Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2)

Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2) Verbroken is het tweede deel uit de Georgiareeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter met Sara Linton en Will Trent als hoofdpersonen. Sara roept Wills hulp in wanneer een ex-patiënt van haar, die verdacht wordt van een moord, dood wordt terug gevonden in de cel. De jongen heeft zelfmoord gepleegd en Sara is er van overtuigd dat Lena weer heeft geblunderd. Er is nogmaals een slachtoffer gevallen door haar schuld. Will merkt dat er iets niet klopt aan het politiekorps, maar weet niet wat het precies is. Hij gaat volgens het boekje te werk en probeert Sara's subjectiviteit naast hem te leggen. Het wordt een moeilijk onderzoek voor alle partijen.

Gegevens

 • Originele titel: Broken
 • Titel: Verbroken
 • Auteur: Karin Slaughter
 • Reeks: Georgia (2)
 • Eerste druk: 2010
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2010
 • Vertaling: Ineke Lenting
 • Aantal pagina's: 335
 • ISBN: 9789023458852

Samenvatting

Lena Adams wordt opgeroepen wanneer een meisje terug gevonden wordt in Lake Grant. Ze heeft een briefje achter gelaten, dus het spreekt voor zich dat het zelfmoord is. Maar al snel merken Lena en haar baas, Frank, dat het geen zelfmoord is. Het slachtoffer, Allison Spooner, heeft een steekwond in de nek, dat door een vlijmscherp mes is aangebracht. Wanneer ze naar de woonplaats van de studente gaan, worden Frank, Lena en Brad Stephens, een collega van Lena, verrast door een man met bivakmuts die Brad neersteekt en dan vlucht.

Sara Linton is ondertussen al drieënhalf jaar weg uit Grant County en is voor enkele dagen op bezoek bij haar ouders voor Thanksgiving. Sara heeft haar bezoek iets anders voorgesteld, wanneer ze gebeld wordt met de vraag om te praten met Tommy Braham. Hij is een ex-patiënt van haar en opgepakt als verdachte op de moord van Allison, hij is ook diegene die Brad heeft neergestoken.

Wanneer ze in de cel aankomt, heeft hij al zelfmoord gepleegd. Sara twijfelt over de objectiviteit van Lena, wanneer ze de bekentenis van Tommy leest. Al snel ontdekt ze nog enkele twijfelachtige feiten in het onderzoek en zoekt hulp bij het Georgia Bureau of Investigation. Sara neemt zelf de rol op van lijkschouwer om uit te zoeken wat er precies gebeurd is, terwijl Will Trent op de zaak wordt gezet.

Sara is blij dat Will het onderzoek kan doen, want ze weet dat hij zijn tanden in de zaak zal zetten en zo zal bewijzen dat Lena fouten heeft gemaakt. Will maakt Sara direct duidelijk dat hij zich enkel op bewijzen baseert en haar misschien zal ontgoochelen, ondanks haar overtuiging dat Lena dingen verkeerd heeft aangepakt. Al snel is het duidelijk voor WIll dat hij niet op de medewerking moet rekenen van Lena Adams en haar collega's. Lena laat duidelijk merken aan Will dat ze niet gediend is met zijn hulp of in haar ogen bemoeienissen.

Tijdens de autopsie van Allison ontdekt Sara dat de moordenaar koelbloedig had gehandeld. De vriend van Allison, Jason Howell, wordt ook dood terug gevonden en is op dezelfde manier vermoord. Will en Lena moeten samen werken om de dader te vinden of ze het willen of niet.

Hoofdpersonen

Allison Spooner

Allison studeerde aan Grant Tech en had een vriendje Jason, die twee jaar ouder is dan zij. Ze was eenentwintig jaar en werkte in het plaatselijke eetcafé om wat extra bij te verdienen. Ze was een lief meisje, maar kon best haar mannetje staan. Haar moeder is gestorven en haar vader is onbekend. Buiten een tante in Florida heeft ze niet veel familie. Ze woonde in een verbouwde garage van Tommy's vader.

Frank Wallace

Hij is reeds vier jaar waarnemend commissaris van Grant County. Frank is verbitterd, een van de redenen hiervoor is het verlies van twee van zijn beste vrienden de laatste jaren. Hij is Lena's begeleider geweest en nadien haar partner. Frank heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij politiewerk niets voor vrouwen vindt. Hij neemt de regels allemaal niet zo nauw, voor zijn vrienden kan hij dikwijls iets door de vingers zien.

Lena Adams

Lena twijfelt om een job te aanvaarden In Macon, aangezien niets haar nog bindt aan Grant County. Iedereen waar ze om geeft is ondertussen verhuisd of gestorven, waaronder haar tweelingzus Sibyl. Ze studeert forensische wetenschappen om zo een baan te vinden in forensisch onderzoek. Ze heeft een relatie met Jared Long. Hij is een compleet ander type dan al haar andere vriendjes en werkt ook bij de politie als motoragent. Hij is de zoon van Jeffrey.

Sara Linton

Ze is terug in de stad, om haar familie te bezoeken. Sara is naar Atlanta getrokken, waar ze werkt als hoofd-kinderarts op de afdeling Spoedeisende hulp van het Grady Hospital. Haar baan is heel jachtig en ze beschouwt het als een geschenk, zo heeft ze geen tijd om na te denken.

Will Trent

Will is opgegroeid in een kindertehuis, nadat zijn moeder was vermoord. Hij is vijfendertig jaar en getrouwd met Angie Polaski, maar is niet gelukkig in zijn relatie. Sara kent Will van een vorige zaak. Hij ziet er niet direct uit als een rechercheur, maar eerder als een boekhouder of advocaat. Hij is een ondoorgrondelijk man. Maar hij is zeer goed in zijn werk.

Tommy Braham

Hij was negentien jaar. Iedereen kende hem in de stad. Hij was nooit gewelddadig geweest.

Jason Howell

Hij was de vriend van Allison. Ze had Jason meermaals gebeld en sms'jes gestuurd, met de vraag om haar terug te bellen. Hij had nooit terug gebeld. Jason was betrokken bij iets waarvan hij bang was en had Allisson en Tommy in een gevaarlijke situatie gebracht. Hij had geen goede relatie met zijn familie. Allison was zijn enige familie en hij was ervan overtuigd geweest dat ze ooit ging trouwen.

Symbolen en motieven

Angst

Lena heeft schrik om Sara tegen te komen en geconfronteerd te worden met haar schuldgevoelens over wat er gebeurd is met Jeffrey. Lena weet ook dat Sara haar alles verwijt.

Herinneringen

Sara linkt elke plek in Grant County aan Jeffrey, de man waar ze zoveel van hield. Het doet pijn om alles terug te zien en te weten dat het nooit meer hetzelfde zal zijn.

Onwennig

Will komt in de familie van Sara terecht, die heel vriendelijk is. Ze verwelkomen hun gast op een gastvrije manier die Will niet kent, waardoor hij zich enorm onwennig voelt en niet goed weet hoe hij er op moet reageren.

Twijfel

Lena twijfelt meer en meer aan de logica van het verhaal waar ze eerst zelf van overtuigd was geweest dat het zo was gebeurd. Door te luisteren naar Will en terug te keren naar het plaats delict begint Lena ook meer aan zichzelf te twijfelen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Victoria. Het verhaal bestaat uit een proloog, drie delen, negentien hoofdstukken en een epiloog. De delen geven een tijdsaanwijzing, deel een - maandag, deel twee - woensdag, deel drie - drie weken later. De hoofdstukken zijn in derde persoon geschreven, waarin je het standpunt van Allison Spooner, Lena Adams, Sara Linton, Will Trent en Jason Howell krijgt.

Thema

Dieper dan in een put kan je niet zakken.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Georgia Heartsdale en Grant County.

Evaluatie

Karin Slaughter brengt drie van haar geesteskinderen bij elkaar: Sara Linton, Wil Trent en Lena Adams. Ze hebben elk hun verleden en hebben allemaal een (on)rechtstreeks verband met elkaar. Maar toch slaagt Karin Slaughter er in om er voor te zorgen dat je als lezer dit boek ook alleen kan lezen, zonder de reeks te volgen. Ze blijft er in slagen om haar lezers mee te trekken in het verhaal en een sympathie te creëren voor haar personages. Ondanks het verlies van Jeffrey, is Will een aardige vervanger. De ontknoping valt zo wat uit de lucht, maar toch is het een fantastisch boek.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karin Slaughter: Grand County reeksKarin Slaughter is voor veel lezers waarschijnlijk geen onbekende meer. Haar ruwe en ietwat grafische thrillers houden a…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Nachtschade is het debuut van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Het is ook het eerste deel uit de Grant County-ree…

Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven'Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven''Zij die gaan sterven' is het tiende deel van de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door de Amerikaanse thr…
Boekverslag: 'Broer' van Esther GerritsenBoekverslag: 'Broer' van Esther Gerritsen'Broer' is het Boekenweekgeschenk van 2016. Olivia krijgt een telefoontje van haar broer Marcus. Zijn been dreigt te wor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgeverij cargo
 • Boek: Karin Slaughter 'Verbroken' (ISBN: 9789023458852) - gelezen op 10/07/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.