Boekverslag: James Patterson 'Belofte maakt schuld'

Boekverslag: James Patterson 'Belofte maakt schuld' Belofte maakt schuld is het eerste deel van de reeks Honeymoon van de Amerikaanse thrillerauteur James Patterson, met O'Hara in de hoofdrol. James Patterson is vooral bekend van zijn Alex Cross-, Private- en Women's murder club-series. FBI-agent O'Hara krijgt de opdracht om de weduwe Nora Sinclair te schaduwen. Op zich een gemakkelijke klus, maar Nora is een knappe vrouw, die er in slaagt om O'Hara in haar web van verleiding te krijgen. De klus zou wel eens zijn leven kunnen kosten.

Gegevens

 • Originele titel: Honeymoon
 • Titel: Belofte maakt schuld
 • Auteur: James Patterson
 • Serie: Honeymoon (1)
 • Eerste druk: 2004
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2005
 • Vertaling: Maaike Bijnsdorp
 • Aantal pagina's: 300
 • ISBN: 978 90 461 1367 7

Samenvatting

Nora die verloofd is met Connor heeft een dubbelleven. Naast Connor is er ook nog Jeffrey Walker, met wie ze getrouwd is. Aangezien ze beiden een drukke baan hebben, vermoeden beide mannen niets. Uiteindelijk moest ze voor haar werk als binnenhuisarchitecte veel reizen, dus zijn ze het gewend dat Nora niet constant bij hen is. Nora heeft daarnaast nog haar eigen appartement, waar ze zelf af en toe naartoe gaat om tot rust te komen en samen met haar vriendinnen Elaine en Allison een vrijgezellen leven leidt.

Wanneer ze terug bij Connor is krijgt hij tijdens het eten krampen en wordt hij lijkbleek. Nora geeft hem een middel om zich wat beter te voelen. Maar hij krijgt stuiptrekkingen en kronkelt van de pijn, tot hij dood neervalt. Het vergif had zijn werk gedaan. Nora weet dat ze nu haar plan goed moet uitvoeren. Ze zorgt dat al het bewijsmateriaal verdwijnt en belt dan hysterisch naar de alarmcentrale. Ze geeft een verklaring aan de politie en dan is ze klaar. Weer een perfecte moord, net als haar man Tom. Het enige wat ze nog moet doen is een deel van het geld van Connor op haar eigen rekening in de Kaaimaneilanden zetten.

Nora start ook de voorbereidingen voor Connors begrafenis, door iedereen op te bellen. Elizabeth, de zus van Connor, is niet overtuigd van Nora's goede bedoelingen. Maar Nora maakt duidelijk dat ze niet geïnteresseerd is in de nalatenschap. Elizabeth zelf erft twee derde van zijn bezittingen, waaronder ook het huis. Wanneer ze hoort dat Nora niet geïnteresseerd is in de erfenis voelt Elizabeth zich schuldig en stelt voor dat Nora in het huis kan blijven tot het verkocht is. Kort na de begrafenis vertrekt Elizabeth en Nora geniet van haar perfecte plan.

Maar dat zal niet lang duren, aangezien tijdens een onderzoek naar het witwassen van drugsgeld de FBI een overdracht van geld naar de Kaaimaneilanden had gevonden. Agent O'Hara krijgt de taak van zijn baas Susan om Nora Sinclair te schaduwen. En hij bedenkt een undercover, waar ze zeker in mee zal gaan.

Craig Reynolds, een verzekeringsagent van de maatschappij Centennial One, brengt verrassend nieuws voor Nora. Ze is de enige begunstigde voor de levensverzekering van Connor, met een waarde van 1,9 miljoen dollar. Nora heeft nooit over de levensverzekering gehoord en begrijpt niet waarom Connor er een heeft afgesloten. Craig legt haar uit dat zijn bedrijf dit had aangeboden bij het afsluiten van een bedrijfsverzekering. Er is echter een probleem, de claim wordt onderzocht omwille van Connors jonge leeftijd. De zaak zou opgenomen worden door John O'Hara, maar Craig belooft zijn best te doen om ervoor te zorgen dat de zaak snel wordt afgehandeld.

Een tijdje later meldt Craig dat O'Hara contact had opgenomen met de FBI, om er voor te zorgen dat het stoffelijk overschot van Connor wordt opgegraven voor een extra autopsie. Nora ziet dit helemaal niet zitten en maakt duidelijk dat ze het geld niet hoeft te hebben. Maar Craig legt haar uit dat ze hier geen keuze heeft en het onderzoek sowieso zal doorgaan. Nora haat O'Hara die er voor kan zorgen dat al haar plannen voor niets zijn geweest. Wat ze niet weet is dat hij voor haar zit en niets van verzekeringen kent, noch dat zijn naam Craig Reynolds is.

Uiteindelijk geeft Craig het nieuws aan Nora dat er niets gevonden is tijdens het tweede onderzoek en het geld binnenkort op haar rekening zal komen. Hij stelt voor dit positieve einde te vieren met een etentje, waar Nora mee akkoord gaat. Tijdens het eten flirten ze met elkaar en wanneer Nora meer wil kan Craig haar niet weerstaan en al snel belanden ze samen in bed. O'Hara weet dat hij nu wel te ver gaat met zijn undercoverwerk. Maar het voelt zo goed ook al is het helemaal verkeerd. Hij verzekert zichzelf dat het bij één nacht blijft. Maar Nora heeft andere plannen met hem.

Craig vertelt Nora dat hij niet bij haar kan blijven aangezien hij naar een seminarie in Chicago moet. Maar Nora heeft het gevoel dat er iets niet klopt aan zijn verhaal. Dus beslist ze hem te volgen, alhoewel ze hoopt dat haar wantrouwen voor niets nodig is. Maar Craig stopt aan een huis, waar twee jongetjes naar buiten rennen. Aan de manier hoe hij hen knuffelt vermoedt Nora dat hij hun vader is. En de knappe vrouw die naar hem zwaait, zal dan wel zijn vrouw zijn. Als dat nog niet genoeg is ziet ze de naam op de brievenbus: O'Hara. Nora is razend, ze wil wraak nemen op Craig of O'Hara, wie hij ook is.

Maar eerst moet Nora nog een ander probleem oplossen. Ze gaat naar Jeffrey waar ze zijn laatste maaltijd klaarmaakt zodat ze eindelijk van hem af is. Tijdens haar vorige bezoek was hij enthousiast over een interview waarin hij hun geheime huwelijk zou vertellen. Ze moest vermijden dat de wereld op de hoogte werd gebracht van hun huwelijk en haar rekening wat bijvullen.

Ze probeert zo rustig mogelijk te blijven wanneer ze Craig opbelt en hem uitnodigt om een eindje te rijden. Haar verrassing is een huisje waar ze de nacht kunnen doorbrengen. Net zoals bij haar vorige slachtoffers maakt ze een vergiftigde maaltijd voor Craig. Plots voelt hij zich ziek worden en realiseert zich wat er gaande is. Hij slaagt er in om de badkamer te bereiken, waar hij zich kan verschuilen voor Nora. Ze kan het niet meer aan en maakt hem duidelijk dat ze weet wie hij is. Terwijl Craig de hulpcentrale belt, probeert Nora al schietend binnen te geraken. Maar dan beslist ze om het anders aan te pakken en vertrekt zonder hem. Ze belt naar zijn gezin om te vertellen dat ze een relatie heeft gehad met O'Hara. Susan, die niet alleen zijn baas is, maar ook O'Hara's ex-vrouw is razend. Hoe kon hij zo stom zijn om tijdens een onderzoek in bed te kruipen met de verdachte?

Susan en O'Hara ontdekken dat Jeffrey de man was geweest van Nora en dat ook hij een van haar slachtoffers was. Terwijl O'Hara nog op zoek is naar Nora, zorgt er iemand anders dat hij geen moeite meer hoeft te doen. De zus van Connor, Elizabeth, heeft haar eigen onderzoek gedaan en had ontdekt wat Nora allemaal heeft gedaan. Het lijkt haar dan ook een goed moment om Nora te bezoeken en te vergiftigen. De ideale manier om haar broer te wreken en niemand zal een spoor vinden naar Elizabeth.

Hoofdpersonen

John Michel O'Hara

Hij werkt bij de afdeling Contraterreur van de FBI. Hij heeft twee zonen, John Jr. en Max. Hij is gescheiden van hun moeder Susan.

Nora Sinclair

Ze is een drieëndertigjarige mooie en charmante binnenhuisarchitecte. Ze was eerder getrouwd met dr. Tom Hanks, een bekend cardioloog, die ze vermoord had. Nora moordt op een zakelijke manier om zo rijker te worden. Als kind was ze getuige geweest van de moord op haar vader door haar moeder. Nadat haar moeder in de gevangenis zat, had Nora in verschillende pleeggezinnen gewoond.

Connor

Hij is een steenrijke vermogensbeheerder die een eigen bedrijf heeft met een filiaal in Londen. Zijn ouders leefden niet meer. Hij heeft alleen nog een jongere zus, Elizabeth, die werkt als architecte in Santa Barbara. Door hun carrières zien ze elkaar bijna nooit, zo had Nora Elizabeth nooit ontmoet tijdens haar relatie met Connor.

Jeffrey Walker

Hij is een tweeënveertigjarige succesvolle schrijver van historische fictie. Doordat hij zijn vele vrouwelijke fans niet wou ontgoochelen, had hij nog nooit openbaar over zijn huwelijk met Nora gesproken.

Olivia Sinclair

Ze is de moeder van Nora. Ze had haar man doodgeschoten, waardoor ze een tijd in de gevangenis had gezeten tot ze al haar besef van realiteit verloor en zelfmoord probeerde te plegen. Sindsdien verblijft ze in de psychiatrische inrichting Pine Woods.

Symbolen en motieven

Vertrouwen

Nora heeft het moeilijk om mannen te vertrouwen en speelt enkel in de buurt van hen de rol van de lieve, begeerlijke vrouw.

Aantrekking

O'Hara voelt zich aangetrokken tot Nora, ook al weet hij dat ze niet flirt met hem, O'Hara, maar met zijn undercover, de verzekeringsagent Craig. Hij begint ook te twijfelen of haar gevoelens echt zijn of dat ze enkel acteert. Maar Nora voelt zich wel degelijk aangetrokken tot Craig. Hij is knap, heeft gevoel voor humor en een charme waar ze helemaal voor valt. Dit is de man die ze wil hebben, ook al heeft hij geen geld op zijn bankrekening.

Verliefd

Nora's vriendinnen Elaine en Allison, hadden haar nooit horen praten over een man sinds de dood van Tom. Het is voor hen duidelijk dat ze helemaal gek is van haar verzekeringsagent.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 300 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog met als titel 'Wie deed wat?' en 5 delen, die verdeeld zijn over 117 hoofdstukken. Elk deel heeft een aparte titel, Deel een - Ideale paren, Deel twee - De verzekeringsagent, Deel drie - Levensgevaarlijke spelletjes, Deel vier - Tot de dood ons scheidt en Deel vijf - Ontsnapping. Het verhaal geeft het standpunt van Nora, de toerist (een andere undercover van O'Hara), Emily Barrows (de verpleegster van Olivia Sinclair), Susan, Elizabeth Brown, die in derde persoon is geschreven en O'Hara/Craig Reynolds, die in ik-persoon is geschreven.

Thema

Je echte leven is bijna nooit het leven dat je leidt.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in New York, Westchester, Lafayetteville, Boston, Pleasantville, Back Bay, Putnam Lake, Briarcliff en Sint Maarten.

Evaluatie

Het verhaal is onderhoudend, maar niet meer dan dat. De karakters missen diepte, alhoewel het cynisme van O'Hara sterk is. Het verhaal bevat onverwachte wendingen wat een pluspunt is, maar het stopt abrupt met geen enkele meerwaarde.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)James Patterson (1947) is een Amerikaans schrijver, die bij ons bekend is geworden door zijn Alex Cross-reeks en de Wome…
De Women’s Murder ClubDe Women’s Murder ClubDe Women’s Murder Club is een boekenserie, geschreven door James Patterson. De serie gaat over Lindsay Boxer en haar vri…
Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan'Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan''Schepen vergaan' is het vervolg op 'Rozen verwelken', die samen een apart verhaal vormen binnen de reeks rond Alex Cros…

Boekverslag: Karin Slaughter 'Genesis' (Georgia-reeks 1)Boekverslag: Karin Slaughter 'Genesis' (Georgia-reeks 1)Genesis is het eerste deel van de Georgia-reeks, met Will Trent, Faith Mitchell en Sara Linton in de hoofdrol, geschreve…
Boekverslag: David Baldacci 'Die zomer'Boekverslag: David Baldacci 'Die zomer'Die zomer is een roman van de auteur David Baldacci. David Baldacci is vooral bekend van zijn thrillerreeksen met onder…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Zwarte Beertjes
 • Boek: James Patterson 'Belofte maakt schuld' (ISBN: 978 90 461 1367 7) - gelezen op 14/03/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 27-03-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.