Boekverslag: Lisa Gardner 'Korte metten'

Boekverslag: Lisa Gardner 'Korte metten' Lisa Gardner is de New York Times-bestsellerauteur van thrillers als Aangeraakt, Tot op de bodem, Zonder angst en Doodverklaard. Korte metten is het vijfde deel uit de reeks met D.D. Warren in de hoofdrol. Wanneer D.D. wordt opgebeld door haar ex-vriend Bobby om samen een zaak op te lossen, is ze zich niet bewust in welk kluwen van leugens ze terecht zal komen. Tessa Leoni wordt terug gevonden in haar huis, waar haar man is doodgeschoten. De zaak is simpel, ze heeft zich verdedigd nadat haar man haar voor de zoveelste keer heeft geslagen en nu had ze er duidelijk genoeg van. Maar waar is haar dochter Sophie en waarom vertikt Tessa te praten? Weet ze wat er gebeurd is met haar dochter en wil ze de gruwelijke waarheid niet onder ogen zien? Of zit er meer achter?

Gegevens

 • Originele titel: Love you more
 • Titel: Korte metten
 • Auteur: Lisa Gardner
 • Reeks: D.D Warren (5)
 • Eerste druk: 2011
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2012
 • Vertaling: Ralph van der Aa
 • Aantal pagina's: 412
 • ISBN: 978 90 443 4192 8

Samenvatting

D.D. wordt door Bobby opgebeld om naar een plaats delict te komen waar een tweeënveertig jarige man is vermoord en een zesjarige meisje vermist. Ze moeten deze zaak samen proberen op te lossen. Brian Derby was neergeschoten door zijn vrouw Tessa Leoni, die bij staatspolitie van Massachusetts werkt. Haar dochter Sophie was spoorloos.

Door de belangenmenging is het evident dat de staatspolitie het onderzoek niet alleen kan leiden. D.D. krijgt de leiding over de zaak. Bobby, die de staatspolitie vertegenwoordigt, gaat er vanuit dat het om huiselijk geweld gaat, daar zijn duidelijke bewijzen van, Tessa is goed toegetakeld. Tessa geeft ook toe dat ze haar man drie keer in de borst had geschoten uit zelfverdediging.

Maar waar is Sophie? Is ze ontvoerd, vermoord door één van de twee volwassenen die de combinatie van werk en privéleven niet meer aankonden of is het kind weggelopen? Hoe verder ze zich buigen over het onderzoek, hoe meer D.D. en Bobby te weten komen over Tessa en haar duistere verleden. Gaan ze Sophie terug vinden? Of is Tessa alleen maar een spel met hen aan het spelen?

Hoofdpersonen

D.D Warren

Ze werkt als brigadier rechercheur bij de Boston politie. De veertigjarige D.D. heeft een relatie met Alex. Hij geeft les aan de politieacademie.

D.D. is goed in haar werk. Soms gaat ze er over qua gedrag, maar het is altijd in het voordeel van de slachtoffers. Ze leidt een klein team van de afdeling moordzaken. Het eerste teamlid is Phil, die onder andere op zoek gaat naar achtergrondinformatie over het gezin. Neil, het tweede teamlid, houdt zich bezig met de autopsie van Brian voor zijn rekening en onderzoekt de medische toestand van Tessa.

Bobby Dodge

Bobby is rechercheur bij de staatspolitie van Massachusetts en een ex-sluipschutter. En dat zie je ook aan zijn manier van werken, hij bestudeerde eerst en plaats delict en ging enkel het nodige zeggen als het een meerwaarde gaf aan het onderzoek. Bobby en D.D. werken samen aan de zaak. De kleine en pezige man had ooit een relatie gehad met D.D., maar ze kwamen tot de conclusie dat ze beter functioneerden als vrienden. Wat niet weg nam dat D.D. het moeilijk had met het huwelijk van Bobby en de geboorte van zijn dochter Carina.

Tessa Leoni

Ze was een alleenstaande moeder wanneer ze Brian Darby leerde kennen bij een barbecue van één van haar collega's. Ze begonnen een relatie en kort daarna trouwden ze. Ondertussen was dit drie jaar geleden. Ze werkt bij de staatspolitie van Massachusetts waar ze nachtdiensten doet.

Tessa is het soort vrouw waar D.D. niets van moet hebben. Knap en kwetsbaar, maar sterk genoeg om alles zelf te doen. Iedereen was positief over haar.

Haar jeugd was zwaar geweest na de dood van haar broer. Haar moeder was depressief en haar vader deed niets anders dan werken in zijn garagebedrijf. Ondertussen is haar moeder gestorven en heeft ze al tien jaar geen contact meer met haar vader.

Brian Darbij

Brian werkte als machinist op olietankers, waardoor hij twee maanden op zee was en twee maanden thuis. Hij was een voorbeeldige werknemer. Brian was een enorme sportieve man en had de laatste negen maanden zwaar getraind om zich beter te voelen en er beter uit te zien.

Shane Lyons

Hij is vakbondsvertegenwoordiger en was de rechtstreeks leidinggevende van Tessa toen ze als staatsagente begon. Brian had Shane acht jaar geleden geleden ontmoet op een ijshockeyclub. Shane had de twee in contact gebracht op een barbecue.

Sophie

De dochter van Tess is een zesjarige die impulsief, gelukkig en vrolijk is. Iedereen die haar kent geniet van haar aanwezigheid.

Juliana Sophie Howe

Tessa's eerste en enige vriendin waar ze lief en leed mee deelde. Tot er iets ergs gebeurde en de twee vriendinnen geen contact meer met elkaar hadden. Nu is Juliana drie jaar getrouwd en de trotse mama van Nathaniel.

Symbolen en motieven

Doorzettingsvermogen

Tessa heeft het vermogen om door te gaan ook al is het moeilijk. Zo had ze tijdens haar opleiding in de politieacademie veel afgezien, maar ze was er wel buiten gestapt als één van de beste rekruten. Nu ze in de nesten zit blijft ze ook doorgaan als een harde tante, terwijl ze van binnen verteert van de ellende die ze heeft meegemaakt.

Angst

Tessa weet niet wat de toekomst haar gaat brengen en dat maakt haar onzeker. Ze moet volhouden in haar plan en zorgen dat ze D.D. en Bobby altijd een stap voor is.

Frustratie

D.D.geraakt gefrustreerd door het gedrag van Tessa, waardoor ze geneigd is onprofessioneel te handelen. Ze krijgt geen vat op de vrouw, die verdacht wordt voor moord op haar dochter en ze wil kost wat kost Tessa zo snel mogelijk doorgronden om de waarheid te weten te komen.

Titelverklaring en boekomslag

De foto van een pop ergens op de grond achtergelaten is een verwijzing naar de favoriete pop van Sophie, het meisje dat is verdwenen. Korte metten verwijst naar de manier hoe zowel D.D. als Tessa met de zaak willen omgaan.

Structuur en perspectief/vertelwijze

De thriller bestaat uit een proloog en vijfenveertig hoofdstukken. De hoofdstukken worden afgewisseld qua standpunt. Zo krijg je het standpunt van D.D, Tessa en Bobby. Het verhaal is voor het grootste deel in derde persoon geschreven. De hoofdstukken van Tessa zijn in de ik-vorm geschreven.

Thema

Een eerste indruk kan je misleiden.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden op volgende locaties: Boston en de staat Massachusetts.

Evaluatie

Het is een goed geschreven, meeslepend verhaal met karakters die op een manier zijn uitgewerkt waardoor je als lezer meeleeft met de gebeurtenissen. Het boek is een deel van een reeks, maar dit belet niet om het apart te lezen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag – Loverboys, Helen VreeswijkMet Loverboys stelt schrijfster Helen Vreeswijk wederom een maatschappelijk dilemma aan de kaak. Ze beschrijft op realis…
recensieRecensie De Chirurg - Tess GerritsenTess Gerritsen schrijft superspannende thriller boeken, De Chirurg is het eerste deel uit de Jane Rizzoli/Maura Isles se…

Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil'Boekverslag: James Patterson 'Wie niet horen wil'In het achtste deel 'Wie niet horen wil' van James Patterson uit de reeks rond Alex Cross, roept John Sampson de hulp in…
Het boek 'De hut van oom Tom' van Harriet Beecher StoweHet boek 'De hut van oom Tom' van Harriet Beecher StoweEen van de bekendste boeken uit de lijst van de Amerikaanse klassiekers is ‘de hut van oom Tom’, geschreven door Harriet…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • Lisa Gardner 'Korte metten' (ISBN: 978 90 443 4192 8) - gelezen op 20/03/2016
 • https://www.hebban.nl/auteurs/lisa-gardner#offset_0 - bekeken op 28/03/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 01-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.