Boekverslag: Lisa Gardner 'In haar naam' (D.D. Warren 6)

Boekverslag: Lisa Gardner 'In haar naam' (D.D. Warren 6) In haar naam is het zesde deel van de reeks met D.D. Warren in de hoofdrol van de Amerikaanse thrillerschrijfster, Lisa Gardner. Brigadier D.D. Warren komt net terug van zwangerschapsverlof en krijgt als eerste zaak een moord op een pedofiel. Op de plaats delict ontmoet ze Charlene Grant, die ervan overtuigd is dat zij over een paar dagen, meer bepaald op 21 januari, vermoord zal worden. Net als haar twee hartsvriendinnen in de twee jaren ervoor op dezelfde dag wordt zij het volgende slachtoffer. Er is een probleem, ze weet helemaal niet door wie en ook niet waarom. Alhoewel D.D. daar haar twijfels over heeft.

Gegevens

 • Oorspronkelijke titel: Catch me
 • Nederlandstalige titel: In haar naam
 • Auteur: Lisa Gardner
 • Serie: D.D. Warren (6)
 • Eerste druk: 2012
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2014
 • Vertaling: Els Franci-Ekeler
 • Aantal pagina's: 458
 • ISBN: 978-90.234-9129-3

Samenvatting

Charlene

Brigadier D.D. Warren heeft een dode man als eerste belangrijke zaak na haar zwangerschapsverlof. Het lijkt erop dat de man, die een pedofiel blijkt te zijn, enkele dagen geleden geëxecuteerd is. Haar teamleden Neil en Phil vertellen haar dat hij niet de eerste is. Tijdens haar zwangerschapsverlof was een gevaarlijke zedendelinquent doodgeschoten in zijn appartement. Samen gaan ze op zoek naar de dader van de moord en weten nu al dat het geen gemakkelijke zaak wordt.

Twee jaar geleden was op 21 januari Charlene Grants vriendin Randi vermoord. Haar andere vriendin Jackie werd vorig jaar op 21 januari gewurgd teruggevonden. Charlene is er nu van overtuigd dat zij de volgende wordt en dat is binnen enkele dagen. Charlene had positieve dingen gelezen over D.D. waardoor ze haar opzoekt in de hoop dat D.D. haar kan helpen, om te vermijden dat ze vermoord wordt. D.D. laat Charlene haar verhaal doen, maar ze begrijpt niet direct wat Charlene van haar verwacht, want zolang er niets is gebeurd kan D.D. niet in actie schieten. Charlene was niet bedreigd, gevolgd noch gestalkt, dus ze kon haar niet helpen.

Wanneer Ellen O. vraagt om mee te werken aan de moord is D.D. niet direct gemotiveerd om akkoord te gaan. Maar al snel merkt ze dat Ellen veel kennis heeft over hoe pedofielen denken en dingen aanpakken. En als Ellen ook nog de link legt tussen de eerste zaak en de tweede zaak via een briefje dat D.D. had teruggevonden onder haar ruitenwisser is ze helemaal overtuigd. Op foto's van het eerste slachtoffer was de inhoud van zijn zakken terug te vinden. Net als op het briefje dat D.D. op de plaats delict had gevonden, staat de tekst: 'Op het einde sterft iedereen, wees dapper'. D.D. had haar briefje al laten analyseren en daaruit was gekomen dat de tekst door een perfectionistische vrouw was geschreven.

Charlene had via haar baan in de centrale van de politie een band gekregen met een jongen, wiens vader veel te veel drinkt en zijn gezin terroriseerde. Ze beslist hen dan ook te helpen door de moeder en de twee kinderen een nieuwe identiteit te bezorgen. Om te vermijden dat de vader hen zoekt vermoordt ze hem, want ze heeft niets te verliezen, binnenkort zou ze toch sterven.

Ze bereidt zich volop voor de zware strijd op de dag dat ze haar moordenaar zal ontmoeten. D.D. is ondertussen een plan aan het bedenken om te vermijden dat Charlene wordt vermoord. Ze wil een Facebookpagina aanmaken waarop ze info van de moorden van Charlenes vriendinnen gaat zetten en hen gaat eren. Ze wil de dader op stang jagen door er wat fouten in te zetten en kritiek te geven op de manier hoe de moorden zijn gebeurd.

Charlene wordt geïnformeerd door D.D. en Ellen O. wat ze van plan zijn en dat ze ervan overtuigd zijn dat er een vierde meisje moet bestaan, die graag bij hun vriendinnengroepje had gezeten. En die nu nog altijd kwaad is omdat ze niet toegelaten is. Dus ze gaan de meisjes af waarmee de drie meisjes apart contact mee hadden. Uiteindelijk komt ze op twaalf meisjes. Maar noch de Facebookpagina noch de lijst met meisjes brengt veel op.

Jesse

Jesse speelt graag online spelletjes waar hij andere kinderen ontmoet. Zo spreekt hij af met Pinky Poo in de bibliotheek. Hij slaagt erin om met een klein leugentje zijn moeder zover te krijgen dat ze naar de bibliotheek gaan. In de bibliotheek gaan ze hun eigen weg. Pinky Poo is een tiener, die uitlegt dat hij de account van zijn zusje soms gebruikt. Samen spelen ze even maar Barry, wat de echte naam van Pinky Poo is, meldt dat hij ervandoor moet gaan. Jesse blijft wat beteuterd achter, waardoor Barry voorstelt dat hij nog even een sigaret kan roken en op zijn telefoon nog enkele trucs kan laten zien. Jesse gaat mee en ontdekt niet veel later dat het een foute beslissing was. Samen met Barry staat hij alleen in een steeg en voelt hij zich niet meer veilig.

Op hetzelfde moment komt een vrouw die Barry duidelijk maakt dat ze weet wat hij van plan is en dat ze hem op de chat gevolgd heeft. Daarna schiet ze hem neer en introduceert ze zich bij de angstige Jesse als Abigail. D.D. en O. worden allebei naar de plaats delict geroepen, waar ze het verhaal van Jesse horen en het gevoel hebben dat Charlene hier achter zou kunnen zitten, door onder andere de beschrijving die Jesse geeft van de vrouw.

Een dag voor de eenentwintigste krijgt Charlene onverwacht bezoek van haar tante. Ze krijgt de kans om te vragen wat er precies met haar moeder is gebeurd en verschiet wanneer ze verneemt dat haar moeder nog leeft. Ze probeert zich dingen te herinneren van die avond dat ze acht jaar was, maar ze herinnert zich enkel een baby die huilde. Nu ze er verder op ingaat herinnert Charlene zich een dode baby. Opeens komt het terug dat ze ook nog een broer en een zus had. Maar ze weet nog altijd niet wat er precies gebeurd is en vooral wat ze toen gedaan heeft of net niet.

Abigail

O. wil na het gesprek met Jesse zo snel mogelijk in actie schieten voor Charlene er vandoor is. D.D. wil O. best wel geloven, maar ze weet dat ze zonder bewijzen niets kunnen doen. D.D. beslist om Charlene te ondervragen en haar te confronteren met wat ze over haar gevonden hebben. Zo is er het dossier van haar familie. Haar moeder had twee baby's vermoord, Rosalind en Carter. De kans zat erin dat er nog kinderen gestorven was, waaronder Abigail. Maar niemand wist hoeveel kinderen er effectief waren. Ondertussen hadden D.D. en O. ontdekt dat hun moeder gestorven was. Voor Charlene is het allemaal nieuwe info aangezien ze beweert niets te herinneren van haar jeugd, wat de twee rechercheurs achterdochtig maakt.

Het ballistisch onderzoek bevestigt wat O. al een tijdje had gezegd, Abigail de vrouw die de kleine Jesse had gered is Charlene. Zij zat achter de pedofielenmoorden. Een vriend van Charlene, die bij de politie werkt, brengt haar op de hoogte dat ze gezocht wordt. Maar beiden ontdekken ze dat ze er op een of andere manier wordt ingeluisd want zij heeft een rozenhouten kolf, terwijl het wapen dat de politie had onderzocht een rubberen handgreep heeft om te vermijden dat ze wordt gevonden wordt ze naar een veilige plek gebracht. Maar ze weet dat ze moet opletten want het is 21 januari.

Ze belt D.D. op om haar te overtuigen van haar onschuld en legt haar theorie uit. Charlene is ervan overtuigd dat O. haar in de problemen wil brengen. D.D. bekijkt tijdens het gesprek haar aantekeningen en opeens vallen alle puzzelstukjes bij elkaar. O. zou wel eens de doodgewaande zus Abigail. Charlene denkt na over het gesprek. Ze was altijd overtuigd geweest dat net als haar moeder, peuter Abigail dood was geweest; Maar stel dat O. effectief haar zusje was en het gemunt had op mensen die ze liefhad, dan was haar tante misschien het volgende slachtoffer.

Tijdens hun onderzoek ontdekt D.D. en haar team dat O. twee jaar op rij de 21ste januari vrij had wat hun vermoeden bevestigt. D.D. weet dat het een race tegen de tijd wordt om te vermijden dat O. sneller haar zus vindt en ze vermoordt.

Het is Charlene die Abigail en haar tante vindt. Abigail begrijpt nog altijd niet hoe het komt dat Charlene zich niets van die avond kan herinneren. Hun moeder, die het Münchhausen by Proxysyndroom had, wou hen samen met het huis in brand steken, maar Charlene had hier op gereageerd door hun moeder proberen neer te slagen. Maar dan was ze uiteindelijk neergestoken, waardoor Abigail dacht dat Charlene dood was. Wanneer Abigail haar verwijt dat ze haar niet is komen zoeken om te redden uit de handen van hun moeder, geeft hun tante toe dat Charlene niets wist. Zij was wel op de hoogte geweest en had willen ingrijpen. Maar hun moeder had haar een voorstel gedaan, geen politie en dan mocht ze Charlene houden. Dus had ze de ene zus opgeofferd om de andere te redden. Abigail schiet onmiddellijk hun tante neer, als reactie hierop begint Charlene met haar zus te vechten. D.D. en haar team komen net op tijd om te vermijden dat Abigail Charlene vermoordt, maar slagen er niet in om ervoor te zorgen dat Abigail geen zelfmoord pleegt.

D.D. vindt op de kamer van Abigail al het bewijs dat ze nodig heeft voor de moorden op de vriendinnen van Charlene als op de pedofielen. Maar ze is ervan overtuigd dat Charlene ook iets op haar kerfstok heeft. Wanneer ze ontdekt dat Charlene achter de dood zit van de bullebak die zijn gezin terroriseerde, schrijft ze haar een briefje om aan te tonen dat ze het weet, maar er voorlopig ook verder niets mee gaat doen. Charlene had haar zus begraven bij haar andere broer en zus en haar tante had de schietpartij overleefd en D.D. neemt de volgende stap in haar toekomst, ze verlooft zich met Alex.

Hoofdpersonen

D.D. Warren

Ze is een brigadier, die workaholic is. Samen met Alex heeft ze recent een kind, Jack.

Alex

De vader van Jack is een plaats delict expert en docent aan de politieacademie.

Charlene Grant

Ze is achtentwintig jaar. Haar vader heeft ze nooit gezien en haar moeder had haar mishandeld, waardoor ze opgevangen en opgevoed was door haar tante in een klein stadje waar ze haar vriendinnen Randi en Jackie op school had leren kennen. Ze werkt op de meldkamer van de politie, waar ze niet alles volgens de regels doet.

Jesse Germaine

Hij is zeven jaar en woont samen met zijn moeder.

Symbolen en motieven

Verandering

D.D. was op haar veertigste onverwacht zwanger geworden, waardoor ze haar levensstijl moest aanpassen. Zo woont ze samen met Alex om samen hun zoontje op te voeden.

Geheimen

Net zoals Charlene nooit tegen haar vriendinnen had verteld over hoe ze mishandeld was geweest door haar moeder, hadden zij ook geheimen voor haar. Zo ontdekte ze na hun dood dat Randi werd mishandeld door haar man en Jackie lesbisch was.

Thema

Als je naar het verleden blijft kijken, dan mis je de toekomst.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 458 pagina's, die verdeeld zijn over een proloog en 44 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Abby, D.D. Warren en Jesse, die in derde persoon is geschreven en Charlene en Abigial die in ik-persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Boston.

Evaluatie

In haar naam start met een heftige proloog, die direct de toon zet en er voor zorgt dat je als lezer wil weten wat er gaat gebeuren. Lisa Gardner gebruikt twee onderwerpen in dit verhaal die niet direct luchtig kunnen genoemd worden: pedofilie en kindermishandeling, waardoor het ook niet opbeurend is om te lezen. Ook komt het syndroom Münchhausen by Proxy aan bod, dat een vorm van kindermishandeling is, waarbij een volwassene een ziekte of stoornis bij hun kind faken, verergeren of zelfs veroorzaken, puur voor de aandacht.

Buiten het personage van D.D. Warren, die al een tijdje meeloopt, zijn de andere personages vrij oppervlakkig beschreven, wat hoogstwaarschijnlijk de bedoeling is. Het verhaal bestaat uit meerdere verhaallijnen, wat ervoor zorgt dat het verhaal boeiend blijft en je leestempo niet vermindert. Stap voor stap krijg je inzage in de gruwelijke waarheid. Met In haar naam heeft Lisa Gardner een psychologische thriller afgeleverd, over een jonge vrouw die vastberaden is te vechten tegen haar onbekende moordenaar.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Anoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen op het internet kan vrij eenvoudig door gebruik te maken van een proxy server. Je IP adres verbergen kun…
Wat is Münchhausen by proxy?Wat is Münchhausen by proxy?Münchhausen by proxy: het is een van die aandoeningen die bij veel mensen wel een belletje doet rinkelen. Diverse bruten…

Boekverslag: Anja Feliers 'Zuur' (Kathleen Verlinden (5))Boekverslag: Anja Feliers 'Zuur' (Kathleen Verlinden (5))Zuur is het vijfde boek in de reeks rond psychologe Kathleen Verlinden van de Belgische thrillerschrijfster Anja Feliers…
Boekverslag: 'Gezien de feiten' van Griet Op de BeeckBoekverslag: 'Gezien de feiten' van Griet Op de Beeck'Gezien de feiten' is het Boekenweekgeschenk van 2018. Het gaat over Olivia, een vrouw die weduwe is geworden. Ze had ge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Cargo
 • Boek - Lisa Gardner 'In haar naam' (ISBN: 978-90.234-9129-3) - gelezen op 15/04/2018
 • Website - https://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_M%C3%BCnchhausen_by_proxy - gelezen op 27/04/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.