Boekverslag: Karin Slaughter 'Genesis' (Georgia-reeks 1)

Boekverslag: Karin Slaughter 'Genesis' (Georgia-reeks 1) Genesis is het eerste deel van de Georgia-reeks, met Will Trent, Faith Mitchell en Sara Linton in de hoofdrol, geschreven door de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter. Will Trent ontmoet Sara Linton wanneer een vrouw op spoed aankomt na een aanrijding. Wanneer Sara de vrouw onderzoekt lijkt er meer aan de hand. De vrouw is mishandeld en ondervoed, het zou kunnen zijn dat ze ontvoerd is. Will Trent ontdekt al snel vanwaar de vrouw is ontsnapt en ontdekt een tweede slachtoffer dat reeds dood is. Samen met zijn partner Faith Mitchell gaat Will op onderzoek. Wanneer een derde vrouw wordt ontvoerd weten ze dat ze snel moeten handelen om te voorkomen dat ook zij dood terug zal worden gevonden.

Gegevens

 • Originele titel: Genesis
 • Titel: Genesis
 • Auteur: Karin Slaughter
 • Reeks: Georgia (1)
 • Eerste druk: 2009
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2009
 • Vertaling: Ineke Lenting
 • Aantal pagina's: 515
 • ISBN: 978 90 2344 190 8

Samenvatting

Anna

Sara Linton woont ondertussen al twee jaar in Atlanta, waar ze werkt in het Grady Hospital. Ze kon niet meer wonen op de plaats waar haar man Jeffrey gruwelijk vermoord werd. Sara wordt opgeroepen om een vrouw die door een auto geraakt is te behandelen. Onmiddellijk ziet ze dat er meer aan de hand is. De vrouw toont ondervoeding- en uitdrogingsverschijnselen. Ze was zwaar mishandeld, op haar rug zijn er snijwonden en brandwonden te zien en er is een rib verwijderd. Wanneer Sara naar haar naam vraagt denkt ze dat ze Anna verstaat.

Will Trent, een agent van het Georgia Bureau of Investigation, die op dat ogenblik in het ziekenhuis is, vertrekt onmiddellijk naar de plaats van het ongeluk om uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Will is er van overtuigd dat de vrouw uit het bos was gelopen nadat ze ontsnapt was. Ze is zeker geen dakloze, hiervoor is haar kapsel te verzorgd. Dus de kans is groot dat ze ontvoerd is en in de handen is gekomen van een maniak.

Jacquelyn

In het bos ontdekt Will een ondergrondse martelkamer. Terwijl hij de kamer onderzoekt, vindt hij een afgebroken tand, die niet van Anna kan zijn, aangezien haar gebit volledig is. Will is er van overtuigd dat er een tweede slachtoffer is. Al snel komt Amanda, de baas van Will, ook naar de plaats delict. En tijdens hun speuractie rondom de ondergrondse kamer ontdekt Will ook het tweede slachtoffer, die helaas dood is. Ze wordt geïdentificeerd als Jacquelyn Zabel. Net als Anna heeft ze donker haar. De man valt duidelijk op een bepaald type vrouw.

Sara ontfermt zich naast Anna, ook over Felix. Hij had uren alleen in de auto gezeten, terwijl zijn moeder spoorloos verdwenen was. Wanneer Will en Faith Mitchell, zijn partner, horen dat de vermiste vrouw, Pauline Mc Ghee, bruin haar en bruine ogen heeft, vrezen ze dat zij wel eens het derde slachtoffer zou kunnen zijn.

Ze haasten zich naar het ziekenhuis om te kijken of het zoontje ondertussen al iets gezegd heeft. De jongen geeft hen een omschrijving van de man, die hen niet veel verder helpt. Maar ze komen ook te weten dat zijn moeder bang was van haar broer. Pauline had Felix verteld dat hij gemeen is.

Wanneer Sara voorstelt om hen te helpen tijdens de sectie van het tweede slachtoffer gaat Amanda direct akkoord, terwijl Faith het helemaal geen goed idee vindt. Tijdens de sectie ontdekt Sara dat het tweede slachtoffer zo zwaar mishandeld is, waardoor ze blind en doof was. De kans dat Anna blind is is groot. Dus beide vrouwen hadden enkel met elkaar kunnen communiceren door elkaar aan te raken. Waarschijnlijk waren ze tijdens hun ontsnapping elkaar kwijt geraakt. Waardoor Anna gered kon worden en Jacquelyn helaas niet.

Alhoewel Faith en Will nog niets kunnen aanvangen met de sporen die gevonden zijn, weten ze dat ze niet met een amateur te maken hebben. En daarnaast is hij ook nog geduldig. Hij heeft een ondergrondse kamer gemaakt, kiest de vrouwen uit en observeert ze.

Faith en Will beslissen langs te gaan bij Judith en Henry Coldfield die Anna hadden aangereden. Het koppel legt hen uit wat er gebeurd was. Anna dook uit het niets op, waardoor er geen tijd meer was om te remmen. Twee mannen hadden hen geholpen. Jake Berman, een van de mannen, blijkt een stafblad te hebben voor aanzet van ontucht. Het telefoonnummer dat hij had opgegeven is vals en verder vinden ze geen spoor van hem.

Sara heeft een theorie over de zaak die ze aan Will vertelt. Stel dat alles een Bijbelse betekenis heeft. Het is bijna Pasen, de rib die uit Anna was gehaald kon een verwijzing zijn naar het verhaal van Adams rib dat in Genesis wordt verteld. En dan is er nog het cijfer elf, de elfde rib van Anna, dat een verwijzing kan zijn naar de elf apostelen, nadat Judas Jezus had verraden. Will kan het wel volgen maar Faith is sceptisch ten opzicht van de theorie. Toch zoeken ze verder en ontdekken ze dat het getal elf in de Bijbel symbool staat voor oordeel en verraad.

Pauline

Tijdens hun onderzoek in het kantoor van Pauline ontdekken ze dat alles perfect ligt. Dit kan al een aanknopingspunt zijn, Jacquelyn was ook perfectionistisch en een controlefreak. Bij het doorzoeken van haar pc vinden ze verwijzingen naar films en sites die anorexia promoten. Faith vindt ook een schrift dat volgeschreven staat met de tekst 'Ik ontken mezelf niet'. Dit had Will ook gevonden in de ondergrondse kamer. Will en Faith zijn er van overtuigd dat een eetstoornis de link is tussen al de slachtoffers.

Ze willen ook de broer van Pauline vinden, want het intrigeert Will en Faith dat Felix er over begonnen was. Zou deze slechte man er iets mee te maken hebben? Pauline was op jonge leeftijd weggelopen en had haar naam veranderd. Zou het kunnen zijn dat Paulines broer ook zijn naam had veranderd en nu verder leeft met de naam Jake Berman, de man die Anna had geholpen?

Olivia

Olivia Tanner is een nieuw slachtoffer. Ze past in het profiel: midden dertig, donker haar, bruine ogen, geen vrienden en een goede baan. Olivia's broer, dokter Tanner, die ze dagelijks belde had als eerste alarm geslagen voor de verdwijning van zijn zus. Hij vertrouwt Will en Faith toe dat ze geen fijne jeugd heeft gehad, doordat hun vader haar misbruikte. Door het gebrek aan steun van haar omgeving en het misbruik van haar vader leed ze aan boulimia. Dokter Tanner is er van overtuigd dat Olivia er nog steeds aan lijdt aan. Zo heeft ze over één ding controle in haar leven en dat is het eten dat ze in haar mond steekt.

Tijdens hun onderzoek in Olivia's huis ontdekken Faith en Will dat het huis van de achterburen leeg staat. Ze zien dat het slot is opengebroken en ze van daaruit een perfect zicht hebben op Olivia's huis. De perfecte plaats voor de dader om haar in de gaten te houden en zo haar dagelijkse routine te leren kennen. In het gras vinden ze stukjes papier die er op wijzen dat de dader hoogstwaarschijnlijk een taser heeft gebruikt om zijn slachtoffers uit te schakelen.

Hetzelfde soort papiersnippers had Will in Felix' schooltas terug gevonden. Dit kan wel eens een doorbraak zijn, aangezien elke snipper een serienummer heeft. En op die manier kan je de gegevens achterhalen van de persoon die de huls heeft gekocht. Maar de aankoop staat op naam van Pauline, met als adres het lege huis dat ze net hadden bezocht. Dus weer een dood spoor.

Wanneer Anna terug bij bewustzijn komt is de eerste vraag die ze stelt 'Waar is mijn zoon?'. De laatste keer dat Anna haar baby van een halfjaar had gezien was in haar penthouse. Wanneer Faith en Will er toekomen, ontdekken ze dat het penthouse in een drugshuis is veranderd. De kans dat een baby het hier zou overleven is klein, maar Will is vastberaden om het jongetje terug te vinden. Als bij wonder ontdekt hij de baby in een vuilbak. Hij is er slecht aan toe maar blijft in leven.

Na lang zoeken vindt Will Jake Berman, die toegeeft dat hij valse gegevens had doorgegeven om te vermijden dat zijn vrouw te weten kwam dat hij een romantische afspraak had met Rick. Hij vertelt Will wat ze na het ongeluk hadden gedaan en Will begrijpt dat Tom, de zoon van Judith en Henry er ook was geweest. Het koppel had hier niets over verteld.

Tom

Will beslist Tom te confronteren in het huis van zijn ouders. Hij denkt ook de link te kennen tussen de vrouwen en hun dader, maar is nog niet zeker. Wanneer hij in het huis de paasdecoratie ziet en verneemt dat dit een van Judiths favoriete feesten is, bevestigt dit zijn vermoeden, Tom is de man die ze zoeken. Samen met zijn moeder werkt Tom soms in een tweedehandswinkel, waarvoor hij spullen ophaalt bij de mensen. Een ideaal excuus om bij vrouwen binnen te geraken.

Will vreest voor Faith, die hem had verwittigd dat ze ook langs zou komen, maar ondertussen had ze er al lang moeten zijn. Dus de kans is groot dat ze naar Toms huis is. Op het moment dat Will haar wil verwittigen wordt hij door Judith neergestoken. Faith die inderdaad aan het huis van Tom staat, beslist nadat ze Will telefonisch niet kan bereiken, alvast naar binnen te gaan. Wanneer ze er is hoort ze in de verte hulpgeroep van een vrouw, maar voor ze in actie kan schieten wordt ze vastgegrepen door Tom. Terwijl Faith voor haar leven vecht, wordt ze door Pauline, die er in geslaagd is om zich te bevrijden, geholpen.

Faith en Will hadden de aanvallen overleefd en zijn blij dat ze de zaak hebben opgelost. Elk van de slachtoffers was verbonden met het opvanghuis waar Tom werkte in de tweedehandswinkel. Het bedrijf waar Olivia werkt was een sponsor, Anna werkt bij het advocatenkantoor dat pro-deowerk voor hen deed, Jackie had spullen van haar moeder geschonken en Pauline is de zus van Tom. Pauline had gehoopt haar verleden te ontvluchten, maar Tom had haar terug gevonden om af te werken, waar hij jaren geleden aan begonnen was, zijn zus kapot maken.

Helaas ontdekken Will en Faith dat Tom eerder slachtoffers had gemaakt. In twaalf verschillende steden waar hij ooit had gewoond, waren er verschillende onopgeloste zaken van ontvoerde vrouwen. Maar nu is het gelukkig gestopt.

Hoofdpersonen

Will Trent

Will is ondanks zijn littekens een aantrekkelijke man, maar is zich hier niet van bewust. Sara vindt tijdens haar eerste ontmoeting met Will dat hij lijkt op een accountant of advocaat. Haar verbijstering is groot wanneer ze hoort dat hij werkt als agent bij het Georgia Bureau of Investigation (GBI). Hij is een analfabeet, maar gedreven man, die zijn eigen methoden er op na houdt om een zaak op te lossen. Will is getrouwd met Angie, die hij al acht maanden niet had gesproken. Hij had haar ontmoet toen ze samen in het kindertehuis woonden.

Faith Mitchell

Ze is de drieëndertigjarige partner van Will en werkt al vijftien jaar bij de politie. Faith had acht jaar als politieagent op de afdeling Moordzaken gewerkt voor ze naar het GBI was overgeplaatst. Ze is een alleenstaande moeder van de achttienjarige Jeremy en ze is nu zwanger van haar tweede kind. Ze heeft vernomen van Sara dat ze aan suikerziekte lijdt.

Sara Linton

Sara is slim en knap. Ze is de weduwe van Jeffrey Tolliver, een politieman. Drieënhalf jaar geleden was hij vermoord. Ze was lijkschouwer geweest in combinatie met een baan als kinderarts in haar geboortedorp.

Amanda Wagner

Ze is het adjunct-hoofd van het district Atlanta van het GBI en hierdoor de baas van Faith en Will. Ondanks haar oudere leeftijd is ze een vrouw met pit, die niet over zich heen laat lopen. Amanda kan vals en sarcastisch zijn, maar ze blijft eerlijk en zal steeds haar ongezouten mening geven. Ze is net als Faith op de hoogte van Wills leesproblemen en geeft hier soms gemene opmerkingen over.

Angie Palaslci

Ze werkt als freelancer voor verschillende particuliere detectivebureaus. Daarvoor had ze meer dan tien jaar een baan gehad bij de zedenpolitie.

Pauline McGhee

Ze is de zevenendertigjarige alleenstaande moeder van een zesjarig jongetje, Felix, en werkt als ontwerpster. Ze had al twintig jaar geen contact meer met haar familie.

Jacquelyn/Jackie Zabel

Ze was achtendertig jaar, ongehuwd en had geen kinderen. Haar moeder woont in Atlanta en met haar zus had ze weinig contact. Jacquelyn was geen vriendelijke vrouw en een controlefreak.

Anna Lindsey

Ze is bedrijfsjuriste bij een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in rechtszaken tegen de lokale overheid.

Symbolen en motieven

Verlies

Sara heeft het nog altijd moeilijk met de dood van haar man Jeffrey. Zo draagt ze de brief van Lena, een collega van Jeffrey, altijd bij haar. In Sara's ogen is zij de schuld van de moord op Jeffrey. Sara denkt constant aan hem, zonder hem heeft ze de indruk haar leven niet onder controle te hebben.

Tijd

Faith en Will weten dat deze zaak niet gemakkelijk is. Met een ontvoering van een onbekende heb je geen enkele aanwijzing. Het feit dat Will de ondergrondse kamer had ontdekt, was een complete toevalstreffer. Ze zijn een getuige verloren en Anna vertikt om hen te helpen. Ook al zou ze willen helpen, dan hadden ze nog niet veel aan haar, aangezien de ontvoerder haar blind had gemaakt. En voor de rest hebben ze niets. Faith en Will weten dat elke minuut telt om er voor te zorgen dat de slachtoffers gered worden. Maar ook om te vermijden dat er nog meer vrouwen het slachtoffer worden van dit monster.

Spijt

Faith begrijpt niet waarom Sara mag meedoen aan de sectie van Jacquelyn. Het is niet van Amanda's gewoonte om pottenkijkers toe te staan in een onderzoek. In haar woede beslist Faith alles uit te zoeken over Sara. Wanneer ze ontdekt wat de vrouw allemaal heeft meegemaakt voelt Faith zich schuldig. Ze realiseert zich dat ze te ver is gegaan en beter naar Will had geluisterd, die haar had aangeraden om uit het privéleven van Sara te blijven.

Gevoelens

Faith heeft moeite om zich enkel te concentreren op de slachtoffers. Nu ze zwanger is en net ontdekt heeft dat ze suikerziekte heeft, moet ze ook op haar gezondheid letten. En dan is er nog de zesjarige Felix, die niet bij een pleeggezin zou mogen zijn. Hij zou zorgeloos bij zijn moeder moeten zijn.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de lezers van Karin Slaughter. Het verhaal bestaat uit 515 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog, vijf delen en vijfentwintig hoofdstukken. Elk deel heeft een titel die verwijst naar de dag, Deel een - Dag een, Deel twee - Dag twee, Deel drie - Dag drie, Deel vier - Dag vier en Deel vijf - Drie dagen later. Het verhaal geeft het standpunt van Judith Coldfield, Sara Linton, Will Trent, Faith Mitchell en Pauline McGhee, die in derde persoon zijn geschreven.

Thema

Zie geen kwaad, hoor geen kwaad, spreek geen kwaad.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Atlanta, Rockdale County en Coweta County.

Evaluatie

Karin Slaughter neemt je direct mee in het onderzoek, waardoor je als lezer langzaam meer info krijgt. En de spanning is continu in het verhaal, dus dat is ook al een pluspunt. De personages zijn goed uitgeschreven met hun eigen geschiedenis en verschillende karakters. Sara Linton komt hier niet veel op de voorgrond, dan aandacht gaat vooral naar Will en Faith. Ook al hoort het boek tot een van de reeksen van Karin Slaughter kan je dit boek zelfstandig lezen, zonder de voorgaande boeken te lezen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karin Slaughter: Grand County reeksKarin Slaughter is voor veel lezers waarschijnlijk geen onbekende meer. Haar ruwe en ietwat grafische thrillers houden a…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2)Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2)Verbroken is het tweede deel uit de Georgiareeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter met Sara Linton en Will Tren…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5)Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5)Karin Slaughter (1971) is een Amerikaanse thrillerschrijfster, die bekend is geworden door haar thrillers uit de Grant C…

Boekverslag: David Baldacci 'De aanslag' (Will Robie 2)Boekverslag: David Baldacci 'De aanslag' (Will Robie 2)De aanslag is het tweede deel uit de reeks met Will Robie in de hoofdrol van de schrijver David Baldacci. In De aanslag…
Boekverslag: James Patterson 'Belofte maakt schuld'Boekverslag: James Patterson 'Belofte maakt schuld'Belofte maakt schuld is het eerste deel van de reeks Honeymoon van de Amerikaanse thrillerauteur James Patterson, met O'…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Cargo
 • Boek - Karin Slaughter 'Genesis' (ISBN: 978 90 2344 190 8) - gelezen op 1/3/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.