Boekverslag: 'Magdalena' van Maarten 't Hart

Boekverslag: 'Magdalena' van Maarten 't Hart In zijn roman Magdalena kijkt Maarten 't Hart terug op zijn jeugd in Maassluis. Centraal hierin staat zijn moeder Magdalena, die hij in zijn eerdere werk zoveel mogelijk uit het zicht heeft gehouden. Nu zijn moeder in 2012 is overleden, kan 't Hart alsnog een boekje over haar open doen. In Magdalena onderzoekt hij niet zozeer zijn moeder, maar beschrijft hij hoe hij zijn leven met haar heeft ervaren. Magdalena is een portret van een zorgzame, strenggelovige moeder met bizarre trekjes.

Inhoud


Algemene informatie

  • Titel: Magdalena
  • Auteur: Maarten 't Hart
  • Geboortedatum: 25 november 1944
  • Eerste druk: februari 2015
  • Uitgeverij: Uitgeverij De Arbeiderspers
  • Aantal pagina's: 252
  • ISBN: 978 90 295 3855 8

Samenvatting

Magdalena van der Giessen werd geboren in 1920 in Poeldijk, gemeente Monster. Toen ze zes was verhuisde ze naar de Herenlaan in Maasland en ging ook in Maasland naar de lagere school. Toen ze twaalf was, en van school ging, moest ze thuis voor haar zes broers en twee zussen zorgen. Haar jeugd werd gekleurd door een strenggelovige opvoeding.

In 1941 trouwde ze met Pau 't Hart en verhuisde naar de Patijnestraat in Maassluis. Ze waren beiden zeer gelovig en waren aangesloten bij de Christelijk Gereformeerde Kerk te Maassluis. Maarten 't Hart hield als kind veel van zijn moeder, ze was geduldig, zachtmoedig en stond altijd voor hem klaar. Toch kwam hij regelmatig met haar in aanvaring. Zijn moeder vond het nergens voor nodig om Maarten te laten doorleren op het Groen van Prinstererlyceum te Vlaardingen. En later verweet ze haar zoon zijn heidense levensstijl en zijn kritiek op teksten uit de Bijbel. Ook was zij behept met een eigenaardige waan. Een leven lang beschuldigde zij Maartens vader onterecht van echtbreuk, waarmee zij het leven van Pau 't Hart behoorlijk moeilijk heeft gemaakt. Nadat Pau 't Hart in 1973 was gestorven was zij elf jaar alleen.

Hierna kwam ze in contact met Jaap Lock, een achterneef en een voormalige jeugdliefde. Zij trouwde in 1985 met 'oom' Jaap en ging bij hem wonen in het plaatsje Zorgvlied in Drenthe. Tot die tijd woonde zij in een eengezinswoning in de Prins Mauritsstraat te Maassluis. Ook Jaap kreeg te maken met de waanideeën van zijn vrouw: hij zou alleen maar oog hebben voor 'allerlei mokkels'. Al vrij snel ging oom Jaap achteruit. Om dicht bij haar kinderen te zijn verhuisde Magdalena met Jaap naar de 's-Prinsensingel in Maasland. Eenmaal verhuisd naar Maasland begon Jaap steeds verder te dementeren en na een paar jaar moest hij opgenomen worden in een tehuis. Nadat Jaap in 1993 was overleden heeft Magdalena tot haar dood aan de 's-Prinsensingel gewoond.

De laatste jaren van haar leven ging zij erg achteruit. Ze begon enigszins te dementeren, maar was nog redelijk goed bij haar verstand. Op het laatst kon ze nauwelijks meer voor zichzelf zorgen en kreeg veel hulp van Maarten en zijn broer en zus. Naar een verpleeghuis wilde ze niet, en ze stierf thuis in 2012 op 92-jarige leeftijd.

Verdieping

De tijd waarin het afspeelt

In dit boek beschrijft 't Hart hoe hij zijn leven met zijn moeder heeft ervaren. Dit begint in 1948 als hij vier jaar oud is en naar de kleuterschool gaat, en eindigt in 2012 met de dood van zijn moeder.

Decor

De gebeurtenissen vonden vooral plaats in Maasland en Maassluis, twee kleine plaatsen ten noorden van Vlaardingen en ten westen van Schiedam. Toen zij getrouwd was met Jaap woonde Magdalena een aantal jaren in het plaatsje Zorgvlied in Drenthe.

Personen

De hoofdpersonen zijn uiteraard Magdalena en haar zoon Maarten. Ook Jaap, waarmee Magdalena een aantal jaren getrouwd was, speelde enige tijd een belangrijke rol. Maartens vader, Pau 't Hart, was tot zijn dood in 1973 in dienst als grafmaker bij de gemeente Maassluis. Ook hij was streng maar minder geduldig en zachtmoedig dan Magdalena, en hij sloeg er regelmatig op los. Later in het verhaal komen ook Maartens jongere zus en broer in beeld, Leny en Arie. In de laatste jaren van haar leven werd Magdalena regelmatig door hen bezocht en ook verzorgd.

Het geloof zaaide regelmatig tweedracht in de familie van Maarten, onder andere door een aantal fundamentalistische ooms. Twee broers van Magdalena, Cor en Jaap, hadden zich aangesloten bij de pinkstergemeente, dit tot groot verdriet van Magdalena. En Nico, een broer van Pau, verweet Magdalena dat zij ooit verhinderde dat zijn broer meeging met de 'vrijmaking' en de Gereformeerde Kerk trouw bleef. Dit zou ook bijgedragen hebben aan de geloofsafval van haar zoon Maarten.

Over de auteur

Maarten 't Hart (1944) publiceerde meer dan dertig boeken bij De Arbeiderspers. Zijn meest recente boeken zijn Het dovemansorendieet (2007), Verlovingstijd (2009), Dienstreizen van een thuisblijver (2011) en De groene overmacht (2012). Zijn klassieker Een vlucht regenwulpen stond centraal tijdens Nederland Leest 2014.
© 2016 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Romans 20e eeuw: Een vlucht regenwulpen van Maarten 't HartRomans 20e eeuw: Een vlucht regenwulpen van Maarten 't HartMaarten 't Hart werd in 1978 plotsklaps een bekende auteur. De roman Een vlucht regenwulpen zorgde voor zijn doorbraak n…
Maasland, historie en cultuurHet dorp Maasland vormt samen met Schipluiden de gemeente Midden Delfland. Het dorp heeft een rijke historie, die terug…
Maasland, groene oase in de RandstadHet dorp Maasland ,samen met het dorp Schipluiden, de gemeente Midden Delfland vormend, is een prachtige uitvalsplaats v…
Het leven van Maria MagdalenaMaria Magdalena nam een bijzondere plaats in in het leven van Jezus Christus. Als zijn meest geliefde leerling, staat Ma…

'De kunstrijder' van Jan Terlouw: boekbespreking'De kunstrijder' van Jan Terlouw: boekbesprekingJan Terlouw, een van de beroemdste schrijvers van Nederland, schreef in 1989 het jeugdboek 'De kunstrijder'. Patrick en…
Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil'Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil'In het achtste deel 'Wie niet horen wil' van James Patterson uit de reeks rond Alex Cross, roept John Sampson de hulp in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: singeluitgeverijen.nl
  • Magdalena, Maarten 't Hart, De Arbeiderspers, 2015
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.