Boekverslag: James Patterson 'Achtste bekentenis'

Boekverslag: James Patterson 'Achtste bekentenis' Achtste bekentenis is het achtste deel in de serie van de Women's murder club van de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson in samenwerking met Maxine Paetro. Politieagente Lindsay Boxer wordt samen met haar drie vriendinnen weer geconfronteerd met allerlei bizarre omstandigheden. Eerst en vooral is er de zaak van de vermoorde dakloze Bagman Jesus, wat Cindy intrigeert en waarmee ze Lindsay en haar partner Rich Conklin constant lastigvalt. Maar zij hebben hun handen al vol met de zoektocht naar een seriemoordenaar, die gelinkt is aan verschillende onopgeloste moorden uit de jaren tachtig.

Gegevens

 • Oorspronkelijke titel: The 8th Confession
 • Nederlandstalige titel: Achtste bekentenis
 • Auteurs: James Patterson en Maxine Paetro
 • Reeks: Women's Murder Club (8)
 • Eerst druk in het Engels: 2009
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2009
 • Vertaling: Paul Witte
 • Aantal pagina's: 335
 • ISBN: 978-90-234-41-953

Samenvatting

Lindsay

Politieagente Lindsay Boxer wordt samen met haar partner Rich Conklin, naar een ontploffing van een schoolbus gestuurd. Het dodenaantal is hoog, maar gelukkig zijn er geen kinderen bij betrokken. De bus werd gebruikt als een speedlab. Meer kunnen Lindsay en Conklin niet uitzoeken, want ze krijgen een andere zaak als prioriteit.

Ethan en Isa zijn een bekend koppel in de High Society van San Francisco, die dood worden gevonden. Ze ontdekken dat er niet is ingebroken, dus de mogelijke dader zou tussen het huispersoneel kunnen zitten. Op basis van de autopsie van Claire, de beste vriendin van Lindsay, is het echter niet duidelijk of er sprake is van moord of zelfmoord. Een ding is zeker, de slachtoffers zijn gestorven aan vergiftiging.

Cindy

Cindy is een journaliste en een vriendin van Lindsay, die geïnteresseerd is in de vermoorde dakloze man, Bagman Jesus. Ze is ervan overtuigd dat dit een goed artikel kan worden en neemt onmiddellijk contact op met Lindsay. Lindsay is niet onder de indruk van het verhaal van de dode zwerver en Cindy beslist zelf op onderzoek te gaan. Ze ontdekt dat Bagman Jesus, Rodney Booker is. Zijn ouders vertellen haar dat hij een huis heeft, dus waarom hij als een dakloze door het leven ging is helemaal niet duidelijk.

Yuki

Yuki, de derde vriendin van Lindsay die werkt als juriste, is goed voorbereid om haar slotpleidooi te houden in de zaak van de vijfentwintigjarige Stacey Glenn. Yuki is ervan overtuigd dat Stacey haar ouders zonder reden op een gruwelijke manier heeft aangevallen. En ze wil dan ook maar een ding, gerechtigheid. Ze heeft een getuige, die heel belangrijk is voor deze zaak, de moeder Rose Glenn, die de aanslag had overleefd. Maar Phil Hoffman, de advocaat van Stacey, heeft ook een sterk pleidooi, waardoor het spannend wordt wat de uitspraak zal worden.

Wanneer ze na het pleidooi in alle haast de straat oversteekt, wordt Yuki door een auto geraakt, waardoor ze in het ziekenhuis terechtkomt. Daar valt ze voor de charmes van dokter John Chesney.

Lindsay

Wanneer er nog een lijk wordt ontdekt, die op dezelfde manier is omgekomen als het koppel is het duidelijk dat er wel degelijk sprake is van moord. Het nieuwe slachtoffer was de drieëndertigjarige Sara Needleman, een bekende modeontwerper. Al snel ontdekken Lindsay en Conklin dat Sara veel vijanden had, waardoor het niet evident wordt om de moordenaar te vinden. Een van de mensen die ze bevragen is Pet Girl, die verschillende sleutels heeft van haar cliënten, waarvoor ze de honden uitlaat. Ze lijkt de ideale moordenaar, maar Lindsay ziet niet direct een motief.

Lindsay hoopt dat Simon McCorkle die bekendstond als St. Jude, hen verder kan helpen. Hij is verantwoordelijk voor onopgeloste zaken en vertelt hen over enkele moorden, waarvan de slachtoffers allemaal uit de betere kringen kwamen. Er was nooit een spoor van kwade opzet gevonden tot de moordenaar op de plaats delict van zijn laatste slachtoffer, Christopher Ross, zijn ongebruikelijke moordwapen achterliet. De slachtoffers waren namelijk allemaal met een slang vermoord.

De kans is groot dat de moordenaar uit 1982 dezelfde is als de persoon die ze nu zoeken. De slangenbeet bezorgt het slachtoffer een gif dat ervoor zorgt dat het slachtoffer niet kan ademen. En het gif wordt zo snel afgebroken, zodat een toxicologisch onderzoek niets oplevert.

Yuki

Yuki verneemt dat Stacey Glenn effectief de doodstraf heeft gekregen. Niet zoals zij het had voorzien, maar in de doucheruimte van de gevangenis was er gevochten en Stacey is er vermoord.

Yuki was naar het ziekenhuis teruggegaan om Doc na het auto-ongeluk terug te zien. En niet veel later waren ze een koppel. Ze was dolgelukkig maar nu twijfelt ze nadat hij haar had verteld dat hij vroeger een meisje was. Yuki weet niet wat ze moet doen en hoe ze hiermee moet omgaan.

Lindsay

Lindsay en Conklin checken een tip, die misschien wel interessant kan zijn. Het gaat over de barkeeper Henry Wallis, die reeds was veroordeeld voor huiselijk geweld en mishandeling. Hij is ook oud genoeg om de moorden uit de jaren tachtig gepleegd te hebben. Na een achtervolging reed Henry met zijn auto een ravijn in en wordt dood teruggevonden. De kans zit erin dat de moorden nu stoppen. Of was Henry gewoon op de vlucht gegaan uit angst en had hij en er op een stomme manier een einde aan gemaakt?

Niet veel later worden twee dode mannen teruggevonden. Het gaat over een huisknecht en Brian Caine. Claire ontdekt tijdens de autopsie niet alleen een slangenbeet, maar ook de slang. Lindsay, die ook aanwezig is, slaagt erin om het dier te doden.

Bagman Jesus

Over Rodney Booker ontdekken Cindy en Lindsay dat hij had gestudeerd en in een vredesmacht had gediend. Maar daarna werd hij een crackdealer met een netwerk van jonge meisjes die zijn crack dealden. Lindsay slaagt erin een van deze meisjes, Sammy, te ondervragen. Sammy vertelt haar dat Rodney een wrede man was die meisjes drugs gaf om seks met hem te hebben. Sammy's vader is Neil Pincus, die samen met zijn broer een advocatenkantoor heeft. Tijdens de ondervraging ontdekken ze dat haar vader een pistool bezit, dat lijkt op het moordwapen waarmee Bagman Jesus is gedood.

Lindsay is ervan overtuigd dat ze nog meer gaan ontdekken over Rodney Booker en onderzoekt samen met haar partner al zijn spullen. Daar ontdekken ze het aankoopbewijs van een oude schoolbus. Nu weten ze ook wie de eigenaar van het rijdend speedlab was.

Pet Girl

Ondertussen is Lindsay verder op zoek gegaan naar de seriemoordenaar en ze ontdekt dat de vrouwelijke slachtoffers in dezelfde klas hadden gezeten als Pet Girl. Daarnaast had Pet Girl ook nog een andere link. Zij was de onwettige dochter van Christopher Ross, die dood was teruggevonden met een slang in zijn bed in 1982. Na de dood van Christopher had hij zijn vrouw Pet Girl en haar moeder, die het huishouden deed, uit huis gesmeten.

Norma Johnson is de echte naam van Pet Girl. Ze had die bijnaam gekregen van de rijkeluismeisjes, die ooit haar schoolkameraadjes waren. Samen met Conklin gaat Lindsay naar Pet Girls woning. Wanneer ze geen reactie horen breken ze binnen. Daar worden ze verrast door Pet Girl, die een slang vasthoudt, daarnaast had ze ook een paar slangenbassins omvergetrokken, waardoor er slangen zijn ontsnapt. Wanneer Pet Girl probeert te ontsnappen, wordt Conklin gebeten door de slang die ze vast had. Maar Lindsay slaagt erin om Pet Girl in de boeien te slaan, terwijl ze bij haar partner blijft tot de ambulance er is.

Tijdens de ondervraging geeft Pet Girl onmiddellijk toe dat ze iedereen had vermoord, ook Oliver Mc Kenzie, haar laatste vriendje. Maar ze is ervan overtuigd dat ze haar slachtoffers veel minder had laten lijden, dan dat zij zelf had moeten verduren. De grootste verrassing komt wanneer Pet Girl vertelt dat haar vader, Christopher Cross, geen slachtoffer was, maar dat hij zelf de moorden had gepleegd in 1982. Hij had haar zelfs verteld wie hij had vermoord. Ze had zijn voorbeeld gevolgd en was zelf een seriemoordenaar geworden.

Niemand zal ooit weten of haar vaders dood een ongeluk was of zelfmoord. Maar in ieder geval kan McCorkle nu enkele onopgeloste zaken sluiten en Pet Girl wordt gestraft voor de verschillende moorden die ze zelf gepleegd had. En het belangrijkste, Conklin heeft de slangenbeet overleefd en is herstellende.

Bagman Jesus

Wanneer een van de meisjes van Bagman Jesus wordt opgepakt met het pistool van Neil Pincus, vertelt het meisje dat ze het van haar vriendin Sammy had gekregen en die had het van haar vader gestolen, die Bagman Jesus had vermoord. Wanneer Lindsay en Conklin Neil willen arresteren, krijgen ze van zijn broer Alan te horen dat hij Bagman Jesus had vermoord. Lindsay is ervan overtuigd dat de broers het samen hadden gedaan, dus pakken ze beide broers op. Maar Lindsay realiseert zich dat de broers het slim hadden aangepakt, want beide broers beweren dat ze het alleen hadden gedaan, dus reden genoeg om een jury te doen twijfelen. Het wordt nog erger wanneer een hele groep van vrijwilligers zich verzamelen voor het kantoor van de broers en een voor een melden dat zij Bagman Jesus hadden doodgeschoten. Sammy komt ook haar vader en oom helpen door te zeggen dat ze hem had vermoord. Het is duidelijk dat er nooit een veroordeling zal komen, aangezien iedereen de moordenaar beschermt.

Yuki zou weggaan naar haar oom om wat afstand te nemen van Doc, maar ze krijgt een zaak, die voor een salarisverhoging zou zorgen. Maar ze zou er ook haar werk aan hebben, want ze krijgt de zaak Bagman Jesus, met acht verdachten en geen getuigen. Dit zou haar in ieder geval Doc doen vergeten.

Pet Girl

Terwijl Pet Girl op haar bed ligt in de gevangenis, denkt ze terug aan de avond dat haar vader de kant had gekozen van zijn vrouw, die niet wou dat zijn dochter rondhing in hun huis. In een woedeaanval had Pet Girl een slang in het bed van haar vader en zijn vrouw achtergelaten, in de hoop dat zijn vrouw zou sterven. Ze was verdrietig geweest toen haar vader het slachtoffer was geweest, maar ze had er in ieder geval geen spijt van.

Hoofdpersonen

Lindsay Boxer

Ze werkt samen met Rich Conklin en heeft een relatie met Joe. Hij had gewerkt als plaatsvervangend directeur Binnenlandse veiligheid en was de beste antiterrorismeman van Washington. Maar dit had hij allemaal opgegeven om samen met Lindsay te zijn.

Rich Conklin

Hij is de partner van Lindsay goedgebouwd en een jaar of dertig.

Cindy Thomas

Ze werkt op de misdaadredactie van de Chronicle.

Claire

Claire en Lindsay zijn heel goede vriendinnen. Ze is een mollige Afro-Amerikaanse die net moeder is geworden. Lindsay is de peetmoeder van haar kind. Claire is de belangrijkste patholoog-anatoom van San Francisco.

Bagman Jesus

Hij kon goed met mensen omgaan en werd beschouwd als een soort heilige bij de daklozen.

Pet Girl

Pet Girl werkt als hondenuitlaatster bij rijke mensen. Ze is negenendertig jaar oud, maar ziet er tien jaar jonger en onopvallend uit. Ze had een relatie gehad met de recentelijk overleden rockster McKenzie. Iedereen dacht dat hij aan een overdosis was gestorven, maar Pet Girl had hem zelf vermoord. Ze is de onwettige dochter van een getrouwde man.

Simon McCorkle

Twintig jaar geleden was hij in zijn rug geschoten en vanaf zijn middel verlamd.

Symbolen en motieven

Obsessie

Cindy is helemaal bezeten door de zaak van de vermoorde Bagman Jesus. Ze is er constant mee bezig en het is ook het enige onderwerp waarover ze kan praten.

Jaloezie

Lindsay had ooit een relatie gehad met haar partner Conklin. En ondanks dat ze van Joe houdt, heeft ze het moeilijk dat haar vriendin Cindy een stel met hem vormt.

Wraak

Pet Girl heeft steeds in de schaduw van anderen geleefd en heeft de minachting en de hypocrisie van de rijke mensen rondom haar moeten verdragen. Maar nu ze volwassen is, kan ze eindelijk wraak nemen en bewijzen dat ze een echte dochter van Christopher Ross is.

Geluk

Pet Girl is gelukkig in de gevangenis. Ze was voor zichzelf opgekomen en nu wordt ze gerespecteerd en krijgt ze al wat ze wil, een bed, eten en rust in haar hoofd.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Suzie, Jack, John, Brendan en Alex. Het bestaat uit 335 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog, 4 delen, 112 hoofdstukken en een epiloog. De proloog heeft als titel De bushalte en de delen hebben ook hun eigen titel, Deel een: Bagman Jesus, Deel twee: De bovenlaag, Deel drie: Alle dagen feest, Deel vier: Doc en de epiloog: Ten langen leste gelukkig. Het verhaal geeft het standpunt van Louise Lindenmeyer, Cindy Thomas, Yuki, Phil Hoffman (advocaat van Stacey Glenn), Pet Girl en Rich Conklin, die in de derde persoon is en Lindsay Boxer in de ik-persoon geschreven.

Thema

Het verleden achtervolgt je vroeg of laat.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in San Francisco en Santa Rosa.

Evaluatie

Achtste bekentenis is een leuke, onderhoudende thriller, maar ook niet meer. Het verhaal bevat korte hoofdstukken, die het standpunt geven van de verschillende vrouwelijke hoofdpersonen. De vele verhaallijnen zorgen voor verwarring en geven veel plotwissels, waardoor het soms verwarrend overkomt. Ook heeft het verhaal niet veel diepgang, maar het is perfect leesvoer voor tussendoor.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Women’s Murder ClubDe Women’s Murder ClubDe Women’s Murder Club is een boekenserie, geschreven door James Patterson. De serie gaat over Lindsay Boxer en haar vri…
Boekverslag: James Patterson & Maxine Paetro 'Het elfde uur'Boekverslag: James Patterson & Maxine Paetro 'Het elfde uur'Het elfde uur is het elfde deel van de reeks Women's Murder club van het schrijversduo James Patterson & Maxine Paetro m…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: James Patterson 'De eerstverlorene'Boekverslag: James Patterson 'De eerstverlorene'De eerstverlorene is het eerste deel uit de reeks Women's Murder Club met Lindsay Boxer en haar vriendinnen in de hoofdr…

Boekverslag "Julien" van Owen DonkersBoekverslag "Julien" van Owen DonkersJulien Korver gaat naar Amerika samen met zijn vrouw Simone. Zij wil er promoveren, hij wil er een bijbaantje nemen om i…
Boekverslag: Dan Brown 'Oorsprong' (Robert Langdon 5)Boekverslag: Dan Brown 'Oorsprong' (Robert Langdon 5)Oorsprong is het vijfde deel waarin Robert Langdon zoals altijd voor een groot mysterie staat, die hij met de hulp van d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: De Bezige Bij
 • Boek - James Patterson 'Achtste bekentenis' (ISBN: 978-90-234-41-953) - gelezen op 21/12/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.