James Patterson. Alex Cross wordt…
Boekverslag: James Patterson 'Alex Cross' (Alex Cross 12)Boekverslag: James Patterson 'Alex Cross' (Alex Cross 12)Alex Cross is het twaalfde deel uit de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, die geschreven is door James Patterson. Het…

Boekverslag: 'Magdalena' van Maarten 't HartBoekverslag: 'Magdalena' van Maarten 't HartIn zijn roman Magdalena kijkt Maarten 't Hart terug op zijn jeugd in Maassluis. Centraal hierin staat zijn moeder Magdal…
Boekverslag: Lisa Gardner 'Korte metten'Boekverslag: Lisa Gardner 'Korte metten'Lisa Gardner is de New York Times-bestsellerauteur van thrillers als Aangeraakt, Tot op de bodem, Zonder angst en Doodve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • James Patterson 'Wie niet horen wil...' (ISBN: 90-229-8624-1) - gelezen op 20/04/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.