Boekverslag: Karin Slaughter 'Zoenoffer' (Grant County 2)

Boekverslag: Karin Slaughter 'Zoenoffer' (Grant County 2) Zoenoffer is het tweede deel uit de reeks Grant County van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Lena, Jeffrey en Sara staan voor een groot mysterie wanneer een tienermeisje compleet door het lint gaat. Jeffrey is verplicht om haar neer te schieten voor de situatie compleet uit de hand loopt. Maar de drie merken al snel dat er meer aan de hand is en dat er meer tieners bij dit drama betrokken zijn, dan ze hadden verwacht.

Gegevens

 • Originele titel: Kisscut
 • Titel: Zoenoffer
 • Auteur: Karin Slaughter
 • Reeks: Grant County (2)
 • Eerste druk: 2002
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2003
 • Vertaling: Ineke Lenting
 • Aantal pagina's: 430
 • ISBN: 90-234-1337-7

Samenvatting

Na hun scheiding zoeken Sara en Jeffrey weer wat toenadering met elkaar. Op zaterdagavond spreken ze af in de plaatselijke schaatsbaan. Het wordt geen gewoon afspraakje, wanneer Jenny Weaver, een patiënt van Sara, een wapen richt naar een jongen, Mark, waar ze razend op is. Jenny is voor geen rede vatbaar en zet Jeffrey voor een dilemma, als hij niet schiet, zal zij Mark neer schieten. Tegen zijn wil schiet hij haar neer. Tijdens de lijkschouwing ontdekt Sara tekens van mishandeling en zelfverminking. Wat is er gebeurd met Jenny dat dit allemaal moest gebeuren?

Lacey, de zus van Mark, komt langs bij Sara met buikpijn, maar die merkt onmiddellijk dat er meer aan de hand is. Wanneer Mark volledig gehavend ook het ziekenhuis binnenkomt is het hek van de dam. Hij is razend en wil zijn zus zien. Lacey vlucht weg en wordt voor de ogen van Sara en Mark meegesleurd in een auto. Niemand weet waar ze naartoe is en Mark vertikt het om iemand te spreken.

Na de gebeurtenissen in het ziekenhuis wordt Mark beschuldigd van geweldpleging en bedreiging. Hij geeft een kwetsbare indruk en wil naar zijn moeder, die stervende is. Er is een klik tussen hem en Lena en zij krijgt hem dan ook aan het praten. Zoals een echte moeder wil ze Mark onder haar hoede nemen en luistert naar wat hij te vertellen heeft. Mark geeft toe dat hij om Jenny gaf. Wat ze verder te horen krijgt, doet haar walgen.

Jeffrey weet niet wat hij aan moet vangen met Lena. Ze is labiel en hij weet dat het een kwestie van tijd is dat ze gaat instorten. Lena heeft enkel nog haar oom Hans als familielid. Haar ouders en tweelingzus waren reeds gestorven. Hank woonde bij haar in, uit noodzaak en niet omdat ze het goed met elkaar konden vinden. Lena was enkele maanden geleden ontvoerd en zwaar mishandeld. Ze had haar werk als politieagent weer opgepakt wat er voor zorgde dat ze weer structuur in haar leven had. Op het werk had ze ook geen tijd om na te denken. Ze kon niet zonder Hank, ze was te bang om alleen te zijn en had last van plotse paniekaanvallen. Gaat deze zaak niet te zwaar wegen op haar?

Lena en Jeffrey gaan op onderzoek bij Dottie, de moeder van Jenny, die het lichaam van haar dochter nog niet heeft opgeëist. Wat ze daar ontdekken zorgt weer voor extra vragen. Wie heeft Lacey en wat moet er nu verder met Mark? Het wordt een zware zoektocht die ze niet snel zullen vergeten.

Hoofdpersonen

Sara Linton

Sara is twee jaar gescheiden van Jeffrey nadat hij haar bedrogen heeft. Ze combineert het werk van kinderarts met dat van gemeentelijke lijkschouwer, waardoor ze sowieso met Jeffrey samenwerkt. Als kinderarts werkt ze met hart en ziel en ze geeft om haar patiënten. De samenwerking met Lena gaat minder goed, aangezien hun aanpak compleet verschillend is. Dit leidt soms tot aanvaringen, waar Sara zich dan nadien schuldig over voelt.

Jeffrey Tolliver

Hij is de commissaris van de plaatselijke politie. Ondanks zijn misstap, houdt hij nog altijd van Sara.

Jenny Weaver

Ze woonde samen met haar moeder Dottie. Tijdens het onderzoek ontdekken Lena en Jeffrey al snel dat Jenny niet geliefd is bij haar klasgenoten. Ze was een goede leerling en introvert, maar langs de andere kant ging het verhaal dat ze met veel jongens afsprak.

Lena Adams

Ze was door Jeffrey opgeleid om haar voor te bereiden om te werken met een team van enkel mannen. Ondertussen was ze al tien jaar in dienst bij hem.

Ze was kwaad en dronk veel. Ze heeft moeite om de dood van haar zus en wat haar was overkomen te verwerken. Ze herkende zichzelf niet meer.

Teddy Patterson

Hij is de vader van Mark en Lacey. Teddy is een ex-crimineel die een woonwagenpark bezit en zelf met een vrachtwagen rond rijdt. Hij komt niet onmiddellijk over als de meest sympathieke persoon.

Grace

Ze is de moeder van Mark en Lacey. Ondanks haar ziekte heeft ze haar gezin goed onder controle.

Mark Patterson

De zestienjarige jongen heeft veel problemen. Zo had hij een tijd geleden zijn zus aangevallen en geslagen. Mark heeft een stoer imago en kan met zijn uiterlijk genoeg meisjes versieren. Maar om Jenny gaf hij echt, ze was speciaal, ze luisterde naar hem en had geen vooroordelen.

Lacey Patterson

Het dertienjarige zusje van Mark is een braaf kind en was tot enkele maanden geleden goed bevriend met Jenny. Niemand weet wat er gebeurd is tussen de twee meisjes.

Nan

Ze was de vriendin geweest van Sibyl, de tweelingzus van Lena. Nan en Lena waren zelf niet de beste vriendinnen. Nan verdenkt Lena ervan homofoob te zijn. Toch maakt ze zich zorgen om Lena.

Symbolen en motieven

Gebroken

Jeffrey is helemaal zichzelf niet meer na het voorval met Jenny. Hij kan niet vatten waarom hij haar niet kon ompraten en moest doden. Hij weet compleet niet hoe hij moet omgaan met deze gedachte.

Verleden

Wanneer Jeffreys moeder een ongeluk heeft gehad, gaat hij er naar toe. Wat ook gelijk staat met terug gaan naar zijn verleden. Zo herinnert hij zijn vader Jimmy Tolliver, als een dronkaard en kruimeldief die zijn gezin terroriseerde. Jimmy was al een tijd geleden in de gevangenis gestorven. Zijn moeder is ook geen heilige en is net als zijn vader een alcoholiste.

Schuldgevoel

Sara voelt zich verantwoordelijk over de dood van Jenny. Hoe kon ze zo weinig kennen over haar patiëntje?

Structuur en perspectief/vertelwijze

De thriller is opgedragen aan Doris Smart. Het bestaat uit acht delen en drieëntwintig hoofdstukken. Elk deel heeft een titel die een dag aangeeft. Deel een - Zaterdag, deel twee - Zondag, deel drie - Maandag, deel vier - Dinsdag, deel vijf - Woensdag, deel zes - Donderdag, deel zeven - Vrijdag en deel acht - Zondag, een week later. De hoofdstukken die in derde persoon zijn geschreven, worden afgewisseld qua standpunt. Je krijgt het standpunt van Sara, Jeffrey, Lena.

Thema

Kinderen blijven kinderen wat ze ook gedaan hebben.

Tijd en plaats

Het verhaal is geschreven in het heden en speelt zich af in Grant County, de omgeving van Grant County; Augusta, Macon en Sylacauga.

Evaluatie

Karin Slaughter is er in geslaagd om een gevoelig onderwerp in een thriller te steken, die je bij de keel grijpt. De hoofdpersonages van deze reeks worden verder uitgeschreven, waardoor je meer sympathie voor hen krijgt.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karin Slaughter: Grand County reeksKarin Slaughter is voor veel lezers waarschijnlijk geen onbekende meer. Haar ruwe en ietwat grafische thrillers houden a…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5)Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5)Karin Slaughter (1971) is een Amerikaanse thrillerschrijfster, die bekend is geworden door haar thrillers uit de Grant C…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Onaantastbaar'Boekverslag: Karin Slaughter 'Onaantastbaar'Onaantastbaar is het zesde en laatste deel uit de Grant County reeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Wanneer…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2)Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2)Verbroken is het tweede deel uit de Georgiareeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter met Sara Linton en Will Tren…

Samenvatting - L'étranger - Albert CamusSamenvatting - L'étranger - Albert CamusL'étranger is een boek geschreven in het Frans in 1942 door Albert Camus. Albert Camus staat symbool voor het existentia…
Boekverslag: Dorst - Esther GerritsenBoekverslag: Dorst - Esther GerritsenDorst is een vlot geschreven boek door romanschrijfster Esther Gerritsen. Het verhaal gaat over de relatie tussen Elisab…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: dizzie.nl
 • Karin Slaughter 'Zoenoffer' (ISBN: 90-234-1337-7) - gelezen op 29/02/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.