Boekverslag: Karin Slaughter 'Mooie meisjes'

Boekverslag: Karin Slaughter 'Mooie meisjes' Karin Slaughter is de auteur van Mooie meisjes. Dit boek is een van de weinige standalones van Karin Slaughter, waarin noch Will Trent of Sara Linton de hoofdrollen spelen. Mooie meisjes vertelt het verhaal van Claire en Lydia. Wanneer Claire ontdekt dat haar overleden man behoorlijk wat geheimen voor haar had, gaan de twee zussen op onderzoek en ontdekken ze dingen die hun leven gaat veranderen.

Gegevens

  • Originele titel: Pretty Girls
  • Titel: Mooie meisjes
  • Auteur: Karin Slaughter
  • Eerste druk: 2015
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2015
  • Vertaling: Ineke Lenting
  • Aantal pagina's: 476
  • ISBN: 978 90 234 9109 5

Samenvatting

Wanneer de zestienjarig Anna Kilpatrick is vermist, komen alle herinneringen terug voor Claire Scott. Ze heeft zelf haar zus verloren, toen die op negentienjarige leeftijd verdween na een avondje stappen. Nooit zijn er sporen terug gevonden van haar, waardoor Claire en haar familie nooit afscheid hebben kunnen nemen.

Ondertussen is Claire een volwassen vrouw die gelukkig getrouwd is met Paul, die ze heeft ontmoet tijdens haar studies. Maar alles verandert wanneer ze op een avond beroofd worden en Paul wordt doodgestoken. Op de dag van Pauls begrafenis wordt er ingebroken in het huis van Claire. Wanneer de FBI aankomt bij haar thuis, begrijpt ze niet goed waarom, uiteindelijk was er op het eerste zicht niets gestolen. Wanneer Claire een beetje later verschillende films ontdekt op Pauls computer, waarin twee vrouwen worden gemarteld en zelfs vermoord, vraagt ze zich af of dat de reden is waarom de FBI aanwezig was. Het is Claire echter niet duidelijk of de film nep is of echt.

Wanneer Lydia Delgado te horen krijgt dat Paul Scott dood is, stort ze emotioneel in. Ooit had hij haar verkracht, maar noch haar zus Claire noch haar moeder hadden haar ooit geloofd. Hierdoor was Lydia op de dool geraakt en had ze al achttien jaar beide vrouwen niet meer gezien. Claire roept de hulp van haar Lydia zus in, om op onderzoek te gaan en te weten te komen wat voor geheimen Paul had en wie ze nog kan vertrouwen in het hele verhaal. De zussen zijn vastbesloten om de waarheid te weten te komen, maar realiseren zich niet in wat voor gevaarlijke situatie ze terecht zullen komen.

Hoofdpersonen

Claire Scott

De achtendertig jarige Claire is getrouwd met Paul. Zij hadden samen een zorgeloos leven met designer kleding, luxe vakanties en dure auto's. Ze is de jongste zus. Claire is even impulsief als koppig.

Lydia Delgado

Lydia is veertig jaar en heeft een hondentrimsalon. Ze is de alleenstaande moeder van de zeventienjarige Dee. Haar man is gestorven, voor Dee's geboorte. Ondertussen heeft ze een relatie met Rick, die ze dertien jaar geleden had leren kennen in een afkickcentrum.

Paul Scott

Hij was een ambitieuze architect, die af en toe wel eens sjoemelde met contracten. Paul was wees en wou zelf veel kinderen hebben. Claire had er een ander idee over gehad, ze had meegemaakt wat het is voor ouders om een kind te verliezen en dat gevoel wou ze zelf niet meemaken.

Hij gaf Claire een veilig gevoel en hield van haar. Sam Caroll, de vader van Claire vertrouwde Paul niet en had liever dat Claire niet meer hem was omgegaan.

Fred Nolan

Hij is een arrogante FBI-agent, die eerder lijkt op een gangster, dan een politieman.

Papa/Sam Caroll

Sinds het verlies van zijn dochter Julia was hij in het verleden blijven leven en schreef hij brieven naar zijn verdwenen dochter over de evolutie van zijn persoonlijk onderzoek en het relaas van het gezin.

Julia Caroll

Ze was de zus van Claire en Lydia en was een negentienjarige studente journalistiek toen ze verdween. Haar lichaam is nooit teruggevonden.

Commandant Jacob Mayhew

Hij heeft de leiding over de zaak Anna Kilpatrick.

Symbolen en motieven

Geheimen

Claire ontdekt allerlei dingen wanneer ze in het bureau van Paul rond zoekt. Ze ontdekt dat haar man een geheim leven had, waar ze niets van wist. Hoe meer ze zoekt, hoe meer vragen ze krijgt over haar man. Kende ze haar man feitelijk wel? Ze weet niet meer wat ze van hem moet denken. Ze is al haar vertrouwen kwijt in de man waar ze zoveel van had gehouden.

Verschillen

Claire en Lydia verschillen qua levensstijl. Claire woont in een gigantisch huis met alle luxe rondom haar heen. Lydia is een moeder die hard moet werken om rond te komen.

Macht

Claire realiseert zich dat Paul de macht had over haar en andere vrouwen, doordat hij geld had en het op die manier gewoon kon zonder dat er vragen werden gesteld.

Verdriet

De afwezigheid van Julia zorgt er voor dat het gezin uiteenvalt en ieder op zijn manier omgaat met het verdriet van hun dochter of zus.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Debra. Het verhaal bestaat uit 476 bladzijden, die verdeeld zijn over 31 hoofdstukken. Zeven hoofdstukken worden aangeduid door Romeinse cijfers en geven het standpunt van de vader van Claire en Lydia, die in ik-persoon zijn geschreven. Deze hoofdstukken vormen een soort brieven, die geschreven zijn aan Julia, zijn verdwenen dochter. De andere 24 hoofdstukken zijn aangeduid in Arabische cijfers en geven het standpunt van Claire Scott en Lydia Delgado die in derde persoon zijn geschreven.

Thema

Soms moet je van iemand afscheid nemen, om te voorkomen dat je afscheid neemt van jezelf.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Atlanta en Athens maar keert ook terug in de tijd toen Julia verdween op 4 maart 1991 en de jaren erna wanneer haar vader op zoek ging naar een spoor.

Evaluatie

Het is even wennen om niet in een verhaal te zitten waarin Sara Linton of Will Trent een hoofdrol spelen. Maar het maakt er niet minder spannend op. Karin Slaughter brengt het verhaal van de zussen Caroll mooi op gang en slaagt er in een goed beeld te geven van wat ze beiden hebben meegemaakt zowel in het verleden als in het heden. Net als de andere boeken van Karin Slaughter is dit boek een pageturner, met de nodige wendingen die je als lezer niet ziet aankomen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karin Slaughter: Grand County reeksKarin Slaughter is voor veel lezers waarschijnlijk geen onbekende meer. Haar ruwe en ietwat grafische thrillers houden a…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Zoenoffer' (Grant County 2)Boekverslag: Karin Slaughter 'Zoenoffer' (Grant County 2)Zoenoffer is het tweede deel uit de reeks Grant County van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Lena, Jeffrey en Sara…

Boekverslag: S.J. Watson 'Voor ik ga slapen'Boekverslag: S.J. Watson 'Voor ik ga slapen''Voor ik ga slapen' is het thrillerdebuut van de Engelse auteur S.J. Watson. Het boek is een internationaal succes gewor…
Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven'Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven''Zij die gaan sterven' is het tiende deel van de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door de Amerikaanse thr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgeverij Cargo
  • Boek: Karin Slaughter 'Mooie meisjes' (ISBN: 978 90 234 9109 5) - gelezen op 1/08/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.