Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5)

Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5) Karin Slaughter (1971) is een Amerikaanse thrillerschrijfster, die bekend is geworden door haar thrillers uit de Grant County-reeks. Hierin speelt Sara Linton de hoofdrol en Lena Adams en politiechef Jeffrey Tolliver de belangrijke bijrollen. 'Stille zonde' is het vijfde deel uit de Georgia-reeks, waarin alle belangrijke personages uit haar vorige boeken aan bod komen. Lena Adams heeft voor de zoveelste keer een persoon in haar omgeving in een akelige situatie gebracht, waar zowel Will als Sara bij betrokken worden.

Gegevens

 • Oorspronkelijke titel: Unseen
 • Nederlandstalige titel: Stille zonde
 • Reeks: Georgia (5)
 • Auteur: Karin Slaughter
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2013
 • Vertaling uit het Amerikaans: Ineke Lenting
 • Aantal pagina's: 427
 • ISBN: 978-90-234-7979-6

Auteur

Karin Slaughter is al jaren een gewaard thrillerschrijfster in de Verenigde Staten. Zo kreeg ze de titel 'Queen of suspense'. En dat is ze zeker. Ze schrijft onverbloemd en heel visueel. Naast de Grant County-reeks heeft ze nog twee andere reeksen geschreven: de Atlanta-reeks, met special agent Will Trent in de hoofdrol en de Georgia-reeks waarin ze Sara Linton terug op het toneel brengt, samen met Will Trent. Haar boeken worden in achtentwintig landen uitgegeven en belanden dikwijls in de nationale en internationale bestsellerslijsten.

Samenvatting

Lena Adams en Jared Long zijn het slachtoffer van een agressieve actie, door twee mannen die hun huis binnendringen. Resultaat: één dode en Jareds leven hangt aan een zijden draadje. Will Trent was er op tijd bij voor het helemaal uit de hand liep. Was er een link met de actie die Lena zeven dagen eerder met haar team had gedaan? Ze waren al een tijdje Sid Waller aan het volgen en hadden alles goed voorbereid voor ze die avond een huis binnenvielen waar Sid het laatst was gezien. Sid Waller was reeds eerder opgepakt voor verkrachting en moord, maar was er ook in geslaagd om vrijuit te gaan. Het team werd tijdens de inval onmiddellijk geconfronteerd met drie lijken. En Sid liet zich, zoals verwacht, niet zo maar oppakken. Lena had op haar manier snel een einde gemaakt aan het schouwspel.

Will is geïnfiltreerd als William Joseph Black in Macon om uit te zoeken wie Big Whitey is. Big Whitey is bekend omwille van zijn heroïnehandel en een spoor van criminaliteit. Al snel heeft Will door dat hij de man zo snel mogelijk moet ontmantelen voordat er nog meer mensen zijn slachtoffer worden.

Lena is de enige persoon die Wills dekmantel. Ze vertelt echter niets aan de politie. De vraag is of Lena enkel uit bescherming heeft gereageerd of dit altijd de manier van reageren is van Lena: halve waarheden vertellen.

Sara, de partner van Will en stiefmoeder van Jared, keert terug naar haar geboortedorp, om de evolutie van Jared op te volgen. Het idee om geconfronteerd te worden met Lena, haalt heel veel enge herinneringen en gevoelens op, maar ze wil er zijn voor Nell, de moeder van Jared. Er is wel één klein detail dat wel eens voor problemen zou kunnen zorgen: Sara is niet op de hoogte van Wills infiltratiewerk op de plek waar zij nu ook zit en nog minder dat hij contact heeft met Lena.

Hoofdpersonen

Sara Linton

Sara is als kinderarts werkzaam in Atlanta. Vroeger werkte ze als kinderarts en lijkschouwer in het stadje Macon. Maar sinds dat ze haar man Jeffrey Tolliver er op gruwelijke wijze heeft verloren is ze er als het ware gevlucht. Ondertussen heeft ze een leven opgebouwd in Atlanta, samen met Will Trent.

Ze heeft een slechte relatie met Lena Adams, die ook getrouwd is met haar stiefzoon. Sara acht Lena verantwoordelijk voor de moord op haar man.
'Ook voor Jeffreys dood had Sara Lena Adams al niet sympathiek gevonden. Ze was gevaarlijk. Arrogant. Slordig.' (blz. 107)

Will Trent

De vriend van Sara is Will. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad met een verblijf in een weeshuis. Hij is dakloos geweest, heeft verschillende jobs gedaan en uiteindelijk door de juiste mensen te ontmoeten had hij nu een job als agent bij het GBI (Georgia Bureau of Investigation.

Lena Adams

Lena is politieagent in Macon, net als haar man Jared, die motoragent is. Hun relatie loopt de laatste tijd niet van een leien dakje en dat zorgt voor wat spanning. Zelf is ze niet de meest toegankelijke persoon en heeft ze ook haar eigen manier van werken waardoor ze veel mensen tegen de haren in strijkt. Sara's man, chief Tolliver, had Lena opgeleid nadat ze van de politieacademie had afgemaakt. Hij was hard voor haar, maar gaf haar steeds nieuwe kansen.
'"Ze doet foute dingen, maar ze vindt altijd dat ze er een goede reden voor heeft."' (blz.69)

Jared Long

Zijn vader was politiechef Jeffrey Tolliver wat er voor zorgt dat Sara zijn stiefmoeder is. Alhoewel hij en zijn vader niet onmiddellijk de ideale relatie hadden, herkenden de mensen de gelijkenissen. Hij was een geboren leider, net als zijn vader.

Tony Dell

Een kleine kruimeldief die werkt in het ziekenhuis en er af en toe pillen steelt voor zijn handeltje. Hij werd niet beschouwd als een zware jongen, maar kon Will wel helpen in zijn zoektocht naar Big Whitey.

Faith Mitchell

Wills vaste partner was Faith. Ze was intelligent, nieuwsgierig en ging niet snel risico's nemen.

Amanda Wagner

Ze is de baas van Will en Faith en bekend als een harde tante.

Denis Branson

Ze is de hoofdinspecteur van het Macon Police Department. Ze is de contactpersoon voor het GBI in verband met de zaak Jared. En daar is niet enthousiast over. Lena is lid van haar team. Om te voorkomen dat ze niet op de hoogte was van een corrupte agent in haar ploeg, is ze een eigen onderzoek begonnen zonder het GBI hiervan op de hoogte te brengen.

Symbolen en motieven

Bedrog

Will kan zijn taak in deze opdracht voor zijn job niet vertellen aan Sara en dat verscheurt hem. Wat begon als een kleine leugen is nu een groot bedrog, dat wel eens zijn relatie zou kunnen kosten. En dat is nu het laatste wat hij wil: Sara verliezen.

Twijfel

Mensen die te dicht bij Lena komen moeten het met de dood bekopen. Is Jared het nieuwe slachtoffer of heeft zij er helemaal niet mee te maken.

Omgaan met verdriet

Nell, de moeder van Jared, kan niet om gaan met het stilzitten in het ziekenhuis en het wachten op een verbetering van de toestand van haar zoon. Ze wil actie ondernemen en beslist dan ook om het huis te gaan schoonmaken waar Lena en Jared zijn aangevallen. Ondanks de verwittigingen dat dit echt haar taak niet is, kan niemand haar overtuigen om dit door professionelen te laten doen.

Wraak

Sara wil wel wraak nemen op Lena maar ze beseft ook dat het geen oplossing is. Haar schuldgevoel zou veel te hard knagen en ze zet er geen stap verder mee.

Titelverklaring

Lena heeft iets verzwegen waardoor het verhaal een heel andere wending krijgt.

Thema

Hoe één man zo machtig kan zijn dat hij het lot van anderen in handen heeft.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen voor Angela, Diane en Victoria. Het verhaal bestaat uit zeventien hoofdstukken. Het wordt verteld in de derde persoon. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Lena, Sara en Will.

Tijd en plaats

Het verhaal wordt in het heden verteld met een terugblik van wat er allemaal voor de huisbreuk bij Lena en haar man is gebeurd. Het speelt zich vooral af in Macon, Georgia, USA.

Evaluatie

Het is niet evident om dit boek te lezen zonder de voorgaande boeken gelezen te hebben. Er komen namelijk heel veel personages in terug, die elk hun geschiedenis en relatie met de andere personages hebben opgebouwd in de vorige boeken waardoor het ingewikkeld wordt om alles te volgen. Maar voor een doorwinterde Karin Slaughter-lezer is dit weer een pareltje. Atlanta meets Grant County en het is een ontmoeting om U tegen te zeggen! Alle verhalen hangen samen en komen zo tot een sublieme ontknoping.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karin Slaughter: Grand County reeksKarin Slaughter is voor veel lezers waarschijnlijk geen onbekende meer. Haar ruwe en ietwat grafische thrillers houden a…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Nachtschade is het debuut van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Het is ook het eerste deel uit de Grant County-ree…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2)Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2)Verbroken is het tweede deel uit de Georgiareeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter met Sara Linton en Will Tren…

Boekverslag: Tess Gerritsen 'Stille getuige'Boekverslag: Tess Gerritsen 'Stille getuige'Tess Gerritsen (1953) is een Chinees-Amerikaanse thrillerschrijfster, die bekend is geworden door haar thrillers met een…
Boekverslag: Harlan Coben 'Verzoeking'Boekverslag: Harlan Coben 'Verzoeking'Harlan Coben (1962) is een Amerikaanse thrillerauteur, die onder ander volgende titels heeft geschreven: 'Spoorloos', 'E…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • http://www.hebban.nl/auteurs/karin-slaughter#offset_0 - bezocht op 26/09/2015
 • Karin Slaughter 'Stille zonde' - 2013 (2de druk) - ISBN: 978-90-234-7979-6
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.