Boekverslag "Julien" van Owen Donkers

Boekverslag "Julien" van Owen Donkers Julien Korver gaat naar Amerika samen met zijn vrouw Simone. Zij wil er promoveren, hij wil er een bijbaantje nemen om in alle rust aan zijn gedichten te kunnen werken. Maar al snel merkt hij dat niemand op hem zit te wachten in het land van de onbegrensde mogelijkheden. En dan heeft hij nog geluk, het pizzarestaurant waar hij terecht kan werkt met illegalen die slecht krijgen betaald, terwijl Julien legaal is en gewoon betaald krijgt. Hij begint zich steeds meer te ergeren aan het systeem, waar anders zijn niet op prijs wordt gesteld en waar niets is wat het lijkt. Zijn droombeeld van Amerika brokkelt steeds meer af tot er niets van overblijft.

Inhoud boekverslag


Algemene informatie

  • Titel: Julien
  • Auteur: Owen Donkers
  • Geboortedatum: 1977
  • Eerste druk: 2009
  • Uitgeverij: Thomas Rap
  • Omslagillustratie: Bloemendaal & Dekkers
  • Aantal pagina's: 91
  • ISBN: 978 90 6005 780 3

Samenvatting Julien

Julien Korver

Hoofdpersoon Julien Korver verhuist samen met zijn vrouw Simone naar Amerika, zij hoopt in New York te promoveren en hij wil een dichtbundel schrijven. Korver neemt in de tussentijd een bijbaantje om wat meer te besteden te hebben. Maar na verloop van tijd ontdekt hij dat niemand op hem zit te wachten in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Hoe anders had hij zich Amerika voorgesteld. Hij kende Amerika uit films, muziek en bekende muziekseries en natuurlijk was Amerika ook het land van de ruimte. Julien probeert zo goed mogelijk te integreren en nog Amerikaanser dan de Amerikanen zelf te zijn, helaas krijgt hij bij het solliciteren afwijzing na afwijzing. Hij komt erachter dat hij niet in een hokje past, een buitenlander waar ze in Amerika niet op zitten te wachten.

Joe's Pizza

Uiteindelijk krijgt hij een baan bij Joe's Pizza, een pizzarestaurant waar hij samenwerkt met een paar illegale collega's die door zijn baas zwaar worden onderbetaald. Julien heeft een werkvergunning en krijgt een normaal salaris, in tegenstelling tot zijn collega's. Omdat ze illegaal zijn kunnen ze daar niets tegen beginnen. Horeca-ervaring heeft Korver in Nederland opgedaan bij McDonald's toen zijn studie niet bracht wat hij ervan had verwacht.

Iedereen doet maar wat in het restaurant, het is er smerig en oude pizza's worden gewoon weer tussen de nieuw gemaakte pizza's in de vitrine gestopt. Verder is er een vage verbouwing bezig, waardoor het restaurant er als een bouwput uitziet. Alles wat met de pizzeria te maken heeft is slecht geregeld of helemaal niet geregeld, want zijn baas kan het niet schelen, hij is alleen geïnteresseerd in geld verdienen en om, als hij genoeg heeft gespaard, weer terug te gaan naar Sicilië waar hij vandaan komt. Dat geld verdient zijn baas niet overdag, dan komen er niet zoveel mensen. Zijn omzet behaalt hij rond middernacht als er dronken studenten komen die alles eten en die door Joe worden afgezet. De medewerkers blijven nooit lang, het is een komen en gaan van nieuwe mensen. Alleen de Mexicaan Rui blijft, hij krijgt net als Julien zijn loon, weliswaar cash, want officieel bestaat Rui niet. Ook werkt er een zekere Andy, een alcoholist uit El Salvador, die vaker in de gevangenis te vinden is dan daarbuiten. Hij werkt dan wel met ze samen, hij zal altijd een buitenstaander blijven, hij is niet één van hen.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Julien de schrijver
Als Julien een baantje heeft gevonden kan hij eindelijk de rust opbrengen om gedichten te schrijven. Tijdens het schrijven van zijn gedichten krijgt Korver vaak gezelschap van een chipmunk, een wangzakeekhoorn die rondscharrelt in de tuin, hij noemt de chipmunk Odin. Het publiceren van zijn gedichten loopt niet zoals hij had verwacht en hij begint zich steeds meer te ergeren aan Amerika en zijn bewoners, onpersoonlijk, kortzichtig en druk als ze volgens hem zijn. De tijd die hij doorbrengt met het schrijven van gedichten is een protest tegen die oppervlakkigheid, Julien wil juist stil blijven staan bij zaken die de moeite waard zijn. Zijn droombeeld van Amerika brokkelt steeds meer af: "Het is niet wat het lijkt, dit land. Het is niet echt. Het is een kermistent vol bedriegerij."

Personen

Julien Korver is de hoofdpersoon, de andere personen die in het boek een rol spelen zijn Simone zijn vrouw, zijn baas Joe en van de reeks wisselende collega's de optimistische Mexicaan Rui die wel blijft en alcoholist Andy die ondanks alles droomt over een betere toekomst.

Symbolen en motieven

De bijbaan van Julien versterkt zijn gevoel van teleurstelling en onmacht, want het schrijverschap wil niet van de grond komen, terwijl het heel goed gaat met de carrière van zijn vrouw Simone. Toch gaat het boek ook over zijn passie voor het schrijven en is het tegelijkertijd een protest tegen Amerika. Het land waar schijnbaar alles kan blijkt een preuts land, waar niets is wat het lijkt. "Het land waar je niemand bent, alleen een potentiële klant. Waar het systeem overheerst is geen plaats voor originaliteit." Opmerkelijk is het stukje tekst over Mickey Mouse en Donald Duck waarin Julien vertelt dat Amerikanen dol zijn op Mickey Mouse, die geen echt persoon is, maar een braaf type dat nooit iets verkeerd doet. In zijn beleving houden Amerikanen niet van de chagrijnige Donald Duck die scheldt en vloekt, een anti-held. Het in Nederland zo geliefde weekblad bestaat in Amerika trouwens ook niet. Julien maakt verder de vergelijking met een kraakhelder venster waardoor je alles aan je voorbij kunt zien trekken, naarmate de tijd voorbijgaat ontstaan er steeds meer krassen en barsten waardoor het hele venster uiteindelijk in elkaar dondert en de ruit vergaat tot stof.

Titelverklaring Julien

In de roman gaat het om de belevenis van hoofdpersoon Julien Korver, die samen met zijn vrouw Simone naar Amerika verhuist. Hij probeert er zijn draai te vinden en wil er in alle rust werken aan zijn gedichten. Wij zien Amerika en de inwoners door zijn ogen.

Thema

Het is duidelijk dat de hoofdpersoon Amerika niet hoog heeft zitten, het is een regelrechte aanklacht tegen het systeem. Ook speelt uitzichtloosheid een rol. Julien bevindt zich in een luxe positie, hij kan rondkomen van zijn parttime baan en de reserves van Simone, de illegale collega's daarentegen werken lange dagen voor een schijntje en krijgen soms niet eens uitbetaald. Zicht op een betere toekomst hebben ze niet, ze worden uitgebuit en niet als mens gezien.

Plaats, tijd en perspectief

De roman wordt door de ik-persoon verteld, de hoofdpersoon in het verhaal. Het verhaal speelt zich af in New York eind jaren tachtig, begin jaren negentig en wordt chronologisch verteld, al grijpt Julien in het boek af en toe terug naar de reden van het vertrek uit Nederland van hem en zijn vrouw Simone. Destijds was men al bezig met de bouw van de muur tussen de VS en Mexico die anno 2020 nog niet af is en waarschijnlijk ook nooit af zal komen.

Evaluatie

Voor een debuutroman niet slecht, de schrijver zeurt soms wat teveel door over Amerika al heeft dit ook een functie als uiting van onmacht en machteloosheid. Het is duidelijk dat hij zijn eigen leven beschrijft in de VS, waar hij vijf jaar woonde. Grappig dat hij in zijn roman korte gedichten verstopt, misschien wel de gedichten die werden afgewezen. Owen Donkers schrijft toegankelijk en duidelijk, door zijn manier van beschrijven zie je de smerige pizzeria gewoon voor je, dat geldt zeker voor de mooie beeldspraak die hij gebruikt om zijn kijk op Amerika te ventileren.

Over Owen Donkers

Owen Donkers is geboren in 1977 in Nieuwegein. Hij studeerde korte tijd in Groningen, waar hij eveneens een paar jaar werkte. Na een vijfjarig verblijf in de VS woonde hij een tijd in Frankrijk, anno 2020 woont Owen Donkers in Bennekom. In 2011 kwam zijn roman Calippo cola uit, vervolgens IJsbrood in 2013 en Dryocopus in 2018. Van het schrijven heeft Donkers zijn beroep gemaakt, naar eigen zeggen is dat het enige dat hij ook echt kan.

Zijn hobby hardlopen is de grote inspiratiebron voor zijn schrijverschap. Donkers is niet snel tevreden, hij herschrijft zijn teksten tig keer en ook boeken herleest hij meerdere malen omdat hij elke keer nieuwe zaken ontdekt die hem de vorige keer niet waren opgevallen.
© 2018 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag 'Dryocopus' van Owen DonkersBoekverslag 'Dryocopus' van Owen DonkersDe roman gaat over een jonge schrijver uit Nederland die met zijn vrouw Pauline verhuist naar Frankrijk, hij wil zich da…
Boekverslag 'IJsbrood' van Owen DonkersBoekverslag 'IJsbrood' van Owen DonkersIJsbrood gaat over een gewoon gezin bestaande uit een vader, moeder en twee kinderen. Op een dag is de moeder verdwenen,…
Boekverslag 'Calippo cola' van Owen DonkersBoekverslag 'Calippo cola' van Owen DonkersCalippo cola is het verhaal van een schooljongen die bij een champignonfabriek gaat werken om zijn honkbaluitrusting te…
4 november in de geschiedenis: Wilfred Owen, Rabin en Obama4 november in de geschiedenis: Wilfred Owen, Rabin en ObamaWelke historische gebeurtenissen hebben in de loop der eeuwen plaatsgevonden op 4 november? Het was onder meer de datum…

Boekverslag: Lisa Gardner 'De leugenaar'Boekverslag: Lisa Gardner 'De leugenaar'De leugenaar is het derde deel van de reeks met D.D. Warren als hoofdpersoon van de Amerikaanse thrillerschrijfster Lisa…
Boekverslag: James Patterson 'Achtste bekentenis'Boekverslag: James Patterson 'Achtste bekentenis'Achtste bekentenis is het achtste deel in de serie van de Women's murder club van de Amerikaanse thrillerschrijver James…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: boekomslag uitgeverij Thomas Rap
  • Boek Julien
  • https://www.tzum.info/2013/09/interview-owen-donkers-auteur-van-ijsbrood-het-liefst-tussen-jeroen-brouwers-en-louis-paul-boon/
  • https://www.leestafel.info/owen-donkers
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 28-12-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.