Boekverslag: James Patterson & Maxine Paetro 'Het elfde uur'

Boekverslag: James Patterson & Maxine Paetro 'Het elfde uur' Het elfde uur is het elfde deel van de reeks Women's Murder club van het schrijversduo James Patterson & Maxine Paetro met de vriendinnen Lindsay, Claire, Yuki en Cindy in de hoofdrol. Rechercheur Lindsay Boxer zou moeten genieten van haar zwangerschap, maar door twee zaken komt haar privéleven op de achtergrond. Zo wordt ze geconfronteerd met Revenge, een man die op zijn manier de veiligheid van de stad wil garanderen. En in de tuin van een bekende acteur worden twee hoofden gevonden. Ze hoopt zo snel mogelijk de daders te vinden samen met haar vriendinnen, die samen Women's Murder club vormen.

Gegevens

 • Originele titel: 11th Hour
 • Titel: Het elfde uur
 • Reeks: Women's Murder Club (11)
 • Auteurs: James Patterson en Maxine Paetro
 • Eerste druk: 2012
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2012
 • Vertaling: Noë Wildmar
 • Aantal pagina's: 271
 • ISBN: 978 90 234 7514 9

Samenvatting

De hoofden

De rechercheurs Lindsay en Rich worden naar het immense landhuis Eliisworthcomplex gestuurd, na een melding van twee doden. Daar aangekomen vinden ze op de patio twee afgehakte hoofden. Het ene hoofd is duidelijk van een vrouw en het andere is enkel een schedel. Het Engels echtpaar Nigel en Kate Worley, dat tien jaar geleden naar de Verenigde Staten was gekomen en werkt in het landhuis, had de hoofden gevonden. Hun dochter Nicole is bioloog, maar was niet aanwezig op het ogenblik dat de hoofden werden gevonden.

Het Eliisworthcomplex is eigendom van Harry Chandler, een bekende acteur. Enkele jaren geleden was hij de hoofdverdachte voor moord op zijn vrouw, maar werd uiteindelijk onschuldig verklaard bij gebrek aan bewijzen omdat haar lichaam nooit werd gevonden.

Revenge

Eerder waren Lindsay Boxer en haar partner Rich Conklin door hun baas Brady op de hoogte gebracht over Chaz Smith, een undercoveragent, die op professionele manier vermoord was. Nu ze Brady op de hoogte brengt over de hoofden krijgt ze de mogelijkheid om aan beide zaken te werken, waar ze stiekem al had op gehoopt. Brady laat haar ook weten dat hij er bijna zeker van is dat de dader, die ondertussen de naam Revenge heeft gekregen, een agent is.

Van haar vriendin Claire, die werkt als patholoog-anatoom, verneemt Lindsay dat er ondertussen meer schedels in de tuin van het Ellisworthcomplex zijn gevonden. De zeven schedels waren allemaal van vrouwen, maar er was geen verwijzing naar Harry's vrouw. Ze waren begraven in een periode van een aantal jaren. Maar voor de rest weet Lindsay niet waar ze vermoord zijn en wie ze zijn. Aangezien het niet duidelijk is of Harry Chandler achter de verdwijning van zijn vrouw zit of niet, spreekt het voor zich dat Lindsay met hem gaat praten. Maar Harry heeft een alibi, dat onmiddellijk wordt bevestigd door zijn verloofde Kaye.

Terwijl iedereen op zoek is naar zijn identiteit, gaat Revenge verder met het vermoorden van misdadigers. Een getuige had de man beschreven als een doorsnee blanke man, wat iedereen kan zijn. Maar Brady is ervan overtuigd dat Jacobi Revenge is. Toch kan Lindsay het niet geloven dat haar ex-collega en -baas achter de moorden zit. Ze kent Warren Jacobi al tien jaar en ze had genoten van de tijd toen hij haar partner was. Zo hadden ze lief en leed gedeeld en beschouwt Lindsay hem als familie. Maar Brady wil er niets van horen en verplicht Rich en Lindsay om Jacobi in de gaten te houden. Wanneer ze Jacobi aan het schaduwen zijn, ziet hij hen en begrijpt hij direct waarom Lindsay plots met hem de zaak wou bespreken. Hij spreekt hen aan om hen duidelijk te maken hoe groot zijn ontgoocheling is en vooral in Lindsay.

Verkeerde spoor

Ook over Harry komen ze meer te weten, zo had hij een tiental jaren geleden een relatie gehad met Janet. Wat er nu voor zorgt dat haar man, Nigel en Harry niet de beste vrienden zijn. Maar ze vinden niets dat erop wijst dat een van de twee mannen de moorden hebben gepleegd.

Via haar oude therapeut krijgt Lindsay een persoonlijk dossier van William Randall in handen. Ze vertelt Brady en Rich het verhaal over Randalls obsessie voor drugdealers sinds zijn oudste zoon een overdosis heroïne heeft overleefd maar nu moet verder leven met zwaar beschadigde hersenen. Brady geeft direct zijn akkoord om Randall te volgen.

William Randall wordt tegengehouden, wanneer hij Jimmy Lesko wil vermoorden. Maar hij wil niet meewerken en schiet onmiddellijk op de agenten, waaronder Brady. Jimmy Lesko schiet hij dan twee keer in de borst. Lindsay kan niet anders dan terugschieten. Brady's toestand is stabiel na een operatie en Randall overlijdt niet veel later.

Samen met de hulp van haar vriendinnen ontdekt Lindsay dat de vrouwen allemaal vermoord waren in het landhuis. Met wat zoeken ontdekt ze samen met Rich de plek waar het bloedbad had plaatsgevonden. Daar vinden ze verdovingsmiddelen dat door dierenartsen worden gebruikt. Lindsay moet onmiddellijk denken aan de sympathieke zesentwintigjarige Nicole Worley, die ze even had ontmoet en die bij Wildlife Rescue werkt. Claire en haar collega vinden er een vrieskist gevuld met lichaamsdelen. Ze hopen hier bewijsmateriaal van de dader te vinden, om zo de slachtoffers te wreken.

Wanneer Rich en Lindsay Nicole arresteren begint haar moeder te roepen dat zij het gedaan had en niet haar dochter. Nicole lacht en overtuigt haar moeder dat de politie hen niets kan maken. Tijdens de ondervraging ontkent Nicole iets te maken te hebben met de moorden tot Harry Chandler zelf vraagt wat er gebeurd is. Nicole geeft onmiddellijk toe dat ze de vrouwen heeft vermoord. Cecily was de eerste vrouw die ze had vermoord om haar moeder te wreken, nadat Harry hun relatie had verbroken. Haar moeder Janet had haar geholpen om het lichaam in stukken te zagen en het te begraven in de wildernis.

Hoofdpersonen

Yuki Castellano

Samen met Lindsay, Cindy en Claire vormt ze de Women's Murder Club. Yuki is hulpofficier van justitie en heeft een relatie met Brady, de baas van Lindsay.

Rick Conklin

Hij is de partner van Lindsay, die net als een kleine broer over haar waakt. Rich is verloofd met Cindy.

Cindy Thomas

Als onderzoeksjournalist bij de Chronicle had Cindy zes jaar op de misdaadredactie gewerkt. Ze is een eerlijke en getalenteerde schrijfster, die Lindsay al enkele keren heeft geholpen om misdrijven op te lossen.

Harry Chandler

Hij is een Oscarwinnende acteur en legendarische rokkenjager en womanizer. Harry heeft een zoon met wie hij geen contact meer heeft.

Claire Washburn

Ze is de beste vriendin van Lindsay.

Lindsay Boxer

Ze werkt als rechercheur moordzaken. Lindsay is getrouwd met Joe en samen verwachten ze hun eerste kind.

William Randall

Hij is donkerharing en lang. Hij had vijf jaar bij de narcoticabrigade gewerkt en is al tien jaar in dienst bij zedenzaken.

Symbolen en motieven

Twijfels

Lindsay vraagt zich af of Harry jaren lang vrouwen zou vermoord hebben en ze nonchalant in de tuin begroef met de overtuiging dat niemand hen zou vinden.

Frustraties

Lindsay vindt het vreselijk dat deze onschuldige vrouwen vermoord zijn en ze er niet in slaagt om hen te identificeren en zo hun families op de hoogte te brengen en daarnaast de dader te vinden.

Twijfel

Terwijl ze de zaken probeert op te lossen ontdekt Lindsay dat Joe een verhouding heeft. Ze had zijn minnares, June, aan de lijn gehad die haar had verteld dat Joe van haar hield. Helemaal verward door het gesprek gooit ze haar man buiten en wil niets meer van hem horen. Maar Joe blijft volhouden dat hij geen affaire heeft met June. Alhoewel Lindsay hoopt dat ze Joe kan geloven, slaagt ze er niet in.

Wraak

Aangezien de politie er niet in slaagt om een greep te krijgen op de drugsmisdaad, neemt Revenge het heft in eigen handen en zorgt ervoor dat het voor iedereen weer wat veiliger is.

Titelverklaring en boekomslag

Het elfde uur is een verwijzing naar de titel van het boek dat een van de personages aan het schrijven is. Het is een verwijzing naar de misdaad die pas op het laatste moment wordt opgelost. Op de boekomslag is een vrouw te zien, die in het water ligt en (waarschijnlijk) dood is.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 271 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog, 119 hoofdstukken en 4 delen. De proloog heeft als titel Revenge en de vier delen hebben de volgende titels: Deel een: Het huis van de hoofden, Deel twee: Mediacircus, Deel drie: Vrienden en minnaars en Deel vier: In veilige armen. Het verhaal geeft het het standpunt van Lindsay, dat geschreven is in de ik-persoon en de standpunten van Revenge (Will Randall), Yuki, Rich, Jason Blayney (journalist) en Jimmy Lesko (drugsdealer), die in de derde persoon zijn geschreven.

Thema

Leren we iemand ooit werkelijk kennen?

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden is San Francisco.

Evaluatie

De korte stukken zorgen ervoor dat je snel kan lezen en van het ene standpunt naar het andere gaat. De 2 verhalen lopen mooi door elkaar zonder te storen. Het zit er allemaal in: spanning, liefde, bedrog, leugens, dus perfect voor een thriller. Dit gecombineerd met het talent van James Patterson, zorgt ervoor dat je als lezer snel in het verhaal zit en moeite hebt om het boek naast je te leggen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Women’s Murder ClubDe Women’s Murder ClubDe Women’s Murder Club is een boekenserie, geschreven door James Patterson. De serie gaat over Lindsay Boxer en haar vri…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheu…
Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)James Patterson (1947) is een Amerikaans schrijver, die bij ons bekend is geworden door zijn Alex Cross-reeks en de Wome…

Boekverslag: J.P. Delaney 'Het vorige meisje'Boekverslag: J.P. Delaney 'Het vorige meisje'Het vorige meisje is de eerste thriller die de Britse auteur Tony Strong onder zijn pseudoniem J.P. Delaney heeft geschr…
Boekverslag: 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard PfeijfferBoekverslag: 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard PfeijfferDe schrijver neemt zijn intrek in het historische Grand Hotel Europa. In dit hotel reconstrueert hij zij mislukte relati…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Cargo
 • Boek - James Patterson en Maxine Paetro: Het elfde uur (ISBN: 978 90 234 7514 9) - gelezen op 11/07/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.