Boekverslag: Lisa Gardner 'De leugenaar'

Boekverslag: Lisa Gardner 'De leugenaar' De leugenaar is het derde deel van de reeks met D.D. Warren als hoofdpersoon van de Amerikaanse thrillerschrijfster Lisa Gardner. Inspecteur D.D. Warren krijgt de hulp van rechercheur Brian Miller wanneer Sandra Jones op een nacht verdwijnt, terwijl ze haar dochtertje van vier alleen achterlaat. Onmiddellijk gedraagt de echtgenoot Jason zich verdacht, wat ervoor zorgt dat hij als een mogelijke verdachte wordt beschouwd. Maar ze krijgen nog te maken met andere mogelijke verdachten wat de zaak niet makkelijk maakt. Genoeg verdachten, genoeg motieven, maar geen bewijzen noch een lichaam. Wat is er met Sandra gebeurd?

Gegevens

 • Originele titel: The neighbor
 • Titel: De leugenaar
 • Reeks: D.D. Warren (3)
 • Auteur: Lisa Gardner
 • Eerste druk: 2009
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2010
 • Vertaling: Karina Zegers de Beijl
 • Aantal pagina's: 384
 • ISBN: 978 90 443 2710 6

Samenvatting

Sandra Jones

Inspecteur D.D. Warren wordt gebeld voor een zaak van een verdwenen vrouw, Sandra Jones. De echtgenoot Jason Jones had gebeld om haar vermissing door te geven. Jason, een journalist, was die nacht gaan werken, zoals elke nacht, waardoor zijn vrouw alleen was met hun dochtertje Ree. Hij begrijpt niet wat er met zijn vrouw is gebeurd, maar vreest dat ze niet vrijwillig was vertrokken.

Samen met rechercheur Brian Miller neemt D.D. de zaak op en hoopt ze zo snel mogelijk Sandra Jones terug te vinden. Er is geen enkel spoor van braak, geen lijk en geen enkel aanknopingspunt. Tot nu toe weten ze dat er een potentiële plaats van misdrijf is en dat is de slaapkamer van Sandra en haar man. Sandra's dochtertje van vier, Ree, zou een potentiële getuige kunnen zijn. Op de hulp van Jason kunnen ze niet direct rekenen, integendeel, hij werkt vooral tegen, wat hem niet populair maakt bij D.D. Jason beweert dat hij zijn dochter wil beschermen. Maar D.D. en Miller denken dat er meer achter zit. Zijn vrouw verdwijnt en hij is helemaal niet in shock of belt geen vrienden of familie. Nee, hij blijft rustig zitten, wat hem een potentiële dader maakt.

Aidan Brewster

Wanneer iedereen van de politie vertrokken is uit zijn huis ontvangt Jason een telefoontje van zijn buurman, Aidan Brewster, die hem vraagt om even te praten. Aidan legt Jason uit dat hij Sandra niet vermoord heeft, maar dat de kans groot is dat de politie hem wel als een verdachte zal beschouwen, aangezien hij een strafblad heeft. Aidan is ervan overtuigd dat hoe meer ze allebei beweren dat ze onschuldig zijn, hoe groter de kans is dat de politie tijd aan hen gaat verspillen, terwijl de echte dader vrij rondloopt. Als Jason te weten komt dat Aidan een pedofiel is, wil hij verder niets meer van hem horen, ondanks het feit dat Aidan ervan overtuigd is dat hij de auto heeft gezien waarmee Jasons vrouw is verdwenen.

Wanneer Jason merkt dat de inspecteur vooral in zijn richting kijkt als mogelijke dader, vertelt hij over zijn buurman Aidan. D.D. en Miller ontdekken dat Aidan op zijn negentiende verliefd was op zijn stiefzusje van veertien jaar en met haar naar bed was geweest.

Tijdens een financieel onderzoek, ontdekt Miller dat de Jones een dikke spaarrekening hebben en ze hun huis contant hadden betaald, maar voor de rest leefden ze bescheiden. Sandra was achttien toen ze met Jason trouwde en was toen ook al zwanger. Op het ogenblik hebben ze dus twee verdachten. De eerste is Jason Jones en de tweede is Aidan Brewster. De motieven zouden een te kostelijke echtscheiding kunnen zijn of een zedendelinquent die mogelijk zijn instinct niet de baas had. Geen van beiden hebben een waterdicht alibi.

De kans is groot dat de vierjarige Ree de enige is die gezien heeft wat er die avond precies is gebeurd. Ze vertelt dat ze haar mama had horen zeggen 'Ik hou nog steeds van je' en 'Doe dit niet'. Ree is ervan overtuigd dat diegene met wie Sandra ruzie had, haar vader was. Maar dit is niet genoeg om Jason te arresteren. D.D. en Miller hebben een wapen nodig of het lijk van Sandra. D.D. is ervan overtuigd dat Ree iets heeft gezien, wat ze niet wil of durft te vertellen. Als de dader ook weet dat het meisje iets gezien heeft, is Ree niet veilig. Dus moeten ze zorgen dat ze snel de dader vinden.

Na een bezoek van de politie wordt Aidan ontslagen door zijn baas Vito, die niets te maken wil hebben met het verhaal van de verdwenen vrouw, die ook een klant van hem was. Aidan weet dat het niet lang zal duren voordat zijn collega's gaan weten over zijn verleden. Hij weet niet wat hij moet doen, vluchten of wachten tot hij in elkaar zal worden geslagen of erger. Wanneer Miller en D.D. langsgaan bij Aidan vraagt hij politiebescherming omdat hij ervan overtuigd is dat hij vermoord zal worden. Ze zijn niet onder de indruk en Miller maakt Aidan duidelijk dat hij nog enkele vragen heeft. Aidan blijft hen zeggen dat hij niets te maken heeft met de verdwijning van zijn buurvrouw en dat hij ook niet geïnteresseerd was in Sandra. Hij geeft toe dat hij met Jason had gepraat en er zeker van is dat Jason hen op de hoogte had gebracht van zijn verleden. Hij vertelt hen ook dat hij een auto had gezien op de avond van Sandra's verdwijning. De auto viel op omdat hij groot was en veel antennes had. Sandra noch Miller zijn overtuigd om Aidan te geloven.

Ethan Hastings en Max Black

Maar ze hebben een ander probleem, Jason heeft een ruzie gehad op de school waar Sandra les geeft. Ethan Hastings, een van de leerlingen, had Jason aangevallen en geroepen dat hij zijn vrouw had vermoord. Ethan vertelt aan D.D. en Miller dat hij Sandra alles had uitgelegd wat het internet betreft en hoe ze dit moest uitleggen in haar klas. Het valt direct op dat hij verliefd was op de lerares en alles voor haar zou doen.

Jason is razend wanneer hij terugkomt van school en Max, de vader van Sandra op zijn veranda ziet staan. Hij maakt de man onmiddellijk duidelijk dat hij niet welkom is. Maar Max laat het er niet bij, want hij wil dat zijn kleindochter, die hij nog nooit had gezien, bij hem komt wonen. Maar daarvoor zouden ze Sandra's lichaam moeten vinden en Jason arresteren.

Niet veel later krijgt Jason bezoek van D.D. die komt luisteren wat er gebeurd is met zijn schoonvader. Uit het vage gesprek begrijpt ze dat de relatie tussen Sandra en haar vader alles behalve ideaal is. Ze had hem nooit vergeven omdat hij haar nooit had geholpen wanneer haar moeder haar mishandelde. D.D. vertelt Jason ook dat Max beweert dat Jason niet de vader van Ree is en dat ze tijdens het onderzoeken van hun afval een zwangerschapstest hebben gevonden, waaruit blijkt dat Sandra zwanger is. D.D. is verrast door de onverschilligheid van Jason. Ze had verwacht dat hij zich zorgen zou maken over zijn ongeboren kind of zou reageren op het feit dat hij wel de vader is van Ree. Maar hij doet niets. Jason moet het nieuws van de zwangerschap verwerken en vraagt zich af of de baby van hem is. Misschien was Sandra met haar minnaar vertrokken, maar zou ze Ree achterlaten met hem?

Hoe meer D.D. over de man nadenkt, hoe verdachter hij wordt. Ze hebben allerlei dingen gevonden over Jason, maar die sporen eindigen tot vijf jaar geleden, verder gaat het niet. Ze is er ook van overtuigd dat Jones een alias is. Naast Jason en Aidan kunnen Ethan en Max ook Sandra iets aangedaan hebben. Ethan was misschien kwaad geworden omdat zijn liefde niet werd beantwoord of Max die koste wat kost zijn kleindochter in handen wil krijgen.

Wayne Reynolds

Een beetje later heeft D.D. een interessant gesprek met Wayne Reynolds, de oom van Ethan, die bij de staatspolitie van Massachusetts op het computerlab werkt. Ethan vermoedde dat Jason iets in zijn schild voerde en de kans was groot dat het over kinderporno ging, dus had hij zijn oom gebeld. Sindsdien zag Wayne elke donderdagavond Sandra tijdens de basketbalwedstrijd. Ze had Wayne verteld over een verontrustende foto die ze op de computer had gevonden en haar ontdekking dat Jason met de zoekgeschiedenis knoeide. Maar ze wou weten wat er precies aan de hand was, voordat ze de politie er wou bij betrekken. Wayne wou haar helpen door een kopie van de harde schijf van de computer te maken. Maar dit nam behoorlijk wat tijd in beslag, waardoor het Sandra nooit gelukt was voor Jason terugkwam van zijn werk. Misschien had hij ontdekt dat Sandra de harde schijf aan het kopiëren was en had Jason haar vermoord.

Ethan had al lang door dat zijn oom Sandra niet echt verder hielp. Dus had hij zelf voor een oplossing gezorgd. Hij had een code geschreven, die hij in een e-mail had verstuurd naar Sandra. Van zodra ze die opende werd het Trojaanse paard geopend en kon Ethan in de computer binnen. Nu moest hij wachten tot hij Jason op heterdaad kon betrappen. Hij kwam vrij snel van alles te weten over zowel Jason als Sandra, waardoor hij vast zat. Want als hij Jason erbij wou lappen, moest hij dit ook doen met zijn favoriete juf en zijn oom, dus had hij gezwegen, tot nu.

D.D. wordt opgebeld door Wayne, die haar vertelt dat Ethan ontdekt heeft dat Jason zijn computer op het werk heeft gezet. Wayne zou Ethan oppikken om samen achter de computer aan te gaan. Maar wanneer hij de auto start hoort ze een vreemd geluid en dan explodeert zijn auto. D.D. was juist getuige van een moord en realiseert zich dat ze Ethan in veiligheid moet brengen. D.D. vreest het ergste wanneer ze hoort dat Ethan is verdwenen.

Aidan Brewster

Aidan heeft er allemaal genoeg van en beslist om naar huis te gaan, al zijn bezittingen te pakken en te vertrekken. Maar wanneer hij thuiskomt wordt hij opgewacht. Aidan heeft geen zin om te smeken, hij wacht zijn lot gedwee af en kijkt naar de loop van de revolver die op zijn buik is gericht. Twee schoten, meer is niet nodig om Aidan te doden.

D.D. ontvangt een nieuw bericht dat meldt dat er schoten zijn gehoord in het huis van Aidan. Ze begrijpt niet meer wat er aan de hand is. Als ze aankomt met Miller in Aidans huis vrezen ze dat Jason toch achter de moorden zit. Hij had eerst zijn vrouw vermoord om dan de mogelijke minnaars te doden. Nu hadden ze reden genoeg om hem op te pakken.

Jason en Sandra Jones

Niet veel verder in de straat hoort Jason gekraak van de vloer. Hij is er zeker van dat er nog iemand in huis is en hij heeft gelijk, maar het is geen indringer, het is zijn vrouw. Sandra legt uit dat ze weet dat Jason feitelijk Joshua Ferris heet. Ze had de foto ontdekt waarop hij naakt stond, een flink plak slaag had gekregen en er een tarantula over zijn borst kroop. Jason geeft toe dat hij ontvoerd was geweest en het verleden wou vergeten. Maar er waren heel veel foto's en films van hem verkocht, die hij nooit allemaal zou terug kunnen vinden. Een paar jaar na de ontvoering had hij kunnen vluchten. Hij had zijn ontvoerder doodgeschoten. Hij was veranderd waardoor hij zich niet meer kon aanpassen in zijn oude leven met zijn ouders en zus. Uit wraak bedacht hij een systeem waarmee hij pedofielen hun geld afnam en het als gift gaf voor de organisatie die zich inzet voor vermiste en misbruikte kinderen.

Door de foto had ze een verkeerd beeld gekregen van haar man. En zo had ze via Ethan Wayne leren kennen. Sandra was verliefd geworden op hem en ze kregen een relatie. Maar na een weekendje uit met Jason had ze ingezien dat hij de foto niet had gemaakt, maar zelf het slachtoffer was. Dus wou ze de relatie ook stoppen met Wayne. Maar Wayne wou hier niets van horen. Ze verbrak dan ook alle contact tot die woensdagavond, toen ze Wayne in hun kamer met een honkbalknuppel in zijn hand vond. Ze probeerde hem te kalmeren tot Ree in de slaapkamer stond. Sandra vreesde dat Wayne Ree zou vermoorden, dus bracht ze Ree zo snel mogelijk terug in haar kamer en wanneer ze terug in de slaapkamer kwam was Wayne verdwenen.

Sandra was bang geworden en vreesde voor de veiligheid van haar gezin. Dus besloot ze om te verdwijnen zodat de politie een zoektocht zou starten en dan zouden ze ontdekken dat ze een relatie had gehad met Wayne. Waardoor hij niets meer kon doen en ze weer veilig naar huis kon gaan. Ze had gewacht om te vertrekken tot Jason thuis was gekomen, zodat Ree veilig was. Maar alles verliep anders dan dat ze had gehoopt. Dus wil ze nu een einde maken aan alles. Sandra en Jason beslissen om samen naar buiten te gaan om aan de pers te vertellen, die al dagen voor hun huis kampeert, dat ze terug is. Maar dan horen ze dat er een ruit wordt ingeslagen. Jason helpt Sandra om haar snel te verstoppen in een kast.

Max, die ondertussen in het huis is geraakt, roept naar Jason dat hij onder de indruk is dat hij Aidan had vermoord. Jason kan het helemaal niet volgen. Maar Max gaat verder en hij vertelt de rest van zijn scenario, hij is ervan overtuigd dat de politie ondertussen wel bewijzen aan het zoeken zijn, die zullen ze vinden, dankzij Max, en dan kunnen ze Jason arresteren. Maar ze zullen helaas te laat zijn want Jason heeft door schuldgevoelens zelfmoord gepleegd, ook hier zal Max een handje helpen. En dan moet Max, als een goede grootvader, Ree meenemen, ver weg van het gezinsdrama.

Op het moment dat de politie op de deur bonst, draait Max zich even om en dat geeft Jason de kans om Max op de grond te gooien. En dan komt Sandra uit de kast om het wapen van haar vader te nemen en hem te confronteren met wat ze heeft ontdekt. Ze weet dat hij haar moeder heeft vermoord. Maar ze vraagt zich af waarom. Omdat haar moeder haar mishandelde of omdat ze op de leeftijd was gekomen om haar moeder te vervangen? Ze krijgt geen antwoord, dus haalt ze de trekker over.

Het mysterie

D.D. bekijkt de opnames waarop te zien is dat Ethan het gebouw van de krant was binnen gegaan. Maar Ethan vertelt niet over wat hij er gedaan heeft, hij beweert zelfs niets te weten over de computer van Jason. Op de hotelkamer van Max hadden ze wel bewijzen gevonden die te maken hadden met de moorden op de twee mannen. Max had geschoten op Jason, maar Sandra had hem uit noodweer neergeschoten. Conclusie, D.D. heeft drie lijken maar niemand om te arresteren, want Sandra had haar ervan overtuigd dat Jason haar nog nooit pijn had gedaan en ze had spijt getoond van alle ellende die ze veroorzaakt had. Wat Sandra niet had verteld, is dat ze meer lijkt op haar vader dan ze wil toegeven. Max had iemand vermoord om Jason erbij te lappen en zij had Wayne vermoord, die een bedreiging was voor haar gezin, om haar vader erbij te lappen.

Hoofdpersonen

Sandra Jones

Sandra is afkomstig uit Atlanta. Ze is drieëntwintig jaar, de moeder van de vierjarige Ree en de vrouw van Jason. Samen hebben ze een rode kater, Mr. Smith, die de grote vriend van Ree is. Sandra werkt als lerares. Ze heeft geen evidente jeugd gehad met een moeder, die meer van de alcohol hield, dan van haar man en dochter. Haar moeder deed verschrikkelijke dingen met haar en haar vader had Sandra nooit geholpen of verdedigd. Op haar vijftiende stierf haar moeder.

D.D. Warren

Ze is een aantrekkelijke blondine. Als achtendertigjarige vrijgezel leeft ze voor haar werk en is ze een toegewijde inspecteur, bij de afdeling moordzaken. Daar werkt ze ondertussen al acht jaar.

Jason Jones

Hij is journalist voor de Boston Daily, waar hij de avonddienst draait. Jason is een knappe, gereserveerde man, maar zijn ogen zijn leeg, zonder enige emotie. Hij heeft geen contact meer met zijn ouders en zusje. Op zijn achttiende verjaardag was hij naar de bank geweest om het geld af te halen dat hij geërfd had en dan was hij nooit teruggekeerd naar zijn ouders.

Brian Miller

Hij is een efficiënte man, die zijn werk doet zoals D.D. het graag heeft. Hij is niet groot en heeft dunnend bruin haar. Miller heeft drie zonen tussen zeven en elf jaar.

Aidan Brewster

Hij is een lange jongen van begin twintig en de buurman van Sandra en Jason. Hij werkt als automonteur. Wanneer zijn stiefvader had ontdekt dat Aidan verliefd was op zijn dochter, had hij de politie ingelicht. Hij heeft dan ook twee jaar in de gevangenis gezeten.

Max(well) Black

Hij is de vader van Sandra. Max is een aantrekkelijke man, hij heeft vrolijk twinkelende blauwe ogen en een stralende glimlach. Maar hij is ook rijk, charmant en invloedrijk. Hij is een gerespecteerde rechter met een groot ego, mensen hebben onmiddellijk vertrouwen in hem.

Symbolen en motieven

Twijfel

Het is voor Sandra niet duidelijk of ze samen met Jason wel echt een gezin vormt. Ze was met Jason getrouwd om aan haar vader te ontsnappen. Maar ook Jason heeft zijn twijfels, zo is hij niet zeker of Sandra van hem houdt. Hij weet dat zijn vrouw hem al verschillende keren heeft bedrogen met andere mannen.

Zorgen

Jason maakt zich zorgen om zijn dochter, die meer en meer haar mama mist.

Woede

Jason is kwaad omdat hij niet weet waar zijn vrouw is en wat er met haar is gebeurd. En daarnaast maakt hij zich ook zorgen om de veiligheid van zijn dochter.

Titelverklaring en boekomslag

De titel De leugenaar is een verwijzing naar de vraag die je constant bezighoudt in dit boek: wie vertelt nu wel of niet de waarheid of houdt informatie achter? De boekomslag toont een verwelkte roos, die dan weer terugkomt in de dromen van Sandra of de geur die naar boven komt als ze aan haar moeder denkt.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 384 bladzijden, die verdeeld zijn over 37 hoofdstukken. Het verhaal geeft de standpunten van D.D. Warren, Jason en Max, die in de derde persoon zijn geschreven en Sandra Jones en Aidan, die in de ik-persoon zijn geschreven.

Thema

Dingen die gebeurd zijn kunnen nooit meer ongedaan worden gemaakt.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Boston.

Evaluatie

De schrijfstijl van Lisa Gardner is eenvoudig en nodigt steeds uit om verder te lezen omdat het boek vanuit verschillende perspectieven geschreven is. De spanning wordt goed opgevoerd dankzij de hoofdstukken waarin het standpunt van Sandra aan bod komt, hierin krijgt de lezer altijd iets meer te weten over wat er precies gebeurd is, maar pas op het einde weet je alles. Een schitterende thriller met niet te veel personages, wat het lezen aangenaam maakt. Minpuntje is het einde, waar opeens alles snel moet gebeuren en de lezer veel info moet verwerken op slechts enkele pagina's.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag Loverboys, Helen VreeswijkMet Loverboys stelt schrijfster Helen Vreeswijk wederom een maatschappelijk dilemma aan de kaak. Ze beschrijft op realis…
Boekverslag: David Baldacci 'Duister lot'Boekverslag: David Baldacci 'Duister lot'Duister lot is een thriller geschreven door de Amerikaanse David Baldacci. Hij is bekend voor zijn reeksen met John Pull…

Boekverslag 'Dagen van schaamte' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Dagen van schaamte' van Lieneke DijkzeulAls zorgondernemer Pieter Elting wordt ontvoerd, denkt hij dat het de ontvoerders om zijn geld is te doen, maar dat blij…
Boekverslag "Julien" van Owen DonkersBoekverslag "Julien" van Owen DonkersJulien Korver gaat naar Amerika samen met zijn vrouw Simone. Zij wil er promoveren, hij wil er een bijbaantje nemen om i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: House of Books B.V.
 • Boek - Lisa Gardner 'De leugenaar' (ISBN: 978 90 443 2710 6) - gelezen op 28/12/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.